Постанова
від 22.12.2015 по справі 825/3738/15-а
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 грудня 2015 року Чернігів Справа № 825/3738/15-а

Чернігівський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Лобана Д.В.,

за участю секретаря Новик Н.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду справу за адміністративним позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Ніжині Чернігівської області до сільськогосподарського закритого акціонерного товариства «Агрофірма ім. Давиденка» про стягнення платежів, що підлягають капіталізації, -

В С Т А Н О В И В:

Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Ніжині Чернігівської області звернулось до суду з адміністративним позовом про стягнення з сільськогосподарського закритого акціонерного товариства «Агрофірма ім. Давиденка» на користь відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Ніжині суму платежів, що підлягають капіталізації, у розмірі 61225,93 грн.

Розглянувши подані документи і матеріали, з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов підлягає задоволенню повністю з наступних підстав.

Судом встановлено, що сільськогосподарське закрите акціонерне товариство «Агрофірма ім. Давиденка» зареєстровано як страхувальник у Відділенні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Ніжині Чернігівської області.

19.07.1956 зареєстровано нещасний випадок, пов'язаний з виробництвом, стосовно ОСОБА_1, яка перебувала у трудових відносинах з відповідачем, що підтверджується відповідним актом (а.с. 13).

Постановою Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Ніжині Чернігівської області від 30.09.2015 № 2515/705/41 ОСОБА_1 призначено розраховану суму індексації щомісячної страхової виплати за вересень 2015 року у розмірі 273,45 грн (а.с. 16).

Крім того, судом встановлено, що СЗАТ «Агрофірма ім. Давиденка» з 06.03.2009 розпочато процедуру припинення підприємницької діяльності, пов'язаною з ліквідацією підприємства.

06.10.2015 позивачем на адресу СЗАТ «Агрофірма ім. Давиденка» направлено заяву про визнання грошових вимог на суму 61225,93 грн, в якій відділення Фонду просило відповідача визнати кредиторські вимоги позивача у сумі 61225,93 грн (а.с. 11).

Оскільки, відповідач у добровільному порядку грошові вимоги позивача не визнав, позивач звернувся до суду з адміністративним позовом про їх стягнення.

Даючи правову оцінку обставинам вказаної справи, суд зважає на наступне.

Вирішуючи дану справу, суд враховує, що правову основу, економічний механізм та організаційну структуру загальнообов'язкового державного соціального страхування громадян від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які призвели до втрати працездатності або загибелі застрахованих на виробництві, визначено Законом України від 23.09.1999 № 1105-XIV «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» (далі - Закон № 1105-XIV).

Відповідно до статті 3 Закону № 1105-XIV основними принципами страхування від нещасного випадку є, зокрема, обов'язковості страхування осіб відповідно до видів соціального страхування та можливості добровільності страхування у випадках, передбачених законом та відповідальності роботодавців та Фонду за реалізацію права застрахованої особи на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за цим Законом.

Пунктом 5 частини 1 статті 11 Закону № 1105-XIV встановлено, що джерелами формування коштів Фонду, зокрема, є капіталізовані платежі, що надійшли у випадках ліквідації страхувальників у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Згідно з пунктом 1 частини 1 статті 112 Цивільного кодексу України у разі ліквідації платоспроможної юридичної особи у першу чергу задовольняються вимоги щодо відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, та вимоги кредиторів, забезпечені заставою чи іншим способом.

Відповідно до частини 2 статті 1205 Цивільного кодексу України у разі ліквідації юридичної особи платежі, належні потерпілому або особам, визначеним статтею 1200 цього Кодексу, мають бути капіталізовані для виплати їх потерпілому або цим особам у порядку, встановленому законом або іншим нормативно-правовим актом.

Згідно з пунктом 1 Порядку капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань суб'єкта підприємницької діяльності - банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2000 №765 (далі - Порядок № 765) здійснюється капіталізація платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань суб'єкта підприємницької діяльності - банкрута відшкодувати шкоду, заподіяну життю і здоров'ю громадян, у тому числі застрахованих у Фонді соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Капіталізація платежів здійснюється щодо кожної особи з урахуванням заборгованості за попередні роки та необхідності виплати майбутніх платежів. Під час розрахунку сум цих платежів повинні враховуватися заробітна плата потерпілого, відсоток втрати професійної працездатності, витрати по догляду за потерпілим, на реабілітацію, протезування, придбання транспортних засобів та види соціальної допомоги відповідно до медичного висновку, необхідність сплати одноразової допомоги у зв'язку з травмою або професійним захворюванням, які можуть призвести до смерті потерпілого, а також інших виплат, передбачених законодавством.

Відповідно до пункту 3 Порядку №765 капіталізація платежів, передбачених підпунктами 1 - 5 пункту 2 цього Порядку, розраховується на період, що визначається як різниця між середньою тривалістю життя для чоловіків і жінок у країні та їх віком на момент здійснення капіталізації.

З аналізу вищевикладеного вбачається, що страхувальник зобов'язаний проводити капіталізацію страхових виплат у всіх випадках ліквідації (не лише у випадку ліквідації суб'єкта підприємницької діяльності - банкрута, але й за інших підстав, передбачених законодавством), із застосуванням Порядку №765.

Аналогічної позиції дотримується Вищий адміністративний суд України в ухвалі від 29.05.2014 у справі №К/800/16855/14.

Відповідно до наведених норм Порядку №765, сума платежу, яка підлягає капіталізації СЗАТ «Агрофірма ім. Давиденка», становить 61225,93 грн, що підтверджується розрахунком потреби в капіталізації коштів (а.с.14).

Вищевказаний розрахунок відповідачем, у встановленому законом порядку, не оскаржувався.

Крім того, відповідачем не надано до суду жодних належних доказів щодо капіталізації платежів, як і доказів, що спростовують викладені у позовній заяві обставини, чим порушено вимоги частини 1 статті 71 КАС України, згідно якої кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

За таких обставин та з урахуванням того, що сума капіталізації платежів у розмірі 61225,93 грн відповідачем у встановлені законодавством строки не сплачена, доказів погашення відповідачем зазначеної заборгованості станом на день розгляду цього спору не надано, суд вважає, що адміністративний позов Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Ніжині Чернігівської області до сільськогосподарського закритого акціонерного товариства «Агрофірма ім. Давиденка» про стягнення платежів, що підлягають капіталізації є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Оскільки, спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведення судових експертиз, судові витрати (судовий збір) згідно частини 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись статтями 41, 122, 158 - 163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Ніжині Чернігівської області задовольнити.

Стягнути з сільськогосподарського закритого акціонерного товариства «Агрофірма ім. Давиденка» (код ЄДРПОУ 30942004) на користь відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Ніжині (код ЄДРПОУ 25932519) суму платежів, що підлягають капіталізації, у розмірі 61225,93 грн.

Відповідно до ст. ст. 186, 254 КАС України апеляційна скарга подається через Чернігівський окружний адміністративний суд, а її копія надсилається апелянтом до суду апеляційної інстанції, протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано, або її подано з пропуском строку, у поновленні якого було відмовлено, а у разі вчасного подання апеляційної скарги, з набранням законної сили рішенням апеляційної інстанції, якщо оскаржувану постанову не скасовано.

Суддя Д.В. Лобан

Дата ухвалення рішення22.12.2015
Оприлюднено27.12.2015
Номер документу54506060
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —825/3738/15-а

Ухвала від 16.04.2024

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Василь НЕПОЧАТИХ

Ухвала від 09.04.2024

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Василь НЕПОЧАТИХ

Ухвала від 22.02.2024

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Василь НЕПОЧАТИХ

Ухвала від 29.11.2017

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Баргаміна Н.М.

Ухвала від 22.11.2017

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Баргаміна Н.М.

Постанова від 22.12.2015

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Лобан Д.В.

Ухвала від 04.12.2015

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Лобан Д.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні