Ухвала
від 10.02.2016 по справі 640/21233/14-к
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 640/21233/14-к

н/п 1-кс/640/957/16

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"10" лютого 2016 р. Київський районний суд м. Харкова у складі:

слідчого судді - ОСОБА_1 ,

при секретарі - ОСОБА_2 ,

за участю слідчого - ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань у приміщенні суду в м. Харкові клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого відділу УСБ України в Харківській області підполковника юстиції ОСОБА_3 , по кримінальному провадженню № 22014220000000328 про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, -

встановив:

05.02.2016 року до Київського районного суду м. Харкова надійшло клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого відділу УСБ України в Харківській області підполковника юстиції ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури Харківської області ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу до документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ) та його розрахункового рахунку в національній валюті № НОМЕР_2 (980), який використовувався для перерахування грошових коштів даного підприємства у період з 01.01.2014 року по теперішній час, що перебувають у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_3 ), розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: виписок руху коштів по рахунку № НОМЕР_2 (980) в національній валюті, з обов`язковим зазначенням дат, часу, сум, валюти, даних про банківські установи та їх рахунки, на які перераховувалися грошові кошти, призначення платежів, назв контрагентів, їх кодів, місцезнаходження, номерів рахунків, на які перераховані грошові кошти у період з 01.01.2014 року по теперішній час (у разі використання транзитних або інших рахунків для здійснення переказів грошових коштів, обов`язково вказати повний шлях їх проходження); копії юридичної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ), в тому числі документів, на підставі яких були відкриті, закриті та обслуговувалися розрахункові рахунки вказаного підприємства, документів, які надавалися в ході обслуговування рахунку; копій документів як в друкованому так і електронному вигляді, що містять інформацію про укладення між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ) та ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_3 ) договору про банківське обслуговування в режимі віддаленого доступу «клієнт-банк», а також документів, які містять дані про комп`ютер клієнта та контрагентів (з зазначенням ІР-адреси комп`ютерів клієнта та контрагентів та всієї наявної інформації з логфайлів), з якого здійснювалося управління проведенням відповідних розрахунків; копій документальних матеріалів щодо ідентифікації клієнта ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ) в системі «клієнт-банк» ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_3 ), з можливістю їх вилучення.

На обґрунтування клопотання слідчий вказує, що на території Харківської області група осіб, діючи умисно та в порушення норм діючого законодавства України, організували діяльність «конвертаційного центру» та надавала послуги з мінімізації оподаткування та конвертації грошових коштів з безготівкових у готівку підприємствам, зареєстрованим на території України.

Так, встановлено, що у 2014 році зазначеними особами в Харківській області зареєстровані та придбані наступні підприємства: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ПП КФ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ).

Дані підприємства використовуються як інструмент мінімізації податкових зобов`язань шляхом маніпулювання з податковою звітністю як для підприємств на території України так і для підприємств, які зареєстровані на тимчасово окупованій території.

В період з липня по вересень 2014 року даними підприємствами було проведено ряд фіктивних фінансово-господарських операцій з підприємствами, зареєстрованими на тимчасово окупованій території України, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ПП « ОСОБА_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_19 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_20 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_20 ), ПП « ОСОБА_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_21 ). Загальна сума проведених фіктивних фінансово-господарських операцій за вказаний період склала понад 60 мільйонів гривень.

Так встановлено, що влітку 2014 року громадянин України ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_19 , який зареєстрований та фактично мешкає: АДРЕСА_2 , знаходячись у м. Харкові, з метою прикриття незаконної діяльності, придбав у невстановлених осіб наступні суб`єкти підприємницької діяльності: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та КФ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ). Дані підприємства ОСОБА_8 перереєстрував на своє ім`я, тобто він одноособово є засновником, директором та головним бухгалтером вказаних суб`єктів господарювання.

Після цього, протягом липня-вересня 2014 року на даних підприємствах ОСОБА_8 було сформовано штучний кредит з ПДВ за рахунок проведення безтоварних (фіктивних) господарських операцій з підприємствами, які зареєстровані на тимчасово окупованій території України, а саме у Луганській області. Тобто, фактично зазначені господарські операції не проводились, а лише використовувалися реквізити підприємств Луганського регіону.

В подальшому, ОСОБА_8 реалізовував даний кредит з ПДВ підприємствам України, в т.ч. підприємствам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_22 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_23 ) та іншими.

16.04.2015 року ОСОБА_8 , за узгодженням з прокурором, повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 205 КК України. Письмове повідомлення про підозру та пам`ятка про процесуальні права та обов`язки підозрюваного вручені його близьким родичам, у зв`язку з тим, що ОСОБА_8 знаходиться за місцем своєї реєстрації у м. Луганську, тобто на тимчасово окупованій території України.

В ході досудового слідства встановлено, що посадові особи підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ) у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_3 ) було відкрито розрахунковий рахунок в національній валюті № НОМЕР_2 (980), який використовувався у 2014 р. для перерахування грошових коштів на фіктивні підприємства.

В судовому засіданні слідчий підтримав подане клопотання та просив про його задоволення.

Представник ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », будучи належним чином повідомленим про час та місце розгляду клопотання слідчого в судове засідання не з`явився, про причини нявки суд не повідомив. Неприбуття цієї особи за судовим викликом, відповідно до ч.4 ст. 163 КПК України, не є перешкодою для розгляду цього клопотання.

Слідчий суддя, вислухавши думку слідчого, дослідивши надані докази, вважає його таким, що підлягає частковому задоволенню, оскільки вказана інформація має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні. Ці відомості можуть бути використані як докази в кримінальному провадженні, а іншим способом неможливо довести вказані обставини, які передбачається довести за допомогою зазначеної інформації.

При цьому слідчий суддя надає слідчому право тимчасового доступу до речей та документів в межах періоду вчинення кримінального правопорушення, відомості про який було внесено до ЄРДР, а саме за період з 01.01.2014 року по 01.10.2014 року.

Клопотання про фіксування процесуальної дії за допомогою технічного засобу під час розгляду клопотання слідчому судді не надходило і за ініціативою суду не здійснювалося, що відповідає вимогам ст. 107 КПК України.

Керуючись ст.ст. 107, 159, 163, 164, 165, 166, 372 КПК України, слідчий суддя,

ухвалив:

клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого відділу УСБ України в Харківській області підполковника юстиції ОСОБА_3 , по кримінальному провадженню № 22014220000000328 про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити частково.

Зобов`язати ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_3 ), що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , надати старшому слідчому в ОВС слідчого відділу УСБ України в Харківській області підполковнику юстиції ОСОБА_3 право тимчасового доступу до документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ) та його розрахункового рахунку в національній валюті № НОМЕР_2 (980), який використовувався для перерахування грошових коштів даного підприємства у період з 01.01.2014 року по 01.10.2014 року, а саме: виписок руху коштів по рахунку № НОМЕР_2 (980) в національній валюті, з обов`язковим зазначенням дат, часу, сум, валюти, даних про банківські установи та їх рахунки, на які перераховувалися грошові кошти, призначення платежів, назв контрагентів, їх кодів, місцезнаходження, номерів рахунків, на які перераховані грошові кошти у період з 01.01.2014 року по 01.10.2014 року (у разі використання транзитних або інших рахунків для здійснення переказів грошових коштів, обов`язково вказати повний шлях їх проходження); юридичної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ), в тому числі документів, на підставі яких були відкриті, закриті та обслуговувалися розрахункові рахунки вказаного підприємства, документів, які надавалися в ході обслуговування рахунку; документів, що містять інформацію про укладення між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ) та ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_3 ) договору про банківське обслуговування в режимі віддаленого доступу «клієнт-банк», а також документів, які містять дані про комп`ютер клієнта та контрагентів (з зазначенням ІР-адреси комп`ютерів клієнта та контрагентів та всієї наявної інформації з логфайлів), з якого здійснювалося управління проведенням відповідних розрахунків; документальних матеріалів щодо ідентифікації клієнта ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ) в системі «клієнт-банк» ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_3 ).

Дозволити старшому слідчому в ОВС слідчого відділу УСБ України в Харківській області підполковнику юстиції ОСОБА_3 право тимчасового доступу до документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ) та його розрахункового рахунку в національній валюті № НОМЕР_2 (980), який використовувався для перерахування грошових коштів даного підприємства у період з 01.01.2014 року по 01.10.2014 року, що перебувають у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_3 ), розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: виписок руху коштів по рахунку № НОМЕР_2 (980) в національній валюті, з обов`язковим зазначенням дат, часу, сум, валюти, даних про банківські установи та їх рахунки, на які перераховувалися грошові кошти, призначення платежів, назв контрагентів, їх кодів, місцезнаходження, номерів рахунків, на які перераховані грошові кошти у період з 01.01.2014 року по 01.10.2014 року (у разі використання транзитних або інших рахунків для здійснення переказів грошових коштів, обов`язково вказати повний шлях їх проходження); юридичної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ), в тому числі документів, на підставі яких були відкриті, закриті та обслуговувалися розрахункові рахунки вказаного підприємства, документів, які надавалися в ході обслуговування рахунку; документів, що містять інформацію про укладення між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ) та ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_3 ) договору про банківське обслуговування в режимі віддаленого доступу «клієнт-банк», а також документів, які містять дані про комп`ютер клієнта та контрагентів (з зазначенням ІР-адреси комп`ютерів клієнта та контрагентів та всієї наявної інформації з логфайлів), з якого здійснювалося управління проведенням відповідних розрахунків; документальних матеріалів щодо ідентифікації клієнта ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ) в системі «клієнт-банк» ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_3 ), з можливістю вилучення належно завірених їх копій.

Встановити строк дії цієї ухвали один місяць, тобто до 10.03.2016 року.

Роз`яснити ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя - ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.02.2016
Оприлюднено10.03.2023
Номер документу55851506
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —640/21233/14-к

Ухвала від 10.02.2016

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Шаренко С. Л.

Ухвала від 10.02.2016

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Шаренко С. Л.

Ухвала від 10.02.2016

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Шаренко С. Л.

Ухвала від 10.02.2016

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Шаренко С. Л.

Ухвала від 10.02.2016

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Шаренко С. Л.

Ухвала від 10.02.2016

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Шаренко С. Л.

Ухвала від 10.02.2016

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Шаренко С. Л.

Ухвала від 10.02.2016

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Шаренко С. Л.

Ухвала від 10.02.2016

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Шаренко С. Л.

Ухвала від 10.02.2016

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Шаренко С. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні