Ухвала
від 05.04.2007 по справі 04-05/19-10-109
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

04-05/19-10-109

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                                             У Х В А Л А  

  ПРО ВІДМОВУ У ВІДКРИТТІ ПРОВАДЖЕННЯ В АДМІНІСТРАТИВНІЙ СПРАВІ

05.04.07 р.                                                                                      Справа № 04-05/19-10-109

Господарський суд Донецької області, у складі головуючого судді ДучалН.М., без виходу в судове засідання розглянувши матеріали

за адміністративним позовом Донецької міської громадської організації “Все для Донбасу“  м. Донецьк

до відповідача: Донецької міської ради м. Донецьк

про зобов'язання укласти договір оренди нерухомого майна, а саме нежитлового приміщення площею 55,3 кв.м.,  що розташовано за адресою м. Донецьк, пр. Ватутіна, буд. 18.

ВСТАНОВИВ:

        Донецька міська громадська організація “Все для Донбасу“  м. Донецьк звернулася  до господарського суду  Донецької області з адміністративним позовом до Донецької міської ради м. Донецьк  про зобов'язання укласти договір оренди нерухомого майна, а саме нежитлового приміщення площею 55,3 кв.м., що розташовано за адресою м. Донецьк, пр. Ватутіна, буд. 18.

          Звернення обґрунтовується положеннями Кодексу адміністративного судочинства України.

Відповідно ч.2 ст. 4 Кодексу адміністративного судочинства України  юрисдикція адміністративних судів поширюється на всі публічно-правові спори, крім спорів, для яких законом  встановлений  інший порядок судового вирішення.

Згідно  п.1, 3 ч. 1 ст. 17 Кодексу адміністративного судочинства України компетенція адміністративних судів поширюється на спори фізичних чи юридичних осіб із суб'єктом владних повноважень щодо його рішень (нормативно-правових актів чи правових актів індивідуальної дії), дій чи  бездіяльності.

Спори між суб'єктами владних повноважень з приводу реалізації їхньої компетенції у сфері управління, у тому числі делегованих повноважень, а також спори, які виникають з приводу укладання та виконання адміністративних договорів.

          Суб'єкт владних повноважень – орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа інший суб'єкт при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень (п.п.7 п.1 ст.3 Кодексу адміністративного судочинства України).

         Отже, необхідною та єдиною ознакою суб'єкта в владних повноважень є здійснення цим суб'єктом владних управлінських функцій, при цьому функції повинні здійснюватися суб'єктом саме у тих правовідносинах, у яких виник спір.

          

          Донецька міська рада у цьому спорі не виступає як орган владних повноважень, а є потенційною стороною за договором оренди, реалізуючи свої права власника нерухомого майна, та учасника цивільних відносин, оскільки в змісті договорів оренди відсутні відносини влади і підпорядкування.

         

     З позовних матеріалів вбачається, що між Донецькою міською громадською організацією “Все для Донбасу“  м. Донецьк та Донецькою міською радою м. Донецьк виник господарський спір  щодо зобов'язання укласти договір оренди нерухомого майна, а саме нежитлового приміщення площею 55,3 кв.м.,  що розташовано за адресою м. Донецьк, пр. Ватутіна, буд. 18, розгляд якого не належить до компетенції адміністративних судів.  

          

          Отже, даний позов не належить до розгляду в порядку адміністративного судочинства, а  є відносним до юрисдикції господарських судів.

          Відповідно підпункту 1 пункту 1 статті 109 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя відмовляє у відкритті провадження в адміністративній справі, якщо заяву не належить розглядати в порядку адміністративного судочинства.

        

          Враховуючи зазначене, суд виносить ухвалу про відмову у відкритті провадження в адміністративній справі.

              

          Керуючись п.п.7 п.1 ст.3, ч.2 ст.4, п.1, 3 ч. 1 ст. 17, п.п.1 п.1 ст. 109, ст.ст. 165, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, господарський суд  –     

У Х В А Л И В:

           Відмовити у відкритті провадження в адміністративній справі за адміністративним позовом Донецької міської громадської організації “Все для Донбасу“  м. Донецьк  до  Донецької міської ради м. Донецьк про зобов'язання укласти договір оренди нерухомого майна, а саме нежитлового приміщення площею 55,3 кв.м., що розташовано за адресою м. Донецьк, пр. Ватутіна, буд. 18.

         Адміністративний позов з доданими до нього документами повернути заявнику.

Ухвала набирає законної сили у відповідності із ст.254 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена у порядку та строки, встановлені ч.ч.4-6 ст.186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Додаток: адміністративний позов з додатком на 26-ти аркушах.

Суддя                                                                                                  Дучал Н.М.    

                                                                                          

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення05.04.2007
Оприлюднено22.08.2007
Номер документу551337
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —04-05/19-10-109

Ухвала від 05.04.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Дучал Н.М.

Постанова від 08.11.2006

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Волков Р.В.

Ухвала від 02.11.2006

Господарське

Господарський суд Донецької області

Дучал Н.М.

Ухвала від 03.11.2006

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Запорощенко М.Д.

Ухвала від 03.11.2006

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Запорощенко М.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні