Постанова
від 18.03.2016 по справі 641/2422/16-к
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Номер провадження №1-кс/641/628/2016 Справа №641/2422/16-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 березня 2016 року слідчий суддя Комінтернівського районного суду м. Харкова ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3

розглянувши у закритому судовому засіданні в м. Харкові клопотання прокурора Комінтернівського відділу Харківської місцевої прокуратури № 5 ОСОБА_3 , про надання дозволу на обшук, за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42016221070000069 від 10.03.2016, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

До суду надійшло клопотання прокурора Комінтернівського відділу Харківської місцевої прокуратури № 5 ОСОБА_3 , про надання дозволу на обшук, за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42016221070000069 від 10.03.2016, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172 КК України.

В обґрунтування свого клопотання прокурор посилається на те, що 10.03.2016 року до Комінтернівського відділу Харківської місцевої прокуратури №5 звернувся з заявою ОСОБА_4 про те, що власники швейного цеху, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 під час здійснення своєї підприємницької діяльності грубо порушують законодавство про працю.

10.03.2016 року заява про кримінальне правопорушення прийнята та зареєстрована в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за №42016221070000069 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172 КК України, тобто грубе порушення законодавства про працю.

Допитаний в якості свідка, ОСОБА_4 пояснив, що він звернувся з питань працевлаштування до ФОП ОСОБА_5 , яка займається виробництвом виробів з хутра, за адресою: АДРЕСА_1 . Зайшовши до вищевказаного цеху ОСОБА_4 побачив, близько 25 осіб, які займаються виробництвом виробів з хутра. При розмові з жінкою, яка зустріла ОСОБА_4 , останньому роз`яснено, що офіційно працевлаштуватись не вийде, їх умови працевлаштування такі, що він буде отримувати зарплату готівкою на руки в залежності від виконаної роботи, так само як її отримують всі інші робітники. Такі умови праці з отримання заробітної плати «в конверті» без укладання трудового договору і проведення відповідних відрахувань з заробітної плати його не влаштовували та він вирішив звернутись до прокуратури з метою притягнення до відповідальності осіб, які порушують законодавство України та спричинюють матеріальну шкоду державі.

В ході досудового розслідування кримінального провадження надано доручення співробітникам Управління захисту економіки в Харківській області Департаменту захисту економіки Національної поліції.

В ході виконання доручення встановлено, що за адресою: АДРЕСА_1 знаходиться швейний цех, де здійснює свою підприємницьку діяльність ФОП ОСОБА_5 .

Згідно даних з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань ФОП ОСОБА_5 , ІНН НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 . Видами діяльності є: оптова торгівля шкірсировиною, шкурами та шкірою (основний); оптова торгівля одягом і взуттям; неспеціалізована оптова торгівля, роздрібна торгівля одягом у спеціалізованих магазинах; інші види роздрібної торгівлі поза магазинами; діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщування; діяльність надання послуг мобільного харчування.

Згідно відповіді на запит з Східної ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області №1992/9/20-38-17-06-18 від 16.03.2016 ФОП ОСОБА_5 здійснює підприємницьку діяльність на спрощеній системі оподаткування обліку та звітності з використанням найманої праці 1 робітника.

Згідно ст. 24 КЗпП України працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Згідно ст. 253 КЗпП України особи, які працюють за трудовим договором (контрактом) на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання або у фізичної особи, підлягають загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню.

Згідно довідки №67 від 01.03.2016 з Харківського районного бюро технічної інвентаризації приміщення за адресою: АДРЕСА_1 належить приватній фірмі «Ронікс» (код ЄДРПОУ 21264915) на підставі реєстраційного посвідчення, виданого Харківським міжміським бюро технічної інвентаризації, згідно рішення виконкому Роганської селищної ради від 09.06.1997 року №131.

Таким чином, у органа досудового розслідування є достатні підстави вважати, що ФОП ОСОБА_5 грубо порушує законодавство про працю, та за місцем здійснення своєї підприємницької діяльності, а саме за адресою: АДРЕСА_1 можуть знаходитись документація, яка підтверджує здійснення діяльності даним суб`єктом господарювання, право оренди даного приміщення, в тому числі бухгалтерська документація ФОП ОСОБА_5 стосовно працевлаштованих осіб та порядку нарахування та виплати їм заробітної платні, соціальних відрахувань до загальнообов`язкових фондів, проходження ними відповідного систематичного медичного огляду, грошові кошти, які є предметом кримінального правопорушення та призначались для здійснення незаконних виплат заробітної платні працівникам, а також комп`ютерна техніка, яка є електронним носієм інформації, та інші електроні носії інформації, на яких може містить вказана інформація в електронному вигляді, і вказані предмети та документи необхідні для призначення та проведення відповідних судових експертиз та виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення.

Слідчий суддя, розглянувши клопотання, заслухавши думку прокурора, який підтримав своє клопотання, дослідивши додані до клопотання документи, вважає, що клопотання підлягає задоволенню.

Статтею 234 КПК України передбачено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення.

Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Слідчий суддя вважає, що прокурором, доведено наявність достатніх підстав вважати, що:

1)Було вчинено кримінальне правопорушення;

2)Відшукуванні речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3)Відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4)Відшукуванні речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Керуючись ст. ст. 234,235 КПК України,-

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора Комінтернівського відділу Харківської місцевої прокуратури № 5 ОСОБА_3 , про надання дозволу на обшук - задовольнити.

Надати прокурору Комінтернівського відділу Харківської місцевої прокуратури № 5 ОСОБА_3 та старшому слідчому СВ Комінтернівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області лейтенанту поліції ОСОБА_6 дозвіл на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , що належить на праві приватної власності приватній фірмі « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ 21264915) на підставі реєстраційного посвідчення, виданого Харківським міжміським бюро технічної інвентаризації, згідно рішення виконкому Роганської селищної ради від 09.06.1997 року №131, з метою відшукування та вилучення документації, яка підтверджує здійснення діяльності ФОП ОСОБА_5 , право оренди даного приміщення, в тому числі бухгалтерської документації ФОП ОСОБА_5 стосовно працевлаштованих осіб та порядок нарахування та виплати їм заробітної платні, соціальних відрахувань до загальнообов`язкових фондів, проходження ними відповідного систематичного медичного огляду, грошових коштів, які є предметом кримінального правопорушення та призначались для здійснення незаконних виплат заробітної платні працівникам, а також комп`ютерної техніки, яка є електронним носієм інформації, та інших електронних носіїв інформації, на яких може містить вказана інформація в електронному вигляді.

Строк дії ухвали один місяць.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя- ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.03.2016
Оприлюднено13.03.2023
Номер документу56528932
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —641/2422/16-к

Постанова від 18.03.2016

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Фатєєва Н. І.

Постанова від 18.03.2016

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Фатєєва Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні