Постанова
від 02.12.2015 по справі 809/2545/15
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"02" грудня 2015 р. Справа № 809/2545/15

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі:

судді Могили А.Б.

за участі:

секретаря судового засідання Ілів Н.І.,

представника позивача ОСОБА_1,

представника відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в Галицькому районі Івано-Франківської області до Публічного акціонерного товариства "Домобудівник" про стягнення заборгованості в сумі 66291,56 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

управління Пенсійного фонду України в Галицькому районі звернулося в суд із адміністративним позовом до Публічного акціонерного товариства "Домобудівник" про стягнення заборгованості в сумі 66291,56 грн.

Позов мотивовано тим, що період з 27.03.2013 року по 31.05.2015 року за рахунок коштів Пенсійного фонду України виплачено пільгову пенсію ОСОБА_3, який працював у Публічному акціонерному товаристві "Домобудівник". Фактичні витрати на виплату і доставку пільгової пенсії становлять загальну суму 66291,56 грн. Товариству направлено розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених згідно ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав з підстав викладених в позовній заяві. Крім того вказав, постановою Галицького районного суду від 18.06.2014 року підтверджено правомірність призначення ОСОБА_3 пенсії за віком на пільгових умовах за Списком №2 з урахуванням стажу роботи, здобутого вказаною особою на підприємстві відповідача. Просив позов задоволити.

Представник відповідача в судовому засіданні з приводу позовних вимог заперечила з підстав викладених в письмовому запереченні відповідача. Додатково суду пояснила, що позивачем не доведено наявність стажу громадянина ОСОБА_3 здобутого в Публічному акціонерному товаристві "Домобудівник", достатнього для призначення пенсіонеру пільгової пенсії, а в подальшому для відшкодування відповідачем витрат на виплату та доставку такої пенсії. Просила в задоволенні позовних вимог відмовити за їх безпідставністю.

Заслухавши пояснення представника позивача, заперечення представника відповідача, дослідивши в сукупності письмові докази, якими обґрунтовуються позовні вимоги та заперечення на позов, суд зазначає наступне.

Публічне акціонерне товариство "Домобудівник" зареєстроване як юридична особа 26.04.1994 року, що підтверджується копіями свідоцтва про державну реєстрацію серії А00 №643738 та довідки з ЄДРПОУ №366420, виданої 13.01.2011 року (а.с.8-9). Крім того, відповідач взятий на облік управлінням Пенсійного фонду України в Галицькому районі та є платником єдиного внеску.

В Законі України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" визначені принципи та структура системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування; коло осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню; перелік платників страхових внесків, їх права та обов'язки; порядок нарахування, обчислення та сплати страхових внесків; стягнення заборгованості за цими внесками. Статтею 5 вказаного Закону його дію поширено на регулювання відносин, що виникають між суб'єктами системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. Дія інших нормативно-правових актів на ці правовідносини може поширюватися лише у випадках, передбачених цим Законом, або в частині, що йому не суперечить.

З 01.01.2011 року набрав чинності Закон України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", який визначає правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку.

Згідно з Прикінцевих та Перехідних положень Закону з дня набрання чинності цим Законом платники страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, вважаються платниками єдиного внеску.

Частиною 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" встановлено, що до запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди: особам, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення". При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року за №21-1, встановлює обов'язок підприємств здійснювати відшкодування витрат Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Відповідно до пункту 1 та пункту 2 статті 1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників; філії, відділення та інші відокремлені підрозділи платників податку, зазначених вище, що не мають статусу юридичної особи, розташовані на території іншої, ніж платник збору, територіальної громади.

Cтаттею 2 вищевказаного Закону визначено, що об'єктом оподаткування для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Статтею 4 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" встановлено ставки збору на обов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 100 відсотків від даного об'єкта оподаткування.

Згідно частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та розділу 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та зареєстрованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року за №21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 року за №64/8663, підприємства зобов'язані відшкодовувати витрати органу Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, що здобули стаж який дає право на даний вид пенсії на цьому підприємстві.

Відповідно до пункту 6.2 Інструкції витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи з урахуванням вимог абзацу третього підпункту 1 пункту 2 розділу XV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". При цьому стаж роботи на останньому підприємстві враховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах.

Пунктом 6.3 вказаної Інструкції встановлено, що у разі ліквідації або зміни власника підприємства суми зазначених витрат Пенсійному фонду вносять правонаступники.

Як встановлено, ОСОБА_3 з 24.08.1988 року по 29.01.1996 року працював електрозварювальником на Бурштинському заводі великопанельного будівництва, правонаступником якого є Публічне акціонерне товариство "Домобудівник" (а.с.14). Це останнє підприємство на якому працював ОСОБА_3

Постановою Галицького районного суду Івано-Франківської області від 18.06.2014 року в адміністративній справі №2-а/341/55/14, залишеною без змін ухвалою Львівського апеляційного адміністративного суду від 11.03.2015 року, адміністративний позов ОСОБА_3 до управління Пенсійного фонду України в Галицькому районі Івано-Франківської області задоволено.

Визнано протиправним рішення управління Пенсійного фонду України в Галицькому районі Івано-Франківської області від 12.06.2013 року №4340/13 про відмову в призначенні ОСОБА_3 пенсії за віком на пільгових умовах за Списком №2 виробництв, професій та посад. Зобов'язано управління Пенсійного фонду України в Галицькому районі Івано-Франківської області врахувати стаж роботи на Добротвірському заводі "Буддеталь" (зараз - ВАТ Добротвірський завод "Буддеталь" Львівської області) за професією електрогазозварювальник 4 розряду в період з 19.07.1973 року по 22.10.1974 року; в Івано-Франківському ВО "Автотехобслуговування" (зараз - ПАТ "Івано-Франківськ авто") за професією газоелектрозварювальник в період з 01.02.1988 року по 20.08.1988 року; в Бурштинському заводі великопанельного будівництва (зараз ПАТ "Домобудівник") електрозварювальником з 24.08.1988 року по 29.01.1996 року, до пільгового стажу ОСОБА_3 за Списком №2, призначити пенсію на пільгових умовах з 27.03.2013 року та виплатити таку (а.с.111-113).

Позивач звернувся до Галицького районного суду із заявою про роз'яснення даного судового рішення. Ухвалою суду від 27.08.2015 року в задоволенні заяви відмовлено. Дана ухвала набрала законної сили 16.11.2015 року (а.с.101-102).

Відповідно частини 1 статті 72 Кодексу адміністративного судочинства України обставини, встановлені судовим рішенням в адміністративній, цивільній або господарській справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

З протоколу №3568 від 06.04.2015 року вбачається, що позивачем призначено ОСОБА_3 пенсію за віком на пільгових умовах за Списком №2 відповідно до статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" з 27.03.2013 року (а.с.12).

Згідно копій розрахунків розмір фактичних витрат на виплату і доставку пільгової пенсії ОСОБА_3 становить:

- по Добротвірському заводі "Буддеталь" -12%;

- по ПАТ "Івано-Франківськ-АВТО" - 5.56 %;

- по ПАТ "Домобудівник" -81,83 %.

Як вже зазначено стаж електрозварювальника ОСОБА_3 здобув у відповідача -останньому підприємстві в розумінні п.6.2 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України.

Доказів про те, що робота ОСОБА_3 на ПАТ "Домобудівник" не пов'язана з шкідливими умовами праці, а також тривала неповний робочий день, відповідачем суду не представлено.

Таким чином, суд приходить до висновку, що відповідач зобов'язаний здійснювати відшкодування витрат Пенсійного фонду на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Пунктом 6.4 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року за №21-1 встановлено, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Отже, обов'язок визначення сум відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій покладено на позивача, а відповідач зобов'язаний здійснити відшкодування зазначених витрат у розмірах визначених позивачем, підставою для відшкодування вказаних сум є розрахунки цих витрат, які надсилаються відповідачу.

Судом встановлено, що розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з 27.03.2013 року по 31.05.2015 року позивачем надсилався відповідачу, що підтверджується матеріалами справи Місячний розмір фактичних витрат на виплату та доставку пенсії пенсіонеру попику становив 2533,96 грн. (а.с.10-11,63).

Пункт 6.7 вказаної Інструкції встановлює, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

У встановлені терміни фактичні суми витрат на виплату і доставку пенсії вказаному у розрахунку пенсіонеру за віком на пільгових умовах, відповідачем не відшкодовано позивачу, внаслідок чого утворилася заборгованість в сумі 66291,56 грн.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги про стягнення фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в загальній сумі 66291,56 грн. грн. за період з 27.03.2013 року по 31.05.2015 року підлягають до задоволення.

На підставі ст. 124 Конституції України, керуючись ст. ст. 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд ,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Публічного акціонерного товариства "Домобудівник" (вул. Липова,1,м.Бурштин,Галицький район, Івано-Франківська область, код ЄДРПОУ 04625524) в користь управління Пенсійного фонду України в Галицькому районі (Івано-Франківська область, м. Галич, вул.Шевченка,10, код ЄДРПОУ 20551050) заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах у сумі 66292 (шістдесят шість тисяч двісті дев"яносто дві) грн. 56 коп.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку. Апеляційна скарга на постанову подається протягом десяти днів з дня отримання її копії.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили в порядку передбаченому ст.254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя /підпис/ ОСОБА_4

Постанова складена в повному обсязі 07.12.2015 року.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення02.12.2015
Оприлюднено11.12.2015
Номер документу54081353
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —809/2545/15

Ухвала від 06.01.2016

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Старунський Дмитро Миколайович

Постанова від 02.12.2015

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Могила А.Б.

Постанова від 02.12.2015

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Могила А.Б.

Ухвала від 02.12.2015

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Могила А.Б.

Ухвала від 30.07.2015

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Могила А.Б.

Ухвала від 02.07.2015

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Могила А.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні