Постанова
від 10.01.2012 по справі 2-а-47/12
КІЦМАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа№2-а-47/12

Провадження№2-а/2406/7623/11

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.01.2012 року

м. Кіцмань

Суддя Кіцманського районного суду Чернівецької області Усатий М.В., розглянувши адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 до Управління праці та соціального захисту населення Кіцманської державної адміністрації Чернівецької області про визнання неправомірними дії про першочергове щорічне забезпечення пільговою санаторно-курортною путівкою чи компенсацією середньої вартості путівки в Україні, а також щомісячної грошової допомоги у зв'язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва, -

ВСТАНОВИВ:

Позивачка звернулась до суду в інтересах ОСОБА_2 з даним адміністративним позовом, вказуючи, що останній є дитиною, яка потерпіла від даної катастрофи та те, що згідно ч. 1 ст. 30 Закону В«Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофиВ»має право на першочергове щорічне забезпечення пільговою санаторно-курортною путівкою чи компенсацією середньої вартості путівки в Україні, згідно ч. 1 ст. 37 Закону В«Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофиВ»має право на щомісячну грошову допомогу у зв'язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та особистого підсобного господарства. Просила визнати дії відповідача щодо відмови виплати компенсації на санаторно-курортні путівки, не використані ним на оздоровлення в розмірі, встановленому Законом України та відмови виплачувати щомісячну грошову допомогу у зв'язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та особистого підсобного господарства неправомірними та зобов`язати виплатити недоотриману щомісячну грошову допомогу на оздоровлення за 2008-2010 р.р. та виплачувати щорічно компенсацію або надавати санаторно-курортні путівки згідно ч. 2 ст. 23, ч. 1 ст. 30 Закону України В«Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофиВ» , зобов'язати відповідача виплатити їй недоотриману щомісячну грошову допомогу у зв'язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва з 01 січня 2011 року та виплачувати таку допомогу і компенсацію в подальшому до часу припинення на них права.

Ухвалою від 13.12.2011 року відкрито скорочене провадження у даній справі в частині позовних вимог за період з 25.05.2011 року, в частині заявлених вимог за період по 24.05.2011 року (включно) залишено без розгляду.

Відповідач копію ухвали про відкриття скороченого провадження отримав, не подавши у встановлений законом строк заперечення.

Оцінивши повідомлені позивачем обставини, вважаю, що позов підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст. 37 Закону України В«Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофиВ» , громадянам, які проживають на територіях радіоактивного забруднення, виплачується щомісячна грошова допомога у зв'язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та особистого підсобного господарства в таких розмірах: у зоні посиленого радіоекологічного контролю - 30 відсотків від мінімальної заробітної плати. Перелік населених пунктів, жителям яких виплачується щомісячна грошова допомога, затверджується Кабінетом Міністрів України.

Пунктом 7 постанови Кабінету Міністрів Української РСР від 23 липня 1991 року № 106 В«Про організацію виконання постанов Верховної Ради Української РСР про порядок введення в дію законів Української РСР В«Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофиВ»та В«Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофиВ»з подальшими змінами, затверджено перелік населених пунктів, жителям яких з 1 квітня 1991 року виплачується щомісячна грошова допомога у зв'язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва і особистого підсобного господарства. Цим переліком населених пунктів село Южинець, Кіцманського району, Чернівецької області не передбачено.

Отже, оскільки село Южинець, Кіцманського району, Чернівецької області не належить до населених пунктів, жителям яких з 1 квітня 1991 року виплачується щомісячна грошова допомога у зв'язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва і особистого підсобного господарства, позивач не має права на одержання даного виду допомоги, а тому в цій частині позовні вимоги не підлягають задоволенню.

Рішеннями Конституційного суду № 6-рп/2007 від 09.07.2007 року внесені до ст. 23 Закону України В«Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофиВ»було визнано неконституційними, тому слід керуватись наступними положення вказаного Закону.

Відповідно до ч. 2 ст. 23 Закону України В«Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофиВ»першочергове, щорічне забезпечення пільговою санаторно-курортною путівкою або путівкою на відпочинок чи компенсація за його бажанням допомога на оздоровлення виплачується в розмірі 50 % середньої вартості путівки в Україні.

ОСОБА_2 по справі являється дитиною, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи.

Всупереч ч. 2 ст. 23 Закону України В«Про статус і соціальний захист громадян, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофиВ»позивачу вказані доплати виплачувались частково, у фіксованому розмірі, визначеному Постановою Кабінету Міністрів України № 562 від 12.07.2005 року В«Про щорічну допомогу на оздоровлення громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофиВ» , а не в розмірі, як того вимагає вказаний закон.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 30 Закону України В«Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофиВ»потерпілі від Чорнобильської катастрофи діти щорічно безоплатно забезпечуються путівками на оздоровлення. У разі неможливості надання путівки виплачується компенсація у розмірі середньої вартості путівки в Україні. Порядок надання путівок та розмір їх середньої вартості визначаються Кабінетом Міністрів України.

Позивачка звернулася до суду в інтересах ОСОБА_2 25.11.2011 року.

Відповідно до ч. 2 ст. 99 КАС України встановлено шестимісячний строк для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи.

У позивачки право на звернення за захистом порушених прав ОСОБА_2 виникло з 25.05.2011 року і таке право на виплату останньому недоплаченої щомісячної грошової допомоги відповідно до ст. 22 Конституції України не може бути обмежено та скасовано.

Керуючись ст.ст. 86, 160, 161, 162, 167, 183-2, 254 КАС України, ст. 22 Конституції України, п.7 постанови Кабінету Міністрів Української РСР від 23 липня 1991 року № 106, ч. 2 ст. 23, ч. 1 ст. 30 Закону України В«Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофиВ» , суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 задовольнити частково.

Визнати дії Управління праці та соціального захисту населення Кіцманської райдержадміністрації Чернівецької області щодо не нарахування та невиплати належної ОСОБА_2 в інтересах якої виступає ОСОБА_1 щорічної допомоги на оздоровлення відповідно до ч. 1 ст. 30 Закону України В«Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофиВ»неправомірними.

Зобов'язати Управління праці та соціального захисту населення Кіцманської райдержадміністрації Чернівецької області нарахувати та виплатити ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 недоотриману суму компенсації на оздоровлення за період з 25.05.2011 року у розмірі середньої вартості путівки в Україні, яка діяла на момент виплати, відповідно до ч. 1 ст. 30 ЗУ В«Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофиВ»до часу припинення права на таку допомогу та компенсацію.

Стягнути з Державного бюджету України на користь ОСОБА_1 14 гривень 12 копійок понесених судових витрат по сплаті судового збору.

В іншій частині позовних вимог відмовити.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною і підлягає негайному виконанню.

Постанову може бути оскаржено в апеляційному порядку до Вінницького апеляційного адміністративного суду через Кіцманський районний суд Чернівецької області шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. .

Суддя:

СудКіцманський районний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення10.01.2012
Оприлюднено01.12.2015
Номер документу53814192
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-47/12

Постанова від 21.02.2012

Адміністративне

Кагарлицький районний суд Київської області

Кириченко В. І.

Ухвала від 17.01.2012

Адміністративне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Князєв В. Б.

Постанова від 10.01.2012

Адміністративне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Усатий М. В.

Постанова від 15.12.2011

Адміністративне

Чаплинський районний суд Херсонської області

Дюдюн О. В.

Ухвала від 18.08.2011

Адміністративне

Богунський районний суд м. Житомира

Болейко А. П.

Ухвала від 27.03.2013

Адміністративне

Зарічний районний суд м.Сум

Шершак М. І.

Постанова від 16.01.2012

Адміністративне

Саратський районний суд Одеської області

Бушулян В. І.

Ухвала від 15.05.2012

Адміністративне

Печерський районний суд міста Києва

Соколов О. М.

Ухвала від 14.03.2012

Адміністративне

Печерський районний суд міста Києва

Соколов О. М.

Постанова від 28.10.2012

Адміністративне

Садгірський районний суд м. Чернівців

Проскурняк І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні