Ухвала
від 12.02.2016 по справі 757/4629/16-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/4629/16-к

У Х В А Л А

12 лютого 2016 року Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

захисника обвинуваченого ОСОБА_4

обвинуваченого ОСОБА_5

провівши в приміщенні Печерського районного суду м. Києва підготовче судове засідання на підставі клопотання прокурора Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про звільнення від кримінальної відповідальності, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцяс. Глеваха, Васильківського району, Київської області, громадянина України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , працюючого водієм в ТОВ «Українські лінії», раніше не судимого,підозрюваного у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.28, ч. 1 ст. 205 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності притягнення його до кримінальної відповідальності за вказаний злочин,

В С Т А Н О В И В :

03.02.2016 року до Печерського районного суду м. Києва від прокурора надійшло клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків притягнення до кримінальної відповідальності у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016100110000028 від 29.01.2016за підозрою ОСОБА_5 , у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.28, ч. 1 ст. 205 КК України.

Ухвалою від 03.02.2016 року вказане клопотання про звільнення ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності було призначене до підготовчого судового засідання, згідно вимог ч. 1 ст. 314 КПК України 2012 року.

В судовому підготовчому судовому засіданні прокурор просив звільнити ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності на підставі ст. ст. 285-287 КПК України у зв`язку із закінченням строків давності притягнення його до кримінальної відповідальності за вказаний злочин, а кримінальне провадження закрити.

Захисник обвинуваченого та обвинувачений у судовому засіданні повністю погодились з клопотанням прокурора.

ОСОБА_5 надав свою згоду на звільнення його від кримінальної відповідальності на підставі ст. ст. 285-287 КК України та підтвердив суду, що він не оспорює фактичні дані вчинення злочину, в якому він підозрюється, правильно розуміє значення своїх дій і просить звільнити його від кримінальної відповідальності з названих підстав.

Суд, заслухавши думку учасників судового засідання, вивчивши матеріали кримінального провадження №32016100110000028 від 29.01.2016року, приходить до наступних висновків.

Дане кримінальне провадження підсудне Печерському районному суду м. Києва відповідно до ст.ст. 32, 33 КПК України 2012 року.

ОСОБА_5 , діючи умисно й протиправно, з метою створення суб`єкта підприємницької діяльності для прикриття незаконної діяльності - учинення нікчемних правочинів, у вересні 2013 року, перебуваючи у м. Києві, отримав від невстановлених осіб пропозицію за грошову винагороду стати засновником підприємства ТОВ "МИСЛИВСЬКІ СТЕЖКИ УКРАЇНИ".

В свою чергу, ОСОБА_5 , будучи обізнаним про те, що він не має наміру фактично здійснювати закону фінансово-господарську діяльність від імені зазначеного підприємства, погодився із вищевказаною пропозицією, надавши таким чином, невстановленим слідством особам, засоби та знаряддя кримінального правопорушення - документи, печатки і права розпоряджатися банківськими рахунками підприємства, за допомогою яких, в подальшому, невстановлені особи отримали можливість вчиняти нікчемні правочини щодо купівлі-продажу земельних ділянок та прикриття незаконної діяльності пов`язаної із легалізацією коштів, отриманих злочинним шляхом.

Згідно ч. 1 статті 55-1 Господарського суду України, одною із ознак фіктивності, що дають підстави для звернення до суду про припинення юридичної особи або припинення діяльності фізичною особою - підприємцем, в тому числі визнання реєстраційних документів недійсними є реєстрація у органах державної реєстрації фізичними особами з подальшою передачею у володіння чи управління особою, що не мала наміру провадити фінансово - господарську діяльність або реалізовувати повноваження.

Так, ОСОБА_5 , реалізуючи разом з невстановленими особами протиправний намір, направлений на створення суб`єкту підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності, відповідно до протоколу Загальних зборів Учасників ТОВ "МИСЛИВСЬКІ СТЕЖКИ УКРАЇНИ" (код за ЄДРПОУ 39036736) від 24.12.2013 прийняв рішення щодо створення вказаного підприємства із статутом у розмірі 15 000 000 грн. із призначенням себе на посаду директора.

Продовжуючи свою протиправну діяльність, спрямовану на здійснення фіктивного підприємництва, ОСОБА_5 , за попередньою змовою з невстановленою слідством особами, на підставі вищевказаного протоколу Загальних зборів учасників, у грудні 2013 року (більш точніше встановити дату в ході досудового розслідування не вдалося), прибув до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_6 за адресою: м. Київ, вул. Велика Житомирська, 6/11, де підписав статут ТОВ "МИСЛИВСЬКІ СТЕЖКИ УКРАЇНИ", згідно запису в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій за № 13015.

В подальшому, ОСОБА_5 , доводячи свій протиправний намір щодо створення суб`єкту підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності до кінця, діючи за попередньою змовою з невстановленою слідством особою, 24.12.2013 прибув до відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Печерського району реєстраційної служби ТУ юстиції у м. Києві за адресою: м. Київ, вул. Суворова, буд. 19, де підписав Реєстраційну картку Форма №1 для проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи, а також надав для проведення реєстраційних дій статут та інші реєстраційні документи ТОВ "МИСЛИВСЬКІ СТЕЖКИ УКРАЇНИ", на підставі яких державний реєстратор ОСОБА_7 , будучи необізнаною у протиправних намірах ОСОБА_5 , здійснила державну реєстрацію вказаного підприємства, зареєструвавши статут 24Л2.2013 під № 10701020000052454, у зв`язку з чим останній став єдиним учасником ТОВ "МИСЛИВСЬКІ СТЕЖКИ УКРАЇНИ" з розміром частки у статутному капіталі 100% або 15 000 000 грн.

Отже, ОСОБА_5 , діючи умисно та протиправно, за попередньою змовою з невстановленим слідством особами, у порушення ст. 42 Господарського кодексу України, якою передбачено, що «підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку», ст. 49 Господарського кодексу України, якою передбачено, що «підприємці зобов`язані не задавати шкоди довкіллю, не порушувати права та інтереси громадян їх об`єднань, інших суб`єктів господарювання, установ, організацій, права місцевого самоврядування і держави» та інших нормативно-правових актів України, 24.12.2013 створив суб`єкт підприємницької діяльності (юридичну особу) - ТОВ "МИСЛИВСЬКІ СТЕЖКИ УКРАЇНИ" з метою прикриття незаконної підприємницької діяльності.

Отже, ОСОБА_5 скоїв фіктивне підприємництво, тобто створення суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, вчинене за попередньою змовою групою осіб, тобто вчинив злочин, передбачений ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України

29.01.2016 року ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України, який свою вину в інкримінованому йому злочині визнав у повному обсязі.

03.02.2016 року прокурор Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 подав клопотання про звільнення ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Згідно зі ст. 12 КК України, злочин у вчиненні якого підозрюється ОСОБА_5 відноситься до злочину невеликої тяжкості.

Відповідно до ст. 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло два роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі.

Санкція ч. 1 ст. 205 КК України передбачає покарання у вигляді штрафу від п`ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Інкримінований ОСОБА_5 злочин вчинений ним у вересні 2013 року року,тобто перебіг давності строків притягнення до кримінальної відповідальності.

В судовому засіданні встановлено, що строк давності притягнення до кримінальної відповідальності за злочин, який вчинив ОСОБА_5 не зупинявся та не переривався, в зв`язку з чим строк притягнення його до кримінальної відповідальності за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України закінчився.

Згідно зі ст. 286 КПК України питання, щодо звільнення підозрюваного від кримінальної відповідальності віднесено до компетенції суду, при умові, що обвинувачений згоден на його звільнення від кримінальної відповідальності.

Враховуючи вищевикладене, судом встановлені підстави для звільнення ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності притягнення його до кримінальної відповідальності.

Відповідно до вимог п.1 ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Частиною 3 статті 288 КПК України визначено, що суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

На підставі викладеного, керуючись ст. 284, 288, 314, 369, 371 КПК України, ст. 49 КК України,

У Х В А Л И В :

ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України на підставі ст. 49 КК України звільнити, а кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань №32016100110000028 від 29.01.2016року - закрити.

Ухвала набирає законної сили через сім днів з моменту її проголошення, у разі не подачі на неї апеляції.

Ухвала може бути оскаржено до Апеляційного суду м. Києва шляхом подачі протягом 7 днів з дня її проголошення апеляційної скарги, через Печерський районний суд м. Києва.

Копію ухвали негайно вручити прокурору та підозрюваному.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.02.2016
Оприлюднено10.03.2023
Номер документу55761751
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення від кримінальної відповідальності, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцяс. Глеваха, Васильківського району, Київської області, громадянина України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , працюючого водієм в ТОВ «Українські лінії», раніше не судимого,підозрюваного у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.28, ч. 1 ст. 205 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності притягнення його до кримінальної відповідальності за вказаний злочин

Судовий реєстр по справі —757/4629/16-к

Ухвала від 10.03.2020

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Тютюн Тетяна Миколаївна

Ухвала від 14.02.2020

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Тютюн Тетяна Миколаївна

Ухвала від 05.02.2020

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Тютюн Тетяна Миколаївна

Ухвала від 05.02.2020

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Тютюн Тетяна Миколаївна

Ухвала від 06.02.2020

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Тютюн Тетяна Миколаївна

Ухвала від 09.07.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Білоцерківець О. А.

Ухвала від 12.02.2016

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Білоцерківець О. А.

Ухвала від 03.02.2016

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Білоцерківець О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні