Ухвала
від 11.12.2015 по справі 802/3469/15-а
ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про повернення апеляційної скарги

Справа № 802/3469/15-а

11 грудня 2015 року

м. Вінниця

Суддя-доповідач Вінницького апеляційного адміністративного суду Смілянець Е. С., перевіривши матеріали апеляційної скарги Приватного вищого навчального закладу "Вінницький інститут конструювання одягу і підприємництва" на постанову Вінницького окружного адміністративного суду від 20 жовтня 2015 року у справі за адміністративним позовом Всеукраїнської громадської організації "Комітет конституційно-правового контролю України" до Приватного вищого навчального закладу "Вінницький інститут конструювання одягу і підприємництва" про визнання дій неправомірними та зобов'язання вчинити дії,

В С Т А Н О В И В :

Відповідно до постанови Вінницького окружного адміністративного суду від 20 жовтня 2015 року адміністранивний позов задоволено.

Не погоджуючись із судовим рішенням, відповідач оскаржив його в апеляційному порядку.

Встановивши невідповідність апеляційної скарги вимогам ч.6 статті 187 КАС України, Вінницьким апеляційним адміністративним судом відповідно до ухвали від 23 листопада 2015 року залишено апеляційну скаргу Приватного вищого навчального закладу "Вінницький інститут конструювання одягу і підприємництва" без руху. При цьому особі, яка подала апеляційну скаргу, запропоновано в строк до 07.12.2015 року виконати вимоги вказаної ухвали.

Згідно з матеріалами справи апелянт отримав копію зазначеної ухвали суду 27.11.2015 року. 04.12.2015 року на адресу суду від апелянта надійшла заява про обгрунтування сплаченої суми судового збору.

В обгрунтування вказаної заяви, скаржником зокрема зазначено, що оскільки позов подавався до набрання чинності Закону України " Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору" № 484-VIII від 22.05.2015 року, який набрав чинності з 01.09.2015 року то підстави для сплати судового збору у розмірі зазначеному в ухвалі про залишення адміністративного позову без руху відсутні.

Також, апелянт зазначає, що на його думку формулювання у вказаному законі "що підлягала сплаті", означає, що те, шо якщо позовна заява подавалася до набрання чинності змін до закону, тобто до моменту коли були введені нові ставки, то при розрахунку суми судового збору за подачу апеляційної скарги потрібно керуватися тими ставками, що діяли на момент подачі адміністративного позову.

Отже, скаржник вважає, що він повинен сплатити лише 80,40 грн. тобто 110 % від суми (73,08) яка була сплачена позивачем при поданні позову.

Однак суд, зазначає, що твердження апелянта з цього приводу є помилковими, оскільки відповідно до статті 5 КАС України провадження в адміністративних справах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

Згідно з матеріалами справи, апелянт звернувся з апеляційною скаргою 13.11.2015 року тобто після набрання чинності змін внесених до Закону України "Про судовий збір", а тому підстави для застосування попередньої редакції вказаного закону відсутні.

Також, крім зміни розміру судового збору за подання апеляційної скарги, змінився і розмір судового збору за подання адміністративного позову.

Відповідно до статті 4 Закону України "Про судовий збір", за подання до адміністративного суду адміністративного позову фізичною особою підлягає сплаті судовий збір у розмірі 0,4 розміру мінімальної заробітної плати.

Таким чином, зазначеною сттатею визначено ставку судового збору за подання адміністративного позову фізичною особою.

Частиною 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" передбачено, що за подання до адміністративного суду апеляційної скарги на рішення суду, заяви про приєднання до апеляційної скарги на рішення суду, заяви про перегляд судового рішення у зв'язку з нововиявленими обставинами необхідно сплатити 110 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

Формулювання зазначеної статті - 110 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви означає, що до розрахунку потрібно застосовувати суму вирахувану виходячи із розрахунку 0,4 розміру мінімальної заробітної плати.

Поняття ставки судового збору і суми сплаченого судового збору не є тотожними, оскільки ставка судового збору має чіткий розмір та прямо встановлена у законі, а сума сплаченого судового збору це сума фактично сплачена особою за певну форму звернення до суду, яка може відрізнятися від ставки судового збору чинної на момент конкретного звернення до суду особи, наприклад внаслідок внесення до закону змін, які змінили розмір ставки судового збору.

Таким чином може виникнути ситуація коли особа зверталася до суду з адміністративнии позовом під час дії одного розміру ставки судового збору, а звертається з апеляційною скаргою вже під час дії іншого (нового) розміру ставки судового збору.

Суд вважає за необхідне зазначити, що закон не прив'язує розмір судового збору за подання апеляційної скарги до розміру судового збору, що був сплачений при зверненні до суду з адміністративним позовом, натомість, як зазначалось вище такий розмір залежить лише від ставки судового збору визначеної законом, чинним на час конкретного звернення особи до суду.

Отже, в даному випадку судовий збір за подання апеляційної скарги у розмірі 110 % повинен розраховуватись виходячи із чинної на даний момент ставки судового збору за подання адміністративного позову тобто 110% від 0,4 % розміру мінімальної заробітної плати.

Таким чином, апелянт вважаючи що судовий збір повинен бути сплачений ним у розмірі 80,40 грн. тобто 110 % від суми (73,08) яка була сплачена позивачем при поданні позову фактично допускає невірне (помилкове) тлумачення норми Закону України "Про судовий збір".

Відтак, скаржник у встановлений в ухвалі від 23.11.2015 року строк, не усунув недоліки апеляційної скарги.

Згідно з частиною третьою статті 189 КАС України до апеляційної скарги, яка не оформлена відповідно до вимог, встановлених статтею 187 цього Кодексу, застосовуються правила статті 108 цього Кодексу, у відповідності до яких апеляційна скарга підлягає поверненню скаржнику.

З урахуванням вказаного, керуючись ч. 1, 3 ст. 108, ст. 187, ч. 3 ст. 189 КАС України,

У Х В А Л И В :

2. Апеляційну скаргу Приватного вищого навчального закладу "Вінницький інститут конструювання одягу і підприємництва" на постанову Вінницького окружного адміністративного суду від 20 жовтня 2015 року у справі за адміністративним позовом Всеукраїнської громадської організації "Комітет конституційно-правового контролю України" до Приватного вищого навчального закладу "Вінницький інститут конструювання одягу і підприємництва" про визнання дій неправомірними та зобов'язання вчинити дії повернути особі, яка її подала.

3. Копію ухвали про повернення апеляційної скарги із доданими до скарги матеріалами (крім апеляційної скарги) направити особі, яка подала апеляційну скаргу. Іншим особам, які беруть участь у справі, надіслати копію ухвали.

Ухвала набирає законної сили з моменту постановлення та може бути оскаржена в касаційному порядку відповідно до ст. 212 КАС України.

Суддя-доповідач Смілянець Е. С.

СудВінницький апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення11.12.2015
Оприлюднено16.12.2015
Номер документу54271608
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —802/3469/15-а

Ухвала від 31.12.2015

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Совгира Д. І.

Ухвала від 31.12.2015

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Совгира Д. І.

Ухвала від 11.12.2015

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Смілянець Е. С.

Ухвала від 23.11.2015

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Смілянець Е. С.

Постанова від 20.10.2015

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Бошкова Юлія Миколаївна

Ухвала від 03.09.2015

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Бошкова Юлія Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні