Постанова
від 05.09.2011 по справі 2а-0870/6290/11
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 вересня 2011 року 12:55 Справа № 2а-0870/6290/11

Запорізький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Максименко Л.Я.,

при секретарі - Приймаку Є.О.

розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовною заявою:Державної податкової інспекції у Михайлівському районі Запорізької області, смт. Михайлівка

до:Товариства з обмеженою відповідальністю ТОРГОВИЙ ОСОБА_1 , смт. Михайлівка

3-ті особи:ОСОБА_2, м.Запоріжжя

ОСОБА_3, с. Костянтинівка Мелітопольського району Запорізької області

про:припинення юридичної особи,

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у Михайлівському районі Запорізької області звернулась із адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю ТОРГОВИЙ ОСОБА_1 , треті особи на стороні відповідача, які не заявляють самостійні вимоги на предмет спору - ОСОБА_2 та ОСОБА_3, в якому позивач просить суд припинити юридичну особу - Товариство з обмеженою відповідальністю ТОРГОВИЙ ОСОБА_1 у зв'язку із наявністю в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність ТОВ ТОРГОВИЙ ОСОБА_1 за вказаним місцезнаходженням.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, клопотанням від 31.08.2011 вх. № 31933, яке надійшло через канцелярію суду, просить суд розглянути справу без участі уповноваженого представника. Позов підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача в судові засідання 18.08.2011 та 05.09.2011 не з'явився, направлена на його адресу у справі ухвала про відкриття провадження та судові повістки повернулися із відміткою пошти: За зазначеною адресою організація відсутня .

Враховуючи те, що ухвала про відкриття провадження та судові повістки направлялися відповідачу за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, то згідно ч. 4 ст. 33 та ч. 11 ст. 35 КАС України вважається, що відповідач був належним чином повідомлений про порушення щодо нього адміністративної справи та необхідність надання відзиву.

Треті особи у судові засідання 18.08.2011 та 05.09.2011 також не з'явились, не повідомили суд про причини неявки та не надіслали суду будь-яких пояснень щодо позову. Про дату, час та місце судового розгляду справи повідомлені належним чином.

За таких обставин, суд дійшов висновку щодо можливості розгляду справи за відсутності представників сторін та третіх осіб, на підставі наявних у справі матеріалів.

Враховуючи неявку у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, суд керуючись ч. 1 ст. 41 КАС України не здійснював фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги слід задовольнити повністю виходячи з наступного.

Відповідно до частини 1 статті 93 Цивільного кодексу України, місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.

Статтею 1 Закону України від 15.05.2003р. № 755-IV Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців встановлено, що місцезнаходження юридичної особи - адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені (далі - виконавчий орган).

Частиною 1 статті 59 Господарського кодексу України встановлено, що припинення діяльності суб'єкта господарювання здійснюється шляхом його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації - за рішенням власника (власників) чи уповноважених ним органів, за рішенням інших осіб - засновників суб'єкта господарювання чи їх правонаступників, а у випадках, передбачених законами, - за рішенням суду.

Порядок державної реєстрації припинення юридичної особи на підставі судового рішення, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи, встановлений статтею 38 Закону України від 15.05.03 № 755-IV Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців .

Так, відповідно до ч.2 цієї статті однією з підстав для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема, є наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Порядок внесення інформації щодо відсутності юридичної особи за вказаним місцезнаходженням встановлено пунктами 12 та 14 ст. 19 Закону "Про державну реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" від 15.05.2003 р. № 755-ІУ.

Вказаними положеннями встановлено:

Частина 2 п. 12: у разі надходження державному реєстратору від органу державної податкової служби повідомлення встановленого зразка про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням державний реєстратор зобов'язаний надіслати рекомендованим листом протягом п'яти робочих днів з дати надходження зазначеного повідомлення юридичній особі повідомлення щодо необхідності подання державному реєстратору реєстраційної картки.

Пункт 14: у разі неподання юридичною особою протягом місяця з дати надходження їй відповідного повідомлення реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність підтвердження зазначених відомостей датою, яка встановлена для чергового подання реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу. Якщо державному реєстратору повернуто рекомендованого листа, державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням.

Судом встановлено, що згідно установчих та реєстраційних документів місцезнаходження ТОРГОВИЙ ОСОБА_1 - 72001, Запорізька область, смт. Михайлівка, вул. Гоголя, буд. 101.

08.04.2011 старшим опероуповноваженим відділу податкової міліції ДПІ у м. Енергодар майором податкової міліції ОСОБА_4 була проведена перевірка відповідності юридичної адреси фактичному місцезнаходженню ТОВ ТОРГОВИЙ ОСОБА_1 , про що складено акт від 08.04.2011. Даною перевіркою встановлено, що ТОВ ТОРГОВИЙ ОСОБА_1 не знаходиться за адресою: 72001, Запорізька область, смт. Михайлівка, вул. Гоголя, буд. 101. Будинок (приміщення, земельна ділянка) за вказаною адресою належить СВК Нива . Договорів оренди власник будинку (приміщень, земельної ділянки) з ТОВ ТОРГОВИЙ ОСОБА_1 не укладав.

У зв'язку з чим 05.05.2011 р. ДПІ у Михайлівському районі було направлено Державному реєстратору Михайлівської районної державної адміністрації Запорізької області повідомлення про відсутність ТОВ ТОРГОВИЙ ОСОБА_1 за місцезнаходженням (Форма № 18-ОПП).

20.05.2011 р. Державним реєстратором Михайлівської районної державної адміністрації Запорізької області внесено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб- підприємців запис № 1 089 143 0007 000242 про відсутність ТОВ ТОРГОВИЙ ОСОБА_1 за вказаним місцезнаходженням.

Згідно довідки ДПІ у Михайлівському районі Запорізької області № 4650/10/19 від 11.07.2011 відповідач не має заборгованості зі сплати податків і зборів (обов'язкових платежів).

Відповідно п. п. 20.1.12 п. 20.1. ст. 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби, у випадках, передбачених законом, мають право звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Таким чином, суддя дійшов висновку, що позовні вимоги ДПІ у Михайлівському районі Запорізької області підлягають задоволенню в повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись п. п. 16.1.3. п. 16.1 ст. 16, п. п. 20.1.12 п. 20.1. ст. 20 Податкового кодексу України, ст. 38 ЗУ Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців , ст.ст. 71, 159-163, 183-2 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позов Державної податкової інспекції в у Михайлівському районі Запорізької області до Товариства з обмеженою відповідальністю ТОРГОВИЙ ОСОБА_1 , треті особи на стороні відповідача, які не заявляє самостійних вимог на предмет спору - ОСОБА_2 та ОСОБА_3 про припинення юридичної особи, - задовольнити в повному обсязі.

Припинити юридичну особу Товариство з обмеженою відповідальністю ТОРГОВИЙ ОСОБА_1 (72001, Запорізька область, смт. Михайлівка, вул. Гоголя 101, код ЄДРПОУ 34378185).

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України, або прийняття постанови у письмовому провадженні - з дня отримання копії постанови, апеляційної скарги з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя Л.Я. Максименко

Дата ухвалення рішення05.09.2011
Оприлюднено31.12.2015
Номер документу54601592
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0870/6290/11

Постанова від 05.09.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Максименко Лілія Яковлівна

Ухвала від 05.08.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Максименко Лілія Яковлівна

Ухвала від 18.08.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Максименко Лілія Яковлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні