Ухвала
від 03.02.2016 по справі 243/804/16-к
СЛОВ'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

Іменем України

03 лютого 2016 року м. Слов`янськ Єд. унік. № 243/804/16-к

Провадження № 1-кс/243/43/2016

Слідчий суддя Слов`янського міськрайонного суду Донецької області ОСОБА_1 , розглянувши клопотання ст. слідчого СВ Слов`янського відділення поліції Краматорського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Донецькій області про застосування заходів забезпечення кримінального провадження № 12015050510000575 від 03.03.2015 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 270 КК України, у вигляді надання дозволу посадовим особам головного управління Держпраці у Донецькій області на проведення перевірки суб`єкта господарювання, -

ВСТАНОВИВ:

02.02.2016 року до Слов`янського міськрайонного суду Донецької області надійшло клопотання ст. слідчого СВ Слов`янського відділення поліції Краматорського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Донецькій області про застосування заходів забезпечення кримінального провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 270 КК України, у вигляді надання дозволу посадовим особам головного управління Держпраці у Донецькій області на проведення перевірки суб`єкта господарювання, а саме ПП «Пасажир», код ЄДРПОУ: 32036195, оскільки існують підстави вважати, що посадові особи ПП «Пасажир» могли порушити чинне законодавство з питань промислової безпеки.

В обґрунтування заявленого клопотання слідчий посилається на те, що, згідно з чинним законодавством, слідчий та прокурор у кримінальному провадженні не можуть самостійно ініціювати питання про призначення відповідної перевірки. Підпунктами «б» та «в» пункту 12 прикінцевих положень Закону України «Про прокуратуру» від 14.10.2014 року № 1697-VII у КПК України виключено положення, відповідно до яких прокурор та слідчий були уповноважені призначати ревізії та перевірки в порядку, передбаченому законом.

Згідно з п. 2 ч. 1 постанови КМУ «Про питання запровадження обмеження на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами» № 408 від 13.08.2014 року, надання дозволу на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб підприємців не потребується у разі, коли такі перевірки проводяться за рішенням суду, на вимогу службових осіб у випадках, передбачених КПК України.

Відповідно до додатку зазначеної постанови, однією з державних інспекцій, якій надається дозвіл КМУ на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб підприємців є управління Держпраці.

Отже, законом встановлено судовий контроль за дотриманням законності та обґрунтованості втручання у господарську діяльність, зумовлену потребами досудового розслідування задля досягнення його дієвості.

Слідчий просить надати дозвіл посадовим особам головного управління Держпраці у Донецькій області, код ЄДРПОУ: 39790445, провести перевірку суб`єкта господарювання ПП «Пасажир» за період з 01.01.2014 року по теперішній час, з використанням матеріалів кримінального провадження № 12015050510000575 від 03.03.2015 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 270 КК України, поставивши при цьому на вирішення інспекторів відповідні питання.

Дослідивши надані матеріали кримінального провадження, приходжу до переконання, що клопотання підлягає поверненню прокурору з наступних підстав.

Відповідно до ч. 2 ст. 93 КПК України, сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Підпунктом 6 пункту 4 Положення про Державну службу України з питань праці, затвердженого постановою КМУ від 11.02.2015 року № 96, встановлено, що Держпраці, відповідно до покладених на неї завдань, здійснює державний нагляд (контроль) за дотриманням законодавства про працю юридичними особами, у тому числі їх структурними та відокремленими підрозділами, які не є юридичними особами, та фізичними особами, які використовують найману працю.

Також Держпраці є однією з державних інспекцій, якій надається дозвіл КМУ на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб підприємців. Отже, для проведення управлінням Держпраці перевірки суб`єкта господарювання не потрібно рішення суду.

Окрім того, заявлене клопотання подано неналежною особою, оскільки має подаватися не на користь третіх осіб, а від першої особи, тобто клопотання про надання дозволу посадовим особам головного управління Держпраці у Донецькій області на проведення перевірки суб`єкта господарювання має бути подано саме головним управлінням Держпраці у Донецькій області.

Згідно зі ст. 2 КПК України, одним із завдань кримінального провадження є забезпечення швидкого розслідування.

У відповідності до ч. 1 ст. 9 КПК України, слідчий суддя зобов`язаний неухильно додержуватися вимог Конституції України, цього Кодексу, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, вимог інших актів цивільного законодавства.

Відповідно до ч. 3 ст. 26 КПК України, слідчий суддя, суд у кримінальному провадженні вирішують лише ті питання, що винесені на їх розгляд сторонами та віднесені до їх повноважень цим Кодексом.

Згідно з положеннями ч. 1 ст. 132 та ч. 2 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом. Заходами забезпечення кримінального провадження є: 1) виклик слідчим, прокурором, судовий виклик і привід; 2) накладення грошового стягнення; 3) тимчасове обмеження у користуванні спеціальним правом; 4) відсторонення від посади; 5) тимчасовий доступ до речей і документів; 6) тимчасове вилучення майна; 7) арешт майна; 8) затримання особи; 9) запобіжні заходи.

Отже, надання дозволу на проведення перевірки суб`єктів господарювання не є заходом забезпечення кримінального провадження та не відноситься до повноважень слідчого судді.

З огляду на вищенаведене приходжу до висновку, що клопотання ст. слідчого СВ Слов`янського відділення поліції Краматорського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Донецькій області про надання дозволу посадовим особам головного управління Держпраці у Донецькій області на проведення перевірки суб`єкта господарювання підлягає поверненню прокурору.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 9, 26, 131, 132 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання ст. слідчого СВ Слов`янського відділення поліції Краматорського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Донецькій області про застосування заходів забезпечення кримінального провадження № 12015050510000575 від 03.03.2015 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 270 КК України, у вигляді надання дозволу посадовим особам головного управління Держпраці у Донецькій області на проведення перевірки суб`єкта господарювання, повернути прокурору.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Слов`янського міськрайонного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.02.2016
Оприлюднено10.03.2023
Номер документу55388485
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування заходів забезпечення кримінального провадження № 12015050510000575 від 03.03.2015 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 270 КК України, у вигляді надання дозволу посадовим особам головного управління Держпраці у Донецькій області на проведення перевірки суб`єкта господарювання

Судовий реєстр по справі —243/804/16-к

Ухвала від 18.06.2018

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Пронін С. Г.

Ухвала від 18.06.2018

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Пронін С. Г.

Ухвала від 25.05.2018

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Кузнецов Р. В.

Ухвала від 25.05.2018

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Кузнецов Р. В.

Ухвала від 03.02.2016

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Мінаєв І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні