Рішення
від 22.12.2015 по справі 918/1215/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

33013 , м. Рівне, вул. Набережна, 26А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

22 грудня 2015 р. Справа № 918/1215/15

Господарський суд Рівненської області у складі головуючого - судді Торчинюка В.Г., розглянувши матеріали справи

за позовом: ОСОБА_1 громади Свято - Різдво - Богородичної Парафії Рівненської Єпархії Української Православної Церкви с. Мильча Дубенського району

до відповідача: ОСОБА_1 громади Свято - Різдво - Богородичної Парафії Рівненської Єпархії Української Православної Церкви - Київський Патріархат с. Мильча Дубенського району

про зобов'язання не чинити перешкоди та усунення перешкод в користуванні, розпорядженні та володінні будівлею

В засіданні приймали участь:

від позивача: ОСОБА_2 за довіреністю від 31 серпня 2015 року № б/н;

ОСОБА_3 за паспортом від 22 травня 2003 року № СР 961247;

від відповідача: ОСОБА_4 за паспортом від 3 листопада 1997 року № СР 284785;

від третьої особи: ОСОБА_5 від 4 липня 1998 року № СР 480468.

В судовому засіданні 22 грудня 2015 року, відповідно до статті 85 Господарського процесуального кодексу України (надалі - ГПК України), проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач ОСОБА_1 громада Свято - Різдво - Богородичної Парафії Рівненської Єпархії Української Православної Церкви с. Мильча Дубенського району звернувся до господарського суду Рівненської області з позовом до відповідача ОСОБА_1 громади Свято - Різдво - Богородичної Парафії Рівненської Єпархії Української Православної Церкви - Київський Патріархат с. Мильча Дубенського району про усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою та церквою в с. Мильча по вулиці Тиха 1, Дубенського району Рівненської області.

Ухвалою господарського суду Рівненської області від 28 жовтня 2015 року порушено провадження по справі № 918/1215/15, розгляд якої призначено на 17 листопада 2015 року.

У судовому засіданні 17 листопада 2015 року уповноважений представник відповідача подав клопотання про залучення третьої особи яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача, ухвалою суду від 17 листопада 2015 року задоволено вищезазначене клопотання відповідача.

У судовому засіданні 17 листопада 2015 року оголошено перерву по справі до 1 грудня 2015 року.

1 грудня 2015 року через відділ канцелярії та документального забезпечення суду уповноважений представник третьої особи подав відзив на позовну заяву, в якому просив суд залишити позовну заяву без розгляду.

1 грудня 2015 року через відділ канцелярії та документального забезпечення суду уповноважений представник відповідача подав відзив на позовну заяву, в якому просив суд залишити позовну заяву без розгляду.

1 грудня 2015 року через відділ канцелярії та документального забезпечення суду уповноважений представник позивача подав письмові пояснення, в яких зазначив, що позов ґрунтується на належних та допустимих доказах, а тому підлягає до задоволення.

Ухвалою суду від 1 грудня 2015 року розгляд справи відкладено на 22 грудня 2015 року.

У судовому засіданні 22 грудня 2015 року представники позивача підтримали позовні вимоги повністю з підстав, викладених у позовній заяві та письмових поясненнях, в свою чергу уповноважені представники відповідача та третьої особи просили суд залишити позов без розгляду, з підстав зазначених у відзивах на позовну заяву.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд -

ВСТАНОВИВ:

25 вересня 1991 року ОСОБА_1 громада Свято - Різдво - Богородичної Парафії Рівненської Єпархії Української Православної Церкви село Мильча Дубенського району була зареєстрована як юридична особа, ідентифікаційний код: 22585283, що підтверджується витягом (а.с. 10).

Крім того, розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 18 жовтня 2011 року № 502 "Про реєстрацію статутів релігійних громад у новій редакції" (а.с. 17) зареєстровано статут ОСОБА_1 громади Української Православної Церкви село Мильча Дубенського району, зареєстрований рішенням виконавчого комітету Рівненської обласної Ради народних депутатів від 25 вересня 1991 року № 173, що підтверджується Свідоцтвом № 106 від 25 вересня 1991 року (а.с. 11 - 12), у новій редакції (статут а.с. 13 - 16).

Як вбачається зі статуту ОСОБА_1 громади Свято - Різдво - Богородичної Парафії Рівненської Єпархії Української Православної Церкви село Мильча Дубенського району, зокрема пунктом 7 вищезазначеного Статуту передбачено, що ОСОБА_1 громада володіє правами юридичної особи у рамках, визначених цим Статутом, Статутом Української Православної Церкви, Статутом Рівненської єпархії.

Відповідно до частин 1, 2, 3 статті 18 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" релігійні організації володіють, користуються і розпоряджаються майном, яке належить їм на праві власності. У власності релігійних організацій можуть бути будівлі, предмети культу, об'єкти виробничого, соціального і добродійного призначення, транспорт, кошти та інше майно, необхідне для забезпечення їх діяльності. ОСОБА_1 організації мають право власності на майно, придбане або створене ними за рахунок власних коштів, пожертвуване громадянами, організаціями або передане державою, а також придбане на інших підставах, передбачених законом.

Статтею 8 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" визначено, що релігійна громада є місцевою релігійною організацією віруючих громадян одного й того ж культу, віросповідання, напряму, течії або толку, які добровільно об'єдналися з метою спільного задоволення релігійних потреб. Держава визнає право релігійної громади на її підлеглість у канонічних і організаційних питаннях будь-яким діючим в Україні та за її межами релігійним центрам (управлінням) і вільну зміну цієї підлеглості. Повідомлення державних органів про утворення релігійної громади не є обов'язковим.

З вищезазначеного вбачається, що позивач був зареєстрований в передбачений законодавством порядок та спосіб і останній користується всіма наданими для юридичної особи правами.

Пунктом 1.2 рішення виконавчого комітету Рівненської обласної Ради народних депутатів від 25 вересня 1991 року № 173 (а.с. 18 - 25) культова споруда церкви в селі Мильча Дубенського району повернуто у власність релігійній громаді УПЦ село Мильча Дубенського району.

Як вбачається з виписки, з єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців керівником ОСОБА_1 громади Свято - Різдво - Богородичної Парафії Рівненської Єпархії Української Православної Церкви село Мильча Дубенського району є ОСОБА_3 (а.с. 10), також протоколом парафіяльної ради від 14 серпня 2015 року (а.с. 81) ОСОБА_3 обрано до складу парафіяльних зборів релігійної громади Свято - Різдво - Богородичної Парафії Рівненської Єпархії Української Православної Церкви село Мильча Дубенського району, вищезазначена особа є настоятелем храму.

Як свідчать матеріали справи, 27 лютого 2007 року рішенням виконавчого комітету Мильчанської сільської ради Дубенського району Рівненської області прийнято рішення № 97 про оформлення права власності на церковний будинок в с. Мильча, згідно з яким вирішено оформити право власності на церковний будинок церкви Різдва Богородиці, що знаходиться в селі Мильча по вулиці Тиха 10 а, за церковною громадою (а.с. 34).

24 жовтня 2014 року Мильчанська сільська рада прийняла рішення "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у користування релігійній громаді Свято-Різдво-Богородичної парафії Рівненської єпархії УПЦ с. Мильча.

Вищезазначені обставини підтвердили уповноважені представники позивача та відповідача у судовому засіданні 22 грудня 2015 року.

З усього вищезазначеного суд вбачає, що в 1991 році була зареєстрована релігійна громада позивача і у відповідності до рішення виконавчого комітету Рівненської обласної ради народних депутатів № 173 будівля церкви у селі Мильча була передана у власність для релігійної громади Свято-Різдво-Богородичної парафії Рівненської єпархії Української православної церкви с. Мильча Дубенського району і в подальшому Мильчанська сільська рада затвердила проект землеустрою для надання у користування позивачу земельної ділянки на якій розташована церква.

Вищезазначені обставини підтверджуються інформаційними довідками з державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав на нерухоме майно, державного реєстру іпотек, єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо суб'єкта від 11 листопада 2015 року № 47367980 та № 47367456 відповідно до яких, ділянка реєстраційний номер 565901456216 площею 0, 241 га, перебуває у користуванні позивача (а.с. 137 - 139), для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій.

Судом встановлено, що позивач правомірно користується об'єктом нерухомого майна культовою спорудою (церква в с. Мильча) та в його користуванні знаходиться земельна ділянка для обслуговування вищезазначеного майна.

Звертаючись з даним позовом позивач зазначив, що він позбавлений можливості користуватися своїм майно, зокрема приміщенням церкви, проводити богослужіння та релігійні обряди у зв'язку з тим, що ОСОБА_1 громада Свято-Різдво-Богородичної парафії Рівненської Єпархії Української православної церкви - Київський патріархат с. Мильча Дубенського району самовільно захопила спірну релігійну споруду розташовану на земельній ділянці площею 0, 241 га.

Зазначені обставини підтверджує заявою про вчинення кримінального правопорушення поданої в Дубенський відділ поліції (а.с. 84 - 85) та витягом з кримінального провадження № 12015180040001090 (а.с. 117).

У зв'язку з чим позивач просив суд задовольнити позов та зобов'язати відповідача не чинити перешкоди у користуванні земельної ділянки, а також усунути перешкоди в користуванні, розпорядженні та володінні будівлею церкви в с. Мильча шляхом виселення відповідача.

З витягу із кримінального провадження № 12015180040001090 вбачається, що в лютому 2015 року представники релігійної громади Свято-Різдво-Богородичної парафії Рівненської єпархії УПЦ КП с. Мильча Дубенського району Рівненської області силоміць захопили культову будівлю, правокористувачем якої є релігійна громада Свято-Різдво-Богородичної парафії Рівненської єпархії УПЦ с. Мильча Дубенського району Рівненської області, яка розташована в с. Мильча вул. Тиха 1 і яку продовжують незаконно утримувати.

Відтак, матеріалами справи стверджено, що відповідач чинить перешкоди в користуванні для позивача земельною ділянкою та майном яке розташовано на ній, яке на законних підставах перебуває у користуванні позивача з 1991 року.

Крім того, приймаючи рішення судом враховано, що 2 лютого 2015 року рішенням Мильчанської сільської ради призупинено дію рішення від 24 жовтня 2014 року № 423 "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у користування релігійній громаді Свято-Різдво-Богородичної парафії Рівненської єпархії УПЦ с. Мильча", а 23 березня 2015 року своїм рішенням № 466 Мильчанска сільська рада відмінила своє ж рішення від 24 жовтня 2014 року № 423.

Водночас у відповідності до частин 1 - 3 статті 3 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" державна реєстрація прав є обов'язковою. Інформація про права на нерухоме майно та їх обтяження підлягає внесенню до Державного реєстру прав. Держава гарантує достовірність зареєстрованих прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Права на нерухоме майно та їх обтяження, які підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, виникають з моменту такої реєстрації.

Відтак, право користування позивача буде припинено після проведення відповідної реєстраційної дії, водночас станом на момент розгляду справи, доказів скасування реєстрації права користування за позивачем суду не надано.

Крім того, відповідач зазначає про те, що він зареєстрований 6 червня 2015 року за адресою Рівненська область, Дубенський район, село Мильча, вул. Тиха, буд 1 а, керівником релігійної громади є ОСОБА_4 (а.с. 51 - 52).

Також зазначає, що за фактичним місцем реєстрації відповідача знаходиться і культова споруда церква в с. Мильча, раніше споруда не мала адреси взагалі.

Водночас, суд не погоджується з таки твердженням відповідача, оскільки воно спростовується наявними доказами, зокрема, матеріали справи містять копію довідки від 21 червня 2011 року № 384, яка видана Мильчанською сільською радою про те, що культова будівля церкви в с. Мильча знаходиться за адресою: 35643, Рівненська область, Дубенський район, село Мильча, вулиця Тиха, будинок 1.

Також, відповідач зазначав про те, що реєстрація права користування вчинена з грубими порушеннями прав територіальної громади, водночас як зазначалося вище, будь яких належних та допустимих доказів, щодо зазначеного не надав, тому суд не приймає такі твердження відповідача до уваги.

Крім того, позивач просив суд залишити позов без розгляду, оскільки він поданий особою, яка не має права її підписувати, водночас такі твердження відповідача не відповідають дійсності, оскільки матеріали справи містять оригінал довіреності на повноваження представника і серед яких останньому надається право на подання позову.

У судовому засіданні повноважні представники позивача наголошували, що довіреність є чинною та такою яка відповідає законодавству України.

У відповідності до статті 237 ЦК України представництвом є правовідношення, в якому одна сторона (представник) зобов'язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє.

Оскільки доказів недійсності чи скасування довіреності від 31 серпня 2015 року суду не надано, відтак суд твердження відповідача про те, що позов поданий особою, яка не має права його підписувати до уваги не приймає.

Як зазначалося вище, матеріалами справи стверджено, що спірна земельна ділянка передана у постійне користування релігійній громаді Свято-Різдво-Богородичної парафії Рівненської єпархії УПЦ с. Мильча Дубенського району Рівненської області. Крім того, як встановлено судом, будівля Церква, що знаходиться за адресою: Рівненська обл., Дубенський район, с. Мильча, вул. Тиха, буд.1 передана позивачу у власність згідно рішення виконавчого комітету Рівненської обласної ради народних депутатів від 25 вересня 1991 року № 173.

Відповідно до статті 152 Земельного кодексу України власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.

Також статтею 3 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", яка визначає засади державної реєстрації прав, передбачено, що: держава гарантує достовірність зареєстрованих прав на нерухоме майно та їх обтяжень; права на нерухоме майно та їх обтяження, які підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, виникають з моменту такої реєстрації.

Статтею 391 ЦК України передбачено, що власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Згідно частини 1 статті 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Як слідує з матеріалів справи, релігійна громада Свято-Різдво-Богородичної парафії Рівненської єпархії УПЦ КП с. Мильча Дубенського району Рівненської області незаконно захопила спірну земельну ділянку та приміщенням церкви по вул. Тиха, 1 в с. Мильча, які перебувають у користуванні позивача з 1991 року. Наявність незаконного захоплення вищезазначеного майна підтверджується матеріалами справи, зокрема витягом з кримінального провадження № 12015180040001090.

З урахуванням вищенаведеного, суд приходить до висновку про те, що позовні вимоги в частині зобов'язання релігійної громади Свято-Різдво-Богородичної парафії Рівненської єпархії Української православної церкви - Київського Патріархату с. Мильча Дубенського району не чинити перешкоди у здійсненні релігійною громадою Свято-Різдво-Богородичної парафії Рівненської єпархії Української православної церкви с. Мильча Дубенського району права користування земельною ділянкою площею 0, 241 га. правомірні, а тому позов в цій частині підлягає до задоволення.

Також у позовній заяві позивач просив суд усунути перешкоди в користуванні, розпорядженні та володінні будівлею церкви в с. Мильча по вул. Тиха 1, Дубенського району Рівненської області релігійною громадою Свято-Різдво-Богородичної парафії Рівненської єпархії УПЦ с. Мильча Дубенського району шляхом виселення релігійної громади Свято-Різдво-Богородичної парафії Рівненської єпархії УПЦ - Київський патріархат с. Мильча Дубенського району.

Згідно з статтею 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: 1) визнання права; 2) визнання правочину недійсним; 3) припинення дії, яка порушує право; 4) відновлення становища, яке існувало до порушення; 5) примусове виконання обов'язку в натурі; 6) зміна правовідношення; 7) припинення правовідношення; 8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; 9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди;

10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб. Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Як зазначалося вище, матеріалами справи стверджено, що відповідач неправомірно захопив культову будівлю церкви в с. Мильча та земельну ділянку на якій вона розташована.

З витягу по кримінальному провадженні вбачається, що відповідач неправомірно захопив культову будівлю та утримує її, водночас, матеріали справи не містять доказів того, що відповідач знаходиться в приміщенні спірної культової будівлі.

Відтак, суд частково задовольняє другу немайнову вимогу позивача, та зобов'язує відповідача усунути перешкоди в користуванні, розпорядженні та володінні будівлею церкви в с. Мильча по вул. Тиха 1, Дубенського району Рівненської області яка належить релігійній громаді Свято-Різдво-Богородичної парафії Рівненської єпархії УПЦ с. Мильча Дубенського району.

У відповідності до пункту 4 частини третьої статті 129 Конституції України основними засадами судочинства є змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведеності перед судом їх переконливості.

Згідно статті 32 ГПК України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Відповідно до статті 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Згідно статті 34 Господарського процесуального кодексу України обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Згідно статті 43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

З урахуванням вищенаведеного, суд приходить до висновку про те, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню.

Відповідно до частини 2 статті 49 ГПК України якщо спір виник внаслідок неправильних дій сторони, господарський суд має право покласти на неї судовий збір незалежно від результатів вирішення спору.

Витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача в сумі 2 436 грн. 00 коп.

Керуючись статтями 1, 12, 22, 32-34, 43, 49, 81 - 1, 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити частково.

2. ОСОБА_1 громаді Свято-Різдво-Богородичної парафії Рівненської єпархії Української православної церкви Київського патріархату с. Мильча Дубенського району (35642, Рівненська область, Дубенський район, село Мильча, вулиця Тиха, будинок 1 А, ідентифікаційний код: 39732252) не чинити перешкоди у здійсненні релігійною громадою Свято-Різдво-Богородичної парафії Рівненської єпархії Української православної церкви с. Мильча Дубенського району (35642, Рівненська область, Дубенський район, село Мильча, вулиця Тиха, будинок 1, ідентифікаційний код: 22585283) права користування земельною ділянкою площею 0, 241 га., виділеної в користування рішенням Мильчанською сільською радою від 24 жовтня 2014 року № 423.

3. ОСОБА_1 громаді Свято-Різдво-Богородичної парафії Рівненської єпархії Української православної церкви Київського патріархату с. Мильча Дубенського району (35642, Рівненська область, Дубенський район, село Мильча, вулиця Тиха, будинок 1 А, ідентифікаційний код: 39732252) усунути перешкоди в користуванні, розпорядженні та володінні будівлею церкви в с. Мильча по вулиці Тиха 1, Дубенського району, Рівненської області, що перебуває у користуванні релігійної громади Свято-Різдво-Богородичної парафії Рівненської єпархії Української православної церкви с. Мильча Дубенського району (35642, Рівненська область, Дубенський район, село Мильча, вулиця Тиха, будинок 1, ідентифікаційний код: 22585283).

4. Стягнути з ОСОБА_1 громади Свято-Різдво-Богородичної парафії Рівненської єпархії Української православної церкви Київського патріархату с. Мильча Дубенського району (35642, Рівненська область, Дубенський район, село Мильча, вулиця Тиха, будинок 1 А, ідентифікаційний код: 39732252) на користь релігійної громади Свято-Різдво-Богородичної парафії Рівненської єпархії Української православної церкви с. Мильча Дубенського району (35642, Рівненська область, Дубенський район, село Мильча, вулиця Тиха, будинок 1, ідентифікаційний код: 22585283) 2 436 (дві тисячі чотириста тридцять шість) грн. 00 коп. судового збору.

5. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повний текст рішення складено "28" грудня 2015 року

Суддя Торчинюк В.Г.

Дата ухвалення рішення22.12.2015
Оприлюднено05.01.2016
Номер документу54680674
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —918/1215/15

Рішення від 22.12.2015

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Торчинюк В.Г.

Ухвала від 01.12.2015

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Торчинюк В.Г.

Ухвала від 17.11.2015

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Торчинюк В.Г.

Ухвала від 28.10.2015

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Торчинюк В.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні