Рішення
від 05.01.2016 по справі 915/1791/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 січня 2016 року Справа № 915/1791/15

м. Миколаїв

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю Сільськогосподарське підприємство "Нібулон",

вул. Каботажний спуск, 1, м. Миколаїв, 54002, поштова адреса: вуд. Фалєєвська, 9-Б, м. Миколаїв, 54030

до відповідача: Радакції Снігурівської районної газети "Вісті Снігурівщини", 57300, Миколаївська область, Снігурівський район, м. Снігурівка, вул. Суворова, 15

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: ОСОБА_1,

АДРЕСА_1

про захист ділової репутації, визнання інформації недостовірною, спростування недостовірної інформації.

Суддя Васильєва Л.І.

Представники сторін:

Від позивача Грінченко В.В., дов. № 410 від 15.12.14; Петров В-П.С., дов. №413 від15.12.14;

від відповідача, Новіков І.А. - головний редактор;

Від 3 особи, ОСОБА_1 , ОСОБА_4, дов. № 1125 від 23.12.15

Позивач звернувся до суду з позовом про визнання недостовірною та такою, що принижує ділову репутацію, інформацію про ТОВ СП НІБУЛОН , поширену Редакцією Снігурівської районної газети Вісті Снігурівщини у друкованому виданні громадсько-політичної газети Вісті Снігурівщини від ІНФОРМАЦІЯ_1 НОМЕР_1 а саме: ... НИБУЛОН обманывает не только Украинский народ! НИБУЛОН обманывает и Государство! По какому праву НИБУЛОН распахал на всех полях дороги вдоль лесопосадок!? Если пересчитать, сколько распаханных дорог вдоль лесопосадок - то это выйдет не одна сотня гектаров неучтенной земли! Это сотни, а возможно и тысячи тонн зерна, за которые НИБУЛОН не платит налоги, как и за неучтенную землю Государству!. .. ; зобов'язання Редакції Снігурівської районної газети Вісті Снігурівщини (код ЄДРПОУ 02474204) спростувати у встановленому законом порядку вказану недостовірну інформацію шляхом розміщення спростування у друкованому виданні громадсько-політична газета Вісті Снігурівщини набраного тим же шрифтом і поміщеним під заголовком "ІНФОРМАЦІЯ_3" на тому ж місці шпальти, де містилась інформація, яка спростовується у запланованому найближчому випуску після набрання рішенням суду законної сили у такій редакції: У випуску громадсько-політичної газети Вісті Снігурівщини від ІНФОРМАЦІЯ_1 НОМЕР_1 на шостій сторінці у статті під заголовком ІНФОРМАЦІЯ_2 була розміщена недостовірна інформація про Товариство з обмеженою відповідальністю сільськогосподарське підприємство НІБУЛОН . Повідомляємо, що інформація під вказаним заголовком в частині якій стосується ТОВ СП НІБУЛОН не відповідає дійсності та визнана недостовірною відповідно до рішення суду. .

Свої вимоги обґрунтовує тим, що:

Редакція Снігурівської громадсько-політичної газети Вісті Снігурівщини повинна була переконатись у достовірності наданої автором інформації перед її розміщенням. Всупереч зазначеному відповідачем було поширено серед широкого кола осіб інформацію, що не відповідає дійсності.

Зазначає, що за відсутності у відповідача доказів правдивості поширеної ними інформації про ТОВ СП НІБУЛОН у друкованому виданні Вісті Снігурівщини , ця інформація підлягає безумовному спростуванню в силу положень ч. 2 ст. 37 Закону України Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні .

Вказує, що недостовірність інформації щодо самовільного зайняття земельних ділянок підтверджується листом виконавчого комітету Червонодолинської сільської ради Снігурівського району Миколаївської області від 02.10.2015 № 823, відповідно до якого ТОВ СП НІБУЛОН є сумлінним землекористувачем, не використовує у своїй діяльності земельні ділянки полезахисних лісових смуг та польову дороги,факти порушення вимог земельного законодавства відсутні.

Недостовірність інформації про ухилення позивачем від сплати податків (у тому числі плати за землю) підтверджується довідками про відсутність заборгованості з податків, зборів, платежів, що контролюються органами доходів і зборів від 06.10.2015 №671/10/14-28-25-14; від 04.09.2015 № 21522/10/28-10-23-26; від 31.07.2015 №18995/10/28-10-23-26; від 06.07.2015 № 16823/10/28-10-23-26; від 05.06.2015 №13999/10/28-10-23-26; від 03.04.2015 №8506/10/28-10-23-26; від 11.03.2015 №5574/10/28-10-23-26.

З вказаних довідок вбачається, що за довгий час ТОВ СП НІБУЛОН вчасно та сумлінно виконує обов'язки зі сплати податків та інших обов'язкових платежів і, відповідно, не притягувалось до відповідальності за порушення податкового законодавства.

Позивач зазначає, що доведення вищевказаної неправдивої інформації до широкого кола осіб призводить до зниження інвестиційної привабливості підприємства, втраті (погіршення) ділових зв'язків і як наслідок матеріальних втрат, оскільки інвестиційні компанії при вирішення питання щодо фінансування певних інвестиційних проектів прискіпливо вивчають своїх ділових партнерів у тому числі і інформаційний простір щодо них.

Посилаючись на вищенаведене, позивач зазначає, що поширення недостовірної інформацію про позивача у громадсько-політичній газеті Вісті Снігурівщини від ІНФОРМАЦІЯ_1 НОМЕР_1 завдає шкоди його діловій репутації і порушується передбачене ч. 1 ст. 94 Цивільного кодексу України право позивача на недоторканість його ділової репутації.

Відповідач проти задоволення позову заперечує. Зазначає, що згідно ст. 34 Конституції України та ст. 2 Закону України Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні , кожному гарантується вільне збирання, використання та поширення інформації, зокрема у друкованих засобах масової інформації.

Посилається на те, що згідно ст. 34 Закону України Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні , редакція має право використовувати листи авторів, якщо при цьому не змінюється зміст цього листа та зазначає, що лист автора статті - ОСОБА_1 було розміщено без змін.

Вказує, що всю відповідальність за достовірність (недостовірність) поширеної у друкованому виданні інформації повинен нести її автор. Таку позицію відповідач мотивує наявністю на восьмій сторінці газети попередження про те, що редакція може не поділяти думки і позицію автора і автори несуть відповідальність за достовірність інформації .

Третя особа ОСОБА_1 у письмових та усних поясненнях проти позову заперечує та зазначає, що поширена ним інформація є достовірною, про що свідчать світлини, де зафіксовано факт орання доріг біля лісосмуг та водоймищ.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, третьої особи та його представника, дослідивши та оцінивши усі подані у справу докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд -

встановив:

На шостій сторінці друкованого видання громадсько-політичної газети Вісті Снігурівщини від ІНФОРМАЦІЯ_1. НОМЕР_1 Редакцією Снігурівської районної газети Вісті Снігурівщини була поширена інформація під заголовком ІНФОРМАЦІЯ_2 наступного змісту:

... НИБУЛОН обманывает не только Украинский народ! НИБУЛОН обманывает и Государство! По какому праву НИБУЛОН распахал на всех полях дороги вдоль лесопосадок!? Если пересчитать, сколько распаханных дорог вдоль лесопосадок - то это выйдет не одна сотня гектаров неучтенной земли! Это сотни, а возможно и тысячи тонн зерна, за которые НИБУЛОН не платит налоги, как и за неучтенную землю Государству!... , яку позивач вважає недостовірною та такою, що принижує його ділову репутацію, що змусило його звергнутись до суду за захистом свого порушеного права з відповідними позовними вимогами.

Стаття 32 Конституції України гарантує кожному право на судовий захист від недостовірної інформації та право вимагати вилучення будь-якої інформації, а також право на відшкодування матеріальної і моральної шкоди, завданої збиранням, зберіганням, використанням та поширенням такої недостовірної інформації.

В силу приписів статті 299 та частини першої статті 91 Цивільного кодексу України право на недоторканість своєї ділової репутації за своєю природою може належати не лише фізичній, але й юридичній особі.

Право юридичної особи на спростування недостовірної інформації передбачено статтею 277 Цивільного Кодексу України, статтями 37, 41 Закону України "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні", статтею 27 Закону України "Про інформацію" .

Поширена у друкованому виданні громадсько-політичної газети Вісті Снігурівщини від ІНФОРМАЦІЯ_1 НОМЕР_1 відповідачем інформація носить характер фактичного твердження, оскільки вказує на факт орання позивачем доріг біля лісосмуг та кількість гектарів зораних земель, ухилення від сплати податків.

Згідно з частиною третьою статті 277 Цивільного Кодексу України негативна інформація, поширена про особу, вважається недостовірною, якщо особа, яка її поширила, не доведе протилежного (презумпція добропорядності).

Таким чином, позивач повинен довести лише факт поширення інформації, а відповідач її достовірність.

Факт поширення інформації позивачем доведено та не оспорюється відповідачем і 3-ю особою(а.с.10).

Разом з тим, в силу положень ст. 33 Господарського процесуального кодексу України позивач має право надавати докази на доведення тих обставини, на які він посилається як на підставу своїх вимог.

Як на доказ недостовірності інформації щодо орання ним доріг біля лісосмуг та водоймищ, позивач надав лист за підписом сільського голови Червонодолинської сільської ради Кузьменюк О.І., в якому зазначено, що позивач є добросовісним землекористувачем та не використовує земельні ділянки полезахисних смуг та польові дороги в межах сільської ради.

Частиною 2 статті 34 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Вказаний вище лист не приймається судом як доказ обставин, на які посилається позивач, оскільки він складений особою, яка не є спеціалістом у сфері землевпорядкування та в ньому не зазначено, у який саме спосіб встановлено факт відсутності порушень чинного законодавства з питань землекористування з боку позивача.

Разом з тим, відповідачем не надано жодного доказу на спростування доводів позивача щодо недостовірності інформації у вказаній вище статті .

Суд відхиляє його доводи стосовно того, що він не несе відповідальності за достовірність інформації, викладеної в листі автора - ОСОБА_1 з огляду на наступне.

Дійсно, стаття 34 Конституції України кожному гарантує право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань.

Разом з тим, при реалізації вказаних вище прав та свобод фізичні та юридичні особи повинні дотримувались балансу між конституційним правом на свободу думки і слова, правом на вільне вираження своїх поглядів та переконань, з одного боку , та правом на повагу до людської гідності, конституційними гарантіями невтручання в особисте і сімейне життя, судовим захистом права на спростування недостовірної інформації про особу, з іншого боку.

Тому, стаття 68 Конституції України поряд з правами та свободами встановлює обов'язок членів суспільства неухильно додержуватися Конституції та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

Праву на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань відповідає обов'язок не поширювати про особу недостовірну інформацію та таку, що ганьбить її гідність, честь чи ділову репутацію .

Крім того, у своєму позові позивач правомірно посилається на порушення відповідачем ч.1 ст.2 Закону України Про інформацію , відповідно якій одним із принципів інформаційних відносин є повнота та достовірність інформації .

Третьою особою також не надано доказів щодо достовірності інформації, викладеної в статті під заголовком ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка була надрукована на шостій сторінці друкованого видання громадсько-політичної газети Вісті Снігурівщини від ІНФОРМАЦІЯ_1 НОМЕР_1.

Світлини, які надані 3-ю особою, дійсно свідчать про зорання земельних ділянок під полезахисними смугами та польовими дорогами.

Разом з тим, ці світлини не є доказами в розумінні ст. 34 Господарського процесуального кодексу України, оскільки вони не підтверджують орання саме позивачем земель вздовж лісосмуг у кількості не однієї сотні гектарів. Вони взагалі не підтверджують факт орання земель саме позивачем, а не іншою особою.

З огляду на вищезазначене, суд приходить до висновку, що інформація, розміщена на шостій сторінці друкованого видання громадсько-політичної газети Вісті Снігурівщини від ІНФОРМАЦІЯ_1 НОМЕР_1 Редакцією Снігурівської районної газети Вісті Снігурівщини під заголовком ІНФОРМАЦІЯ_2 наступного змісту: ... НИБУЛОН обманывает не только Украинский народ! НИБУЛОН обманывает и Государство! По какому праву НИБУЛОН распахал на всех полях дороги вдоль лесопосадок!? Если пересчитать, сколько распаханных дорог вдоль лесопосадок - то это выйдет не одна сотня гектаров неучтенной земли! Это сотни, а возможно и тысячи тонн зерна, за которые НИБУЛОН не платит налоги, как и за неучтенную землю Государству!... є недостовірною.

Суд погоджується з доводами позивача, що вказана вище недостовірна інформація принижує його ділову репутацію.

Під діловою репутацією юридичної особи, у тому числі підприємницьких товариств, фізичних осіб - підприємців, адвокатів, нотаріусів та інших осіб, розуміється оцінка їх підприємницької, громадської, професійної чи іншої діяльності, яку здійснює така особа як учасник суспільних відносин.

Позивач є суб'єктом господарювання, який займає значний сегмент в економіці України в сфері вирощування сільськогосподарських культур та їх експорту за кордон, тобто має значні економічні зв'язки з суб'єктами господарювання як на внутрішньому ринку так і на зовнішньому.

Поширення недостовірної інформації щодо порушення позивачем законодавства з землекористування та податкового законодавства підриває довіру до позивача як добросовісного та надійного партнера в підприємницькій діяльності, призводить до зниження інвестиційної привабливості підприємства, погіршення ділових зв'язків.

Судом встановлено, що недостовірна інформація була поширена Редакцією Снігурівської районної газети Вісті Снігурівщини у друкованому виданні громадсько-політичної газети Вісті Снігурівщини від ІНФОРМАЦІЯ_1. НОМЕР_1, поширена інформація стосується позивача, вона є недостовірною, тобто такою, яка не відповідає дійсності, поширення інформації завдає шкоди діловій репутації позивача. Тобто, в наявності є всі обставини, які підтверджують наявність складу правопорушення в діях відповідача.

Відповідно до статей 94, 277 Цивільного кодексу України юридична особа, особисті немайнові права якої порушено внаслідок поширення про неї недостовірної інформації, має право на спростування цієї інформації. Спростування недостовірної інформації здійснюється особою, яка поширила інформацію незалежно від її вини, у такий же спосіб, у який вона була поширена.

За таких обставин позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 44, 46, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, - суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2.Визнати недостовірною та такою, що принижує ділову репутацію інформацію про ТОВ СП Нібулон , поширену Редакцією Снігурівської районної газети Вісті Снігурівщини у друкованому виданні громадсько-політична газета Вісті Снігурівщини від ІНФОРМАЦІЯ_1 НОМЕР_1 а саме: ... НИБУЛОН обманывает не только Украинский народ! НИБУЛОН обманывает и Государство! По какому праву НИБУЛОН распахал на всех полях дороги вдоль лесопосадок!? Если пересчитать, сколько распаханных дорог вдоль лесопосадок - то это выйдет не одна сотня гектаров неучтенной земли! Это сотни, а возможно и тысячи тонн зерна, за которые НИБУЛОН не платит налоги, как и за неучтенную землю Государству!. .. .

3. Зобов'язати Редакцію Снігурівської районної газети Вісті Снігурівщини (код ЄДРПОУ 02474204) спростувати вказану недостовірну інформацію шляхом розміщення спростування у друкованому виданні громадсько-політична газета Вісті Снігурівщини набраного тим же шрифтом і поміщеним під заголовком "ІНФОРМАЦІЯ_3" на тому ж місці шпальти, де містилась інформація, яка спростовується у запланованому найближчому випуску після набрання рішенням суду законної сили у такій редакції: У випуску громадсько-політичної газети Вісті Снігурівщини від ІНФОРМАЦІЯ_1 НОМЕР_1 на шостій сторінці у статті під заголовком ІНФОРМАЦІЯ_2 була розміщена недостовірна інформація про Товариство з обмеженою відповідальністю сільськогосподарське підприємство НІБУЛОН . Повідомляємо, що інформація під вказаним заголовком в частині якій стосується ТОВ СП НІБУЛОН не відповідає дійсності та визнана недостовірною відповідно до рішення суду.

4. Стягнути з Редакції Снігурівської районної газети Вісті Снігурівщини ( 57300, Миколаївська область, Снігурівський район, м. Снігурівка, вул. Суворова, 15 код ЄДРПОУ 02474204) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Сільськогосподарське підприємство "Нібулон "( вул. Каботажний спуск, 1, м. Миколаїв, 54002, поштова адреса: вуд. Фалєєвська, 9-Б, м. Миколаїв, 54030, код ЄДРПОУ 14291113) судовий збір в сумі 2436,00 грн.

Видати наказ.

Рішення у відповідності зі ст.85 Господарського процесуального кодексу України набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 цього Кодексу.

Сторони, які беруть участь у справі, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення повністю або частково у порядку і строки встановлені ст.93 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст рішення складено та підписано 11.01.2016р.

Суддя Л.І. Васильєва

Дата ухвалення рішення05.01.2016
Оприлюднено14.01.2016
Номер документу54876540
СудочинствоГосподарське
Сутьзахист ділової репутації, визнання інформації недостовірною, спростування недостовірної інформації

Судовий реєстр по справі —915/1791/15

Рішення від 05.01.2016

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Васильєва Л.І.

Ухвала від 16.12.2015

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Васильєва Л.І.

Ухвала від 01.12.2015

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Васильєва Л.І.

Ухвала від 22.10.2015

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Васильєва Л.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні