Постанова
від 06.10.2015 по справі 814/3176/15
МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Миколаїв

06.10.2015 р. Справа № 814/3176/15 Миколаївський окружний адміністративний суд у складі судді Марич Є. В. розглянув адміністративну справу в порядку скороченого провадження

за позовомДержавної податкової інгспекції у Центральному районі м.Миколаєва Головного управління Міндоходів у Миколаївській обл., вул. Потьомкінська, 24/2,ОСОБА_1,54030

доТовариства з обмеженою відповідальністю "Сахара Рай", пр-т Леніна, 188,ОСОБА_1,54055 Реєстраційної служби Миколаївського міського управління юстиції, вул. Потьомкінська, 17/4,ОСОБА_1,54030

провизнання недійсними установчих та реєстраційних документів, припинення юридичної особи, В С Т А Н О В И В:

Державна податкова інспекція у Центральному районі м. Миколаєва Головного управління ДФС у Миколаївській області (далі-Позивач) звернулась з позовом до відповідача-1 - Товариства з обмеженою відповідальністю "Сахара Рай", відповідача-2 - Реєстраційної служби Миколаївського міського управління юстиції Миколаївської області, в якому просив визнати недійсними установчі та реєстраційні документи Товариства з обмеженою відповідальністю "Сахара Рай" з моменту реєстрації юридичної особи -28.01.2015 р., припинити Товариства з обмеженою відповідальністю "Сахара Рай" (код ЄДРПОУ 39606744), зареєстроване реєстраційною службою Миколаївського міського управління юстиції Миколаївської області. При цьому позивач послався на приписи статей 42, 55-1, 59 Господарського кодексу України, пп. 20.112 ст. 20 Податкового кодексу України, та зазначив, що в ході опитування засновника цього підприємства ОСОБА_1 останній заперечував свою причетність до діяльності зазначеної юридичної особи.

Відповідачі письмових заперечень проти позовних вимог до суду не надали.

Дослідивши матеріали адміністративної справи, суд приходить до такого.

Положеннями статті 55-1 Господарського кодексу України, визначені ознаки фіктивності, що дають підстави для звернення до суду про припинення юридичної особи або припинення діяльності фізичною особою - підприємцем, в тому числі визнання реєстраційних документів недійсними, серед яких зазначено: особу зареєстровано (перереєстровано) на недійсні (втрачені, загублені) та підроблені документи; не зареєстровано у державних органах, якщо обов'язок реєстрації передбачено законодавством; зареєстровано (перереєстровано) у органах державної реєстрації фізичними особами з подальшою передачею (оформленням) у володіння чи управління підставним (неіснуючим), померлим, безвісти зниклим особам або таким особам, що не мали наміру провадити фінансово-господарську діяльність або реалізовувати повноваження; зареєстровано (перереєстровано) та проваджено фінансово-господарську діяльність без відома та згоди його засновників та призначених у законному порядку керівників.

Позивачем не надано суду доказів того, що в порядку кримінального судочинства доведений факт створення фіктивного підприємства - Товариства з обмеженою відповідальністю "Сахара Рай". Посилання позивача на пояснення ОСОБА_2., в якому зазначено про те, що ОСОБА_2 не має відношення до даного підприємства, не може вважатися достатнім доказом, оскільки за даним фактом кримінальна справа не порушувалась, а тому звернення до суду з цих підстав є передчасним.

Оскільки позивачем не було надано доказу вироку чи ухвали суду в кримінальній справі, який набрав законної сили, в якому б було вирішено питання, чи мало місце створення відповідача з метою прикриття незаконної діяльності, тому суд дійшов висновку про недоведеність обставин, на яких ґрунтується вимога позивача про визнання недійсними установчих та реєстраційних документів Товариства з обмеженою відповідальністю "Сахара Рай".

Крім того, позивачем не наведено жодних інших підстав для постановляння судового рішення про припинення юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю "Сахара Рай" у відповідності зі ст. 27 ЗУ "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", що не пов'язано з банкрутством.

Підпунктом 20.1.12 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України контролюючим органам надано право звернення до суду щодо припинення юридичної особи та припинення фізичною особою-підприємцем підприємницької діяльності та/або визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Відповідно до частини 2 статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є:

- визнання судом недійсною державної реєстрації юридичної особи через допущені при її створенні порушення, які не можна усунути, а також в інших випадках, встановлених законом;

- провадження нею діяльності, що суперечить установчим документам, або такої, що заборонена законом;

- невідповідність мінімального розміру статутного капіталу юридичної особи вимогам закону;

- неподання протягом року органам доходів і зборів податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону;

- наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням;

- визнання судом юридичної особи - емітента такою, що відповідає ознакам фіктивності;

-неподання акціонерним товариством протягом двох років поспіль Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку інформації, передбаченої законом;

-нескликання акціонерним товариством загальних зборів акціонерів протягом двох років поспіль;

- неутворення органів акціонерного товариства протягом року з дня реєстрації Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку звіту про результати приватного розміщення акцій серед засновників акціонерного товариства.

Доказів існування будь-яких з перелічених вище обставин матеріали справи не містять.

За таких обставин, суд дійшов висновку про необхідність відмовити в задоволенні позовних вимог про визнання недійсними установчих та реєстраційних документів Товариства з обмеженою відповідальністю "Сахара Рай" та припинення його юридичної особи.

Судові витрати у справі відсутні.

Керуючись ст. 2, ст.7, ст. 158, ст. 161- 163, ст. 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

У задоволенні позову вдімовити.

Постанова набирає законної сили після закінчення 10-денного строку з дня проголошення/отримання постанови, якщо протягом цього часу не буде подано апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили постанови за наслідками апеляційного провадження.

Порядок та строки апеляційного оскарження визначені ст. 186 КАС України.

Суддя Є. В. Марич

Дата ухвалення рішення06.10.2015
Оприлюднено09.12.2015
Номер документу54007412
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —814/3176/15

Постанова від 01.06.2016

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Вербицька Н. В.

Ухвала від 20.04.2016

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Вербицька Н. В.

Ухвала від 13.01.2016

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Вербицька Н. В.

Постанова від 06.10.2015

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Марич Є. В.

Ухвала від 31.08.2015

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Марич Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні