Рішення
від 05.03.2009 по справі 6/82
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 6/82 05.03.09

За позовом ОСОБА_1

До відповідача 1) ОСОБА_2

2) Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Людмила & Л»

Про визнання недійсними рішен ня загальних зборів засновни ків товариства від 14.01.2007 р. та до говору купівлі-продажу від 02.0 2.2007 р.

Суддя Ковт ун С.А.

Представники сторін :

Від позивача ОСОБА _3 (за дов.)

Від відповідача-1 ОС ОБА_4 (за дов.)

Від відповідача-2 не з' явились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До Господарського суд у міста Києва звернулася з по зовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 та товариства з обмеженою ві дповідальністю «Людмила & Л» про визнання недійсними зага льних зборів та протоколу ві д 14.01.2007 р., визнання недійсним до говору купівлі-продажу нежит лового приміщення за адресою : м. Київ, вул. Саксаганського, 20 А від 02.02.2007 р.

Ухвалою суду від 06.02.2009 р. було п орушено провадження у справі № 6/82.

До прийняття рішення по спр аві позивач подав заяву про з міну предмету позову. Зокрем а, сторона просить визнати не дійсним рішення загальних зб орів засновників товариства з обмеженою відповідальніст ю «Людмила & Л»від 14.01.2007 р., оформл ене протоколом 2/07, а також визн ати недійсним вказаний вище договір.

Позовні вимоги мотивовані наступним.

Відповідач-1, діючи у власни к інтересах, маючи довіреніс ть від позивача, як учасник ві дповідача-2 одноособово прий няв рішення загальних зборів про відчуження нежитлового приміщення, після чого між ни м та відповідачем-2 було уклад ено договір купівлі продажу нежитлового приміщення за ад ресою: м. Київ, вул. Саксагансь кого, 20-А.

Відповідач-1 у наданих суду поясненнях позовні вимоги ві дхилив. Заперечуючи проти по зовних вимог, відповідач вва жає, що оскільки він мав доруч ення від позивача, ним не були порушенні права останнього.

Відповідач-2 відзиву на позо в не подав, представника у суд ове засідання не направив, че рез канцелярію суду було под ано заяву про розгляд справи без їхньої участі.

За таких обставин, суд вва жає за можливе розглянути сп раву за наявними в ній матері алами в порядку ст. 75 ГПК Украї ни.

Розглянувши надані уча сниками судового процесу док ументи і матеріали, заслухав ши пояснення представників с торін, всебічно та повно з' я сувавши обставини, на яких ґр унтуються позовні вимоги і з аперечення, об' єктивно оцін ивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по с уті, суд встановив:

24.11.1994 р. Голосіївською райо нною у місті Києві державною адміністрацією було зареєст ровано товариство з обмежено ю відповідальністю «Людмила & Л».

Відповідно до установчого договору про створення та ді яльність товариства з обмеже ною відповідальністю «Людми ла & Л»(далі - Товариство) учасн иками товариства є ОСОБА_1 - 99 % відсотків статутного фонд у Товариства та ОСОБА_2 - 1 % с татутного фонду Товариства.

Розділом 5 статуту визначен о, що вищим органом управлінн я товариства є збори учасник ів (5.1).

Кожний з учасників товарис тва має кількість голосів пр опорційно розміру їх часток у статутному фонді товариств а (5.2).

Збори скликаються завчасн о через письмове повідомленн я або телеграмою з зазначенн ям порядку денного (п. 5.10). До вик лючної компетенції загальни х зборів входить питання щод о надання дозволу на відчуже ння нерухомого майна товарис тва (п. 5.13.15). Збори мають приймат и рішення, якщо на них присутн і Учасники, що мають у сукупно сті більше ніж 60 % голосів, а з п итань одностайності всі Учас ники.

14.01.2007 р. були проведені загаль ні збори засновників Товарис тва (протокол № 2/07 від 14.01.2007 р.), на я кому було прийнято рішення д оручити директору Товариств а підписати договір купівлі- продажу нежитлового приміще ння за адресою: м. Київ, вул. Сак саганського, 20А, загальною пло щею 81 кв. м., що складає 6/100 частин від всього домоволодіння.

У протоколі № 2/07 від 14.01.2007 р. заз начено, що на загальних збора х були присутні учасники тов ариства ОСОБА_1 та ОСОБА _2

Фактично, від імені ОСОБА _1 на підставі довіреності в ід 20.05.2005 р. діяв ОСОБА_2, яким і було прийнято рішення про до ручення директору Товариств а підписати договір купівлі- продажу нежитлового приміще ння за адресою: м. Київ, вул. Сак саганського, 20А.

Дорученням від 20.05.2005 р., посвід ченим приватним нотаріусом К иївського міського нотаріал ьного округу Шепелюк О.Г., реєстраційний № 5718 (далі - Дові реність), фізична особа ОСО БА_1 доручила фізичній особ і ОСОБА_2 управляти та роз поряджатися своїм майном.

Право приймати рішення та п ідписувати протоколи загаль них зборів учасників Товарис тва довіреністю не передбаче но.

Статтею 1 Господарського пр оцесуального Кодексу Україн и передбачено право на зверн ення до господарського суду за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоро нюваних законом інтересів.

Позивача не було повідомле но про проведення загальних зборів, що передбачено п. 5.10 ста туту, чим порушено його права як учасника Товариства.

Відповідач-1 не заперечує пр оти порушення процедури пров едення загальних зборів. Крі м того, відповідач-1 не мав пов новажень щодо прийняття ріше ння за позивача та підписанн я від імені позивача протоко лу загальних зборів 2/07 від 14.01.2007 р..

Статтею 11 Закону України «П ро господарські товариства» визначені обов' язки учасни ків товариства, до яких зокре ма відносяться обов' язок уч асників товариства додержув атись установчих документів товариства і виконувати ріш ення загальних зборів та інш их органів управління товари ства.

Пунктами 5.1 та 5.2 статуту визн ачено, що вищим органом управ ління товариства є збори уча сників, на яких кожний з учасн иків товариства має кількіст ь голосів пропорційно розмір у їх часток у статутному фонд і товариства.

Пунктом 5.13.15 статуту в редакц ії згідно з доповненнями до с татуту відповідача-2, зареєст рованих Голосіївської райде ржадміністрацією у м. Києві 1 6.04.2002 р., встановлено, що до виклю чної компетенції загальних з борів входить питання щодо н адання дозволу на відчуження нерухомого майна товариства .

ОСОБА_2 на підставі пункту 5.11 статуту, яким визначено пра во учасника товариства склик ати позачергові засідання за гальних зборів, 14.01.2007 р. провів з агальні збори учасників това риства, на яких було прийнято рішення доручити директору ТОВ «Людмила&Л»підписати дог овір купівлі продажу нежитло ве приміщення загальною площ ею 81,00 кв. м., що знаходиться за ад ресою: м. Київ, вул. Саксагансь кого, 20А (протокол № 2/07 від 14.01.2007 р.).

Під час проведення загаль них зборів ОСОБА_2 діяв од ноособово, оскільки ОСОБА_1 на зборах присутня не була. Твердження ОСОБА_2 стосов но того, що на загальних збора х він діяв від імені ОСОБА_1 на підставі довіреності не м ожуть бути прийняті судом, ос кільки довіреністю від 20.05.2005 р. ОСОБА_1 уповноважила ОС ОБА_2 управляти і розпорядж атися всім її майном, у чому во но б не полягало і де б воно не знаходилось, однак не уповно важувала ОСОБА_2 представ ляти її на зборах учасників т овариства та розпоряджатися її корпоративними правами у часника ТОВ «Людмила&Л».

Статтею 167 ГК України визна чено, що корпоративні права - ц е права особи, частка якої виз начається у статутному фонді (майні) господарської органі зації, що включають правомоч ності на участь цієї особи в у правлінні господарською орг анізацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активі в у разі ліквідації останньо ї відповідно до закону, а тако ж інші правомочності, передб ачені законом та статутними документами.

Згідно з ч. 1 ст. 92 Цивільного к одексу України цивільна дієз датність юридичної особи зді йснюється через її органи, що мають діяти відповідно до ус тановчих документів та закон у.

Беручи до уваги вказане пол оження закону та положення ч . 2 ст. 97 Цивільного кодексу Укра їни, ч. 1 ст. 58 Закону України «Пр о господарські товариства», суд дійшов висновку, що волев иявлення стосовно набуття пр ав та обов' язків, пов' язан их із відчуженням майна, яке з дійснюється загальними збор ами, може вважатися виражени м від імені товариства лише з а умов дотримання зборами ви мог статуту при прийнятті ві дповідного рішення.

Стаття 60 Закону України «Пр о господарські товариства»в становлює, що загальні збори учасників вважаються повнов ажними, якщо на них присутні у часники (представники учасни ків), що володіють у сукупност і більш як 60 відсотками голосі в. Дана вимога встановлена й п . 5.14 статуту відповідача-2.

Згідно з ч. 5 ст. 98 Цивільного к одексу України рішення загал ьних зборів може бути оскарж ене учасником товариства до суду.

Відсутність учасника това риства, який володіє 99% статут ного капіталу, під час провед ення загальних зборів є пору шенням п. 5.14 статуту стосовно н еобхідного кворуму на загаль них зборах учасників товарис тва, а отже, відсутність квору му є підставою для визнання н едійсними рішення загальних зборів.

02.02.2007 р. відповідач-2 (продавець ) уклав з відповідачем-1 (покуп ець) договір купівлі-продажу нежилого приміщення загальн ою площею 81,0 кв. м., яке розташов ане за адресою: м. Київ, вул. Сак саганського, 20А (далі - Приміще ння), посвідчений приватним н отаріусом Київського місько го нотаріального округу Ше пелюк О.Г., за реєстр. № 141 (далі - Договір купівлі-продажу).

Оскільки рішення загальни х зборів не створює цивільни х прав та обов' язків, директ ор Товариства не мав повнова жень на укладення Договору к упівлі-продажу.

Крім того, п. 3 ст. 238 Цивільного кодексу України встановлено , що представник не може вчиня ти правочини від імені особи , яку він представляє, у своїх інтересах або в інтересах ін шої особи, представником яко ї він одночасно є, за винятком комерційного представництв а, а також щодо інших осіб, вст ановлених законом..

Згідно з договором купівлі -продажу покупцем визначено саме громадянина ОСОБА_2 ( відповідача-1).

Таким чином, фактично відпо відач-1, приймаючи рішення про доручення директору Товарис тва підписати договір купівл і продажу приміщення, діяв у в ласних інтересах, що супереч ить вимогам законодавства.

Відповідно до ч. 1 ст. 215 Цивіль ного кодексу України підстав ою недійсності правочину є н едодержання в момент вчиненн я правочину стороною (сторон ами) вимог, які встановлені ча стинами першою - третьою, п' я тою та шостою статті 203 цього К одексу.

Відповідно до ч.ч. 1, 3 та 5 ст. 203 Ц ивільного кодексу України з міст правочину не може суп еречити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавс тва, а також моральним засада м суспільства, волевиявле ння учасника правочину має б ути вільним і відповідати йо го внутрішній волі, правоч ин має бути спрямований на ре альне настання правових насл ідків, що обумовлені ним.

Згідно зі ст. 32 Господарськ ого процесуального Кодексу У країни доказами у справі є бу дь-які фактичні дані, на підст аві яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи від сутність обставин, на яких ґр унтуються вимоги чи заперече ння сторін, а також інші обста вини, які мають значення для п равильного вирішення господ арського спору.

Відповідно до статті ст. 33 Го сподарського процесуальног о Кодексу України, кожна стор она повинна довести ті обста вини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і з аперечень.

Позивачем доведено, що ріше ння загальних зборів було пр ийнято з порушенням його пра в, вимог законодавства та ста туту Товариства, що є підстав ою для визнання його недійсн им. Договір купівлі-продажу т акож був укладений з порушен ням вимог чинного законодавс тва та визнається судом неді йсним.

Отже, позов підлягає задово ленню.

Позивач обґрунтовуючи поз овні вимоги вказує, що відпов ідачами при укладені договор у порушені права співвласник ів приміщення, а також здійсн ено продаж за ціною нижчою, ні ж балансова вартість приміще ння. Дані вимоги не є підставо ю для задоволення позовних в имог, оскільки не свідчать пр о порушення прав позивача.

Витрати по оплаті державно го мита з вимог про визнання н едійсним рішення загальних з борів засновників покладают ься на Товариство, а з позовни х вимог про визнання недійсн им договору - на відповідачі в у рівних частинах. Витрати п о оплаті інформаційно-техніч ного забезпечення судового п роцесу покладаються на відпо відачів

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 49, 82-85 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити пов ністю.

Визнати недійсним рішення загальних зборів засновникі в товариства з обмеженою від повідальністю «Людмила & Л»(м . Київ, вул. Червоноармійська, буд. 48, код 21626904) від 14.01.2007 р., оформле не протоколом № 2/07 від 14.01.2007 р..

Визнати недійсним з момент у укладення договір купі влі-продажу від 02.02.2007 р., укладен ий між ОСОБА_2 (АДРЕСА_1 , код НОМЕР_2) та товариство м з обмеженою відповідальніс тю «Людмила & Л»(м. Київ, вул. Чер воноармійська, буд. 48, код 21626904), п освідчений приватним нотарі усом Київського міського нот аріального округу Шепелюк О.Г., за реєстр. № 141, про продаж нежилого приміщення, яке роз ташоване за адресою: м. Київ, в ул. Саксаганського, 20А, загаль ною площею 81 кв. м., що складає 6/10 0 частин від всього домоволод іння

Стягнути з ОСОБА_2 (АДР ЕСА_1, код НОМЕР_2) на корис ть ОСОБА_1 (АДРЕСА_2, код НОМЕР_1) 42,5 грн. державного м ита та 59 грн. витрат на інформа ційно-технічне забезпечення судового процесу.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю «Лю дмила & Л»(м. Київ, вул. Червоноа рмійська, буд. 48, код 21626904) на кори сть ОСОБА_1 (АДРЕСА_2, ко д НОМЕР_1) 127,5 грн. грн. держав ного мита та 59 грн. витрат на ін формаційно-технічне забезпе чення судового процесу.

Суддя С.А. Ковтун

Рішення підписано 27.04.200 9 р.

Дата ухвалення рішення05.03.2009
Оприлюднено23.11.2010
Номер документу5457718
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсними рішен ня загальних зборів засновни ків товариства від 14.01.2007 р. та до говору купівлі-продажу від 02.0 2.2007 р

Судовий реєстр по справі —6/82

Ухвала від 03.05.2012

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Фоміна В. О.

Ухвала від 21.05.2012

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Фоміна В. О.

Ухвала від 21.05.2012

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Фоміна В. О.

Ухвала від 03.05.2012

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Фоміна В. О.

Ухвала від 03.05.2012

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Фоміна В. О.

Ухвала від 03.05.2012

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Фоміна В. О.

Ухвала від 09.11.2015

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Ухвала від 05.11.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Гордієнко Михайло Іванович

Ухвала від 24.06.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Гордієнко Михайло Іванович

Ухвала від 20.10.2015

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні