Рішення
від 15.01.2016 по справі 607/12293/15-ц
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15.01.2016 Справа №607/12293/15-ц

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі:

головуючого судді: Дзюбановського Ю.І.

при секретарі: Борисевич І.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Тернополі цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ТФ Трембіта , третя особа на стороні позивача без самостійних вимог на предмет спору Публічне акціонерне товариство ОКСІ БАНК до ОСОБА_1, ОСОБА_2, третя особа на стороні відповідачів ОСОБА_3, про виселення, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю ТФ Трембіта , надалі позивач, за участю третьої особи на стороні позивача без самостійних вимог на предмет спору Публічне акціонерне товариство ОКСІ БАНК , звернулося в суд з позовом до ОСОБА_1 і ОСОБА_2, надалі відповідачі, за участю третьої особи на стороні відповідачів ОСОБА_3, в якому просить виселити ОСОБА_1 та ОСОБА_2 з житлового будинку №7 по вул. С.Бандери в с. Байківці Тернопільського району.

В судовому засіданні представник позивача заявлені позовні вимоги підтримує, в їх обґрунтування зазначає, що ТОВ ТФ Трембіта є новим власником домоволодіння по вул. С.Бандери,7, в с. Байківці Тернопільського району, а також земельної ділянки для будівництва і обслуговування вказаного будинку, право власності на які зареєстровані в установленому законом порядку. Однак, в житловому будинку продовжують проживати і перебувати на реєстраційному обліку відповідачі - члени сім'ї попереднього власника, із якими ТОВ ТФ Трембіта не укладало жодних правочинів з приводу подальшого проживання у будинку. На направлену вимогу про звільнення житлового будинку відповідачі не реагують, чим порушують права та інтереси позивача та користування, володіння та розпорядження належним на праві власності нерухомим майно. Тому, позивач звернувся в суд для їх захисту шляхом виселення відповідачів у житлового будинку, який займають вони без правових підстав.

Представник ПАТ ОКСІ БАНК повністю підтримує позовні вимоги ТОВ ТФ Трембіта та зазначає, що ПАТ ОКСІ БАНК в порядку Закону України Про іпотеку відчужило в користь ТОВ ТФ Трембіта нерухоме майно боржника ОСОБА_3, яке перебувало в іпотеці в забезпечення виконання ним кредитних зобов'язань, які виконанні не були. Договори про відчуження нерухомого майна є чинні, а тому ТОВ ТФ Трембіта має повне право на звернення до суду із заявленим позовом.

Відповідачі в судові засідання не з'являлися, заперечень проти позову не подали. Тому, суд в порядку ст.ст. 169, 224 ЦПК України ухвалює заочне рішення на підставі наявних у справі доказах.

Суд, розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача та третьої особи, встановив наступне.

Як підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 24.11.2014р. індексний номер 29944721 ТОВ ТФ Трембіта є власником домоволодіння по вул. С.Бандери,7, в с. Байківці Тернопільського району загальною площею 513,5 кв.м. Підставою виникнення права власності є Договір купівлі-продажу предмета іпотеки іпотекодержателем від свого імені у відповідності до статті 38 Закону України Про іпотеку , серія та номер 6766, виданий 24.11.2014р. приватним нотаріусом Львівського міського нотаріального округу ОСОБА_4

Як підтверджується Витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 24.11.2014р. індексний номер 29945152 ТОВ ТФ Трембіта є власником земельної ділянки із кадастровим номером 6125280600:02:001:3436, площею 0,1519 га. для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), яка розташована в с. Байківці Тернопільського району. Підставою виникнення права власності є Договір купівлі-продажу предмета іпотеки іпотекодержателем від свого імені у відповідності до статті 38 Закону України Про іпотеку , серія та номер 6771, виданий 24.11.2014р. приватним нотаріусом Львівського міського нотаріального округу ОСОБА_4

Із матеріалів справи вбачається, що 24.11.2014р. між ПАТ ОКСІ БАНК (продавець), що є іпотекодержателем за Договором іпотеки, посвідченим приватним нотаріусом Львівського міського нотаріального округу. 18.02.2011р. в реєстрі за №569, із змінами, внесеними договором про внесення змін, посвідченим приватним нотаріусом Львівського міського нотаріального округу 30.11.2012р. в реєстрі за №3414, іпотекодавцем за яким є ОСОБА_3, та ТОВ ТФ Трембіта (покупцем) був укладений Договір купівлі-продажу предмета іпотеки іпотекодержателем від свого імені, у відповідності до статті 38 Закону України Про іпотеку , за умовами якого ПАТ ОКСІ БАНК продало, а ТОВ ТФ Трембіта купило належне ОСОБА_3 домоволодіння, що знаходиться в с. Байківці по вул. С.Бендери,7, Тернопільського району загальною площею 513,5 кв.м. Вищевказаний будинок належить ОСОБА_3 на праві власності. Будинок розташований на земельній ділянці площею 0,014519 га., яка перебуває у власності ОСОБА_3

24 листопада 2014 року між ПАТ ОКСІ БАНК (продавець), що є іпотекодержателем за Договором іпотеки, посвідченим приватним нотаріусом Львівського міського нотаріального округу 18.02.2011р. в реєстрі за №569, із змінами, внесеними договором про внесення змін, посвідченим приватним нотаріусом Львівського міського нотаріального округу 30.11.2012р. в реєстрі за №3414, іпотекодавцем за яким є ОСОБА_3, та ТОВ ТФ Трембіта (покупцем) був укладений Договір купівлі-продажу предмета іпотеки іпотекодержателем від свого імені, у відповідності до статті 38 Закону України Про іпотеку , за умовами якого ПАТ ОКСІ БАНК продало, а ТОВ ТФ Трембіта купило належну ОСОБА_3 земельну ділянку.ю площею 0,1519 га., що знаходиться в с. Байківці Тернопільського району. Вказана земельна ділянка належить ОСОБА_3П, на праві власності. Цільове призначення земельної ділянки - для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд.

25 лютого 2015 року між ПАТ ОКСІ БАНК (іпотекодержатель) та ТОВ ТФ Трембіта (іпотекодавець) був укладений Договір іпотеки, який нотаріально посвідчений.

Відповідно до пункту 1.3 Договору предметом іпотеки є домоволодіння, що знаходиться в с. Байківці по вул. С.Бандери,7, і земельна ділянка площею 0,1519 га., що знаходиться в с. Байківці. Вказане нерухоме майно передається в іпотеку для забезпечення вимоги Іпотекодержателя, що випливають з умов Кредитного договору з відкриттям відновлювальної кредитної лінії №04/15-ВКЛ від 25.02.2015р., укладеного між ПАТ ОКСІ БАНК та ТОВ ТФ Трембіта , відповідно до якого іпотекодержатель надав іпотекодавцю грошові кошти у розмірі 2 700 000 грн., які іпотекодавець зобов'язаний повернути до 23.02.2018р. та щомісяця сплачувати суму відсотків за користування кредитом та інших платежів.

Із наданих пояснень представника позивача та ПАТ ОКСІ БАНК слідує, що вищевказані договори є чинними, ніким не оспорювалися, а тому застосовується призумція чинності правочину.

Від реєстрації права власності на житловий будинок і земельну ділянку ТОВ ТФ Трембіта набуло право користування, володіння та розпорядження своїм майно, яке не може бути порушене чи обмежене без достатніх на те правових підстав.

У відповідності до статті 317 Цивільного кодексу України власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном.

Згідно ст.ст. 386, 391 ЦК України власник, який має підстави передбачати можливість порушення свого права власності іншою особою, може звернутися до суду з вимогою про заборону вчинення нею дій, які можуть порушити його право, або з вимогою про вчинення певних дій для запобігання такому порушенню. Власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Вказана норма передбачає усунення будь-яких порушень права власності, у тому числі й шляхом виселення.

Згідно довідки Байковецької сільської ради від 23.04.2015р. №230 в житловому будинку в с. Байківці по вул. С.Бандери,7, зареєстровані ОСОБА_1 і ОСОБА_2.

07 квітня 2015 року ТОВ ТФ Трембіта на адресу ОСОБА_1 і ОСОБА_2 були направленні вимоги про звільнення житлового будинку по вул. С.Бандери,7, в с. Байківці із відповідними на те поясненнями. Однак, отримані відповідачами вимоги були залишенні без належного реагування та задоволення.

Актом перевірки наявності, стану та умов збереження майна, переданого в іпотеку від 25.03.2015р., який складений за участю представників ТОВ ТФ Трембіта , ПАТ ОКСІ БАНК зафіксовано, що в допуску до огляду об'єкта відмовлено ОСОБА_1

Згідно ч. 1 ст. 60 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

За таких обставин, за відсутності домовленості між відповідачами щодо користування жилим приміщенням із новим власником - позивачем по справі, неподання доказів правомірності продовження проживання в ньому, наявність перешкод новому власнику у реалізації набутого права власності, а відтак і порушення його прав та інтересів, на захист та відновлення яких поданий позов, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги про виселення ОСОБА_1 і ОСОБА_2 із будинку по вул. С.Бандери,7, в с. Байківці слід задовольнити.

Відповідно до ст. 88 ЦПК України судовий збір позивачу відшкодовуються за рахунок відповідачів.

Керуючись ст.ст. 4, 10, 60, 88, 169, 212, 218, 223, 224-226, 233, 294 Цивільного процесуального кодексу України, ст.ст. 386, 391 Цивільного кодексу України, суд,

ВИРІШИВ:

1.Позов ТОВ ТФ Трембіта до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про виселення з житлового будинку - задовольнити.

2.Виселити ОСОБА_1 та ОСОБА_2 з житлового будинку №7 по вул. С.Бандери в с. Байківці Тернопільського району.

3.Стягнути із ОСОБА_1 і ОСОБА_2 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю ТВ Трембіта 243,60 грн. судового збору.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, яку може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до апеляційного суду Тернопільської області протягом десяти днів з дня його проголошення через Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Головуючий суддяОСОБА_5

Дата ухвалення рішення15.01.2016
Оприлюднено21.01.2016
Номер документу55045161
СудочинствоЦивільне
Сутьвиселення

Судовий реєстр по справі —607/12293/15-ц

Рішення від 19.07.2017

Цивільне

Апеляційний суд Тернопільської області

Храпак Н. М.

Рішення від 19.07.2017

Цивільне

Апеляційний суд Тернопільської області

Храпак Н. М.

Ухвала від 19.07.2017

Цивільне

Апеляційний суд Тернопільської області

Храпак Н. М.

Ухвала від 03.07.2017

Цивільне

Апеляційний суд Тернопільської області

Храпак Н. М.

Ухвала від 23.06.2017

Цивільне

Апеляційний суд Тернопільської області

Храпак Н. М.

Рішення від 26.05.2017

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дзюбановський Ю. І.

Рішення від 15.01.2016

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дзюбановський Ю. І.

Ухвала від 10.09.2015

Цивільне

Апеляційний суд Тернопільської області

Ходоровський М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні