Рішення
від 25.06.2009 по справі к-8/46
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТ І

вул.Шевченка 16, м.Івано-Франк івськ, 76000, тел. 2-57-62

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 червня 2009 р. Справа № К-8/46

Господарський суд Івано-Фр анківської області у складі судді Шіляк М.А.

при секретарі Феденько Н. М. ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріал и справи

за позовом 1: ОСОБА _1 (Учасник ТОВ "Новинка"), АД РЕСА_1, (адреса для листува ння: АДРЕСА_2)

за позовом 2: ОСОБА_2 (Учасник ТОВ "Новинка"), АДРЕ СА_3 (адреса для листуванн я: АДРЕСА_2)

до відповідача: ТзО В "Новинка", вул. Незалежност і, 34, м. Івано-Франківськ,76000

третя особа на стороні в ідповідача: Івано-Франків ське бюро технічної інвентар изації, вул. Дністр овська, 49, м. Івано-Франківськ, 7 6000

про визнання недійсни м п. 2 рішення Загальних зборів учасників товариства

За участі представників с торін:

від позивача 1: ОСОБА_4 - представник, (довіреність №10 70 від 25.06.09);

від позивача 2: ОСОБА_4 - п редставник, (довіреність №1069 в ід 25.06.09);

від відповідача: ОСОБА_5 - директор, (наказ №1 від 14.02.05);

від відповідача: ОСОБА_6 - представник, (доручення №39 ві д 28.1.08);

від третьої особи: предста вник не з'явився.

До господарського суду п одано позов про визнання нед ійсним п. 2 рішення Загальних з борів учасників ТзОВ "Нов инка" від 09.10.08 щодо відчуження м айна товариства.

Ухвалою суду від 16.04.09 порушен о провадження у справі та при значено позовну заяву до роз гляду в засіданні на 07.05.09. Ухвал ою суду від 07.05.09 справу відклад ено на 28.05.09. Ухвалою суду від 28.05.09 відкладено розгляд справи на 11.06.09. Ухвалою від 11.06.09 головою суд у продовжено строк вирішення спору на один місяць до 15.07.09. Ух валою від 11.06.09 розгляд справи в ідкладено на 25.06.09.

Представник позивача позо в підтримує в повному обсязі та просить суд позов задовол ити.

Представник відповідача п роти позову заперечує, свої о бґрунтування виклав у відзив і на позов та просить суд у поз ові відмовити.

Від третьої особи представ ники не з'явилися, хоча в судо вому засіданні 11.06.09 подано поя снення по суті спору.

Розглянувши матеріали спр ави та заслухавши пояснення представників сторін, суд встановив, що 09.10.08 загальн ими зборами учасників ТОВ "Но винка", на яких були присутні у часники, що в сукупності воло діють 85% голосів прийнято ріше ння про відчуження за догово ром купівлі-продажу належног о товариству нерухомого майн а, а саме: нежитлових приміщен ь 1-го, 3-го і 4-го поверхів будівл і, розташованої за адресою: ву л. Незалежності,34 в м. Івано-Фра нківську за ціною не нижче 5 000,0 0 грн. за 1 м2 корисної площі. За т аке рішення проголосували уч асники, які в сукупності воло діють 56,3677% голосів від загальн ої кількості учасників товар иства, що становить 66,2% голосів від кількості учасників при сутніх на зборах, "проти" прого лосували учасники, які в суку пності володіють - 28,775% голосів від загальної кількості уча сників товариства, або 33,8 % голо сів від кількості учасників присутніх на зборах.

Рішення загальних зборів у часників товариства від 09.10.08 в ідображене в протоколі зага льних зборів учасників товар иства №2 від 09.10.08.

Як стверджують позивачі, рі шення загальних зборів учасн иків ТОВ «Новинка»щодо відчу ження майна товариства, слід визнати недійсним, оскільки воно прийняте з порушенням в имог чинного законодавства У країни та порушує права та за конні інтереси позивачів.

Зокрема, позивачі звертают ь увагу на те, що єдиним нерухо мим майном, що перебуває на ба лансі ТзОВ "Новинка" є при міщення по вул. Незалежності ,34 і у випадку його продажу роб ота всього товариства буде п аралізована, товариство взаг алі припинить свою виробничу діяльність, оскільки, будь-як ого іншого приміщення, у яком у товариство могло б здійсню вати свою господарську діяль ність з метою одержання приб утку у ТОВ «Новинка»немає.

Крім того, як зазначено у рі шенні загальних зборів учасн иків ТОВ «Новинка»продаж при міщення повинно бути вчинено за ціною не меншою ніж 5000,00 (п'ят ь тисяч) гривень за метр квадр атний. Відповідно в перераху нку на площу приміщення ТОВ « Новинка», яка становить 389,2 (три ста вісімдесят дев'ять цілих дві десятих) м.кв. продаж всьо го приміщення повинен бути в чинений за ціною не меншою ні ж 1 946 000,00 (один мільйон дев'ятсот с орок шість тисяч) гривень. Згі дно балансу ТОВ «Новинка»ста ном на 01.10.2008р. та пояснюючої зап иски до нього вартість всьог о майна товариства становить 172 200,00 (сто сімдесят дві тисячі д вісті) грн. Отже приміщення ТзОВ «Новинка», що знаходи ться по вул. Незалежності, 34, в м . Івано-Франківську згідно рі шення загальних зборів повин ні бути продані за ціною не ни жчою ніж 1 946 000,00 (один мільйон дев 'ятсот сорок шість тисяч) грив ень, є майном товариства, яке с тановить більше п'ятдесяти в ідсотків майна товариства.

Позивачі вважають, що вказа на у рішенні загальних зборі в мінімальна ціна продажу пр иміщення є завідомо занижено ю оскільки приміщення товари ства знаходиться в центрі мі ста, і мінімальна ціна на такі приміщення на ринку нерухом ості Івано-Франківська стано вить є як мінімум вдвічі біль шою, а ніж та, яка прийнята заг альними зборами. Отже, продаж приміщення за заниженою цін ою зумовить недоотримання то вариством, а відповідно і йог о учасниками значної суми ко штів.

Позивачі вказують на те, що право на відчуження майна То вариства з обмеженою відпові дальністю «Новинка»належит ь зборам учасників Товариств а, відчуження ж понад 50% майна т овариства можливе за умови, я кщо за таке рішення проголос увало 3/4, тобто 75% його учасникі в відповідно до ч. 2 п. 2 ст. 98 ЦК Ук раїни.

Представники відповідача заперечують проти позову з м отивів його безпідставності , вказуючи на те, що рішення по п. 2 порядку денного щодо відч уження майна товариства прий нято відповідно до п. 2 ст. 98 ЦК У країни та ст. 59 Закону України "Про господарські товариств а". На думку відповідача, позив ачі в своєму позові намагают ься тлумачити вищезгадані но рми законодавства на свою ко ристь, відкидаючи при цьому з агальноприйняті правові при нципи.

Представники відповідача також стверджують, що позива чі не довели факту порушення оспорюваним рішенням зборів учасників ТзОВ "Новинка" їхніх прав та законних інтер есів як учасників товариства і навіть якщо рішення зборів учасників буде виконано, а не рухоме майно товариства відч ужено - позивачі, як учасники т овариства, отримають вартіст ь їхньої частки в майні товар иства пропорційно до їх част ок у вигляді дивідендів, чи ін шому вигляді згідно законода вства. Представники відповід ача вказують також на те, що по зивачі не були обмежені у пра ві участі у зборах і вирішенн і питань, які включені до поря дку денного, а їх звернення до суду з даним позовом та забор она відчуження майна ТзОВ "Новинка", завдає шкоди іншим учасникам товариства, оскіл ьки за час судового розгляду справи ринкова вартість нер ухомого майна знизилась.

Суд вважає позовні вимоги о бґрунтованими, а позов таким , що підлягає задоволенню, при цьому виходить з наступного .

Відповідно до ч. 2 ст. 140 Цивіль ного кодексу України товарис твом з обмеженою відповідаль ністю є засноване одним або к ількома особами товариство, статутний капітал якого поді лений на частки, розмір яких в становлюється статутом.

Відповідно до ч. 2 п. 2 ст. 98 Циві льного кодексу України ріше ння про внесення змін до стат уту товариства, відчуження майна товариства на суму, що с тановить п'ятдесят і більше в ідсотків майна товариства, т а про ліквідацію товариства приймаються більшістю не мен ш як у 3/4 голосів, якщо інше не в становлено законом.

Відповідно до ст. 59 Закону Ук раїни «Про господарські това риства», до компетенції збор ів товариства з обмеженою ві дповідальністю крім питань, зазначених у пунктах "а", "б", "г - ж ", "и - й" статті 41 цього Закону, на лежить:

а) встановлення розміру, фор ми і порядку внесення учасни ками додаткових вкладів;

б) вирішення питання про при дбання товариством частки уч асника;

в) виключення учасника з тов ариства;

г) визначення форм контролю за діяльністю виконавчого о ргану, створення та визначен ня

повноважень відповідн их контрольних органів.

З питань, зазначених у пункт ах "а", "б" статті 41 цього Закону, а також при вирішенні питання про виключення учасника з то вариства рішення вважається прийнятим, якщо за нього прог олосують учасники, що володі ють у сукупності більш як 50 ві дсотками загальної кількост і голосів учасників товарист ва. З решти питань рішення при ймається простою більшістю г олосів.

В ході аналізу приписів ста тей 98 ЦК та ст. 59 Закону України «Про господарські товариств а»встановлено, що вказані но рми не суперечать одна одній , а співвідносяться як спеціа льна та загальна.

Згідно з частиною другою ст атті 9 ЦК України законом можу ть бути передбачені особливо сті регулювання майнових від носин, які позначаються тут я к майнові відносини у сфері г осподарювання. При цьому слі д враховувати, що відповідно до частини другої статті 4 ЦК України основним актом цивіл ьного законодавства України є Цивільний кодекс України. Т ому в разі якщо норми Закону н е містять особливостей регул ювання майнових відносин суб 'єктів господарювання, а вста новлюють загальні правила, я кі не узгоджуються із відпов ідними правилами ЦК України, слід застосовувати правила, встановлені ЦК України.

Враховуючи те, що пункт 2 ч.2 с т. 98 ЦК України конкретизує пр инцип голосування у випадках прийняття загальними зборам и рішень щодо відчуження май на товариства на суму, що стан овить п'ятдесят і більше відс отків майна товариства, а так ож враховуючи відсутність в інших законах норми, які б рег улювали вищезазначене питан ня, то в даному випадку слід ке руватися нормами саме цієї с татті, оскільки зазначені но рми Цивільного кодексу Украї ни у частині відчуження майн а товариства є загальними по відношенню до Закону, а тому п овинні застосовуватися тоді , коли ті чи інші питання спеці альним законом не врегульова ні.

Оскільки, норми ст. 59 Закону У країни «Про господарські тов ариства»не містять особливо стей регулювання відносин пр и відчуженні майна товариств а його учасниками, в Законі пи тання щодо прийняття рішень відносно відчуження майна то вариства не врегульовані, а н орми ст. 98 ЦК України прямо вка зують на характер правового регулювання вищезазначеног о питання та більшою мірою йо го деталізують ніж норми ст. 59 Закону, то до даних відносин п овинна застосовуватись нор ма Цивільного кодексу Україн и, а не Закону України «Про гос подарські товариства», який такої норми не містить.

У відповідності до наведен их положень право на відчуже ння майна Товариства з обмеж еною відповідальністю «Нови нка»належить зборам учасник ів Товариства, відчуження ж п онад 50% майна товариства можли ве за умови, якщо за таке рішен ня проголосувало 3/4, тобто 75%, йо го учасників. З матеріалів сп рави, а саме з протоколу зборі в учасників вбачається за рі шення про продаж приміщення проголосували учасники, які в сукупності володіють 66,2% гол осів від кількості присутніх на загальних зборах, що стано вить 56,3677% голосів від загально ї кількості учасників товари ства, решта учасників товари ства (в т.ч. позивачі) - проголос ували - проти, що суперечить ч .2. п.2 ст. 98 Цивільного кодексу Ук раїни.

Відповідно до п.2.11. Рекоменда цій, Вищого господарського с уду України N 04-5/ від 28.12.2007р, «Про п рактику застосування законо давства у розгляді справ, що в иникають з корпоративних від носин», під час вирішення спо рів про визнання недійсними рішень загальних зборів неді йсними суду слід з'ясовувати , чи відповідає оспорюване рі шення вимогам чинного законо давства та/або компетенції о ргану, що прийняв це рішення, ч и були загальні збори правом очними, чи було дотримано виз наченого законом порядку скл икання і проведення загальни х зборів. Зокрема, підставами недійсності рішень загальни х зборів є такі:

а) рішення загальних зборів не відповідає нормам чинног о законодавства;

в) рішення з питання, яке від повідно до закону вирішуєтьс я більшістю у 3/4 голосів прису тніх на загальних зборах акц іонерів, було прийнято прост ою більшістю голосів.

В даному випадку, мають місц е наведені підстави для визн ання недійсним п.2. рішення збо рів учасників ТОВ «Новинка»в ід 09.10.08.

Крім того, Вищий господарсь кий суд України у своїй поста нові від 20.05.08 №2-3/4423-2007 вказує на те, що положення законів повинн і застосовуватись з урахуван ням дії закону в часі за принц ипом пріоритету тієї норми, я ка прийнята пізніше. В даному випадку це ЦК України, який на брав законної сили 01.01.04, тоді як Закон України «Про господар ські товариства» введено в д ію з 01.10.91.

Пункт 2.2 Рекомендацій Вищог о господарського суду Україн и № 04-5/14 від 28.12.07. «Про практику зас тосування законодавства у ро згляді справ, що виникають з к орпоративних відносин»зазн ачає, що у вирішенні спорів, що виникають з корпоративних в ідносин, слід з'ясовувати чи б ули порушені корпоративні пр ава позивача внаслідок недот римання товариством норм зак онодавства або вимог установ чих документів.

В ході судових засідань вст ановлено, що позивачі голосу вали проти. Суд вважає, що в да ному випадку порушені корпор ативні права позивачів - прод аж єдиного майнового активу товариства, що в подальшому м оже привести до зменшення пр ибутків, що в свою чергу обмеж ує права учасників, передбач ені ст.10 ЗаконуУкраїни «Про го сподарські товариства». Адже відповідно до п. б) ч.1 ст.10 Зако ну учасники товариства мають право брати участь у розподі лі прибутку товариства та од ержувати його частку (дивіде нди). Право на отримання частк и прибутку (дивідендів) пропо рційно частці кожного з учас ників мають особи, які є учасн иками товариства на початок строку виплати дивідендів. О днак, у випадку виконання оск аржуваного рішення загальни х зборів, та відчуження примі щення ТОВ «Новинка»учасники товариства-позивачі не змож уть реалізувати своє право н а участь у розподілі прибутк у товариства та одержання йо го частки.

Відповідно до ст.49 ГПК Украї ни судові витрати слід покла сти на відповідача.

Керуючись ст. 124 Конституції України, ст.98 Цивільного коде ксу України, Законом України "Про господарські товариств а", ст. 49, 82-84 Господарського проц есуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

позов задоволити.

Визнати недійсним Рішення загальних зборів учасників ТзОВ "Новинка" від 09 жовтня 2008 року в частині п.2 щодо відчу ження майна товариства.

Стягнути з відповідача Т зОВ "Новинка", вул. Незалежно сті,34, м. Івано-Франківськ, (код ЄДРПОУ 05397516) на користь п озивача 1 учасника ТОВ "Новинк а" ОСОБА_1, АДРЕСА_1, (ІН НОМЕР_1) - 85 грн. державно го мита та 118,00 грн. витрат на інформаційно-технічне заб езпечення судового процесу.

Наказ видати після набранн я рішення законної сили.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення десятиденного строку з дня його прийняття, у разі, якщо в судовому засідан ні було оголошено лише вступ ну та резолютивну частину рі шення, воно набирає законної сили після закінчення десят иденного строку з дня підпис ання повного рішення, оформл еного відповідно до статті 84 Г осподарського процесуально го кодексу України.

Суддя М.А. Шіляк

рішення підпис ано 01.07.09

Виготовлено в АС "Діловод ство суду"


Дата ухвалення рішення25.06.2009
Оприлюднено31.01.2011
Номер документу5461964
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання нед ійсним п. 2 рішення Загальних з борів учасників ТзОВ "Нов инка" від 09.10.08 щодо відчуження м айна товариства. Ухвалою суду від 16.04.09 порушен о провадження у справі та при значено позовну заяву до роз гляду в засіданні на 07.05.09. Ухвал ою суду від 07.05.09 справу відклад ено на 28.05.09. Ухвалою суду від 28.05.09 відкладено розгляд справи на 11.06.09. Ухвалою від 11.06.09 головою суд у продовжено строк вирішення спору на один місяць до 15.07.09. Ух валою від 11.06.09 розгляд справи в ідкладено на 25.06.09. Представник позивача позо в підтримує в повному обсязі та просить суд позов задовол ити. Представник відповідача п роти позову заперечує, свої о бґрунтування виклав у відзив і на позов та просить суд у поз ові відмовити. Від третьої особи представ ники не з'явилися, хоча в судо вому засіданні 11.06.09 подано поя снення по суті спору

Судовий реєстр по справі —к-8/46

Ухвала від 30.07.2009

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Давид Л.Л.

Постанова від 24.09.2009

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Давид Л.Л.

Рішення від 25.06.2009

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шіляк М.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні