Ухвала
від 26.11.2015 по справі 808/5865/15
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

і м е н е м У к р а ї н и

26 листопада 2015 рокусправа № 808/5865/15

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючого судді: Дадим Ю.М.

суддів: Уханенка С.А. Богданенка І.Ю.

за участю секретаря судового засідання: Сколишева О.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпропетровськ апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Жовтневий" на постанову Запорізького окружного адміністративного суду від 28 вересня 2015 року у справі за адміністративним позовом управління Пенсійного фонду України в Вільнянському районі Запорізької області до товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Жовтневий" про відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, -

В С Т А Н О В И В :

В серпні 2015 року управління Пенсійного фонду України в Вільнянському районі Запорізької області звернулося до суду з адміністративним позовом, в якому просило стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Жовтневий" на свою користь заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначеної на пільгових умовах по пункту «в» та «д» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» в сумі 6353,65 грн.

Постановою Запорізького окружного адміністративного суду від 28.09.2015 адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в Вільнянському районі Запорізької області - задоволено повністю та стягнено на користь управління Пенсійного фонду України в Вільнянському районі Запорізької області заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах по пункту «в» та «д» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» в сумі 6353,65 грн.

Не погодившись із рішенням суду першої інстанції товариство з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Жовтневий" подало апеляційну скаргу, в якій зазначало на порушення судом норм матеріального та процесуального права та проситло скасувати постанову суду першої інстанції та ухвалити нове рішення, яким відмовити управлінню Пенсійного фонду України в Вільнянському районі Запорізької області у задоволенні позовних вимог в повному обсязі.

Сторони в судове засідання не з'явились, були належним чином повідомлені про дату, час та місце розгляду справи, тому у відповідності до положення ст. 41 КАС України фіксування судового процесу не здійснюється.

Перевіривши законність та обґрунтованість постанови суду в межах оскарження та доводів апеляційної скарги, дослідивши матеріали справи, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи колишнім працівникам товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Жовтневий" відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення» було призначено пенсію за віком на пільгових умовах відповідно до п «в» та «д» ст..13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», а саме ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3.

Згідно з розрахунком управління Пенсійного фонду України в Вільнянському районі Запорізької області сума заборгованості зі сплати фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах для вищезазначених пенсіонерів у період з липня по серпень 2015 року становить 6353,65 грн, про що управлінням Пенсійного фонду України в Вільнянському районі Запорізької області направлялись відповідні розрахунки на адресу товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Жовтневий".

Задовольняючи позовні вимоги позивача, суд першої інстанції посилався на наступне.

З 01.01.2004 набрав чинності Закон України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", який визначив принципи, засади і механізм функціонування системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, призначення, перерахунку і виплати пенсій, надання соціальних послуг з коштів Пенсійного фонду.

Згідно абзацу 1 ч.2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

Підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Таким чином, відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій до досягнення працівником пенсійного віку, призначених за списком № 2 мають здійснюватися відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та п. «в», «д» ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Пунктами «в», «д» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» передбачено, що на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи:

в) трактористи-машиністи, безпосередньо зайняті у виробництві сільськогосподарської продукції в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства, - чоловіки після досягнення 55 років і при загальному стажі роботи не менше 30 років, з них не менше 20 років на зазначеній роботі.

д) жінки, які працюють доярками (операторами машинного доїння), свинарками-операторами в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства, - після досягнення 55 років і при стажі зазначеної роботи не менше 20 років за умови виконання встановлених норм обслуговування.

На момент набрання чинності Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" питання щодо відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до пункту в», «д» статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення". було врегульовано Законом України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування", відповідно до пунктів 1 та 2 ст. 1 якого відповідач є платником збору на обов'язкове державне пенсійне забезпечення.

Згідно ж з абзацом четвертим пункту 1 статті 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів в», «д» статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Абзацом третім пункту 1 статті 4 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" встановлено ставку на обов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі 100 відсотків від об'єкта оподаткування, визначеного абзацом четвертим пункту 1 статті 2 цього Закону.

Порядок відшкодування Пенсійному фонду України фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів в», «д» статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" не змінився у зв'язку з набранням 1 січня 2004 року Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" чинності, оскільки норми останнього не змінювали регулювання спірних відносин.

Отже, суд апеляційної інстанції погоджується з висновками суду першої інстанції, що якщо працівникам призначено пенсію відповідно до пункту в», «д» ст.13 Закону України №1788-XІІ, то фактичні витрати на виплату та доставку пенсій за віком на пільгових умовах покриваються підприємствами, робота на якому дає право на пільгову пенсію.

В своїй апеляційній скарзі відповідач зазначає, що листом управління Пенсійного фонду України в Вільнянському районі Запорізької області № 4076/04 від 11.08.2015 було надіслано на адресу товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Жовтневий" розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» призначених відповідно до п. в», «д» ст.. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», але в розрахунку не зазначено дати проведення розрахунку, що і стало предметом стягнення по даній справі.

Відповідно до п. 6-4 Інструкції «Про затвердження Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України» розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Пункт 6-7 Інструкції зазначає, що у разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин.

З матеріалів справи вбачається, що розрахунок пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» призначених відповідно до п. в», «д» ст.. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за серпень був надісланий управлінням Пенсійного фонду України в Вільнянському районі Запорізької області 11.08.2015 та отриманий товариством з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Жовтневий" 14.08.2015, про що свідчить копія поштового повідомлення.

Доводи апеляційної скарги зазначених висновків суду першої інстанції не спростовують і не дають підстав для висновку, що судом першої інстанції при розгляді справи неправильно застосовано норми матеріального права чи порушено норми процесуального права.

З огляду на викладене, суд апеляційної приходить до висновку про відсутність підстав для задоволення апеляційної скарги.

Керуючись ст. 198, 200, 205, 206, 212 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В :

Апеляційну скаргу Фізичної товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Жовтневий" - залишити без задоволення.

Постанову Запорізького окружного адміністративного суду від 28 вересня 2015 року у справі 808/5865/15 - залишити без змін.

Ухвала суду набирає законної сили відповідно до ст. 254 КАС України та може бути оскаржена відповідно до ст. 212 КАС України.

Головуючий: Ю.М. Дадим

Суддя: С.А. Уханенко

Суддя: І.Ю. Богданенко

Дата ухвалення рішення26.11.2015
Оприлюднено17.12.2015
Номер документу54296277
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —808/5865/15

Ухвала від 26.11.2015

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Дадим Ю.М.

Ухвала від 05.11.2015

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Дадим Ю.М.

Постанова від 28.09.2015

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Каракуша Сергій Миколайович

Ухвала від 31.08.2015

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Каракуша Сергій Миколайович

Постанова від 28.09.2015

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Каракуша Сергій Миколайович

Ухвала від 21.09.2015

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Каракуша Сергій Миколайович

Ухвала від 21.09.2015

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Каракуша Сергій Миколайович

Ухвала від 21.09.2015

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Каракуша Сергій Миколайович

Ухвала від 21.09.2015

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Каракуша Сергій Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні