Постанова
від 18.10.2011 по справі 2а-13276/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

18 жовтня 2011 року < Час проголошення > № 2а-13276/11/2670

Окружний адміністративний суд м. Києва у складі судді Каракашьяна С.К., розглянув адміністративну справу у порядку письмового провадження:

за позовом Управління Пенсійного фонду України у Дніпровському районі міста Києва

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Магістраль»

про стягнення заборгованості

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Управління Пенсійного фонду України у Дніпровському районі м. Києва звернулось до Окружного адміністративного суду м. Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Магістраль» про стягнення заборгованості по страхових внесках на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 2464,00 грн.

В обґрунтування позову представник позивача зазначав, що ТОВ «Магістраль»має заборгованість перед Пенсійним фондом України у розмірі 2464,00 грн., яка виникла в зв'язку з несплатою відповідачем внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, чим порушило вимоги п. 6 ст. 20 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»від 09.07.2003 р. № 1058-IV (далі Закон № 1058-IV).

Відповідач заперечень проти позову не надав, в судове засідання не з'явився, про причини та поважність неявки не повідомив, хоча був повідомлений належним чином за адресою, що міститься у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців -02152, м. Київ, вул. Харківське шосе, 19, кв.7.

Зважаючи на викладене, враховуючи неявку представника позивача та відповідача у судове засідання, на підставі ч. 6 ст. 128 КАСУ, адміністративна справа розглядається у порядку письмового провадження.

Розглянувши подані документи, з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Окружний адміністративний суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Магістраль»(код ЄДРПОУ 32796147) є платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування»від 26.06.1997 р. № 400/97-ВР та Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»від 09.07.2003 р. №1058-IV.

Згідно даних картки особового рахунку страхувальника, ТОВ «Магістраль»має заборгованість перед Пенсійним фондом України в сумі 2464,00 грн., яка виникла в зв'язку з несплатою відповідачем внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування згідно поданого розрахунку сум страхових внесків за листопад 2010р., що підлягає сплаті.

Відповідно до п. 1 ст. 19 Закону №1058, страхові внески для суб'єктів підприємницької діяльності незалежно від форм власності, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) нараховуються на суми фактичних витрат на оплату праці (грошового забезпечення) працівників, що включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України „Про оплату праці".

Відповідно до ст. 4 Закону України „ Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26.06.1997р. №400 та п.5 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою Правління Пенсійного фонду України 19.12.2003р. №21-1, обчислення страхових внесків зазначеною категорією платників здійснюється щомісячно за ставками, що визначаються відповідно до п. 4.1,4.2,4.5. Інструкції та Закону №400:

33,2 відсотки для суб'єктів підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднань, які використовують працю найманих працівників від суми фактичних витрат на оплату праці працівників, які включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, утому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України „Про оплату праці".

Відповідно до п.4 ст. 4 Закону №400, із заробітної плати працівників підприємства проводиться утримання у розмірі 0,5 відсотків від об'єкта оподаткування, із заробітної плати або з частини заробітної плати, що не перевищує розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та 2 відсотки від об'єкта оподаткування з частини заробітної плати в розмірі понад прожитковий мінімум для працездатних осіб.

Страхові внески нараховуються незалежно від джерел їх фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також незалежно від того, чи були зазначені суми фактично виплачені після їх нарахування до сплати.

Як визначає п. 6 ст. 20 Закону №1058, нараховані за відповідний базовий період страхові внески сплачуються платниками шляхом перерахування безготівкових сум з їх банківських рахунків не пізніше ніж 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду незалежно від виплати заробітної плати (доходу), на суми яких нараховуються страхові внески.

Базовим звітним періодом є календарний місяць.

У разі здійснення протягом звітного періоду виплат, на які нараховуються страхові внески, платники одночасно з видачею зазначених сум зобов'язані сплачувати авансові платежі у вигляді сум страхових внесків, що підлягають нарахуванню на зазначені виплати (дохід) у розмірах установлених для страхувальників страхових внесків (33,2%) цих виплат.

Перерахування страхових внесків здійснюється платниками одночасно з одержанням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплати доходу), у тому числі в безготівковій чи натуральній формі або з виручки від реалізації товарів. Остаточний розрахунок за базовий період здійснюється платником страхових внесків не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня зазначення цього періоду незалежно від виплати заробітної плати, на суми яких нараховуються страхові внески.

Територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату.

Управлінням Пенсійного фонду України у Дніпровському районі м. Києва згідно ст. 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" було виписано вимогу про сплату суми недоїмки № Ю-0113 від 01.04.2011р.

Протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний сплатити суми недоїмки. Страхувальник у разі незгоди з розрахунком суми недоїмки, зазначеної у вимозі про сплату недоїмки, узгоджує її з органами Пенсійного фонду, а в разі неузгодження вимоги із органами Пенсійного фонду має право на оскарження в судовому порядку. Вищезазначена вимога протягом визначеного законом строк несплачена та не оскаржена страхувальником, отже вимога про сплату недоїмки вважається узгодженою.

Таким чином, узгоджена сума простроченої заборгованості по внесках на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування становить 2464,00 грн.

Відповідно до ст. 67 Конституції України, кожен зобов'язаний сплачувати податки та збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Згідно ч.3, ст. 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", у разі якщо страхувальник узгодив вимогу, але не сплатив узгоджену суму вимоги, орган Пенсійного фонду звертається в установленому законом порядку і подає вимогу про сплату недоїмки до відповідного підрозділу державної виконавчої служби. У зазначених випадках орган Пенсійного фонду також має право звернутися до суду з позовом . У разі звернення органу Пенсійного фонду з позовом про стягнення недоїмки до суду передбаченні законом заходи досудового врегулювання спорів не застосовуються.

Відповідно ст. 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" за № 1058 від 09.07.2003р., у разі виявлення своєчасно не сплачених сум страхових внесків, страхувальники зобов'язані самостійно обчислити ці внески і сплатити їх з нарахуванням пені в порядку і розмірах, визначених цією статтею. Суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені ч. 3 ст. 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (недоїмкою) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Враховуючи, що обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними конкретними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування, суд прийшов до висновку, що в позовній заяві наведені обставини, які підтверджуються достатніми доказами, які свідчать про обґрунтованість позовних вимог. Докази, подані позивачем підтверджують обставини, на які позивач посилається на їх обґрунтування.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Позивач, як суб'єкт владних повноважень, довів правомірність заявлених позовних вимог.

З урахуванням викладеного, Окружний адміністративний суд м. Києва прийшов до висновку про можливість в даному випадку задовольнити позовні вимоги позивача в повному обсязі та стягнути в рахунок погашення боргу з Товариства з обмеженою відповідальністю «Магістраль»заборгованість у розмірі 2464,00 грн.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 69, 71, 112, 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд м. Києва, -

ПОСТАНОВИВ :

1. Позов задовольнити повністю.

2.Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Магістраль»(02152, м.Київ, вул. Харківське шосе, 19, кв. 7; код ЄДРПОУ 32796147) суму заборгованості (недоїмки) по сплаті внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі 2464 (дві тисячі чотириста шістдесят чотири) грн. 00 коп на користь Управління Пенсійного фонду у Дніпровському районі міста Києва (р/р 256033122603 в Головному управлінні Ощадбанку по м.Києву та Київської області, МФО 322669, ЄДРПОУ 22869448).

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції протягом десяти днів за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 КАС України, шляхом подання через суд першої інстанції апеляційної скарги.

Суддя С.К. Каракашьян

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення18.10.2011
Оприлюднено11.12.2015
Номер документу54129833
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-13276/11/2670

Ухвала від 22.06.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Каракашьян С.К.

Ухвала від 29.05.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Каракашьян С.К.

Ухвала від 22.11.2017

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Смолій І.В.

Ухвала від 04.09.2017

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Смолій І.В.

Ухвала від 07.10.2016

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Погрібніченко І.М.

Постанова від 18.10.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Каракашьян С.К.

Ухвала від 21.09.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Каракашьян С.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні