Рішення
від 10.12.2015 по справі 908/5607/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 17/160/15

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.12.2015 Справа № 908/5607/15

за позовною заявою: публічного акціонерного товариства «АКЦЕНТ-БАНК» , 49074, м. Дніпропетровськ, вул. Батумська, 11

адреса для листування: 49094, м. Дніпропетровськ, а/с 1800

представник позивача: ОСОБА_1, 49094, м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемога, буд. 50

до відповідача: товариства з обмеженою відповідальністю «КАРЕ-М» , 69068, м. Запоріжжя, вул. Стефанова, буд. 20

про стягнення 21 038,61 грн.

суддя Корсун В.Л.

У засіданні приймали участь представники:

від позивача: ОСОБА_2, довіреність від 03.10.13 № 4027-О

від відповідача: не з'явився

СУТЬ СПОРУ:

05.11.15 до господарського суду Запорізької області звернулось публічне акціонерне товариство «АКЦЕНТ-БАНК» (далі ПАТ «АКЦЕНТ-БАНК» ) про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю «КАРЕ-М» (далі ТОВ «КАРЕ-М» ) заборгованості за договором банківського обслуговування від 18.05.13 № б/н у розмірі 21 038,61 грн., з яких: 9364,53 грн. - борг за кредитом, 6316,88 грн. - борг по процентах за користування кредитом, 4509,24 грн. - пеня за несвоєчасність виконання зобов'язань за договором та 847,96 грн. - заборгованість по комісії за користування кредитом.

05.11.15 автоматизованою системою документообігу суду визначено вищевказану позовну заяву до розгляду судді Корсуну В.Л.

Ухвалою від 05.11.15 судом порушено провадження у справі № 908/5607/15, справі присвоєно № провадження 17/160/15. У сторін витребувані документи необхідні для всебічного розгляду справи по суті спору, судове засідання призначено на 02.12.15.

У зв'язку із нез'явленням в засідання 02.12.15 представника відповідача, а також враховуючи не подання сторонами витребуваних судом доказів, ухвалою від 02.12.15 судом розгляд справи відкладено на 10.12.15.

За клопотанням представника позивача розгляд справи здійснювався без застосування технічних засобів фіксації судового процесу.

У засіданні суду 10.12.15, на підставі ст. ст. 82 1 , 85 ГПК України, судом оголошено вступну та резолютивну частини рішення. Представнику позивача повідомлено про час виготовлення повного тексту рішення.

Позивач підтримав заявлені вимоги в повному обсязі з підстав викладених у позовній заяві та у письмовому поясненні від 02.12.15 щодо нарахування заборгованості до позовної заяви. Свої вимоги обґрунтовував наступним. 18.05.13 ТОВ «КАРЕ-М» підписано заяву про відкриття поточного рахунку, якою відповідач приєднався до «Умов та правил надання банківських послуг» , Тарифів банку, що розміщені в мережі Інтернет на сайті: //http:a-bank.com.ua, які разом із заявою складають договір банківського обслуговування від 18.05.13 б/н. На виконання умов вказаного договору банком відповідачу встановлено кредитний ліміт на поточний рахунок № 26007010011310 в електронному вигляді через встановлені засоби електронного зв'язку Банку і Клієнта. Отже, як стверджує позивач, свої зобов'язання за договором він виконав у повному обсязі надавши відповідачу кредитний ліміт в розмірі 10 000 грн. При цьому, відповідач свої зобов'язання щодо своєчасного повернення кредиту, відсотків за користування кредитом, пені за несвоєчасність виконання зобов'язань та комісії за користування кредитом належним чином не виконав. У зв'язку з чим, станом на час розгляду справи в суді, заборгованість за договором банківського обслуговування становить 21 038,61 грн., з якої: 9364,53 грн. - заборгованість за кредитом, 6316,88 грн. - заборгованість по процентах за користування кредитом, 4509,24 грн. - пеня за несвоєчасність виконання зобов'язань за договором та 847,96 грн. - борг по комісії за користування кредитом, яку позивач просить суд стягнути з відповідача. Позов обґрунтовує ст.ст. 526, 527, 530, 610 ЦК України та ст. 193 ГК України.

Відповідач заявлені позовні вимоги не спростував, відзив на позов суду не надав, представник відповідача в судові засідання (02.12.15 та 10.12.15) за викликом жодного разу не з'явився, правом надати відзив на позов не скористався. Про дату, час та місце судового засідання відповідача повідомлено належним чином.

Згідно з ч. 1 ст. 64 ГПК України, суддя, прийнявши позовну заяву, не пізніше 3 днів з дня її надходження виносить і надсилає сторонам, прокурору, якщо він є заявником, ухвалу про порушення провадження у справі, в якій вказується про прийняття позовної заяви, призначення справи до розгляду в засіданні господарського суду, про дату, час і місце його проведення, необхідні дії щодо підготовки справи до розгляду в засіданні. Ухвала про порушення провадження у справі надсилається зазначеним особам за повідомленою ними господарському суду адресою. У разі ненадання сторонами інформації щодо їх поштової адреси, ухвала про відкриття провадження у справі надсилається за адресою місцезнаходження (місця проживання) сторін, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відсутності сторін за адресою, вважається, що ухвала про порушення провадження у справі вручена їм належним чином.

Відповідно до Спеціального витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, станом на 04.11.15, тобто станом на час порушення провадження у справі № 908/5607/15, місцезнаходженням товариства з обмеженою відповідальністю «КАРЕ-М» є: 69068, м. Запоріжжя, вул. Стефанова, буд. 20, що співпадає з адресою зазначеною у позові.

Таким чином, відповідні процесуальні документи надіслані судом згідно з поштовими реквізитами учасників процесу. Зазначене свідчить, що судом були вжиті всі заходи щодо повідомлення відповідача про дату, місце і час розгляд справи.

Згідно із ст. 75 ГПК України, справу розглянуто за наявними матеріалами, які суд визнав достатніми для вирішення спору по суті.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до ст. 626 Цивільного кодексу України (далі ЦК України), договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків (ч. 1).

Згідно ст. 627 ЦК України, (…) сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Сторони мають право укласти договір, в якому містяться елементи різних договорів (змішаний договір). До відносин сторін у змішаному договорі застосовуються у відповідних частинах положення актів цивільного законодавства про договори, елементи яких містяться у змішаному договорі, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті змішаного договору (ч. 2 ст. 628 ЦК України).

Пунктом 4 ч. 1 ст. 179 ГК України закріплено, що при укладенні господарських договорів сторони можуть визначати зміст договору на основі вільного волевиявлення, коли сторони мають право погоджувати на свій розсуд будь-які умови договору, що не суперечать законодавству.

У статті 181 ГК України визначено, що господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами. Допускається укладення господарських договорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлень, якщо законом не встановлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладення даного виду договорів (ч. 1).

Якщо сторони домовилися укласти договір у певній формі, він вважається укладеним з моменту надання йому цієї форми, навіть якщо законом ця форма для даного виду договорів не вимагалася (ч. 2 ст. 639 ЦК України).

Статтею 638 ЦК України закріплено, що договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Згідно з ч. 1 ст. 1066 ЦК України, за договором банківського рахунка банк зобов'язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові (володільцеві рахунка), грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком.

Статтею 1069 ЦК України унормовано, якщо відповідно до договору банківського рахунку банк здійснює платежі з рахунку клієнта, незважаючи на відсутність на ньому грошових коштів (кредитування рахунка), банк вважається таким, що надав клієнтові кредит на відповідну суму від дня здійснення цього платежу (ч. 1). Права та обов'язки сторін, пов'язані з кредитуванням рахунка, визначаються положеннями про позику та кредит (параграфи 1 і 2 глави 71 цього Кодексу), якщо ін. не встановлено договором або законом (ч. 2).

Відповідно до ст. 1054 ЦК України, за кредитним договором банк або ін. фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти. До відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 цієї глави, якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору.

Як свідчать матеріали цієї справи, 18.05.13 директором ТОВ «КАРЕ-М» ОСОБА_3 (Клієнт) підписано заяву про відкриття рахунку в публічному акціонерному товаристві «АКЦЕНТ-БАНК» , а також заяву про приєднання до умов та правил надання банківських послуг публічного акціонерного товариства «АКЦЕНТ-БАНК» (ОСОБА_4).

Зміст заяви від 18.05.13 про приєднання до Умов та Правил надання банківських послуг свідчить, що

- директор ТОВ «КАРЕ-М» ОСОБА_3 підписавши цю заяву виразив свою згоду з Умовами та Правилами надання банківських послуг (знаходяться на сайті банку www.а-bank.com.ua ), Тарифами банку, які разом із цією анкетою складають договір банківського обслуговування;

- підписавши цю заяву директор ТОВ «КАРЕ-М» ОСОБА_3 засвідчує згоду на ведення з ПАТ «АКЦЕНТ-БАНК» документообігу, в т.ч. підписання угод, договорів, додаткових угод до них, заяв, актів, платіжних та ін. документів як шляхом власноручного підписання так і шляхом накладення електронного цифрового підпису отриманого в порядку передбаченому умовами та правилами надання банківських послуг;

- своїм підписом директор ТОВ «КАРЕ-М» ОСОБА_3 приєднується та зобов'язується виконувати умови викладені в Умовах та Правилах надання банківських послуг, Тарифах А Банку - Договорі банківського обслуговування в цілому;

- відносини між Банком та Клієнтом можуть вирішуватись як шляхом підписання окремих договорів чи додаткових угод до вказаного договору так і шляхом обміну інформацією узгодження по банківському обслуговуванню з клієнтом через web-сайт банку ( www.а-bank.com.ua чи інший Інтернет -/SMS-ресурс вказаний банком);

- при укладенні договорів а також додаткових угод до них банк і клієнт допускають використання факсимільного відтворення печатки банку та підпису особи уповноваженої підписувати договори та угоди до них від імені банку здійснених за допомогою засобів копіювання.

Пунктом 3.11.1.16. Умов та Правилах надання банківських послуг (далі Умов) закріплено, що при укладанні договорів і угод, або вчиненні інших дій, що свідчать про приєднання Клієнта до «Умов і правил надання банківських послуг» (або у формі «Заяви про відкриття поточного рахунку та картки із зразками підписів і відбитка печатки» або у формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт-банк/інтернет клієнт-банк, або у формі обміну паперовою або електронною інформацією, або в будь-якій іншій формі), ОСОБА_4 і Клієнт допускають використання підписів Клієнта у вигляді електронно-цифрового підпису та/або підтвердження через пароль, спрямований Банком через верифікований номер телефону, який належить уповноваженій особі Клієнта з правом «першого» підпису. Підписання договорів і угод таким чином прирівнюється до укладання договорів і угод у письмовій формі.

Відповідно до ст. 3 Закону України «Про електронний цифровий підпис» , електронний цифровий підпис за правовим статусом прирівнюється до власноручного підпису (печатки). Електронний підпис не може бути визнаний недійсним лише через те, що він має електронну форму.

Приписами п. 3.11.1 Умов визначено, вид кредиту - кредитний ліміт на поточний рахунок корпоративного клієнта.

Пунктом 3.11.1.1. Умов встановлено, кредитний ліміт на поточний рахунок (далі - Кредит ) надається на поповнення обігових коштів і здійснення поточних платежів Клієнта, в межах кредитного ліміту (далі - Ліміт ). Техніко-економічне обґрунтування кредиту - фінансування поточної діяльності. Про розмір ОСОБА_4 повідомляє Клієнта на свій вибір або в письмовій формі, або через встановлені засоби електронного зв'язку Банку і Клієнта (системи клієнт-банк, інтернет клієнт банк, sms-повідомлення або інших). Банк здійснює обслуговування ОСОБА_4 Клієнта, що полягає у проведенні його платежів понад залишок коштів на поточному рахунку Клієнта, при наявності вільних грошових ресурсів, за рахунок кредитних коштів в межах ОСОБА_4, шляхом дебатування поточного рахунку. При цьому утворюється дебетове сальдо.

Відповідно до п. 3.11.1.3 зазначених Умов, кредит надається в обмін на зобов'язання клієнта з повернення кредиту, сплаті відсотків і винагороди. (…).

Кредитний ліміт стосовно цього розділу Умов згідно з п. 3.11.1.5, являє собою суму грошових кошів, в межах якої банк здійснює оплату розрахункових документів клієнта понад залишок грошових коштів на його поточному рахунку. ОСОБА_4 розраховується згідно затвердженої внутрішньобанківської методики на підставі даних про рух грошових коштів по поточному рахунку, платоспроможності, кредитної історії та інших показників відповідно до внутрішньобанківськими нормативами і нормативними актами Національного банку України.

Згідно з п. 3.11.1.6 Умов, ліміт може бути змінений Банком в односторонньому порядку, передбаченому Умовами і правилами надання банківських послуг, у разі зниження надходжень грошових коштів на поточний рахунок або настання інших факторів, передбачених внутрішніми нормативними документами Банку. Підписавши Угоду, Клієнт висловлює свою згоду на те, що зміна ОСОБА_4 проводиться Банком в односторонньому порядку шляхом повідомлення Клієнта на свій вибір або в письмовій формі, або через встановлені засоби електронного зв'язку Банку і Клієнта (системи клієнт-банк, інтернет клієнт банк, sms - повідомлення або інших).

Відповідно до п. 3.11.1.8 Умов, проведення платежів Клієнта у порядку обслуговування кредитного ліміту, проводиться Банком протягом 1 року з моменту підписання угоди про приєднання Клієнта до «Умов і правил надання банківських послуг» (або у формі «Заяви про відкриття поточного рахунку та картки із зразками підписів і відбитка печатки» або у формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт-банк/ інтернет клієнт-банк, або у формі обміну паперовою або електронною інформацією, або в будь-якій іншій формі - ділі «Угода» ). (…).

У відповідності до п. 3.11.2.2.2, 3.11.2.2.5, 3.11.2.2.7 Умов, Клієнт зобов'язується сплатити відсотки за весь час фактичного користування кредитом згідно з п.п. 3.11.4.1, 3.11.4.2, 3.11.4.3., (…) повернути кредит у строки встановлені п.п. 3.11.1.10, 3.11.2.3.4, 3.11.2.2.17, (…) сплатити Банку винагороду відповідно до п.п. 3.11.4.4, 3.11.4.5, 3.11.4.6, 3.11.4.11.

Згідно з п. 3.11.2.3.1. Умов, сторони в порядку ч. 1 ст. 212 Цивільного кодексу прийшли до взаємної згоди про те, що процентна ставка за користування кредитом може бути підвищена Банком, у разі якщо збільшиться облікова ставка НБУ на 1 або більше пунктів, та/або курс гривні до іноземної валюти 1 групи класифікатора іноземних валют збільшиться на 5 або більше відсотків та/або вартість ресурсів на міжбанківському грошовому ринку збільшиться на 5 або більше відсотків. Сторони погодилися, що збільшена відсоткова ставка починає діяти після того, як ОСОБА_4 повідомить Клієнта про настання подій, закріплених у даному пункті, а Клієнт не погасить наявну перед банком заборгованість в порядку і строки, передбачені Умовами і правилами надання банківських послуг . Банк повідомляє клієнта про настання подій, закріплених цим пунктом, на свій вибір або в письмовій формі, або за допомогою встановлених засобів електронного зв'язку Банку і Клієнта (системи клієнт-банк, Інтернет клієнт банк, sms-повідомленням або інших).

Так, згідно з п. 3.11.4.1 Умов, за користування кредитом в період з дати виникнення дебетового сальдо на поточному рахунку Клієнта при закритті банківського дня Клієнт сплачує відсотки, виходячи з процентної ставки, розмір якої залежить від терміну користування кредитом (диференційована процентна ставка). Порядок розрахунку відсотків:

- за період користування кредитом з моменту виникнення дебетового сальдо до - дати обнулення дебетового сальдо в одну з дат з наступного 20-го до 25-го числа місяця (далі - «період, в який дебетове сальдо підлягає обнулінню» ), розрахунок відсотків здійснюється за процентною ставкою у розмірі, 0 % річних від суми залишку непогашеної заборгованості (п. 3.11.4.1.1. Умов).

При необнуленні дебетового сальдо в одну з дат періоду, в якому дебетове сальдо підлягає обнуленню, протягом 90 днів з останньої дати періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнуленню, Клієнт сплачує Банку за користування кредитом відсотки в розмірі 36 (тридцять шість) % річних, починаючи з останньої дати періоду, в яку дебетове сальдо підлягало обнуленню (п. 3.11.4.1.2 Умов).

У разі непогашення кредиту протягом 90 днів з дати закінчення періоду, в який дебетове сальдо підлягало обнуленню, починаючи з 91-го дня після дати закінчення періоду, в який дебетове сальдо підлягало обнулінню, кредит вважається простроченим, а грошові зобов'язання клієнта з погашення заборгованості вважаються порушеними. При порушенні Клієнтом будь-якого з грошового зобов'язання Клієнт сплачує Банку відсотки за користуванням кредитом у розмірі 56 (п'ятдесят шість) річних від суми залишку непогашеної заборгованості. У разі порушення Клієнтом будь-якого з грошових зобов'язань та при реалізації права Банку на встановлення іншого терміну повернення кредиту, передбаченого Умовами та правилами надання Банківських послуг, Клієнт сплачує Банку пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми залишку непогашеної заборгованості за кожен день прострочення. Сплата пені здійснюється з дня, наступного за датою порушення зобов'язань (п. 3.11.4.1.3. Умов).

Під непогашенням кредиту мається на увазі невиникнення на поточному рахунку нульового дебетового сальдо при закритті банківського дня (п.3.11.4.1.4 .Умов).

Пунктом 3.11.4.4. Умов встановлено обов'язок Клієнта сплачувати Банку винагороду за використання ОСОБА_4 відповідно до п.п. 3.11.1.6., 3.11.2.3.2, 1-го числа кожного місяця в розмірі 0,9 % від суми максимального сальдо кредиту, що існувало на кінець банківського дня за попередній місяць, в порядку, передбаченому Умовами та правилами надання банківських послуг. Банк може за своїм розсудом не стягувати зазначену комісію у разі, якщо максимальне сальдо кредиту, що існувало на кінець банківського дня за попередній календарний місяць не перевищувало 100 гривень. (…). Клієнт доручає Банку здійснювати списання винагороди зі своїх рахунків. Сплата винагороди здійснюється в гривні. У випадку, якщо кредит видається в іноземній валюті, винагорода сплачується в гривневому еквіваленті за курсом НБУ на дату сплати. (…).

У відповідності з п. 3.11.4.9. Умов, розрахунок відсотків за користування кредитом здійснюється щоденно, починаючи з дати утворення на поточному рахунку дебетового сальдо при закритті банківського дня, за кількість днів користування кредитними коштами, виходячи з 360 днів у році. Розрахунок відсотків проводиться до повного погашення заборгованості по кредитом, на суму залишку заборгованості за кредитом. День повернення кредиту в часовий інтервал нарахування відсотків не включається. Нарахування відсотків здійснюється в дату сплати.

У відповідності з п. 3.11.5.1. Умов (розділу 3.11.5 ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ СТОРІН), при порушенні Клієнтом будь-якого із зобов'язань зі сплаті відсотків за користування кредитом, передбачених п.п. 3.11.2.2.2, 3.11.4.1, 3.11.4.2, 3.11.4.3, строків повернення кредиту, передбачених п.п. 3.11.1.8, 3.11.2.2.3, 3.11.2.3.4, винагороди передбаченого п.п. 3.11.2.2.5, 3.11.4.4, 3.11.4.5, 3.11.4.6, Клієнт сплачує Банку за кожний випадок порушення пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла в період, за який сплачується пеня, (у % річних) від суми простроченого платежу за кожний день прострочення платежу. А в разі реалізації банком права встановлення іншого строку повернення кредиту, Клієнт сплачує Банку пеню в розмірі зазначеному в п. 3.11.4.1.3 від суми заборгованості за кожен день прострочення виходячи з 360 днів у році. Сплата пені здійснюється у гривні.

За п. 3.11.5.7. Умов, строки позовної давності на вимогу про стягнення кредиту, відсотків за користування кредитом, винагороди, неустойки - пені, штрафів встановлюється сторонами тривалістю 5 років.

Пунктом 3.11.6.1. Умов встановлено, обслуговування кредитного ОСОБА_4 на поточному рахунку Клієнта здійснюється з моменту подачі Клієнтом в ОСОБА_4 заяви на приєднання до Умов та правил надання банківських послуг (або у формі Заяви про відкриття поточного рахунку та картки із зразками підписів і відбитка печатки або у формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт-банк/Інтернет клієнт-банк, або у формі обміну паперовій або електронній інформацією, або в будь-якій іншій формі) та/або з моменту надання Клієнтом розрахункових документів на використання коштів у рамках кредитної ОСОБА_4 в межах зазначених в них сум, і діє в обсязі перерахованих коштів до повного виконання зобов'язань сторонами.

Як вбачається з матеріалів цієї господарської справи, ПАТ «АКЦЕНТ-БАНК» з 21.06.13 по 01.03.14 було встановлено відповідачу кредитний ліміт на поточний рахунок № 26007010011310 в електронному вигляді через встановлені засоби електронного зв'язку Банку і Клієнта в сумі 10 000 грн.

Вказане підтверджується довідкою ПАТ «АКЦЕНТ-БАНК» про розміри встановлених кредитних лімітів від 28.10.15 вих. № 08.7.0.0.0/151028112602.

Факт надання відповідачу коштів в сумі 9364,53 грн . підтверджується наявними в матеріалах цієї справи виписками по рахунку ТОВ «КАРЕ-М» .

Доказів зворотнього відповідачем суду не надано.

Також, за користування ТОВ «КАРЕ-М» кредитними коштами позивачем, у відповідності до Умов та Правил надання банківських послуг (знаходяться на сайті банку: //http:a-bank.com.ua), нараховано відповідачу 6 316,88 грн . процентів за користування кредитом за період з 24.07.13 по 23.09.15 включно (у т.ч. з 24.07.13 по 24.10.13 - 24 % річних, із 25.10.13 по 30.06.14 - 48 % річних, з 01.07.14 по 23.09.15 - 56 % річних ), 4 509,24 грн. пені нарахованих на суму заборгованості по тілу кредита, відсотках та комісії за період з 04.09.13 по 23.09.15 включно та 847,96 грн. комісії за користування кредитом за період з 31.12.13 по 23.09.15 включно.

Як пояснював представник позивача в суді, в період дії договору банківського обслуговування від 18.05.13 б/н розмір відсотків за користування кредитними коштами змінювався, про що Клієнт (відповідач) повідомлявся у спосіб, передбачений Умовами (офіційний канал зв'язку між банком та клієнтом a-bank Приват24 ), що підтверджується електронним повідомлення банку б/н, б/д (виписка з a-bank Приват 24 по клієнту ТОВ КАРЕ-М долучена до матеріалів справи).

Згідно із ч. 1 ст. 175 Господарського кодексу України (ГК України), майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов'язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов'язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утримуватися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку. Майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених ГК України.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України (ЦК України), зобов'язання повинні виконуватись належним чином відповідно до вимог закону, умов договору. Одностороння відмова від виконання зобов'язання не допускається крім випадків, передбачених законом.

Аналогічний припис містить Господарський кодекс України, п. п. 1, 7 ст. 193 якого встановлено, що суб'єкти господарювання та ін. учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору. Одностороння відмова від виконання зобов'язання не допускається крім випадків, передбачених законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно з ст. 611 ЦК України, одним з наслідків порушення зобов'язання є оплата неустойки (штрафу, пені) - визначеної законом чи договором грошової суми, що боржник зобов'язаний сплатити кредитору у випадку невиконання чи неналежного виконання зобов'язання, зокрема у випадку прострочення виконання.

Як встановлено судом, відповідач взятих на себе договірних зобов'язань належним чином не виконав, отримані кредитні кошти, відсотки за користування кредитом, комісію та пеню в строк, визначений у договорі, в повному обсязі не оплатив.

Отже, за ТОВ «КАРЕ-М» виникла заборгованість за основною сумою кредиту в розмірі 9364,53 грн., а також заборгованість зі сплати 6316,88 грн . процентів за користування кредитом за період з 24.07.15 по 23.09.15 включно (у т.ч. з 24.07.13 по 24.10.13 - 24 % річних, із 25.10.13 по 30.06.14 - 48 % річних, з 01.07.14 по 23.09.15 - 56 % річних ), 4509,24 грн. пені нарахованих на суму заборгованості по тілу кредита, відсотках та комісії за період з 04.09.13 по 23.09.15 включно та 847,96 грн. комісії за користування кредитом за період з 31.12.13 по 23.09.15 включно.

Факт наявності вище наведеної заборгованості підтверджується наявними в матеріалах цієї справи доказами.

Доказів погашення заборгованості за основною сумою кредиту в розмірі 9364,53 грн ., зі сплати процентів за користування кредитом в сумі 6316,88 грн . , 4509,24 грн. пені за несвоєчасність виконання зобов'язань та 847,96 грн. комісії за користування кредитом , або спростування її розміру, ТОВ «КАРЕ-М» суду не надано.

Враховуючи викладене, суд вважає, що позовні вимоги про стягнення з відповідача 9364,53 грн. заборгованості за кредитом, 6316,88 грн . заборгованості зі сплати відсотків (процентів) за користування кредитом, 4509,24 грн. пені (4509,24 грн. = 4227,35 грн. + 2055,81 грн. + 323,62 грн. - 2097,54 грн.) та 847,96 грн. комісії за користуванням кредитом є доведеними, обґрунтованими, підтвердженими наданими суду доказами, а тому є такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 49 ГПК України, судовий збір в розмірі 1218 грн. покладається на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 2 1 , 4 2 , 4 3 , 4 5 , 22, 33, 34, 49, 69, 75, 82, 82 1 , 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «КАРЕ-М» (69068, м. Запоріжжя, вул. Стефанова, буд. 20, код ЄДРПОУ 35627755) на користь публічного акціонерного товариства «АКЦЕНТ-БАНК» (49074, м. Дніпропетровськ, вул. Батумська, 11, код ЄДРПОУ 14360080) - 9364 (дев'ять тисяч триста шістдесят чотири) грн. 53 коп. заборгованості за кредитом, 6316 (шість тисяч триста шістнадцять) грн. 88 коп. заборгованості по відсотках за користування кредитом, 4509 (чотири тисячі п'ятсот дев'ять) грн. 24 коп. пені за несвоєчасність виконання зобов'язань за договором, 847 (вісімсот сорок сім) грн. 96 коп. заборгованості по комісії за користування кредитом та 1 218 (одну тисячу двісті вісімнадцять) грн. 00 коп. судового збору. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 14.12.15.

Суддя В.Л. Корсун

Дата ухвалення рішення10.12.2015
Оприлюднено12.01.2016
Номер документу54808067
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/5607/15

Рішення від 10.12.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Корсун В.Л.

Ухвала від 02.12.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Корсун В.Л.

Ухвала від 05.11.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Корсун В.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні