Постанова
від 09.07.2009 по справі 21/753
ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД



10002, м.Житомир, майдан Путятинський, 3/65 тел.(8-0412) 48-16-02

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"09" липня 2009 р. Справа № 21 /753

Житомирський апеляційний господарський суд у складі к олегії суддів:

головуючого судді Іонніко вої І.А.

суддів: Веденяп іна О.А.

Черпа ка Ю.К.

при секретарі Бугирі Ю.Г. ,

за участю представників ст орін:

від позивача: ОСОБА_2 (дов іреність від 12.11.2007р.),

від відповідача: Фокша С.В . - сільський голова,

розглянувши апеляційну ск аргу Шарівської сільської ра ди

на рішення господарського суду Хмельницької області

від "27" травня 2009 р. у справі № 21/753 (суддя Огороднік К.М.)

за позовом підприємця ОС ОБА_4 (м.Хмельницький)

до Шарівської сільської ра ди (с.Шарівка Ярмолинецького району Хмельницької області )

про зобов'язання укласти до говір

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського с уду Хмельницької області від 27.05.2009р. у справі №21/753 позов підпри ємця ОСОБА_4 до Шарівської сільської ради про зобов'яза ння укласти договір задоволе но.

Зобов' язано Шарівську сі льську раду укласти з підпри ємцем ОСОБА_4 договір купі влі-продажу земельної ділянк и площею 1259 кв.м. по вул. Шкільні й, 7 в с. Шарівка Ярмолинецьког о району за ціною 9984 грн. для ко мерційного використання.

Стягнуто з Шарівської сіль ської ради на користь підпри ємця ОСОБА_4 85,00 грн. витрат п о сплаті державного мита та 118 ,00 грн. витрат на інформаційно -технічне забезпечення судов ого процесу.

Видано наказ.

Визнано недійсним рішення №1 позачергової 26-ї сесії Шарі вської сільської ради 5-го скл икання від 19.02.2009р. „Про розгляд припису прокурора Ярмолинец ького району та заяви ПП ОС ОБА_4 від 03.07.2007 року” в частині визначення ціни продажу зем ельної ділянки в розмірі 145000,00 г рн. без ПДВ.

Не погоджуючись з прийняти м рішенням, Шарівська сільсь ка рада звернулась до суду з а пеляційною скаргою, в якій пр осить рішення господарськог о суду Хмельницької області від 27.05.2009р. скасувати та прийнят и нове рішення про відмову в з адоволенні позову.

Апеляційна скарга мотивов ана, зокрема, тим, що звіт про е кспертну грошову оцінку земе льної ділянки, яка розташова на за адресою: Хмельницька об ласті, Ярмолинецький район, с ело Шарівка, вул. Шкільна, 7, від 02.07.2007р. відповідно до висновку Державної експертизи землев порядної документації №1966 від 04.07.2007р. визнано таким, що не відп овідає вимогам законодавств а України.

Скаржник вказав, що під час визначення вартості земельн ої ділянки не було взято до ув аги те, що визначення цієї вар тості залежить не лише від ек спертної, але й від грошової о цінки землі, що передбачено ч . 8 ст. 128 Земельного кодексу Укр аїни (в редакції, яка діяла на момент виникнення правовідн осин).

Крім того, в оскаржуваному р ішення суду першої інстанції зазначено, що позов поданий ОСОБА_5, однак договірні оре ндні відносини Шарівської сі льської ради існували з ОСО БА_4.

Представник Шарівської сі льської ради в судовому засі данні підтримав доводи, викл адені в апеляційній скарзі, в важає рішення господарськог о суду Хмельницької області незаконним та необгрунтован им, просить його скасувати та прийняти нове рішення про ві дмову в задоволенні позову.

Представник позивача в зас іданні суду заперечив проти доводів, викладених в апеляц ійній скарзі, вважає рішення місцевого господарського су ду законним та обгрунтованим , просить залишити його без зм ін, а апеляційну скаргу - без з адоволення.

Заслухавши пояснення учас ників процесу, розглянувши н аявні матеріали справи, обго воривши доводи апеляційної с карги, судова колегія вважає , що скарга підлягає задоволе нню з огляду на таке.

Як вбачається з матеріалів справи, 01.08.2001р. між підприємець ОСОБА_4 та Ярмолинецьким районним споживчим товарист вом укладено договір купівлі - продажу магазину „Госптов ари”, що знаходиться по вул. Шк ільній, 7 с.Шарівка Ярмолинець кого району Хмельницької обл асті. Сторони за умовами дого вору свої зобов' язання вико нали повністю.

Рішенням Ярмолинецького р айонного суду Хмельницької о бласті від 26.12.2005р. у справі №2-1208 пр аво власності на вказане вищ е приміщення магазину „Госпт овари” площею 187,5 кв.м. визнано за підприємець ОСОБА_4 і з ареєстровано комунальним пі дприємством „Ярмолинецьке б юро технічної інвентаризаці ї”.

27.06.2007р. між підприємцем ОСОБ А_4 та Шарівською сільською радою на виконання рішення 12- ї сесії 5-го скликання відпові дача №22 від 03.04.2007р. укладено дого вір оренди землі, згідно з яки м позивачеві передано в стро кове платне користування зем ельну ділянку площею 0,1259 га. дл я обслуговування магазину, щ о знаходиться за адресою: с. Ша рівка, вул. Шкільна, 7.

З метою викупу вищевказано ї орендованої земельної діля нки позивачем подано до Шарі вської сільської ради належн им чином оформлену заяву. За з аявою підприємця ОСОБА_4 Х мельницькою регіональною фі лією ДП „Центр державного зе мельного кадастру при Держко мземі України” проведено екс пертну грошову оцінку земель ної ділянки, яка знаходиться за адресою: Хмельницька обл., Ярмолинецький р-н, с.Шарівка, в ул. Шкільна, 7. Висновком оціню вача про експертну грошову о цінку земельної ділянки вста новлено оціночну вартість зе мельної ділянки, призначеної для комерційного використан ня площею 1259 кв.м., станом на 02.07.2007 року становила 9984,00 грн.

Рішенням 14-ї сесії 5-го склика ння Шарівської сільської рад и №2 від 26.07.2007р. „Про продаж земел ьної ділянки несільськогосп одарського призначення” пог оджено звіт про експертну гр ошову оцінку земельної ділян ки, яка знаходиться за адресо ю: Хмельницька обл., Ярмолинец ький р-н, с.Шарівка, вул. Шкільн а, 7. Пунктом 2 вказаного рішенн я вирішено продати ПП ОСОБА _4 земельну ділянку площею 125 9 кв.м. за 18000,00 грн.

Не погоджуючись з прийняти м рішенням, підприємець ОСО БА_4 звернувся до господарс ького суду Хмельницької обла сті з позовом до Шарівської с ільської ради про визнання н ечинним та скасування рішенн я 14-ї сесії 5-го скликання Шарів ської сільської ради №2 від 26.07. 2007р. „Про продаж земельної діл янки несільськогосподарськ ого призначення” в частині в изначення ціни продажу земел ьної ділянки у розмірі 18000,00 грн .

Постановою господарського суду Хмельницької області в ід 29.01.2008р. позов задоволено част ково.

Рішенням позачергової 26-ї с есії 5-го скликання Шарівсько ї сільської ради №1 від 19.02.2009р. „П ро розгляд припису прокурора Ярмолинецького району та за яви ПП ОСОБА_4 від 03.07.2007 року” вирішено продати підприємцю ОСОБА_4 земельну ділянку площею 1259 кв.м. для комерційног о використання, яка знаходит ься за адресою: Хмельницька о бл., Ярмолинецький р-н, с.Шарів ка, вул. Шкільна, 7, за 145000,00 грн. бе з ПДВ.

Не погоджуючись з прийняти м рішенням, підприємець ОСО БА_4 звернувся до господарс ького суду Хмельницької обла сті з позовом до Шарівської с ільської ради про зобов"язан ня укласти договір купівлі-п родажу земельної ділянки пло щею 1259 кв.м для комерційного ви користання, яка знаходиться по вул. Шкільній, 7 в с. Шарівка Я рмолинецького району Хмельн ицької області за ціною 9984 грн ., згідно експертної грошової оцінки.

Рішенням господарського с уду Хмельницької області від 27.05.2009р., як зазначалось вище, поз ов задоволено.

Судова колегія Житомирськ ого апеляційного господарсь кого суду не погоджується з в казаним рішенням суду першої інстанції, враховуючи насту пне.

Згідно ст. 12 Земельного коде ксу України до повноважень с ільських, селищних, міських р ад у галузі земельних віднос ин на території сіл, селищ, міс т належить передача земельни х ділянок комунальної власно сті у власність громадян та ю ридичних осіб відповідно до цього Кодексу.

За загальним правилом прод аж земельних ділянок із земе ль державної та комунальної власності має здійснюватися переважно на конкурентних з асадах. У випадках, коли покуп ець земельної ділянки має у в ласності розташовані на такі й ділянці будівлі, споруди, то земельна ділянка підлягає п родажу не на конкурентних за садах, а шляхом викупу земель ної ділянки власником об' єк ту нерухомого майна.

Відповідно до з ч. 8 ст. 128 Земел ьного кодексу України ціна з емельної ділянки визначаєть ся за експертною грошовою оц інкою, яка проводиться відпо відно до Методики експертної грошової оцінки земельних д ілянок, затвердженої постано вою Кабінету Міністрів Украї ни від 11.10.2002р. за №1531. Тобто, ціна з емлі при відчуженні її орган ом місцевого самоврядування не залежить від абсолютної в олі сторін, а встановлюється на підставі визначеної зако ном Методики.

Пунктом 12 висновку державно ї експертизи землевпорядної документації від 04.07.2007р. №1966 пер едбачено, що висновок держав ної експертизи дійсний протя гом строку дії самої державн ої експертизи, але не більше о дного року від дати оцінки.

Як вбачається з матеріалів справи, а саме зі звіту про ек спертну грошову оцінку земел ьної ділянки, розташованої п о вул. Шкільна, 7 в с. Шарівка Ярм олинецького району Хмельниц ької області, оцінка земельн ої ділянки проведена 02.07.2007р., а о тже на момент подачі позову (к вітень 2009 року) грошова оцінка земельної ділянки не була чи нною.

Відповідно до ст. 655 Цивільно го кодексу України за догово ром купівлі-продажу одна сто рона (продавець) передає або з обов'язується передати майно (товар) у власність другій сто роні (покупцеві), а покупець пр иймає або зобов'язується при йняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

В статті 638 Цивільного кодек су України вказано, що догові р є укладеним, якщо сторони в н алежній формі досягли згоди з усіх істотних умов договор у.

Істотними умовами договор у є, зокрема, погодження його ц іни.

Таким чином судом першої ін станції безпідставно зобов"я зано Шарівську сільську раду укласти з підприємцем ОСОБ А_4 договір купівлі-продажу спірної земельної ділянки, о скільки ціна земельної ділян ки станом на день подачі заяв и не визначена.

З врахуванням вищевикладе ного, Житомирський апеляційн ий господарський суд вважає також і передчасним висновок місцевого господарського су ду щодо визнання недійсним р ішення №1 позачергової 26-ї сес ії Шарівської сільської ради 5-го скликання від 19.02.2009р. в части ні визначення ціни продажу с пірної земельної ділянки, ос кільки ця ціна не була визнач ена на день подачі позову і пр ийняття судового рішення.

Слід також зазначити, що гос подарським судом Хмельницьк ої області при прийнятті оск аржуваного рішення помилков о зазначено позивачем підпри ємця ОСОБА_5 замість підпр иємця ОСОБА_4.

З огляду на викладене, судов а колегія вважає за необхідн е апеляційну скаргу Шарівськ ої сільської ради задовольни ти, а рішення господарського суду Хмельницької області в ід 27.05.2009р. у справі №21/753 - скасуват и, прийняти нове рішення про в ідмову в задоволенні позову.

Керуючись ст.ст. 101, 103-105 Госпо дарського процесуального ко дексу України, Житомирський апеляційний господарський с уд

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу Шар івської сільської ради задов ольнити.

2. Рішення господарського с уду Хмельницької області ві д 27 травня 2009 року скасувати.

Прийняти нове рішення про в ідмову в задоволенні позову.

3. Справу №21/753 повернути до го сподарського суду Хмельниць кої області.

Головуючий - суддя: Іоннікова І. А.

судді::

Ве деняпін О.А.

Че рпак Ю.К.

Віддрук. 4 прим.:

1 - до справи,

2,3 - сторонам,

4 - в наряд.

СудЖитомирський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення09.07.2009
Оприлюднено20.12.2010
Номер документу5442990
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —21/753

Рішення від 27.05.2009

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Огороднік К.М.

Постанова від 09.07.2009

Господарське

Житомирський апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні