Ухвала
від 26.01.2016 по справі 760/1391/16-к
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

№ 760/1391/16-к

№1-кс/760/766/16

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26. 01. 2016 року слідчий суддя Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , розглянувши клопотання старшого старшого слідчого з ОВС 3-го ВКР СУ ФР Міжрегіонального головного Управління ДФС Центрального офісу з обслуговування великих платників ОСОБА_2 , погоджене прокурором відділу процесуального керівництва досудовим озслідуванням і підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 - про тимчасовий доступ до речей і документів, на підставі матеріалів досудового розслідування за № 32015100110000343 від 23.11.2015 р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 212 КК України,

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло клопотання про тимчасовий доступ до документів, яке обґрунтовується тим, що в провадженні 3-го відділу кримінальних розслідувань Слідчого управління фінансових розслідувань Міжрегіонального головного управління ДФС Центрального офісу з обслуговування великих платників перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32015100110000343 від 23.11.2015р. за ч.1 ст.212 КК України.

Згідно акту документальної позапланової виїзної перевірки за №89/28-01-42-02/05393056 від 10.09.2015 року службові особи ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) під час здійснення фінансово-господарської діяльності з підприємствами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) за липень-грудень 2014 року, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ ВКС « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ) за березень-лютий 2015 року порушили вимоги податкового законодавства України, що призвело до ухилення від сплати податків у значних розмірах у сумі 928574 грн.

Згідно бази даних Аналітичної інформаційної системи «Податковий блок», встановлено, що підприємство ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) мало фінансово-господарські взаємовідносини з підприємством, яке має ознаки «фіктивності», а саме ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (ЄДРПОУ НОМЕР_13 ). Так у період 2013 року підприємством ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) було сформовано податковий кредит від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (ЄДРПОУ НОМЕР_13 ) на загальну суму 27 млн.грн. (ПДВ).

Також співробітниками ОУ СДПІ з ОВП у м. Дніпропетровську МГУ ДФС 09.12.2015 року було допитано в якості свідка директора, головного бухгалтера та засновника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_13 ) громадянку ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_15 яка повідомила, що на даний час, ні де не працює, знаходиться у декретній відпустці та до фінансово-господарської діяльності підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_13 ) ніякого відношення не має, а саме: підприємство не реєструвала, договори, податкові накладні, накладні, акти виконаних робіт, послуг, постачання ТМЦ, та інші документи, як директор підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_13 ) не підписувала. Бухгалтерський і податковий звіт на підприємстві не вела, звітність не складала та в органи податкової служби не відправляла. Хто вів фінансово-господарську діяльність від її імені на підприємстві ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » їй не відомо. Довіреність на ведення фінансово-господарської діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » від свого імені не підписувала та нікому не давала. Де знаходяться (зберігаються) документи фінансово-господарської діяльності та печатка підприємства їй не відомо.

В ході проведення досудового слідства також встановлено, що у підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_13 ) відсутні необхідні умови для ведення господарської діяльності, відсутні основні фонди, технічний персонал, виробничі активи, складські приміщення, транспортні засоби, тому згідно ч.1, ч.5 ст.203, п.1, п.2 ст.215, ст.228 Цивільного Кодексу України, угоди, укладені ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_13 ) мають ознаки нікчемності.

Всі вказані факти свідчать про те, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_13 ) створено для мінімізації податкових зобов`язань підприємствам реального сектору економіки. Так, сутність вказаних фінансово-господарських відносин полягала в тому, що підробленими (фіктивними) документами оформлювалися неіснуючі (вигадані) операції з дотриманням усіх, необхідних для оформлення документів, процедур і реквізитів, з метою завищення податкового кредиту підприємствам реального сектору економіки.

За даним фактом співробітниками 8-го ВКР СУ ФР МГУ ДФС - ЦО з обслуговування великих платників було зареєстровано кримінальне провадження за №32015100110000200 за правовою кваліфікацією ч.2 ст. 205 КК України (Фіктивне підприємство) стосовно невстановлених в ході слідства осіб, які зареєстрували підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_13 ) з метою прикриття незаконної діяльності ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та інших підприємств, спрямоване на незаконне формування податкового кредиту з податку на додану вартість та валових витрат підприємства.

Враховуючи викладене, у слідства виникла необхідність дослідити в рамках кримінального провадження оригінали первинних фінансово-господарських та бухгалтерських документів в яких відображені операції між ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) по взаємовідносинам з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_13 ).

Вказані документи слугуватимуть доказами у кримінальному провадженні, тобто фактичними даними, які будуть встановлювати наявність чи відсутність факту фінансово-господарських взаємовідносин ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), а також обставин, що мають значення для кримінального провадження та тих обставин, які підлягають доказуванню, в тому числі шляхом проведення судово-почеркознавчих експертиз.

Первинні фінансово-господарські та бухгалтерські документи ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) по взаємовідносинам з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_13 ) мають важливе та першочергове значення для з`ясування обставин кримінального провадження та для підтвердження мінімізації податкових зобов`язань підприємством ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

В ході досудового розслідування по вказаному кримінальному провадженню встановлено, що ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) зареєстровано як суб`єкт підприємницької діяльності за адресою: АДРЕСА_1 , про що свідчить витяг з АІС «Податки» обласного рівня.

Документи, до яких планується отримати тимчасовий доступ слугуватимуть доказами у кримінальному провадженні, тобто фактичними даними, які будуть встановлювати наявність чи відсутність факту фінансово-господарських взаємовідносин ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), а також обставин, що мають значення для кримінального провадження та тих обставин, які підлягають доказуванню, в тому числі шляхом проведення судових експертиз.

В зв`язку із зазначеним слідчий просив про задоволення клопотання.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив про його задоволення.

Вивчивши матеріали клопотання і кримінального провадження, вважаю, що клопотання підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Враховуючи викладене, перевіривши надані матеріали клопотання, дослідивши докази по даних матеріалах, зважаючи на те, що вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація має суттєве значення для можливості встановлення дійсних обставин справи, а тому вважаю за можливе клопотання задовольнити.

Виходячи із вищезазначеного та керуючись ст. ст. 159, 160, 162-164 КПК України, суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому з особливо важливих справ 3-го ВКР СУ ФР МГУ ДФС ЦО з ОВП ОСОБА_2 , та/або членам слідчої групи по кримінальному провадженню № 32015100110000343, та/або за дорученням працівникам відповідного оперативного підрозділу на тимчасовий доступ, з можливістю ознайомлення та вилучення оригіналів документів для приєднання до матеріалів кримінального провадження №32015100110000343), а саме надати доступ до оригіналів документів ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) зареєстроване та фактично розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , по фінансово-господарським взаємовідносинам з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_13 ) а також можливість їх вилучити, а саме: договори (контракти), угоди, додатки і доповнення до них; тендерні документи; специфікації; журнали-ордери; оборотно-сальдові відомості; книги обліку придбання і продажу товарів, робіт (послуг); довіреності; товарно-транспортні накладні; податкові накладні; реєстри податкових накладних; накладні; видаткові накладні; рахунки; рахунки-фактури; акти виконаних робіт (послуг) і прийому-передачі товару, робіт (послуг); листування; платіжні доручення; банківські виписки; документи складського обороту; документи здачі товару, робіт (послуг) на збереження, заяви учасників тендерної програми, протоколи (рішення) зборів тендерної комісії і інші документи, що можуть мати значення для кримінального провадження за період з 01.01.2013 року по дату постановлення ухвали, а саме 26. 01. 2016 року.

Організацію проведення тимчасового доступу до речей і документів та вилучення речей і оригіналів документів покласти на СУ ФР Міжрегіонального головного Управління ДФС ІНФОРМАЦІЯ_16 та уповноваженим особам.

При відсутності вище перелічених документів, зазначити письмово про причину ненадання документів.

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.01.2016
Оприлюднено10.03.2023
Номер документу55301053
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів, на підставі матеріалів досудового розслідування за № 32015100110000343 від 23.11.2015 р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 212 КК України

Судовий реєстр по справі —760/1391/16-к

Ухвала від 20.05.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

Ухвала від 20.05.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

Ухвала від 02.03.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

Ухвала від 02.03.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

Ухвала від 26.01.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

Ухвала від 26.01.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні