Ухвала
від 05.03.2009 по справі 34/276-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



УХВАЛА

про відмову у прийнятті поз овної заяви

"05" березня 2009 р. № 34/276-09

Суддя Фаєр Ю.Г., розглянув ши матеріали позовної заяви вх№1393 за позовом ОСОБА_1 до Сільськогосподарського вир обничого кооперативу ім.Шевч енко, за участю третьої особи , що не заявляє самостійних ви мог на предмет спору на сторо ні відповідача Білгород - Дністровської районної ради Одеської області про ви знання недійсним договору

ВСТАНОВИВ:

Громадянка України ОСОБА_1 звернулася до госпо дарського суду Одеської обла сті з позовною заявою від 27.02.09р . (вх№1393 від 03.03.2009р.), в якій просить визнати недійсним договір н а право тимчасового користув ання землею (в тому числі на ум овах оренди), укладений на під ставі Розпорядження Білгоро д-Дністровської районної дер жавної адміністрації від 24.12.199 6р. №674/96 між Білгород-Дністровс ькою районною радою народних депутатів Білгород-Дністров ського району Одеської облас ті Української РСР та базою в ідпочинку «Нива»КСП ім.Шевче нко 29 вересня 1997р., з посилання м на ст.ст.12,15 Закону України «П ро кооперацію», ст.16 Цивільног о кодексу України, п.5 ст.59, ст.ст .67,167 Господарського кодексу Ук раїни.

В свою чергу, підвідомчість (підсудність) справ загальни м і господарським судам визн ачається законодавством. У р азі відсутності прямої вказі вки у законі застосовується принцип розмежування підвід омчості (підсудності) за суб' єктним складом. Зокрема, згід но ч.1 ст.1 Господарського проц есуального кодексу України д о господарського суду згідно з встановленою підвідомчіст ю господарських справ за зах истом своїх порушених або ос порюваних прав і охоронювани х законом інтересів, а також д ля вжиття передбачених цим К одексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушен ням мають право звертатися п ідприємства, установи, орган ізації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадя ни, які здійснюють підприємн ицьку діяльність без створен ня юридичної особи.

При цьому справи, що виникаю ть з корпоративних відносин, на підставі п.4 ч.1 ст.12 Господар ського процесуального кодек су України підвідомчі (підсу дні) господарським судам нез алежно від того, які особи - ю ридичні чи фізичні - є учасн иками корпоративних відноси н, з яких виник спір. Тому, як що стороною у справі є фізичн а особа, вирішального значен ня при розмежуванні юрисдикц ій набуває питання, чи є ця спр ава такою, що виникає з корпор ативних відносин.

Законом України „Про внес ення змін до деяких законода вчих актів України щодо визн ачення підсудності справ з п итань приватизації та з корп оративних спорів” №483-V ві д 15.12.2006р. до підвідомчості (підсудності) господарських судів віднесено справи, що ви никають з корпоративних відн осин у спорах між господар ським товариством та йо го учасником (засновником , акціонером), у тому числі уча сником, який вибув, а також між учасниками (засновниками, ак ціонерами) господарських тов ариств, що пов' язані зі ст воренням, діяльністю, управл інням та припиненням діяльно сті цього товариства, к рім трудових спорів. Зазначе ним законом також визнано по няття „корпоративні відноси ни” як відносини, що виникают ь, змінюються та припиняютьс я щодо корпоративних прав.

Відповідно до ч.1 ст.167 Господ арського кодексу України кор поративними є права особи, ча стка якої визначається у ста тутному фонді (майні) господа рської організації, що включ ають правомочності на участь цієї особи в управлінні госп одарською організацією, отри мання певної частки прибутку (дивідендів) даної організац ії та активів у разі ліквідац ії останньої відповідно до з акону, а також інші правомочн ості, передбачені законом та статутними документами.

Згідно ч.1 ст.79 цього кодексу господарськими товариствам и визнаються підприємства аб о інші суб'єкти господарюван ня, створені юридичними особ ами та/або громадянами шляхо м об'єднання їх майна і участі в підприємницькій діяльност і товариства з метою одержан ня прибутку.

До господарських товарист в належать: акціонерні товар иства, товариства з обмежено ю відповідальністю, товарист ва з додатковою відповідальн істю, повні товариства, коман дитні товариства.

Не підлягають розгляду в по рядку господарського судочи нства справи, пов' язані зі с творенням, діяльністю, управ лінням та припиненням діяльн ості інших суб' єктів господ арювання, які не є господар ськими товариствами (кооп еративи, приватні, коле ктивні підприємства тощо), якщо стороною у справі є фізи чна особа. При цьому, норма п.4 ч.1 ст.12 Господарського проц есуального кодексу України в силу її імперативного харак теру не підлягає застосуванн ю за аналогією щодо спорів, по в' язаних із діяльністю інши х суб' єктів господарювання .

Враховуючи те, що Сільськог осподарський виробничий коо ператив ім.Шевченко не є госп одарським товариством та спі р про визнання договору неді йсним не є таким, що виникає з корпоративних відносин, дія п.4 ч.1 ст.12 Господарського процесуального кодексу Укра їни на нього не поширюється, т обто спір не підлягає виріше нню в господарських судах Ук раїни, у зв' язку з чим слід ві дмовити у прийняті позовної заяви на підставі п.1 ст.62 Госпо дарського процесуального ко дексу України.

Керуючись п.1 ст.62, ст.86 Господарського процесуальн ого кодексу України, суд

У Х В А Л И В:

Відмовити ОСОБА_1 в прийнятті позовної заяви в ід 27.02.09р. (вх№1393 від 03.03.2009р.).

Додаток: позовна заява т а додані документи на 21 аркуша х

Суддя Фаєр Ю.Г.

Дата ухвалення рішення05.03.2009
Оприлюднено02.02.2011
Номер документу5608619
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —34/276-09

Ухвала від 05.03.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Фаєр Ю.Г.

Ухвала від 18.09.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак С.А.

Ухвала від 15.04.2009

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Таценко Н.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні