Рішення
від 24.11.2015 по справі 756/5799/14-ц
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

24.11.2015 Справа № 756/5799/14-ц

Справа № 756/5799/14-ц

Провадження № 2-р/756/30/15

У Х В А Л А

24 листопада 2015 року Оболонський районний суд міста Києва у складі:

головуючого судді - Шумейко О.І.,

при секретарі - Алфьоровій С.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві заяву начальника ВДВС Березанського РУЮ ОСОБА_1 про роз'яснення рішення Оболонського районного суду м. Києва від 03 лютого 2015 року у справі за позовом ОСОБА_2 до товариства з обмеженою відповідальністю «Тилігульська вітрова електростанція» про стягнення заборгованості по заробітній платі, компенсації за невикористану відпустку, середнього заробітку за час затримки розрахунку, відшкодування моральної шкоди,

в с т а н о в и в:

У жовтні 2015 року на адресу суду надійшла заява про роз'яснення рішення Оболонського районного суду м. Києва від 03 лютого 2015 року, в якій начальника ВДВС Березанського РУЮ ОСОБА_1 просить роз'яснити, яку суму боргу треба стягнути з боржника, заборгованість по заробітній платі та компенсаційним виплатам підлягає стягненню у повному обсязі чи з вирахуванням податків та інших обов'язкових платежів.

У відповідності до положень ст. 221 ЦК України якщо рішення суду є незрозумілим для осіб, які брали участь у справі, або для державного виконавця, суд за їхньою заявою постановляє ухвалу, в якій роз'яснює своє рішення, не змінюючи при цьому його змісту.

Подання заяви про роз'яснення рішення суду допускається, якщо воно ще не виконане або не закінчився строк, протягом якого рішення може бути пред'явлене до примусового виконання.

Неявка осіб, які брали участь у справі, і (або) державного виконавця не перешкоджає розгляду питання про роз'яснення рішення суду.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне.

Рішенням Оболонського районного суду м. Києва від 03 лютого 2015 року, з урахуванням додаткового рішення Оболонського районного суду м. Києва від 17 лютого 2015 року, позов ОСОБА_2 задоволено частково.

Стягнуто з ТОВ «Тилігульська вітрова електростанція» на користь позивача заборгованість по заробітній платі за період з червня 2013 року по вересень 2013 року у загальній сумі 9832,80 грн., компенсацію за невикористану відпустку у сумі 2337,72 грн., середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні у розмірі 5000 гривень, моральну шкоду у сумі 500 гривень.

Стягнуто з ТОВ «Тилігульська вітрова електростанція» на користь ОСОБА_2 витрати на надання правової допомоги у сумі 263,08 грн., витрати, пов'язані з проведенням судової почеркознавчої експертизи, у сумі 759,24 грн.

Стягнуто з ТОВ «Тилігульська вітрова електростанція» судовий збір у сумі 487,20 грн.

Допущено негайне виконання судового рішення в частині стягнення з ТОВ «Тилігульська вітрова електростанція» на користь ОСОБА_2 заробітної плати, але не більше ніж за один місяць.

Рішенням Апеляційного суду міста Києва від 27 липня 2015 року рішення суду першої інстанції в частині стягнення заборгованості по заробітній платі, компенсації за невикористану відпустку, витрат на правову допомогу скасовано, в цій частині ухвалено нове рішення. Рішення місцевого суду в частині стягнення з відповідача в дохід держави судового збору змінено, сума судового збору, що підлягає стягненню, зменшена. Додаткове рішення Оболонського районного суду міста Києва в частині стягнення з відповідача на користь позивача витрат, пов'язаних з проведенням судової почеркознавчої експертизи, скасовано, в цій частині ухвалено нове рішення. В решті рішення Оболонського районного суду м. Києва від 03 лютого 2015 року та додаткове рішення Оболонського районного суду м. Києва від 17 лютого 2015 року залишено без змін.

Таким чином, рішення Оболонського районного суду м. Києва від 03 лютого 2015 року за наслідками апеляційного перегляду залишено без змін в частині стягнення з відповідача на користь позивача середній заробіток за час затримки розрахунку у сумі 5000 грн. та 500 грн. на відшкодування завданої моральної шкоди.

Відповідно до ст.221 ЦПК України якщо рішення суду є незрозумілим для осіб, які брали участь у справі, або для державного виконавця, суд за їхньою заявою постановляє ухвалу, в якій роз'яснює своє рішення, не змінюючи при цьому його змісту. Подання заяви про роз'яснення рішення суду допускається, якщо воно ще не виконане або не закінчився строк, протягом якого рішення може бути пред'явлене до примусового виконання.

У відповідності до роз'яснень, викладених у п. 21 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 18 грудня 2009 року N 14 «Про судове рішення у цивільній справі», відповідно до статті 221 ЦПК роз'яснення рішення суду, а не ухвали, можливе тоді, коли воно є незрозумілим, що ускладнює його реалізацію. Зазначене питання розглядається судом, що ухвалив рішення , і в ухвалі суд викладає більш повно та ясно ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не вносячи змін у суть рішення і не торкаючись питань, які не були предметом судового розгляду. Роз'яснення рішення не допускається, якщо воно виконане або закінчився установлений законом строк, протягом якого рішення може бути пред'явлене до виконання.

Якщо фактично порушено питання про зміну рішення або внесення в нього нових даних, у тому числі й роз'яснення мотивів ухваленого рішення, суд ухвалою відмовляє в роз'ясненні рішення.

Начальник ВДВС Березанського РУЮ ОСОБА_1 у своїй заяві просить роз'яснити, суми коштів, що вказані у виконавчому листі, підлягають стягненню на користь позивача повністю чи з вирахуванням податків та інших обов'язкових платежів.

Враховуючи те, що рішення суду першої інстанції було частково скасовано та змінено рішенням Апеляційного суду міста Києва, суд може роз'яснити лише ту частину рішення, яка залишена без змін за наслідком перегляду судового рішення в порядку апеляційного провадження. В іншій частині рішення суду підлягає роз'ясненню Апеляційним судом міста Києва.

Так, рішенням Оболонського районного суду м. Києва від 03 лютого 2015 року, яке набуло законної сили, з ТОВ «Тилігульська вітрова електростанція» на користь ОСОБА_2 стягнуто середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні у розмірі 5000 гривень, моральну шкоду у сумі 500 гривень.

З метою запобігання ускладнень при виконанні судового рішення в цій частині суд вважає за доцільне роз'яснити, що вказані у резолютивній частині рішення суми коштів середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні та моральної шкоди підлягають стягненню на користь боржника у повному обсязі.

Враховуючи вищенаведене, суд доходить висновку про часткове задоволення заяви про роз'яснення рішення суду.

Керуючись ст.221 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Заяву начальника ВДВС Березанського РУЮ ОСОБА_1 про роз'яснення рішення Оболонського районного суду м. Києва від 03 лютого 2015 року - задовольнити частково.

Роз'яснити, що за рішенням Оболонського районного суду м. Києва від 03 лютого 2015 року в тій частині, що залишена без змін рішенням Апеляційного суду міста Києва від 27 липня 2015 року, на користь ОСОБА_2 з товариства з обмеженою відповідальністю «Тилігульська вітрова електростанція» підлягає до стягнення повністю середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні у розмірі 5000 гривень та моральна шкода у сумі 500 гривень.

Ухвала може бути оскаржена до апеляційного суду міста Києва через суд першої інстанції шляхом подання апеляційної скарги протягом п'яти днів з дня отримання копії даної ухвали.

Суддя О.І.Шумейко

СудОболонський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення24.11.2015
Оприлюднено09.12.2015
Номер документу54028832
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —756/5799/14-ц

Рішення від 24.11.2015

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Шумейко О. І.

Рішення від 17.02.2015

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Шумейко О. І.

Рішення від 12.01.2015

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Шумейко О. І.

Рішення від 09.02.2015

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Шумейко О. І.

Ухвала від 16.09.2014

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Шумейко О. І.

Ухвала від 05.05.2014

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Шумейко О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні