Ухвала
від 07.12.2015 по справі 826/7942/15
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД Справа: №826/7942/15 Головуючий у 1-й інстанції: Арсірій Р.О.

Суддя-доповідач: Ісаєнко Ю.А.

У Х В А Л А

Іменем України

07 грудня 2015 року м. Київ

Київський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого - судді Ісаєнко Ю.А.;

суддів: Губської Л.В., Федотова І.В.,

за участю секретаря: Чорної Н.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу ОСОБА_1 на постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 13 жовтня 2015 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Державного реєстратора Відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Дарницького району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві Недбайла Олега Андрійовича, Відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Дарницького району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Пчілки», про визнання недійсною державної реєстрації, запису про державну реєстрацію від 12.11.2010 №10651020000014054, припинення юридичної особи,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до Окружного адміністративного суду м. Києва із позовом до Державного реєстратора Відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Дарницького району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві Недбайла Олега Андрійовича, Відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Дарницького району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві, в якому просив суд визнати недійсною державну реєстрацію юридичної особи - об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Пчілки»; визнати недійсним запис про державну реєстрацію в Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб - підприємців об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Пчілки» від 12.11.2010 №10651020000014054; припинити юридичну особу - об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Пчілки».

Постановою Окружного адміністративного суду м. Києва від 13 жовтня 2015 року у задоволенні позову відмовлено.

Не погоджуючись із вказаною постановою позивач подав апеляційну скаргу з підстав невідповідності висновків суду першої інстанції обставинам справи, порушення норм матеріального та процесуального права, в якій просить скасувати постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 13 жовтня 2015 року та ухвалити нове судове рішення про задоволення позову.

В судовому засіданні представник апелянта підтримав вимоги апеляційної скарги та просив їх задовольнити.

Представники третьої особи у судовому засіданні заперечували проти задоволення апеляційної скарги посилаючись на те, що судом першої інстанції було ухвалене законне та обґрунтоване рішення, а підстави для його зміни чи скасування відсутні.

Представники відповідача в судове засідання не з'явилися, про дату, час і місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Заслухавши суддю - доповідача, перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційну скаргу необхідно залишити без задоволення, постанову суду першої інстанції - без змін, з огляду на наступне.

Як вбачається з матеріалів справи, рішенням Дарницького районного суду м. Києва від 22.11.2012 у справі №2-3516/2012, що залишена без змін ухвалою Апеляційного суду м. Києва від 13.03.2013, позов ОСОБА_1, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 до Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Пчілки», ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, треті особи: Товариство з обмеженою відповідальністю «Експлуатаційна компанія Комфорт - Майстер», Дарницька районна в м. Києві державна адміністрація, задоволено; визнано недійсним рішення установчих зборів об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 в м. Києві від 16.10.2010; визнано недійсним статут об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Пчілки», затверджений рішенням установчих зборів об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 у м. Києві від 16.10.2010.

Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ від 03.04.2013 відмовлено у відкритті апеляційного провадження на рішення Дарницького районного суду м. Києва від 22.11.2012 та ухвалу Апеляційного суду м. Києва від 13.03.2013.

Згідно частини першої статті 223 ЦПК України у разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Відповідно, рішення Дарницького районного суду м. Києва від 22.11.2012 набрало законної сили 13.03.2013.

Разом з тим, згідно матеріалів справи, 12.11.2010 державним реєстратором Державної районної у м. Києві державної адміністрації внесено запис №10651020000014054 про державну реєстрацію об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Пчілки».

Вважаючи недійсною вказану державну реєстрацію та запис про державну реєстрацію об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Пчілки», а також, що зазначена юридична особа підлягає припиненню, позивач 27.04.2015 звернувся до суду з вказаним позовом.

Відмовляючи у задоволенні позову, суд першої інстанції, з яким погоджується колегія суддів, виходив з наступного.

Згідно статті 1 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі - об'єднання) - юридична особа, створена власниками для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання неподільного та загального майна.

Частинами 14 та 15 статті 6 зазначеного Закону передбачено, що державна реєстрація об'єднання (асоціації) проводиться у порядку, встановленому законом для державної реєстрації юридичних осіб. Об'єднання (асоціація) вважається утвореним з дня його державної реєстрації. Державна реєстрація змін до статуту об'єднання проводиться у порядку, встановленому законом для державної реєстрації юридичних осіб.

Згідно частини першої статті 110 ЦК України юридична особа ліквідується: за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягненням мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами; за рішенням суду про ліквідацію юридичної особи через допущені при її створенні порушення, які не можна усунути, за позовом учасника юридичної особи або відповідного органу державної влади; за рішенням суду про ліквідацію юридичної особи в інших випадках, встановлених законом, - за позовом відповідного органу державної влади.

Відповідно до частини другої статті 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є, зокрема: визнання судом недійсною державної реєстрації юридичної особи через допущені при її створенні порушення, які не можна усунути, а також в інших випадках, встановлених законом; провадження нею діяльності, що суперечить установчим документам, або такої, що заборонена законом; невідповідність мінімального розміру статутного капіталу юридичної особи вимогам закону; неподання протягом року органам доходів і зборів податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону; наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням; визнання судом юридичної особи - емітента такою, що відповідає ознакам фіктивності.

Згідно частини першої та другої статті 28 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», в редакції, яка була чинна на час звернення позивача до суду, об'єднання (асоціація) вважається припиненим з дня внесення про це відповідного запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців. Об'єднання ліквідується у разі: фізичного знищення або руйнування житлового комплексу, яке унеможливлює його відновлення або ремонт; відчуження житлового комплексу за рішенням суду; придбання однією особою всіх приміщень у житловому комплексі; прийняття членами об'єднання рішення про його ліквідацію; прийняття судом рішення про ліквідацію об'єднання.

Колегія суддів погоджується з судом першої інстанції, що матеріали справи не містять доказів, які б свідчили про провадження ОСББ «Пчілки» діяльності, що суперечить установчим документам, або такої, що заборонена законом; щодо невідповідності мінімального розміру статутного капіталу ОСББ «Пчілки» вимогам закону; щодо неподання ОСББ «Пчілки» протягом року органам доходів і зборів податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону; щодо наявності в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність ОСББ «Пчілки» за вказаним місцезнаходженням.

Колегія суддів не приймає до уваги посилання позивача на рішення Дарницького районного суду міста Києва від 22 листопада 2012 року у справі №2-3516/2012 року як на достатню підставу для припинення ОСББ «Пчілки», так як порушення, допущені при створенні ОСББ «Пчілки» можливо усунути, зокрема шляхом затвердження нової редакції статуту об'єднання та проведення відповідних реєстраційних дій.

Також, колегія суддів погоджується з судом першої інстанції про відсутність інших підстав для припинення юридичної особи, у тому числі обставин злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або ліквідації ОСББ «Пчілки».

Таким чином, суд першої інстанції обґрунтовано відмовив у задоволенні позову про скасування державної реєстрації ОСББ «Пчілки».

Щодо позовних вимог про визнання недійсним запису про державну реєстрацію в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців ОСББ «Пчілки» та його припинення, суд першої інстанції, з яким погоджується колегія суддів, виходив з наступного.

Як встановлено судом першої інстанції та вбачається з матеріалів реєстраційної справи, 05.11.2010 до державного реєстратора відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців Дарницького району головою Правління ОСББ «Пчілки» ОСОБА_7 було подано комплект документів для проведення державної реєстрації новоутвореної юридичної особи Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Пчілки», а саме: реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи; рішення засновників або уповноваженого ним органу про створення юридичної особи (примірник оригіналу); статут (два примірники); список членів ОСББ.

Вищезазначені документи прийняті державним реєстратором та за наслідками їх розгляду 12.11.2010 року до Єдиного державного реєстру внесено запис про проведення державної реєстрації новоутвореної юридичної особи Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Пчілки».

Колегія суддів погоджується з судом першої інстанції, що у державного реєстратора відсутні були підстави для залишення поданих документів без розгляду та відмови у проведенні державної реєстрації.

Відповідно до частини восьмої статті 24 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» державному реєстратору забороняється вимагати додаткові документи для проведення державної реєстрації юридичної особи, якщо вони не передбачені частинами першою - сьомою цієї статті.

Згідно частини четвертої статті 53 зазначеного Закону особи, винні у внесенні до установчих документів або інших документів, які подаються державному реєстратору, завідомо неправдивих відомостей, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, несуть відповідальність, встановлену законом.

Отже, відповідальність за достовірність відомостей, що вносяться до Єдиного державного реєстру, законом покладена на заявників.

Враховуючи те, що спірний реєстраційний запис внесений до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Державним реєстратором Відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Дарницького району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві у відповідності до вимог законодавства та в межах наданих повноважень, суд першої інстанції дійшов обґрунтованого висновку про відсутність підстав для визнання його недійсним та припинення ОСББ «Пчілки».

За таких обставин, колегія суддів вважає, що суд першої інстанції обґрунтовано відмовив у задоволенні позову.

Відповідно до частини першої статті 200 КАС України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального та процесуального права.

Враховуючи викладене, колегія суддів приходить до висновку, що постанова суду першої інстанції ухвалена з дотриманням норм матеріального та процесуального права, з повним з'ясуванням обставин, що мають значення для справи, доводи апеляційної скарги не спростовують висновки суду першої інстанції, у зв'язку з чим підстави для скасування або зміни постанови суду першої інстанції відсутні.

Керуючись ст.ст. 160, 198, 200, 205, 206 КАС України, суд апеляційної інстанції, -

У Х В А Л И В:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення, постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 13 жовтня 2015 року - без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена протягом двадцяти днів шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.

(Ухвалу у повному обсязі складено 14.12.2015 року)

Головуючий суддя: Ю.А. Ісаєнко

Суддя: Л.В. Губська

Суддя: І.В. Федотов

Головуючий суддя Ісаєнко Ю.А.

Судді: Губська Л.В.

Федотов І.В.

СудКиївський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення07.12.2015
Оприлюднено18.12.2015
Номер документу54331691
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/7942/15

Постанова від 26.02.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Коваленко Н.В.

Ухвала від 19.02.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Коваленко Н.В.

Ухвала від 07.12.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Ісаєнко Ю.А.

Ухвала від 13.11.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Ісаєнко Ю.А.

Постанова від 13.10.2015

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Арсірій Р.О.

Ухвала від 04.06.2015

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Арсірій Р.О.

Ухвала від 04.06.2015

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Арсірій Р.О.

Ухвала від 08.05.2015

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Арсірій Р.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні