Ухвала
від 11.04.2016 по справі 554/2750/16-к
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 11.04.2016 Справа № 554/2750/16-к

Справа № 554/2750/16-к

Провадження № 1-кс/554/3189/2016

УХВАЛА

Іменем України

11 квітня 2016 року м. Полтава

Октябрський районний суд м. Полтави у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2

за участю слідчого ОСОБА_3

розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС другого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Полтавській області майора податкової міліції ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку,-

встановила:

Слідчий звернувся до суду із вищезазначеним клопотанням, яке обґрунтовує наступним.

В провадженні слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Полтавській області знаходяться матеріали досудового розслідування 12015170020001958 від 10.11.2015 року, за фактом ухилення від сплати податків службовими особами ТОВ «Спецтехсервіс 99» (код ЄДРПОУ 30547670), за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ТОВ «Спецтехсервіс 99» (код ЄДРПОУ 30547670) протягом 2012-2014 років, шляхом відображення в податковому та бухгалтерському обліках фактично неіснуючих фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ «Міратон-Лідер» (код ЄДРПОУ 38432958), ТОВ «А.В.А.Н.Г.А.Р.Д.» (код ЄДРПОУ 34917040), ТОВ «Ріма-Торг» (код ЄДРПОУ 38836572), ТОВ «Вертикаль ВТ» (код ЄДРПОУ 37213443), ТОВ «Центрокрос» (код ЄДРПОУ 39019815), ухилились від сплати податку на додану вартість на загальну суму 862400 грн.

08.04.2016 року до слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області на виконання доручення №8512/16-31-09-01-03 від 01.12.2015 року отримано відомості від оперативного управління ДПІ у м. Полтаві, що до фінансово-господарської діяльності ТОВ «Спецтехсервіс-99» (код ЄДРПОУ 30547670) мають відношення посадові особи ТОВ «Елефант І К» (код ЄДРПОУ 34412241). В ході відпрацювання даних взаємовідносин встановлено, що від імені ТОВ «Елефант І К» для ряду суб`єктів господарювання здійснюються будівельні, ремонтні та монтажні роботи та реалізовується в їх адресу товари (вироби із металу). Вищевказані товари (вироби з металу, роботи) виготовляються/виконуються власними силами працівників ТОВ «Елефант І К» та із залученням працівників ТОВ «Спецтехсервіс-99», а по облікам придбання реалізованих товарів (виробів із металу) та виконаних робіт відображається від СГД з ознаками «фіктивності». Виготовлення виробів з металу, які в подальшому реалізовуються покупцям під виглядом придбаних у СГД з ознаками «фіктивності» здійснюється у виробничих приміщеннях ТОВ «Спецтехсервіс-99», які ТОВ «Елефант І К» орендує у вказаного підприємства.

Так, ТОВ «Елефант І К» протягом 2013-2016 року до складу податкового кредиту з ПДВ включено придбання товарів (робіт,послуг) від підприємств, що мають ознаки «фіктивності», а саме: ТОВ «Алвор» (код ЄДРПОУ 38698441), ТОВ «Спецстрой» (код ЄДРПОУ 38812881), ТОВ «Аламеда» (код ЄДРПОУ 39035004), ТОВ «Поларіс Груп» (код ЄДРПОУ 39193073), ТОВ «Вельф Дім» (код ЄДРПОУ 38970311), ТОВ «Ардо АБС» (код ЄДРПОУ 39363765), ТОВ «Енрон Груп» (код ЄДРПОУ 39618152), ТОВ «Собітрон Груп» (код ЄДРПОУ 39691976), ТОВ «Беллун Груп» (код ЄДРПОУ 39683703), ТОВ «Прогрес Бізнес Груп» (код ЄДРПОУ 39873327), ТОВ «Мейн Фінанс Груп» (код ЄДРПОУ 39932759), ТОВ «КК Контур» (код ЄДРПОУ 39761042) та ТОВ «Люкс Індастрі» (код ЄДРПОУ 39627345).

Так, на даний час виникла необхідність у вилученні оригіналів договорів та додатків до них, додаткових угод та додатків до них, накладних, у т.ч. податкових накладних, товарно-транспортних накладних, актів, у т.ч. приймання-передачі, приймання-здачі виконаних робіт, звірок, довіреностей, у т.ч. на отримання товарно-матеріальних цінностей, платіжних доручень, прибуткових та видаткових касових ордерів та квитанцій до них, реєстрів виданих та отриманих податкових накладних, журналів-ордерів, оборотно-сальдових відомостей, відомостей по рахункам бухгалтерського обліку, виписок по рахункам в установах банків, реєстрів бухгалтерського обліку, карток складського обліку, журналів складського обліку, журналів виїзду та в`їзду автотранспорту, складських книг, документів про відвантаження продукції, переміщення, реалізацію та використання товарно-матеріальних цінностей (робіт, послуг) ТОВ «Елефант І К», які підтверджують фінансово-господарські взаємовідносини з ТОВ «Спецтехсервіс-99», : ТОВ «Алвор», ТОВ «Спецстрой», ТОВ «Аламеда», ТОВ «Поларіс Груп», ТОВ «Вельф Дім», ТОВ «Ардо АБС», ТОВ «Енрон Груп», ТОВ «Собітрон Груп», ТОВ «Беллун Груп», ТОВ «Прогрес Бізнес Груп», ТОВ «Мейн Фінанс Груп», ТОВ «КК Контур» та ТОВ «Люкс Індастрі» в період з 01.06.2013 року по 31.01.2016 року, а також наказів на призначення службових осіб підприємства, у т.ч. директора, головного бухгалтера, всіх інших працівників бухгалтерії), заяв, у т.ч. про прийняття на роботу, надання відпусток, виплати матеріальної допомоги, відомостей про перебування на лікарняних та лікарняних листів, посадових інструкцій директора, головного бухгалтера та працівників бухгалтерії ТОВ «Елефант І К».

Документи та чорнова бухгалтерія, яка стосується взаємовідносин ТОВ «Спецтехсервіс-99» з ТОВ «Елефант І К» по виготовленню виробів з металу та виконанню будівельних робіт, придбання яких здійснюється від вищезазначених суб`єктів підприємницької діяльності з ознаками «фіктивності», фактично зберігаються в офісних приміщеннях ТОВ «Елефант І К» за адресою: м. Полтава, вул. Маршала Бірюзова, 37 кімнати № 309-310.

Згідно Інформаційної довідки з Реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно №48824093 від 01.12.2015 року, будівля за адресою м. Полтава, вул. Маршала Бірюзова, 37 належить ПП «Оптима-Ресурс» (код ЄДРПОУ 35107478).

Вказані документи мають значення для забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування обставин у даному кримінальному провадженні, встановлення осіб, які вчинили кримінальне правопорушення та причетні до його вчинення, а також проведенні судових експертиз, у т.ч. почеркознавчої і економічної та потребують вилученню.

Так, на даний час по кримінальному провадженню не встановлено особу, а відсутність у кримінальному провадженні оригіналів документів фінансово-господарської діяльності, наказів на призначення осіб на відповідні посади, перебування їх у відповідні періоди на певних посадах, а також виконання відповідних, передбачених їх посадовими обов`язками функціональних обов`язків, порушення виконання яких призвело до ненадходження до бюджету коштів у значному розмірі, унеможливлює встановлення відповідної особи, яка безпосередньо вчинила кримінальне правопорушення.

Так, у оригіналах документів містяться підписи службових осіб ТОВ «Елефант І К», які підтверджують фінансово-господарські взаємовідносини з ТОВ «Спецтехсервіс-99», ТОВ «Алвор», ТОВ «Спецстрой», ТОВ «Аламеда», ТОВ «Поларіс Груп», ТОВ «Вельф Дім», ТОВ «Ардо АБС», ТОВ «Енрон Груп», ТОВ «Собітрон Груп», ТОВ «Беллун Груп», ТОВ «Прогрес Бізнес Груп», ТОВ «Мейн Фінанс Груп», ТОВ «КК Контур» та ТОВ «Люкс Індастрі», що вказуватиме на осіб, які вчинили правопорушення, причетні до його вчинення або являтимуться свідками у даному кримінальному провадженні та вкажуть на винну особу, що дасть можливість знайти винного та повідомити даній особі про підозру.

Не надання можливості проведення обшуку та вилучення саме оригіналів зазначених документів може призвести до неможливості доведення вини слідчим у вчиненні даного кримінального правопорушення винній особі, не повідомлення про підозру (за наявності частини доказів) у повному обсязі чи повідомлення її за наявності отримання лише обвинувальних даних та за відсутності виправдувальних, внаслідок ненадання судом дозволу на проведення заходу забезпечення кримінального провадження.

Вилучення саме оригіналів документів, а не їх копій, необхідно як для проведення судово-почеркознавчої експертизи, адже у більшості випадків проведення зазначеної експертизи по копіям не здійснюється, а також для проведення судово-економічної експертизи, де для надання висновку експертом потребуються оригінали документів. Так, при наданні висновку за копіями документів експерт може прийти до невірного висновку або неможливості надання висновку, що призведе до безпідставного витрачання бюджетних коштів на проведення експертизи, у той час, як фактично існуватимуть оригінали зазначених документів.

Вилучення зазначених документів не призведе до зупинки роботи підприємства, чи будь-якого погіршення його виробництва, ускладнень, пов`язаних з відсутністю оригіналів документів, у т.ч. з причини того, що за періоди, у яких вчинено правопорушення, вже подана податкова звітність та інша звітність, операції фактично відбулись та розрахунки проведені.

Клопотання про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час розгляду питання слідчим суддею від учасника процесуальної дії не надійшло, за ініціативою суду не здійснюється, що відповідає положенням ст. 107 КПК України.

Слідчий клопотання підтримав, прохав задовольнити з підстав, що у ньому наведені.

Відповідно до ч.1, ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб; обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 3 ст. 233 КПК України, слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних з врятуванням життя людей та майна чи безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Враховуючи викладене, слідчий суддя приходить до висновку про задоволення клопотання частково.

Керуючись ст.ст. 107, 133-235 КПК України, слідчий суддя,-

ухвалила:

Клопотання задовольнити частково.

Надати старшому слідчому з ОВС другого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Полтавській області майору податкової міліції ОСОБА_3 дозвіл на проведення обшуку приміщень де розташовується та які використовує у своїй діяльності ТОВ «Елефант І К» (код ЄДРПОУ 34412241), за адресою: м. Полтава, вул. Маршала Бірюзова, 37, кімната №309-310, з метою виявлення та вилучення оригіналів усіх фінансово-господарських та первинних документів ТОВ «Елефант І К» (код ЄДРПОУ 34412241) за період з 01.06.2013 року по 31.01.2016 року по взаємовідносинах з ТОВ «Спецтехсервіс-99» (код ЄДРПОУ 30547670), ТОВ «Алвор» (код ЄДРПОУ 38698441), ТОВ «Спецстрой» (код ЄДРПОУ 38812881), ТОВ «Аламеда» (код ЄДРПОУ 39035004), ТОВ «Поларіс Груп» (код ЄДРПОУ 39193073), ТОВ «Вельф Дім» (код ЄДРПОУ 38970311), ТОВ «Ардо АБС» (код ЄДРПОУ 39363765), ТОВ «Енрон Груп» (код ЄДРПОУ 39618152), ТОВ «Собітрон Груп» (код ЄДРПОУ 39691976), ТОВ «Беллун Груп» (код ЄДРПОУ 39683703), ТОВ «Прогрес Бізнес Груп» (код ЄДРПОУ 39873327), ТОВ «Мейн Фінанс Груп» (код ЄДРПОУ 39932759), ТОВ «КК Контур» (код ЄДРПОУ 39761042) та ТОВ «Люкс Індастрі» (код ЄДРПОУ 39627345), у т.ч. договорів та додатків до них, додаткових угод та додатків до них, накладних, у т.ч. податкових накладних, товарно-транспортних накладних, актів, у т.ч. приймання-передачі, приймання-здачі виконаних робіт, звірок, довіреностей, у т.ч. на отримання товарно-матеріальних цінностей, платіжних доручень, прибуткових та видаткових касових ордерів та квитанцій до них, специфікацій, сертифікатів відповідності, паспортів-сертифікатів якості, рахунків-фактур, реєстрів виданих та отриманих податкових накладних, журналів-ордерів, оборотно-сальдових відомостей, відомостей по рахункам бухгалтерського обліку, виписок по рахункам в установах банків, реєстрів бухгалтерського обліку, документів про прийняття, переміщення, реалізацію та використання товарно-матеріальних цінностей (робіт, послуг), карток складського обліку, журналів складського обліку, журналів в`їзду та виїзду автотранспорту, складських книг ТОВ «Елефант І К» (код ЄДРПОУ 34412241).

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.04.2016
Оприлюднено13.03.2023
Номер документу57074100
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —554/2750/16-к

Ухвала від 11.04.2016

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 11.04.2016

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні