Постанова
від 24.11.2015 по справі 812/1510/15
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

10.2.2

ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

Іменем України

24 листопада 2015 рокуСєвєродонецькСправа № 812/1510/15

Луганський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Тихонов І.В,

за участю секретаря Лященко А.Ю.,

за участю представників сторін:

позивача: не прибув

відповідача: не прибув

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за адміністративним позовом Комунального закладу «Лисичанська міська дитячо-юнацька спортивна школа» до Луганського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності про зобов'язання відшкодувати фактичні витрати, -

ВСТАНОВИВ:

08 жовтня 2015 року до Луганського окружного адміністративного суду звернувся Комунальний заклад «Лисичанська міська дитячо-юнацька спортивна школа» з адміністративним позовом до Луганського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, яким просив зобов'язати відповідача відшкодувати фактичні витрати з проведення спортивно-масових заходів за 2014 рік у сумі 51100 грн. та перерахувати зазначені кошти на відповідний розрахунковий рахунок.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що відповідно до Порядку часткового фінансування дитячо-юнацьких спортивних шкіл за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05.11.2008 №993, 28.01.2014 було укладено Договір №4. Відповідно до п.2.1 Договору, з урахуванням змін, внесених Додатковою угодою №1 від 30.09.2014, загальна сума фінансування становить 203000 грн. У зв'язку з проведенням АТО, або з інших невідомих позивачу обставин, фінансування у 2014 році від відділення Фонду на часткове утримання дитячо-юнацької спортивної школи надійшло не в повному обсязі і склало лише 151900 грн., що підтверджується виписками з рахунків. Також позивачем зазначено, що відповідачем при здійсненні фінансування не були враховані видатки на проведення навчально-тренувальних зборів та змагань спортивної школи за серпень-грудень 2014 року в сумі 51100 грн. Всі витрати на ці заходи підтверджуються первинними бухгалтерськими документами. За таких підстав позивач просив зобов'язати відповідача відшкодувати фактичні витрати з проведення спортивно-масових заходів за 2014 рік у сумі 51100 грн. та перерахувати зазначені кошти на відповідний розрахунковий рахунок.

У судове засідання представник відповідача не прибув, надав заяву про розгляд справи у його відсутність.

Представник відповідача надав заяву про розгляд справи у його відсутність, також просив розглянути справу з урахуванням наявних матеріалів у справі на розсуд суду.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши наявні докази в їх сукупності, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

В судовому засіданні встановлено та підтверджено належними доказами наступні обставини.

Комунальний заклад «Лисичанська міська дитячо-юнацька спортивна школа» зареєстрована як юридична особа виконавчим комітетом Лисичанської міської ради 25.12.1992, що підтверджується свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи (том 1 а.с.21), взято на облік платника податків як неприбуткова організація, що підтверджується довідкою від 15.06.2009 №2078.

28 січня 2014 року між КЗ «Лисичанська міська дитячо-юнацька спортивна школа» та Луганським обласним відділенням Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності укладено договір №4 (том 1 а.с.24-26). Предметом даного Договору є часткове фінансування ДЮСШ за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Пунктом 2.1 цього Договору визначено сума фінансування - 304000,00 грн. В подальшому додатковою угодою №1 від 30.09.2014 даний пункт договору було викладено в наступній редакції: «Загальна сума фінансування за цим Договором становить 203000,00 грн.» (том 1 а.с.32).

Відповідно до п.3.2 Договору відділення Фонду здійснює перерахування коштів на часткове фінансування ДЮСШ щомісячно згідно із бюджетом відділення Фонду, кошторисом ДЮСШ, погодженим з відділенням Фонду та наданими заявками на фінансування.

Відповідно до п.3.3 Договору у разі відсутності коштів на ці цілі на рахунку відділення Фонду, зменшення асигнувань з бюджету Фонду, передбачених на часткове фінансування ДЮСШ, або прийняття нормативно-правових актів, що впливають на розмір надходжень та (або) розмір видатків коштів з бюджету Фонду, відділення Фонду має право затримати перерахування коштів на часткове фінансування ДЮСШ або в односторонньому порядку зменшити загальну суму фінансування за цим Договором.

У разі не подання ДЮСШ до 15 числа місяця, наступного за звітнім кварталом, відділення Фонду звіту про використання коштів Фонду та рух товарно-матеріальних цінностей (основних засобів та інших матеріальних активів), придбаних за рахунок коштів Фонду, за формами, відділення Фонду своїм наказом припиняє перерахування коштів Фонду ДСШ на часткове фінансування, відповідно до п.3.4 Договору.

Відповідно до п.3.5 Договору у разі виявлення порушень використання коштів Фонду, несвоєчасного повернення або повернення не в повному обсязі коштів Фонду, відділення Фонду своїм наказом припиняє перерахування коштів Фонду ДЮСШ на часткове фінансування ДЮСШ до повернення відділенню Фонду у повному обсязі коштів Фонду, використаних їх одержувачем не за цільовим призначенням.

Відповідно до п.4.1 Договору відділення Фонду зобов'язано здійснити часткове фінансування ДЮСШ у поряду та умовах, визначених цим Договором та Порядком №49.

Директором КЗ «Лисичанська МДЮСШ», начальником відділу у справах сімґї, молоді та спорту Лисичанської міської ради, директором Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності дирекції Луганського відділення Фонду було погоджено кошторис КЗ «Лисичанська МДЮСШ» за коштами Фонду на 2014 рік (том 1 а.с.33).

Протягом 2014 року позивач подавав заявки на фінансування, відповідно до п.3.2 Договору (том 1 а.с.39-49).

На виконання п. 3.4 Договору позивач надавав звіти про використання коштів Фонду соціального страхування тимчасової втрати непрацездатності дитячо-юнацькою спортивною школою м. Лисичанська за І квартал 2014 року (том 1 а.с.51), за ІІ квартал 2014 року (том 1 а.с.52), за ІІІ квартал 2014 року (том 1 а.с.53), за ІV квартал 2014 року (том 1 а.с.54).

Також позивач надав до матеріалів справи документи, які підтверджують виконання календарного плану учбово-тренувальної і спортивної роботи КЗ «Лисичанська МДЮСШ» на 2014 рік (том 1 а.с.28, 29, 55-250, том 2 а.с.1-6).

Відповідно до реєстру заявок на фінансування, сума, на яку не було профінансовано КЗ «Лисичанська МДЮСШ», складає 151900,00 грн. за період липень-грудень 2014 року (том 1 а.с.50).

Правовідносини, які виникли між КЗ «Лисичанська МДЮСШ» та Луганським обласним відділенням Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, регулюються Законом України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» (далі - Закон №2240).

Відповідно до ст.48 цього закону за рахунок коштів загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, у межах асигнувань, що визначаються щорічно при затвердженні бюджету Фонду на наступний фінансовий рік, здійснюється часткове фінансування санаторіїв-профілакторіїв підприємств, установ, навчальних закладів та організацій, утримання дитячо-юнацьких спортивних шкіл, дитячих оздоровчих таборів і позашкільного обслуговування, у тому числі придбання дитячих новорічних подарунків в порядку, визначеному правлінням Фонду.

На виконання ст.48 Закону №2240, Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності постановою №49 від 08.10.2013 затверджено Порядок часткового фінансування дитячо-юнацьких спортивних шкіл за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі - Порядок №49).

Цей Порядок визначає умови часткового фінансування дитячо-юнацьких спортивних шкіл, які відповідають вимогам Положення про дитячо-юнацьку спортивну школу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 листопада 2008 року № 993, за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі - Фонд) відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням».

Оскільки під час розгляду справи було встановлено, що на підставі затвердженого кошторису на 2014 року, договору №4 від 28.01.2014 та додаткової угоди №1 від 30.09.2014, поданих заявок на фінансування позивачем протягом 2014 року, відповідних документів було використано 279100 грн. на учбово-тренувальної і спортивної роботи, з яких профінансовано за рахунок коштів Фонду лише 151900,00 грн., та відповідачем не надано доказів про порушення позивачем п.3.4, п.3.5 Договору, суд дійшов висновку про порушення з боку відповідача п.4.1 Договору, а саме не до фінансування позивача у розмірі 51100,00 грн.

Слід зазначити, що договір №4, укладених між відповідачем та позивачем на часткове фінансування за рахунок коштів Фонду, є адміністративним договором у розумінні ст.3 КАС України.

Позивач, звертаючись до суду, просив зобов'язати відповідача відшкодувати фактичні витрати з проведення спортивно-масових заходів за 2014 рік у сумі 51100 грн. та перерахувати зазначені кошти на відповідний розрахунковий рахунок.

З урахуванням того, що права та обов'язки позивача та відповідача чітко визначені Договором №4 від 28.01.2014, та матеріалами справи підтверджується сума заборгованості по виконанню цього Договору, суд дійшов висновку про неправильний обраний спосіб захисту.

З метою захисту прав, свобод, інтересів позивача у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку відповідача, суд дійшов висновку про стягнення з Луганського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності сум, на які не було профінансовано КЗ «Лисичанська МДЮСШ» у період липень-грудень 2014 року у розмірі 51100 грн.

Відповідно до ч.1 ст.94 КАС України, судовий збір, сплачений позивачем при поданні позову підлягає поверненню з Державного бюджету України.

Керуючись статтями 2, 11, 17, 18, 71, 87, 90, 94, 105, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Комунального закладу «Лисичанська міська дитячо-юнацька спортивна школа» до Луганського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності про зобов'язання відшкодувати фактичні витрати задовольнити.

Стягнути з Луганського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (93404, м. Сєвєродонецьк, пр. Радянський, 17, р/р 25603302199340, ТВБВ №10012/07 у філії ЛОУ «Ощадбанк», МФО 304665, і.к. 21785643) на користь Комунального закладу «Лисичанська міська дитячо-юнацька спортивна школа» (93100, м.Лисичанськ, вул.. Радянська, 9, р/р 35424301027345, УДКСУ у м. Лисичанську, МФО 804013, код ЄДРПОУ 23255872) фактичні витрати з проведення спортивно-масових заходів за 2014 рік у розмірі 51100,00 грн. (п'ятдесят одну тисячу сто грн. 00 коп.)

Стягнути з Державного бюджету України на користь Комунального закладу «Лисичанська міська дитячо-юнацька спортивна школа» (93100, м.Лисичанськ, вул.. Радянська, 9, р/р 35424301027345, УДКСУ у м. Лисичанську, МФО 804013, код ЄДРПОУ 23255872) судові витрати в сумі 1378 грн. 00 коп. (одна тисяча триста сімдесят вісім грн. 00 коп.).

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга подається до Донецького апеляційного адміністративного суду через Луганський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого статтею 186 КАС України, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Повний текст постанови складено у повному обсязі та підписано 27 листопада 2015 року.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.11.2015
Оприлюднено03.12.2015
Номер документу53860022
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —812/1510/15

Постанова від 24.11.2015

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

І.В. Тихонов

Ухвала від 30.10.2015

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

І.В. Тихонов

Ухвала від 09.10.2015

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

І.В. Тихонов

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні