Ухвала
від 16.04.2015 по справі 370/2599/14-ц
МАКАРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

МАКАРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Фрунзе, 35, смт. Макарів, Київська обл., 08000, т. (04578) 5-12-39

У Х В А Л А

"16" квітня 2015 р. Справа № 370/2599/14-ц

Макарівський районний суд Київської області в складі головуючого судді Устимчук М.Ю., при секретарі Захарченко Т.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Макарів Київської області клопотання представника позивача ОСОБА_1 про призначення судової земельно-технічної експертизи по цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, Бишівської сільської ради Макарівського району Київської області, Управління Держземагенства у Макарівському районі Київської області про визнання рішення сільської ради про передачу земельних ділянок у власність та державних актів на право власності на земельну ділянку недійсними та скасування записів про державну реєстрацію державних актів в книзі записів , -

в с т а н о в и в :

Позивач ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, Бишівської сільської ради Макарівського району Київської області, Управління Держземагенства у Макарівському районі Київської області про визнання рішення сільської ради про передачу земельних ділянок у власність та державних актів на право власності на земельну ділянку недійсними та скасування записів про державну реєстрацію державних актів в книзі записів.

Обгрунтовуючи свої вимоги, позивач посилається на те, що рішенням 8 сесії 24 скликання Бишівської сільської ради Макарівського району Київської області № 63 від 22 серпня 2003 року йому було передану у приватну власність земельну ділянку площею 0,147 га, з цільовим призначенням - для будівництва, обслуговування житлового будинку та господарських споруд, яка розташована по вулиці 40 років Жовтня в с. Бишів Макарівського району Київської області, що підтверджується державним актом на право приватної власності на землю серії Р2 № 403807, виданим 27 жовтня 2003 року. Даний державний акт зареєстровано в Книзі запису державних актів на право власності на землю за № 846. На земельній ділянці розташований належний позивачу на праві власності житловий будинок 2005 року будівництва та господарські споруди, що підтверджується свідоцтвом серії про право власності на нерухоме майно САА № 012647 виданим 29 жовтня 2005 року виконавчим комітетом цієї є сільської ради. Зазначене свідоцтво 29 жовтня 2005 року Макарівським бюро технічної інвентаризації було зареєстровано в електронному реєстрі прав власності на нерухоме майно, що підтверджується витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно, номер запису 738 в книзі № 3, номер витягу 8787186.

У 2013 році відповідно до вимог Земельного кодексу України, Тимчасового порядку присвоєння кадастрового номеру, затвердженого постановою кабінету Міністрів України за № 749 від 18.08.2010 року, позивач з метою відновлення меж належної йому земельної ділянки та присвоєння земельній ділянці кадастрового номеру звернувся до державного підприємства «Центр Державного земельного кадастру».

На підставі поданої позивачем заяви вищезазначеною землевпорядною організацією було розроблено технічну документацію із землеустрою щодо відновлення меж його земельної ділянки в натурі для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд. В процесі виготовлення технічної документації щодо присвоєння кадастрового номеру, землевпорядною організацією було отримано з технічної документації із землеустрою щодо виготовлення державного акту на право приватної власності на належну позивачу земельну ділянку координати точок, ліній і дирекцій кутів. В подальшому було розроблено схему розміщення земельної ділянки відносно проекту формування території Бишівської сільської ради, зведений план земельної ділянки та кадастрові плани на земельні ділянки, а також встановлено на місцевості їх зовнішні межі, що підтверджується даними технічної документації.

13.06.2014 року за заявою землевпорядної організації про державну реєстрацію земельної ділянки, державним реєстратором управління Держземагентства у Макарівському районі Київської області було проведено перевірку технічної документації із землеустрою щодо відновлення меж земельної ділянки (присвоєння кадастрового номеру) та обмінного файлу, що підтверджується протоколом перевірки за № ПП-320003295014. За результатом перевірки технічної документації із землеустрою та обмінного файлу було встановлено, що технічна документація із землеустрою та обмінний файл щодо земельної ділянки площею 0,1475 га, з цільовим призначенням - для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд відповідають умовам надання земельної ділянки : її цільового призначення, оцінки, кількості та якісних характеристик згідно із дозволом на розробку технічної документації, обмінний файл на земельну ділянку відповідають документації із землеустрою. Разом з тим, в результатів перевірки технічної документації із землеустрою щодо відновлення меж цієї земельної ділянки (присвоєння кадастрового номеру) та обмінного файлу було встановлено, що дані на цю земельну ділянку не відповідають її черговому кадастровому плану. Внаслідок зазначеної невідповідності присвоїти кадастровий номер на цю земельну ділянку було неможливо, оскільки було виявлено накладання на земельну ділянку позивача земельної ділянки відповідача по справі ОСОБА_3 та ОСОБА_6. Площі накладання становлять відповідно 40,8004% та 24,9027%. Встановивши неможливість присвоєння на належну позивачу земельну ділянку кадастрового номеру, 13 червня 2014 року державним реєстратором управління Держземагентства у Макарівському районі Київської області було прийнято рішення № РВ-3200072302014 про відмову у внесенні відомостей до Державного земельного кадастру.

Відповідач ОСОБА_3 набув право власності на земельну ділянку площею 0,147 га, з цільовим призначенням - для будівництва та обслуговування житлового будинку та господарських споруд на підставі рішення Бишівської сільської ради Макарівського району Київської області від 21 червня 2006 року № 23-02Л/. Земельна ділянка розташована по вулиці 40 років Жовтня с. Бишів. Державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯЕ № 814360 видано 14 грудня 2007 року. А померлий ОСОБА_6 набув право власності на земельну ділянку площею 0,233 га, з цільовим призначенням - для будівництва та обслуговування житлового будинку та господарських споруд на підставі цього ж рішення Бишівської сільської ради Макарівського району Київської області від 21 червня 2006 року № 23-02Л/. Земельна ділянка розташована по вулиці 40 років Жовтня с. Бишів. Державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯЕ № 814372 видано також 14 грудня 2007 року.

Таким чином, оскільки земельні ділянки відповідачів відповідно до автоматизованої бази кадастрових номерів Управління Держземагентства у Макарівському районі Київської області перетнулися (наклалися) з належною позивачу на праві власності земельною ділянкою, внаслідок чого ставиться під сумнів його право власності щодо неї, тому з метою захисту права приватної власності на земельну ділянку позивач вимушений був звернутися з даним позовом до суду.

Ухвалою Макарівського районного суду Київської області від 11.12.2014 року до участі в справі було залучено правонаступників померлого відповідача ОСОБА_6 - ОСОБА_4, ОСОБА_5.

У судовому засіданні представник позивача - ОСОБА_1 заявив клопотання про призначення судової земельно-технічної експертизи, з переліком питань, що підлягають вирішенню в ході проведення експертизи.

У судовому засіданні представник відповідачів ОСОБА_7 щодо вказаного клопотання, просила суд на підставі ч.3 ст.143 ЦПК України доповнити питання на вирішення експертизи.

Інші особи, що беруть участь у справі у судове засідання не прибули, причини неявки суду не повідомили.

Дослідивши матеріали справи, необхідні для вирішення клопотання про призначення експертизи, суд визнав його обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню з огляду на вимоги ст.ст. 143, 144 ЦПК України.

Так, згідно ч. 1 ст. 143 ЦПК України для з'ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки, мистецтва, техніки, ремесла тощо, суд призначає експертизу за заявою осіб, які беруть участь у справі.

Оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 143, 144, 202, 210 ЦПК України, суд,-

у х в а л и в :

Клопотання представника позивача ОСОБА_1 про призначення судової земельно-технічної експертизи, задовольнити.

Призначити по цивільній справі № 370/2599/14-ц за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, Бишівської сільської ради Макарівського району Київської області, Управління Держземагенства у Макарівському районі Київської області про визнання рішення сільської ради про передачу земельних ділянок у власність та державних актів на право власності на земельну ділянку недійсними та скасування записів про державну реєстрацію державних актів в книзі записів,судову земельно-технічну експертизу , проведення якої доручити експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (03057, м. Київ, вул. Смоленська, 6).

На вирішення експерту поставити наступні запитання :

1) Чи є накладання (перетинання) земельної ділянки площею 0,147 га ОСОБА_3, державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯЕ № 814360 на земельну ділянку площею 0,147 га ОСОБА_2, державний акт на право приватної власності на землю серії Р2 № 403807 відповідно до правовстановлюючих документів на ці земельні ділянки в натурі чи лише документально в електронному вигляді ?

2) Чи є накладання (перетинання) земельної ділянки площею 0,233 га ОСОБА_6, державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯЕ № 814372 на земельну ділянку площею 0,147 га ОСОБА_2, державний акт на право приватної власності на землю серії Р2 № 403807 відповідно до правовстановлюючих документів на ці земельні ділянки в натурі чи лише документально в електронному вигляді ?

3) Чи відповідають технічні документації по складанню державних актів на право приватної власності на землю ОСОБА_2, ОСОБА_3 та ОСОБА_6 нормам земельного законодавства України ?

Оплату судової земельно-технічної експертизи покласти на позивача ОСОБА_2, який мешкає АДРЕСА_1.

На час проведення судової земельно-технічної експертизи провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, Бишівської сільської ради Макарівського району Київської області, Управління Держземагенства у Макарівському районі Київської області про визнання рішення сільської ради про передачу земельних ділянок у власність та державних актів на право власності на земельну ділянку недійсними та скасування записів про державну реєстрацію державних актів в книзі записів- зупинити .

Ухвала підлягає оскарженню в частині зупинення провадження протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Головуючий М.Ю. Устимчук

СудМакарівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення16.04.2015
Оприлюднено04.12.2015
Номер документу53908165
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —370/2599/14-ц

Ухвала від 11.07.2016

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Воробйова Н. С.

Ухвала від 29.09.2015

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Устимчук М. Ю.

Ухвала від 16.04.2015

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Устимчук М. Ю.

Ухвала від 16.01.2015

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Устимчук М. Ю.

Ухвала від 07.11.2014

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Устимчук М. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні