Ухвала
від 19.11.2015 по справі 753/15824/15-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

03110 м. Київ, вулиця Солом'янська, 2-а

Справа №753/15824/15-ц Головуючий у 1 інстанції Каліушко Ф.А.

Апеляційне провадження №22-ц/796/13275/2015 Суддя-доповідач Антоненко Н.О.

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 листопада 2015 року колегія суддів Судової палати з розгляду цивільних справ Апеляційного суду м. Києва

у складі судді-доповідача АнтоненкоН.О.,

суддів Волошиної В.М., Стрижеуса А.М., при секретарі Юрченко А.С.,

за участю представника позивача Попеску І.М.

розглянула у відкритому судовому засіданні справу за апеляційною скаргою ХомінськогоВіталія Леонідовича, який на підставі довіреності діє в інтересах Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Актив», на ухвалу Дарницького районного суду м. Києва від 31 серпня 2015 року про повернення позовної заяви у справі за позовом Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Актив» до ОСОБА_5, ОСОБА_6 про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг.

Заслухавши доповідь судді, пояснення представника позивача, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи апеляційної скарги, колегія

в с т а н о в и л а :

Ухвалою Дарницького районного суду м. Києва від 31 серпня 2015 року позовну заяву ОСББ «Актив» до ОСОБА_5, ОСОБА_6 про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг повернуто позивачу на підставі п.6 ч.3 ст.121 ЦПК України.

При цьому суд першої інстанції виходив з того, що позовна заява в порушення визначеного ч.3 ст.118, ст.96 ЦПК України порядку подана без попереднього звернення до суду в порядку наказного провадження, а додана до позовної заяви копія ухвалі судді Дарницького районного суду м. Києва від 28.07.2015 про відмову у прийнятті заяви ОСББ «Актив» про видачу судового наказу стосується іншої справи з позовом ОСББ «Актив» до ОСОБА_7, а не до відповідачів у даній справі.

В апеляційній скарзі Хомінський В.Л., який на підставі довіреності діє в інтересах ОСББ «Актив», просить скасувати ухвалу Дарницького районного суду м. Києва від 31.08.2015 та постановити нову ухвалу, якою направити справу на новий розгляд до суду першої інстанції. Посилається на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права. Зокрема, зазначає, що окрім вимог про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг пред'явлено вимогу про стягнення витрат на правову допомогу, а також що період заборгованості за позовом становить більше ніж три роки, і ці вимоги не підлягають розгляду в порядку наказного провадження.

У судовому засіданні апеляційного суду представник позивача просив апеляційну скаргу задовольнити з наведених у ній доводів.

Перевіривши законність та обґрунтованість оскаржуваної ухвали в межах доводів апеляційної скарги та заявлених у суді першої інстанції вимог, колегія дійшла висновку, що апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню, а оскаржувана ухвала - скасуванню з передачею питання на новий розгляд до суду першої інстанції.

Відповідно до ч.3 ст.118 ЦПК України позовна заява щодо вимог про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг може бути подана тільки у разі відмови у прийнятті заяви про видачу судового наказу або скасування його судом.

З матеріалів справи вбачається, що ОСББ «АКТИВ» звернулось до суду з позовом про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг з урахуванням індексу інфляції та трьох відсотків річних, нарахованих на суму заборгованості, а також витрат на правову допомогу.

Оскільки вимога про стягнення витрат на правову допомогу не підлягає розгляду в порядку наказного провадження, а суд розглядає справи відповідно до ст.11 ЦПК України не інакше як за зверненням фізичних і юридичних осіб в межах заявлених ними вимог, - передбачених п.6) ч.3 ст.121 ЦПК України підстав для повернення позовної заяви ОСББ «Актив»и у даній справі у суду першої інстанції не було.

За таких обставин оскаржувана ухвала Дарницького районного суду м. Києва від 31 серпня 2015 року відповідно до ст.312 ЦПК України порядку підлягає скасуванню з передачею питання на новий розгляд до суду першої інстанції.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.303,312-315,324 ЦПК України, колегія

у х в а л и л а :

Апеляційну скаргу Хомінського Віталія Леонідовича, який на підставі довіреності діє в інтересах Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Актив», задовольнити частково.

Ухвалу Дарницького районного суду м. Києва від 31 серпня 2015 року скасувати і передати питання на новий розгляд до того ж суду першої інстанції.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили негайно, оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач Н.О.Антоненко

Судді В.М.Волошина

А.М.Стрижеус

СудАпеляційний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення19.11.2015
Оприлюднено01.12.2015
Номер документу53817555
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —753/15824/15-ц

Ухвала від 19.11.2015

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Антоненко Наталія Олександрівна

Ухвала від 02.11.2015

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Антоненко Наталія Олександрівна

Ухвала від 02.11.2015

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Антоненко Наталія Олександрівна

Ухвала від 28.09.2015

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Антоненко Наталія Олександрівна

Ухвала від 16.09.2015

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Антоненко Наталія Олександрівна

Ухвала від 31.08.2015

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Каліушко Ф. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні