Ухвала
від 23.02.2016 по справі 589/1057/16-к
ШОСТКИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 589/1057/16-к

Провадження № 1-кс/589/140/16

УХВАЛА

про надання дозволу на проведення

спеціального розслідування нещасного випадку

23 лютого 2016 р.

Слідчий суддя Шосткинського міськрайонного суду ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора Шосткинської місцевої прокуратури ОСОБА_3 , без фіксації процесуальної дії за допомогою технічних засобів, розглянувши у відкритому засіданні в залі судових засідань в приміщенні Шосткинського міськрайонного суду клопотання старшого слідчого СВ Шосткинського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області ОСОБА_4 , погодженого з прокурором ОСОБА_3 за матеріалами кримінального провадження №12016200110000200 від 13.02.2016 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.272 КК України, про надання дозволу на проведення спеціального розслідування нещасного випадку, -

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді Шосткниського міськрайонного суду звернувся старший слідчий СВ Шосткинського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області ОСОБА_4 із клопотанням, погодженого з прокурором ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення спеціального розслідування нещасного випадку у кримінальному провадженні №12016200110000200 від 13.02.2016 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.272 КК України, що розслідується зазначеним відділом.

Досудовим слідством встановлено, що 12.02.2016 близько 19:30 год. робітник ПП «Гранд-Сервіс», яке розташоване по вул. Гагаріна, 1, м. Шостка, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , під час виконання робіт на контейнері для подачі тирси, тобто роботі пов`язаною з підвищеною небезпекою, впав до зазначеного контейнера, в результаті чого загинув.

Згідно п. 7 «Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2011 року № 1232 розслідування проводиться у разі виникнення нещасного випадку, а саме обмеженої в часі події або раптового впливу на працівника небезпечного виробничого фактора чи середовища, що сталися у процесі виконання ним трудових обов`язків, внаслідок яких зафіксовано шкоду здоров`ю, зокрема від одержання поранення, травми, у тому числі внаслідок тілесних ушкоджень, гострого професійного захворювання і гострого професійного та інших отруєнь, одержання сонячного або теплового удару, опіку, обмороження, а також у разі утоплення, ураження електричним струмом, блискавкою та іонізуючим випромінюванням, одержання інших ушкоджень внаслідок аварії, пожежі, стихійного лиха (землетрусу, зсуву, повені, урагану тощо), контакту з представниками тваринного і рослинного світу, які призвели до втрати працівником працездатності на один робочий день чи більше або до необхідності переведення його на іншу (легшу) роботу не менш як на один робочий день, зникнення, а також настання смерті працівника під час виконання ним трудових (посадових) обов`язків.

Згідно п. 36 «Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2011 року № 1232 Спеціальному розслідуванню підлягають: нещасні випадки із смертельними наслідками; випадки смерті працівників на підприємстві.

Спеціальне розслідування нещасних випадків, що спричинили тяжкі наслідки, у тому числі з можливою інвалідністю потерпілого, проводиться за рішенням Держгірпромнагляду або його територіальних органів залежно від характеру і ступеня тяжкості травми.

Якщо територіальним органом Держгірпромнагляду протягом доби не прийнято рішення про проведення спеціального розслідування такого нещасного випадку, розслідування проводиться роботодавцем або Фондом за місцем настання нещасного випадку згідно з пунктами 3-32 цього Порядку.

Згідно п. 37 «Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2011 року № 1232 про груповий нещасний випадок, нещасний випадок із смертельним наслідком, нещасний випадок, що спричинив тяжкі наслідки, випадок смерті або зникнення працівника під час виконання трудових (посадових) обов`язків роботодавець зобов`язаний протягом однієї години повідомити з використанням засобів зв`язку та протягом трьох годин подати на паперовому носії повідомлення згідно з додатком 2:

- територіальному органові Держгірпромнагляду за місцезнаходженням підприємства;

- органові прокуратури за місцем настання нещасного випадку;

- Фондові за місцезнаходженням підприємства;

- органові управління підприємства (у разі його відсутності - місцевій держадміністрації);

- первинній організації профспілки незалежно від членства потерпілого в профспілці (у разі наявності на підприємстві кількох профспілок - профспілці, членом якої є потерпілий, а у разі відсутності профспілки - уповноваженій найманими працівниками особі з питань охорони праці);

- органові галузевої профспілки вищого рівня, а у разі його відсутності - територіальному профоб`єднанню за місцем настання нещасного випадку.

Згідно п. 38 «Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2011 року № 1232 Спеціальне розслідування нещасного випадку (крім випадків, передбачених пунктом 39 цього Порядку) проводиться комісією із спеціального розслідування нещасного випадку (далі - спеціальна комісія), утвореною територіальним органом Держгірпромнагляду за місцезнаходженням підприємства або за місцем настання нещасного випадку, у разі, коли нещасний випадок стався з фізичною особою - підприємцем чи особою, що забезпечує себе роботою самостійно, або внаслідок дорожньо-транспортної пригоди (події) за погодженням з органами, представники яких входять до її складу.

Факт перебування потерпілого у трудових відносинах з роботодавцем, якщо відповідні документи не оформлені роботодавцем, але потерпілий фактично допущений до роботи, підтверджується в установленому порядку Держпраці на запит голови спеціальної комісії або у судовому порядку.

Під час проведення досудового розслідування було встановлено, що загиблий ОСОБА_5 , 1956 р.н., неофіційно працював у ПП «Грант-Сервіс» і під час роботи впав у контейнер для подачі тирси, в результаті чого загинув.

Також було встановлено, що директор ПП «Грант-Сервіс» ОСОБА_6 , не повідомив про вказаний випадок, який стався на підприємстві, до Управління Держпраці в Сумській області.

Крім того, встановлено , що виробничі потужності ПП «Грант-Сервіс» розташовані за двома адресами, а саме: Сумська область, м. Шостка, вул. Шевченка, 57 розташований цех деревообробки; Сумська область, м. Шостка, вул. Гагаріна, 1 розташований цех виготовлення єврокронштенів.

З вищевикладеного вбачається, що для всебічного, повного і об`єктивного дослідження всіх обставин у кримінальному провадженні необхідні спеціальні знання у сфері охорони праці, а тому постала необхідність у проведенні спеціального розслідування нещасного випадку, який стався 12.02.2016 близько 19:30 год. на приватному підприємстві «Грант-Сервіс» (юридична адреса: Сумська область, Шосткинський район, с. Дібрівка, вул. Озерна, буд. 34, адреса розташування потужностей підприємства - Сумська область, м. Шостка, вул. Шевченка, 57 розташований цех деревообробки; Сумська область, м. Шостка, вул. Гагаріна, 1 розташований цех виготовлення єврокронштенів, код ЄДРПОУ 31078028).

Відтак клопотання старшого слідчого СВ Шосткинського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області ОСОБА_4 , погодженого з прокурором ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення спеціального розслідування нещасного випадку у кримінальному провадженні №12016200110000200 від 13.02.2016 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.272 КК України, що розслідується зазначеним відділом, слід задовольнити.

На підставі вище викладеного, керуючись ст.19 Конституції України, ст.ст.2, 9, 21, 25, 38, 79, 91, 93, 94, 99, 532, 533 КПК України, п.п. 6, 36-38 «Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2011 року № 1232, Законом України «Про охорону праці», -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого СВ Шосткинського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області ОСОБА_4 , погодженого з прокурором ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення спеціального розслідування нещасного випадку у кримінальному провадженні №12016200110000200 від 13.02.2016 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.272 КК України, що розслідується зазначеним відділом, задовольнити.

Надати дозвіл на проведення працівниками Управління Держпраці України в Сумській області, спеціального розслідування нещасного випадку, який стався 12.02.2016 близько 19:30 год. на приватному підприємстві «Грант-Сервіс» (юридична адреса: Сумська область, Шосткинський район, с. Дібрівка, вул. Озерна, буд. 34, адреса розташування потужностей підприємства - Сумська область, м. Шостка, вул. Шевченка, 57 розташований цех деревообробки; Сумська область, м. Шостка, вул. Гагаріна, 1 розташований цех виготовлення єврокронштенів, код ЄДРПОУ 31078028), із залученням, у разі необхідності, спеціалістів інших галузей, з окремих питань охорони праці та дотримання правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою.

Під час перевірки необхідно з`ясувати:

1.Чи підпадає робота, яку виконував ОСОБА_5 під перелік робіт з підвищеною небезпекою?

2. Які безпосередні причини нещасного випадку, що відбувся з ОСОБА_5 12.02.2016 на ПП «Грант-Сервіс»?

3. Ким з посадових осіб ПП «Грант-Сервіс» і які вчинені порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів про охорону праці, що призвели до нещасного випадку з ОСОБА_5 .?

4. Враховуючи, що ОСОБА_5 офіційно не був працевлаштованим чи допущені порушення посадовими особами ПП «Грант-Сервіс» вимог нормативних актів з питань працевлаштування ?

Строк проведення спеціального розслідування визначити з 23.02.2016 року по 20.03.2016 року.

Ухвала слідчого судді за результатами розгляду клопотання про надання дозволу на проведення спеціального розслідування нещасного випадку оскарженню не підлягає і заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

Ухвала слідчого судді, яка не може бути оскаржена, набирає законної сили з моменту її оголошення.

Слідчий суддя Шосткинського міськрайонного суду

Сумської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.02.2016
Оприлюднено13.03.2023

Судовий реєстр по справі —589/1057/16-к

Ухвала від 23.02.2016

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Євдокімова О. П.

Ухвала від 18.02.2016

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Євдокімова О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні