Вирок
від 13.04.2016 по справі 646/2539/16-к
ЧЕРВОНОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 646/2539/16-к

№ провадження 1-кп/646/255/2016

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13.04.16 року Червонозаводський районний суд міста Харкова у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3

за участі захисника обвинуваченого ОСОБА_4 ,

розглянувши у підготовчому відкритому судовому засіданні в приміщенні суду кримінальне провадження за обвинувальним актом, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42016051110000025 від 23 лютого 2016 року за обвинуваченням

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Луганська, громадянина України, з вищою освітою, одруженого, який має малолітню дитину ОСОБА_6 , 2013 року народження, не працюючого, який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205 КК України,

в с т а н о в и в :

У середині 2014 року ОСОБА_7 , матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження, переїхавши з окупованої території Луганської області до м. Харкова, маючи на меті отримання незаконного доходу від зайняття фіктивним підприємництвом, створила та придбала низку суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності. До вчинення цього злочину ОСОБА_7 залучила свого сина ОСОБА_8 , а також своїх знайомих: ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , матеріали відносно яких виділено в окремі кримінальні провадження, разом з якими вона, діючи за попередньою змовою групою осіб, розробила план злочинних дій з розподілом ролей кожного із учасників.

Так, у період 2014-2015 років ОСОБА_7 , діючи групою осіб разом із ОСОБА_9 , ОСОБА_8 , та ОСОБА_10 , з метою прикриття незаконної діяльності, направленої на сприяння підприємствам реального сектору економіки в ухиленні ними від сплати податків шляхом безпідставного формування податкового кредиту з податку на додану вартість підприємствам - контрагентам, а також вчинення «безтоварних» операцій із підприємствами реального сектору економіки, направлених на переведення грошових коштів з безготівкової форми в готівкову, та як наслідок отримання незаконного доходу від вчинення фіктивного підприємництва, створили та придбали на території м. Харкова та області низку суб`єктів підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності, тобто так званий «конвертаційний центр».

Зокрема, свою протиправну діяльність група проводила за адресою: АДРЕСА_2 , де було розроблено план злочинних дій з розподілом ролей кожного із учасників, здійснювалось схиляння малозабезпечених громадян м. Харкова і Харківської області до вчинення дій по реєстрації на їх ім`я фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності, здійснювалась підготовка і затвердження установчих та інших документів, необхідних для діяльності фіктивних підприємств, розробка та скерування до органів державної влади документів, спрямованих на державну реєстрацію таких підприємств, відкриття банківських рахунків, а також за даною адресою здійснювалось безпосереднє керівництво діяльністю так званого «конвертаційного центру» і зберігались установчі та інші господарські документи і печатки таких підприємств.

Так, ОСОБА_9 та ОСОБА_8 на виконання спільного умислу групи та вказаного плану злочинних дій, за вказівкою ОСОБА_7 , підшуковували особисто або через інших осіб малозабезпечених громадян м. Харкова і Харківської області та схиляли їх, обіцяючи грошову винагороду, до вчинення дій по реєстрації на їх ім`я суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб). Після встановлення таких осіб та одержання їх згоди на реєстрацію суб`єктів підприємницької діяльності, ОСОБА_9 та ОСОБА_8 особисто або через інших осіб, забезпечували підписання установчих документів даних суб`єктів підприємницької діяльності формальними засновниками та директорами, посвідчення їх нотаріусами та наступне подання до відповідних державних органів з метою здійснення державної реєстрації, відкриття розрахункових рахунків в банківських установах. Офіційні документи створених у вищевказаний спосіб підприємств, разом з їх печатками та договорами на відкриття банківських рахунків, ОСОБА_9 та ОСОБА_11 передавали ОСОБА_7 та ОСОБА_10 для подальшого використання таких підприємств у протиправній діяльності. У свою чергу, ОСОБА_10 відповідно до відведеної йому ролі, знаходячись за адресою: АДРЕСА_2 , займався веденням бухгалтерського, податкового обліку та консолідованої фінансової звітності підконтрольних фіктивних підприємств, виготовляв установчі документи, необхідні для здійснення державної реєстрації та відкриття в банківських установах розрахункових рахунків таких суб`єктів підприємницької діяльності, а також виготовляв договори, податкові і транспортні накладні та інші первинні документи на підтвердження нібито проведених господарських операцій між фіктивними підприємствами та реальними суб`єктами підприємницької діяльності. У свою чергу, ОСОБА_7 , знаходячись за адресою: АДРЕСА_2 , здійснювала загальне керівництво та контроль над вказаними діями ОСОБА_9 , ОСОБА_8 та ОСОБА_10 , а також підшуковувала конкретних суб`єктів підприємницької діяльності реального сектору економіки для сприяння вказаним підприємствам в ухиленні ними від сплати податків шляхом укладення між фіктивними підприємствами та реальними суб`єктами підприємницької діяльності договорів і проведення «безтоварних» операцій. Так, отримання від реальних суб`єктів підприємницької діяльності на поточні рахунки створених ОСОБА_7 та іншими членами групи фіктивних підприємств грошових коштів нібито за надання послуг або купівлю товарів, безпідставно утворювало у цих підприємств - контрагентів кредит з податку на додану вартість та, одночасно, приводило до накопичення на фіктивних підприємствах зобов`язань по сплаті такого податку до бюджету. При цьому, грошові кошти, які надходили у вищевказаній спосіб на поточні рахунки фіктивних підприємств, разом з сумою податкових зобов`язань з податку на додану вартість, члени групи переводили у банківських закладах у готівку та видавали їх замовникам готівкою, отримуючи за вчинення даних протиправних дій грошову винагороду, яку ОСОБА_7 розподіляла між ОСОБА_9 , ОСОБА_8 та ОСОБА_10 .

Так, приблизно на початку травня 2014 року, ОСОБА_8 , реалізуючи свою частину плану злочинних дій, шляхом умовлянь та підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди, запропонував своєму знайомому ОСОБА_12 вчинити фіктивне підприємництво, для чого зареєструвати в органах державної влади на його паспортні дані суб`єкт господарювання товариство з обмеженою відповідальністю, з метою його подальшого використання ОСОБА_7 та ОСОБА_10 для прикриття незаконної діяльності. При цьому ОСОБА_12 , не маючи наміру здійснювати підприємницьку діяльність як засновник та директор новоутвореного підприємства, погодився на пропозицію ОСОБА_8 та на початку травня 2014 року надав ОСОБА_8 свої паспорт та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру для виготовлення статуту фіктивного підприємства, про що ОСОБА_8 повідомив ОСОБА_7 і передав надані ОСОБА_12 особисті документи ОСОБА_10 з метою підготовки необхідних документів для здійснення державної реєстрації фіктивного підприємства.

Після цього, приблизно у травні 2014 року, ОСОБА_10 , діючи згідно з вказівкою ОСОБА_7 та на виконання спільного умислу групи, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підготував рішення загальних зборів засновника від 21.05.2014 року про створення товариства з обмеженою відповідальністю «ЛІДЕРБУД ПЛЮС» та затвердження на посаду директора товариства ОСОБА_12 , а також три екземпляри Статуту та інші документи, необхідні для його створення і державної реєстрації, зазначивши у статуті, що загальна сума статутного капіталу товариства становить 250000,00 грн. та те, що він сформований за рахунок ОСОБА_12 з 100% часткою у формі грошових коштів, хоча останній грошових коштів до статутного капіталу товариства не вносив.

Після цього ОСОБА_12 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підписав вищевказані документи, тим самим виконавши дії, спрямовані на створення фіктивного підприємства - ТОВ «ЛІДЕРБУД ПЛЮС».

Далі ОСОБА_8 зустрівся зі знайомим ОСОБА_9 ОСОБА_13 , який за грошову винагороду надав згоду на надання допомоги в реєстрації товариства, та після того як 27.05.2014 року приватний нотаріус ОСОБА_14 посвідчив підписи ОСОБА_12 у трьох екземплярах статуту ТОВ та довіреність від його імені на ім`я ОСОБА_13 , останній 29.05.2014 року надав до Реєстраційної служби Харківського міського Управління юстиції необхідні документи для здійснення реєстрації. На підставі чого 29.05.2014 року Реєстраційною службою Харківського міського Управління юстиції, яка знаходиться за адресою: м. Харків, пр-т Московський, 96а, було здійснено державну реєстрацію ТОВ «ЛІДЕРБУД ПЛЮС» за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 12 та цьому товариству присвоєно ідентифікаційний код суб`єкта підприємницької діяльності ЄДРПОУ 39230993.

30.05.2014року ТОВ «ЛІДЕРБУД ПЛЮС» взято на облік як платник податків у Основ`янській ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області (номер взяття на облік 203814065825) та автоматично у ГУ Казначейської служби у Харківській області було відкрито електронний рахунок платника ПДВ 37513000195404.

На початку травня 2014 року ОСОБА_15 передав ОСОБА_12 виготовлену печатку ТОВ та екземпляр статуту з відміткою про державну реєстрацію, які останній, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, передав ОСОБА_8 , а той ОСОБА_7 . Після чого у кінці травня 2014 року ОСОБА_8 передав ОСОБА_12 грошові кошти в розмірі 2000 грн., які він отримав від ОСОБА_7 , як грошову винагороду за вчинення вищевказаних дій, направлених на створення фіктивного підприємства ТОВ «ЛІДЕРБУД ПЛЮС». Після того, як ОСОБА_12 набув право власності на ТОВ та став його формальним засновником і директором, ОСОБА_9 , ОСОБА_7 , ОСОБА_10 та ОСОБА_8 набули можливість використовувати реквізити та поточні рахунки фіктивного підприємства для здійснення незаконної діяльності.

30.03.2007 року Станично Луганським районним управлінням юстиції здійснено державну реєстрацію ТОВ «СК МЕГА», товариству присвоєний ідентифікаційний код суб`єкта підприємницької діяльності ЄДРПОУ 35025055, 06.04.2007 ТОВ «СК МЕГА» взято на облік як платника податків у ДПІ у Станично Луганському районі ГУ ДФС Луганської області, 13.04.2007 ТОВ було обліковано як платник ПДВ з присвоєнням індивідуального податкового номеру платника ПДВ. 14.04.2011 року ОСОБА_12 набув корпоративні права у розмірі 100% частки статутного капіталу ТОВ «СК МЕГА», після чого призначив себе на посаду директора.

Продовжуючи злочинну діяльність, в один із днів червня 2014 року ОСОБА_8 , шляхом умовлянь і підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди у сумі 2000 гривень, запропонував ОСОБА_12 передати йому установчі документи та печатку ТОВ «СК МЕГА», з метою його подальшого використання ОСОБА_7 та ОСОБА_10 для прикриття незаконної діяльності. На початку червня 2014 року ОСОБА_12 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, передав ОСОБА_11 виготовлену печатку товариства та екземпляр статуту з відміткою про державну реєстрацію. У свою чергу у кінці червня 2015 року ОСОБА_7 надала ОСОБА_8 2000,00 гривень для подальшої передачі їх ОСОБА_12 , як грошову винагороду за вчинення вищевказаних дій, які ОСОБА_12 отримав від ОСОБА_8 і знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, передав останньому установчі документи та печатку ТОВ «СК МЕГА».

20.02.2013 року ОСОБА_12 надав до Головного територіального управління юстиції у м. Києві нотаріально засвідчену копію рішення загальних зборів засновника створення ТОВ «АППОЛОН ГРУП», реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи, два примірника нотаріально посвідченого статуту ТОВ, копію банківської квитанції, на підставі чого 20.02.2013 року Головним територіального управління юстиції у м. Києві було здійснено державну реєстрацію ТОВ «АППОЛОН ГРУП» та цьому товариству присвоєний ідентифікаційний код суб`єкта підприємницької діяльності ЄДРПОУ 38606476.

21.02.2013 року згідно вимог Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", ст. 64 ПК України ТОВ «АППОЛОН ГРУП» взято на облік як платника податків у ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС м. Києва. 01.04.2013 року ОСОБА_12 до ДПІ було подано реєстраційну заяву платника податку на додану вартість, після чого ТОВ «АППОЛОН ГРУП» було обліковано як платника ПДВ, з присвоєнням індивідуального податкового номеру платника ПДВ.

При цьому, приблизно на початку квітня 2015 року, ОСОБА_8 шляхом умовлянь та підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди запропонував ОСОБА_12 передати йому установчі документи та печатку ТОВ «АППОЛОН ГРУП», з метою його подальшого використання ОСОБА_7 та ОСОБА_10 для прикриття незаконної діяльності. На початку квітня 2015 року ОСОБА_12 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, передав ОСОБА_8 виготовлену печатку товариства та екземпляр статуту з відміткою про державну реєстрацію.

У кінці квітня 2015 року ОСОБА_16 , отримавши від ОСОБА_7 2000,00 гривень, передав їх ОСОБА_12 , як грошову винагороду за вчинення вищевказаних дій. Таким чином, ОСОБА_12 став формальним директором ТОВ «АППОЛОН ГРУП».

При цьому використання печатки та установчих документів ТОВ «АППОЛОН ГРУП», та отримання необхідних реквізитів надало можливість ОСОБА_9 , ОСОБА_7 , ОСОБА_10 та ОСОБА_8 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, використати їх для здійснення незаконної діяльності.

29.05.2014 Реєстраційною службою Харківського міського Управління юстиції Харківської області було зареєстровано товариство з обмеженою відповідальністю "ВУГІЛЛЯПРОМ", директором та засновником якого став ОСОБА_17 із розміром статутного капіталу у розмірі 250000 грн., який мав намір займатись реальною підприємницькою діяльністю, після чого товариство було взято на облік як платник податків у Західній ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області.

На початку квітня 2015 року ОСОБА_8 шляхом умовлянь та підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди, запропонував ОСОБА_12 , стати формальним директором ТОВ «ВУГІЛЛЯПРОМ», з метою чого у травні 2015 року ОСОБА_8 запропонував ОСОБА_18 взяти на посаду директора товариства ОСОБА_12 , який нібито мав необхідний рівень досвіду та освіти для зайняття вказаної посади. ОСОБА_18 погодився на пропозицію ОСОБА_8 та 12.05.2015 року призначив на посаду директора ОСОБА_12

12.05.2015 року, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, ОСОБА_8 , отримавши від ОСОБА_7 2000,00 грн., передав їх ОСОБА_12 як грошову винагороду за вчинення вищевказаних дій, після чого передав ОСОБА_8 протокол загальних зборів товариства та печатку. Таким чином, 12.05.2015 року ОСОБА_12 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, став формальним директором ТОВ «ВУГІЛЛЯПРОМ».

При цьому призначення на посаду директора ТОВ «ВУГІЛЛЯПРОМ» ОСОБА_12 , та отримання необхідних реквізитів, документів та печатки надало можливість ОСОБА_9 , ОСОБА_7 , ОСОБА_10 та ОСОБА_8 знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, використати їх для здійснення незаконної діяльності

02.03.2013 року ОСОБА_10 у Харківському міському управлінні юстиції здійснено державну реєстрацію товариства з обмеженою відповідальністю «СХІДНА ГРУПА «УТОС» (номер запису 14801020000057466) та цьому підприємству присвоєний ідентифікаційний код суб`єкта підприємницької діяльності ЄДРПОУ 39001750, 03.12.2013 року ТОВ взято на облік як платник податків у Основ`янській ОДПI м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області з присвоєнням індивідуального податкового номеру платника ПДВ 390017520384. 02.12.2013 року ОСОБА_10 призначив себе на посаду директора ТОВ СХІДНА ГРУПА «УТОС».

У червні 2014 року ОСОБА_8 шляхом умовлянь та підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди, запропонував ОСОБА_10 передати йому установчі документи та печатку ТОВ СХІДНА ГРУПА «УТОС», з метою його подальшого використання ОСОБА_7 та ОСОБА_9 для прикриття незаконної діяльності. На початку червня 2014 року ОСОБА_10 знаходячись за адресою: АДРЕСА_2 , передав ОСОБА_8 печатку та екземпляр статуту товариства з відміткою про державну реєстрацію. Після чого ОСОБА_11 , отримавши від Слєпцової 2000,00 грн. передав їх ОСОБА_10 , як грошову винагороду за вчинення вищевказаних дій.

При цьому використання печатки та установчих документів, отримання необхідних реквізитів товариства відкриття розрахункових рахунків у банківських установах та казначейській службі надало можливість ОСОБА_9 , ОСОБА_7 , ОСОБА_10 та ОСОБА_8 використати реквізити цього підприємства та його розрахункові рахунки для здійснення незаконної діяльності.

У червні 2014 року ОСОБА_9 шляхом умовлянь та підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди, запропонував ОСОБА_19 вчинити фіктивне підприємництво, для чого зареєструвати в органах державної влади на свої паспортні дані суб`єкт господарювання з метою його подальшого використання ОСОБА_7 та ОСОБА_10 для прикриття незаконної діяльності. ОСОБА_19 , не маючи наміру здійснювати підприємницьку діяльність, погодилась на пропозицію ОСОБА_9 та у середині серпня 2014 року надала ОСОБА_9 свій паспорт та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру для виготовлення статуту фіктивного підприємства. Після чого ОСОБА_9 передав ОСОБА_10 паспорт і довідку ОСОБА_19 з метою підготовки необхідних документів для здійснення державної реєстрації фіктивного підприємства.

Після цього ОСОБА_10 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підготував рішення загальних зборів засновника від 29.08.2014 про створення ТОВ «Кластер - 2014» та затвердження на посаду директора товариства ОСОБА_19 , а також три екземпляра статуту ТОВ «Кластер - 2014», та інші документи, необхідні для його створення та державної реєстрації, зазначивши у статуті товариства запис про загальну суму статутного капіталу 1 050000 грн. та завідомо неправдиві записи про те, що він сформований за рахунок засновника ОСОБА_19 з 100% часткою у формі грошових коштів.

Після цього, ОСОБА_9 надав ОСОБА_19 вищезазначені документи для підписання за адресою: АДРЕСА_2 , чим ОСОБА_19 підписала вказані документи, тим самим виконавши дії, спрямовані на створення фіктивного підприємства - ТОВ «Кластер - 2014». Після чого ОСОБА_9 звернувся до свого знайомого ОСОБА_20 з пропозицією за грошову винагороду здійснити державну реєстрацію товариства.

01.09.2014 року приватний нотаріус ОСОБА_21 нотаріально посвідчила підписи ОСОБА_19 у вищевказаних трьох екземплярах статуту ТОВ «Кластер - 2014» та довіреність від імені ОСОБА_19 на ім`я ОСОБА_20 з наданням повноважень х питань реєстрації та постановки на облік ТОВ «Кластер - 2014» та виготовлення печатки та штампів, їх отримання, відкриття поточного рахунку для формування статутного капіталу у банківській установі.

01.09.2014 року ОСОБА_20 надав до Реєстраційної служби Харківського міського Управління юстиції Харківської області копію рішення загальних зборів засновника від 29.08.2014 про створення ТОВ «Кластер - 2014», реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи, два примірника статуту, копію банківської квитанції та довіреність на представництво директора, після чого 01.09.2014 року Реєстраційна служба здійснила державну реєстрація ТОВ «Кластер - 2014» та цьому товариству було присвоєно ідентифікаційний код суб`єкта підприємницької діяльності.

02.09.2014 року ТОВ «Кластер - 2014» взято на облік як платника податків у ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області, 01.10.2014 року воно було обліковано як платник ПДВ, з присвоєнням індивідуального податкового номеру платника ПДВ. Після чого товариству «Кластер - 2014» було відкрито електронний рахунок платника ПДВ.

На початку жовтня 2014 року ОСОБА_20 передав ОСОБА_19 виготовлену печатку ТОВ «Кластер - 2014» та екземпляр статуту з відміткою про державну реєстрацію, які ОСОБА_19 знаходячись за адресою: АДРЕСА_2 , передала ОСОБА_9 , а той ОСОБА_7 . В той же час ОСОБА_9 передав ОСОБА_19 отримані від ОСОБА_22 2000,00 грн. як грошову винагороду за вчинення вищевказаних дій, направлених на створення фіктивного підприємства ТОВ «Кластер - 2014».

У червні 2015 року ОСОБА_9 , знаходячись за адресою: АДРЕСА_2 , запропонував за грошову винагороду своїй знайомій ОСОБА_23 вчинити фіктивне підприємництво, для чого, стати формальним директором раніше створеного фіктивного підприємства ТОВ «Кластер - 2014». ОСОБА_23 , не маючи наміру здійснювати підприємницьку діяльність, погодилась на пропозицію ОСОБА_9 та передала останньому паспорт та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру для підготовки необхідних документів, щодо зайняття посади директора підприємства. Після чого ОСОБА_9 повідомив ОСОБА_19 про необхідність звільнитися з посади директора ТОВ «Кластер - 2014» та на вакантну посаду призначити ОСОБА_23 .

09.06.2015 ОСОБА_10 знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підготував протокол №4 загальних зборів учасників ТОВ «Кластер - 2014», в якому ОСОБА_19 звільняється, а ОСОБА_23 призначається на посаду директора, підготував реєстраційну картку про внесення змін до відомостей про юридичну особу. Цього ж дня, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, ОСОБА_19 та ОСОБА_23 підписали вказані документи. В той же день ОСОБА_9 зустрівся зі своїм знайомим ОСОБА_24 та запропонував йому за грошову винагороду допомогти його знайомій ОСОБА_23 внести зміни до відомостей про юридичну особу, на що ОСОБА_24 дав свою згоду. 10.06.2015 року ОСОБА_23 підписала виготовлену ОСОБА_10 довіреність на представництво інтересів директора ТОВ «Кластер - 2014» на ім`я ОСОБА_24 .

12.06.2015 ОСОБА_25 надав до Реєстраційної служби Харківського міського Управління юстиції Харківської області документи щодо змін до відомостей про юридичну особу, а саме зміну керівника ТОВ «Кластер 2014», після чого Реєстраційною службою Харківського міського Управління юстиції Харківської області, яка знаходиться за адресою: м. Харків, пр-т Московський, 96а, було здійснено вказану зміну, з внесенням відомостей про керівника ТОВ «Кластер 2014» - ОСОБА_23 . Після чого ОСОБА_23 надала до ПАT "ПУМБ", ПАТ «УкрСиббанк», ПУАТ «Фідобанк» необхідні документи про відкриття поточних рахунків. Отримані в банках договори про відкриття поточних рахунків та устав товариства з його печаткою ОСОБА_23 передала ОСОБА_9 , а той - ОСОБА_7 для використання у своїй протиправній діяльності. У кінці червня 2015 року ОСОБА_23 отримала від ОСОБА_9 грошові кошти в розмірі 2000 грн., які йому передала ОСОБА_7 як грошову винагороду за вчинення вищевказаних дій.

Вищезазначені дії надали можливість ОСОБА_9 ОСОБА_7 , ОСОБА_10 та ОСОБА_8 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, використати реквізити цього підприємства та його розрахункові рахунки для здійснення незаконної діяльності.

08.10.2014 року Реєстраційною службою Харківського міського Управління юстиції Харківської області, яка знаходиться за адресою: м. Харків, пр-т Московський, 96а, було зареєстровано ТОВ «ВІОЛІТ», директором та засновником якого відповідно до рішення загальних зборів засновника від 06.10.2014 року стала ОСОБА_26 (100% частка статутного капіталу товариства у розмірі 600 000, 00 (шість сот тисяч) гривень), яка мала намір займатись реальною підприємницькою діяльністю згідно обраного нею КВЕД.

09.10.2014 року ТОВ «ВІОЛІТ» взято на облік як платника податків у ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області (номер взяття на облік 203014127767), 01.11.2014 року товариство було обліковано як платник ПДВ з присвоєнням індивідуального податкового номеру платника ПДВ, 24.12.2014 року ТОВ «ВІОЛІТ» було відкрито електронний рахунок платника ПДВ.

В жовтні 2014 року ОСОБА_9 шляхом умовлянь та підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди, запропонував своїй знайомій ОСОБА_27 зареєструвати в органах державної влади на свої паспортні дані суб`єкт господарювання товариство з обмеженою відповідальністю, з метою його подальшого використання ОСОБА_7 та ОСОБА_10 для прикриття незаконної діяльності. ОСОБА_27 , не маючи наміру здійснювати підприємницьку діяльність, погодилась на пропозицію ОСОБА_9 та вирішила зареєструвати на своє ім`я фіктивне підприємство, виступивши одночасно їх засновником та директором, для чого у жовтні 2014 року надала ОСОБА_9 свій паспорт та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру для виготовлення статуту фіктивного підприємства. ОСОБА_9 про це повідомив ОСОБА_7 та передав документи ОСОБА_27 ОСОБА_10 з метою підготовки необхідних документів для здійснення державної реєстрації фіктивного підприємства.

Приблизно в цей же час, перебуваючи у м. Харкові, ОСОБА_9 познайомився з директором ТОВ «ВІОЛІТ» ОСОБА_26 та запропонував їй відступити за договором купівлі - продажу 100% частку в статутному капіталі товариства ОСОБА_27 , звільнитись з посади директора та призначити ОСОБА_27 , пояснивши це тим, що остання має реальних контрагентів та чіткий бізнес план для здійснення реальної господарської діяльності, на що ОСОБА_26 надала свою згоду. 20.10.2014 року ОСОБА_27 за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підписала виготовлений ОСОБА_10 договір купівлі - продажу корпоративних прав засновника ТОВ «ВІОЛІТ» та інші реєстраційні документи, тим самим набула права власності на вказане майно. В той же день за викладених обставин було підписано раніше складений ОСОБА_10 протокол загальних зборів учасників ТОВ «ВІОЛІТ», за яким було оформлено вихід зі складу учасників ТОВ «ВІОЛІТ» ОСОБА_26 та прийняття до складу учасників ТОВ «ВІОЛІТ» ОСОБА_27 , а також обрано її директором даного підприємства.

20.10.2014 року приватний нотаріус ОСОБА_21 нотаріально посвідчила заяву ОСОБА_26 щодо відступлення на користь ОСОБА_27 100% частки статутного капіталу ТОВ «ВІОЛІТ» за договором купівлі продажу та статут ТОВ «ВІОЛІТ» з внесеним змінами щодо учасників вказаного підприємства.

21.10.2014 Реєстраційною службою Харківського міського Управління юстиції Харківської області, яка знаходиться за адресою: м. Харків, пр-т Московський, 96а, було внесено зміни до відомостей про юридичну особу, а саме внесено зміни відомостей про керівника та учасників ТОВ «ВІОЛІТ». 22.10.2014 року, знаходячись у м. Харкові по пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, ОСОБА_27 отримала від ОСОБА_9 грошові кошти в розмірі 2000 грн., отримані ним від ОСОБА_7 , як грошову винагороду за вчинення вищевказаних дій.

Вказані дії надали можливість ОСОБА_9 ОСОБА_7 , ОСОБА_10 та ОСОБА_8 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, використовувати реквізити та поточні рахунки фіктивного підприємства ТОВ «ВІОЛІТ» для здійснення незаконної діяльності.

12.01.2007 року ОСОБА_28 у Луганському міському управлінні юстиції здійснено державну реєстрацію приватного підприємства «МАШСЕРВІС ЛОКОМОТИВ» (номер запису 13821020000012030) та цьому підприємству присвоєний ідентифікаційний код суб`єкта підприємницької діяльності ЄДРПОУ 34792186. 26.01.2007 року ПП «МАШСЕРВІС ЛОКОМОТИВ» взято на облік як платника податків у ДПІ у Жовтневому районі м. Луганськ ГУ ДФС Луганської області, з присвоєнням індивідуального податкового номеру платника ПДВ 347921812341. 18.06.2013 року ОСОБА_28 , як засновником підприємства було прийнято рішення про призначення себе на посаду директора.

У грудні 2014 року, знаходячись у м. Харкові, ОСОБА_9 шляхом умовлянь та підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди запропонував ОСОБА_28 передати йому установчі документи та печатку ПП «МАШСЕРВІС ЛОКОМОТИВ», з метою його подальшого використання ОСОБА_7 та ОСОБА_10 для прикриття незаконної діяльності. На початку грудня 2014 року ОСОБА_28 знаходячись за адресою: АДРЕСА_2 передав ОСОБА_9 печатку та екземпляр статуту підприємства з відміткою про державну реєстрацію, після чого ОСОБА_7 надала ОСОБА_9 2000,00 грн. для подальшої передачі їх ОСОБА_28 , як грошову винагороду за вчинення вищевказаних дій, які він отримав у повному обсязі.

Використання печатки та установчих документів ПП «МАШСЕРВІС ЛОКОМОТИВ», отримання необхідних реквізитів, відкриття розрахункових рахунків у банківських установах та казначейській службі, надало можливість ОСОБА_9 ОСОБА_7 , ОСОБА_10 та ОСОБА_8 знаходячись за адресою: АДРЕСА_2 використати реквізити цього підприємства та його розрахункові рахунки для здійснення незаконної діяльності.

12.01.2007 року Реєстраційною службою Луганського міського Управління юстиції Харківської області було зареєстровано приватне підприємство "ВИРОБНИЧО-КОМЕРЦІЙНА КОМПАНІЯ "АЛТАН" (номер запису - 13821020000012026, ідентифікаційний код суб`єкта підприємницької діяльності ЄДРПОУ 34792156), директором та учасником якого став ОСОБА_28 , (100% частка статутного капіталу товариства у розмірі 500 грн.), після чого підприємство було взято на облік як платник податків у Жовтневому районі м. Луганська ГУ ДФС у Луганській області. Згодом ПП «ВВК АЛТАН» було переміщено за юридичною адресою м. Харків, вул. 50 ти річчя ВЛКСМ, де взято на облік як платника податків у ДПI у Московському районі м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області.

Приблизно у жовтні 2014 року ОСОБА_9 шляхом умовлянь та підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди, запропонував знайомому ОСОБА_29 вчинити фіктивне підприємництво, для чого стати формальним директором суб`єкта господарювання з метою його подальшого використання ОСОБА_7 та ОСОБА_10 для прикриття незаконної діяльності. ОСОБА_29 , не маючи наміру здійснювати підприємницьку діяльність, погодився на пропозицію ОСОБА_9 та на початку червня 2015 року надав ОСОБА_9 свій паспорт та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру для виготовлення статуту фіктивного підприємства, про що ОСОБА_9 повідомив ОСОБА_7 та передав надані йому документи ОСОБА_10 для підготовки необхідних документів.

Приблизно в цей же час ОСОБА_9 запропонував раніше знайомому ОСОБА_28 взяти на посаду директора ПП «ВВК АЛТАН» ОСОБА_29 , який, з його слів мав необхідний рівень досвіду та освіти для зайняття вказаної посади, що не відповідало дійсності, на що ОСОБА_28 погодився та 26.06.2015року Рішенням №2 власника підприємства призначив на посаду директора ПП «ВВК АЛТАН» ОСОБА_29 , звільнившись з цієї посади за власним бажанням та, передавши печатку ПП «ВВК АЛТАН».

26.06.2015 року за адресою : м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а ОСОБА_9 , отримавши від ОСОБА_7 2000 грн., передав їх ОСОБА_29 , як грошову винагороду за вчинення вищевказаних дій. Призначення на посаду директора ПП «ВВК АЛТАН» ОСОБА_29 з метою отримання необхідних реквізитів, надало можливість ОСОБА_9 ОСОБА_7 , ОСОБА_10 та ОСОБА_8 знаходячись за адресою: АДРЕСА_2 використати реквізити цього підприємства та його розрахункові рахунки для здійснення незаконної діяльності.

Продовжуючи злочинну діяльність, на початку лютого 2015 року ОСОБА_9 шляхом умовлянь та підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди, запропонував знайомому ОСОБА_30 вчинити фіктивне підприємництво, для чого зареєструвати в органах державної влади на свої паспортні дані суб`єкт господарювання товариство з обмеженою відповідальністю, з метою його подальшого використання ОСОБА_7 та ОСОБА_10 для прикриття незаконної діяльності. ОСОБА_31 , не маючи наміру здійснювати підприємницьку діяльність, погодився на пропозицію ОСОБА_9 та у середині лютого 2015 року передав ОСОБА_9 свій паспорт та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру для виготовлення статутних документів фіктивного підприємства, про що ОСОБА_9 повідомив ОСОБА_7 та передав надані йому документи ОСОБА_10 , з метою підготовки необхідних документів для здійснення державної реєстрації фіктивного підприємства.

Після цього, ОСОБА_10 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а підготував протокол загальних зборів засновника від 18.02.2015 року про створення ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД» та затвердження на посаду директора товариства ОСОБА_32 , а також три екземпляра статуту товариства та інші документи, необхідні для його створення та державної реєстрації. Після цього, ОСОБА_31 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а підписав вказані документи. Одразу після цього ОСОБА_9 запропонував своєму знайомому ОСОБА_13 за грошову винагороду зареєструвати ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД», на що він дав свою згоду.

24.02.2015 року приватний нотаріус ОСОБА_33 нотаріально посвідчив підписи ОСОБА_32 у трьох екземплярах статуту товариства та довіреність від імені ОСОБА_32 на ім`я ОСОБА_13 , в тому числі і надання повноважень представника з питань реєстрації та постановки на облік товариства, виготовлення печатки та штампів, їх отримання, відкриття поточного рахунку для формування статутного капіталу у банківській установі.

02.03.2015 на підставі наданих ОСОБА_15 документів Реєстраційною службою Харківського міського Управління юстиції Харківської області, яка знаходиться за адресою: м. Харків, пр-т Московський, 96а, було здійснено державна реєстрація ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД» (номер запису - 1 480 102 0000 065435) та цьому товариству присвоєний ідентифікаційний код суб`єкта підприємницької діяльності ЄДРПОУ 39668706, 03.03.2015 року товариство було взято на облік як платник податків у ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області. В подальшому ОСОБА_34 було відкрито поточні рахунки в ПАT «УкрСиббанк», ПАТ «УКРСОЦБАНК» для здійснення господарської діяльності ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД». Отримані в банках незаконно укладені договори про відкриття поточних рахунків та здійснення їх розрахунково-касового обслуговування, разом з екземпляром статуту ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД» та печаткою підприємства, ОСОБА_31 за попередньою змовою, передав ОСОБА_9 , а той ОСОБА_7 .

У кінці березня 2015 року, знаходячись у АДРЕСА_2 ОСОБА_31 отримав від ОСОБА_9 2000 грн., передані йому ОСОБА_7 , як грошову винагороду за вчинення вищевказаних дій, направлених на створення фіктивного підприємства ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД».

Вказані дії надали можливість ОСОБА_9 , ОСОБА_7 , ОСОБА_10 та ОСОБА_8 знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, використовувати реквізити та поточні рахунки фіктивного підприємства ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД» для здійснення незаконної діяльності.

У червні 2014 року ОСОБА_8 , з метою отримання незаконного доходу від зайняття фіктивним підприємництвом та реалізуючи свою частину спільного з ОСОБА_7 , ОСОБА_10 та ОСОБА_9 плану злочинних дій, запропонував ОСОБА_30 вчинити фіктивне підприємництво, для чого зареєструвати в органах державної влади на його паспортні дані товариство з обмеженою відповідальністю, з метою його подальшого використання ОСОБА_7 та ОСОБА_10 для прикриття незаконної діяльності.

При цьому ОСОБА_9 попередив ОСОБА_32 , що грошова винагорода буде встановлена у розмірі 2000 гривень на місяць протягом строку здійснення незаконної господарської діяльності фіктивного підприємства. ОСОБА_31 погодився та у середині лютого 2015 року повторно надав ОСОБА_9 свої паспорт та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру, які ОСОБА_9 передав ОСОБА_10 , з метою підготовки необхідних документів для здійснення державної реєстрації фіктивного підприємства.

У середині березня 2015 року, ОСОБА_10 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підготував рішення загальних зборів засновника (учасника) від 25.02.2015 про створення ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД» та затвердження на посаду директора товариства ОСОБА_32 , а також три екземпляри Статуту, та інші документи, необхідні для його створення і державної реєстрації, що загальна сума статутного капіталу товариства становить 250000,00 грн. та він сформований за рахунок ОСОБА_35 . Після цього ОСОБА_31 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підписанв вищевказані документи.

Після посвідчення 02.03.2015 року приватним нотаріусом ОСОБА_36 підписів ОСОБА_32 у вищевказаних документах та посвідчення довіреності від імені ОСОБА_32 на ім`я ОСОБА_13 щодо надання повноважень з питань реєстрації та постановки на облік ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД», останній за проханням ОСОБА_9 03.03.2015 року надав до Реєстраційної служби Харківського міського Управління юстиції Харківської області нотаріально засвідчену копію рішення загальних зборів засновника (учасника) від 25.02.2015 про створення товариства з обмеженою відповідальністю «УАЙТИНГ ЛТД» та інші необхідні документи, після чого в цей же день Реєстраційною службою Харківського міського Управління юстиції Харківської області, яка знаходиться за адресою: м. Харків, пр-т Московський, 96а, здійснено державну реєстрацію ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД» (номер запису - 1 480 102 0000 065452) та цьому товариству присвоєний ідентифікаційний код суб`єкта підприємницької діяльності ЄДРПОУ 39671703. 04.03.2015 року ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД» взято на облік як платник податків у Західній ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області та товариству було відкрито електронний рахунок платника ПДВ.

На початку травня 2015 року ОСОБА_15 передав ОСОБА_30 виготовлену печатку ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД» та екземпляр статуту з відміткою про державну реєстрацію, які ОСОБА_31 використовував для відкриття поточних рахунків у ПАТ "УКРСОЦБАНК" та ПАТ "УкрСиббанк", отримані в банках договори про відкриття поточних рахунків та здійснення їх розрахунково-касового обслуговування разом з екземпляром статуту товариства ОСОБА_31 передав ОСОБА_9 , а той - ОСОБА_7 для використання у своїй протиправній діяльності. Після чого ОСОБА_31 отримав від ОСОБА_9 грошові кошти в розмірі 2000 грн., передані йому ОСОБА_7 як грошову винагороду за вчинення вищевказаних дій, направлених на створення фіктивного підприємства ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД». Також вказані дії надали можливість ОСОБА_9 , ОСОБА_7 , ОСОБА_10 та ОСОБА_8 знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, використовувати реквізити та поточні рахунки фіктивного підприємства ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД» для здійснення незаконної діяльності.

Продовжуючи злочинну діяльність, в один із днів на початку квітня 2015 року ОСОБА_9 шляхом умовлянь та підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди, запропонував своєму знайомому ОСОБА_37 вчинити фіктивне підприємництво для чого зареєструвати в органах державної влади на свої паспортні дані суб`єкт господарювання товариство з обмеженою відповідальністю, з метою його подальшого використання ОСОБА_7 та ОСОБА_10 для прикриття незаконної діяльності. ОСОБА_38 , не маючи наміру здійснювати підприємницьку діяльність, погодився на пропозицію та у середині квітня 2015 року надав ОСОБА_9 свій паспорт та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру для виготовлення статутних документів фіктивного підприємства, про що ОСОБА_9 повідомив ОСОБА_7 і передав документи ОСОБА_10 , з метою підготовки необхідних документів для здійснення державної реєстрації фіктивного підприємства.

Після цього ОСОБА_10 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підготував протокол загальних зборів засновника (учасника) від 24.04.2015 року про створення товариства з обмеженою відповідальністю «СХІДНА ГРУПА «САТЕЛІТ» та затвердження на посаду директора товариства ОСОБА_39 , а також три екземпляра статуту та інші документи, необхідні для його створення та державної реєстрації, та зазначив в статуті, що загальна сума статутного капіталу товариства становить 250000 грн. і що він сформований за рахунок ОСОБА_39 , разом з тим фактичним власником грошових коштів була ОСОБА_7 , яка передала відповідну суму грошових коштів у готівковій формі ОСОБА_9 . Після цього ОСОБА_38 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підписав вищезазначені документи.

24.04.2015 року приватним нотаріусом ОСОБА_36 було посвідчено підписи ОСОБА_39 у вищевказаних документах та картку із зразками підписів та відбитка печатки директора ТОВ «СХІДНА ГРУПА «САТЕЛІТ»., в цей же день Рєстраційна служба Харківського міського Управління юстиції Харківської області здійснила державну реєстрацію товариства і йому було присвоєно ідентифікаційний код. 29.04.2015 року товариство було взято на облік як платник податків у ДПІ у Московському районі м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області. У подальшому, ОСОБА_38 відкрив поточні рахунку ПАT «УкрСиббанк» та незаконно укладені договори про відкриття поточних рахунків та здійснення їх розрахунково-касового обслуговування, разом з екземпляром статуту та печаткою підприємства передав ОСОБА_9 , а той ОСОБА_7 .

У кінці травня 2015 року ОСОБА_38 , знаходячись в АДРЕСА_2 , отримав від ОСОБА_9 2000 грн., які останньому передала ОСОБА_7 як грошову винагороду за вчинення вищевказаних дій, направлених на створення фіктивного підприємства ТОВ «СХІДНА ГРУПА «САТЕЛІТ». Вказані дії надали можливість ОСОБА_9 , ОСОБА_7 , ОСОБА_10 та ОСОБА_8 знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, використовувати реквізити та поточні рахунки фіктивного підприємства ТОВ «СХІДНА ГРУПА «САТЕЛІТ» для здійснення незаконної діяльності.

Продовжуючи злочинну діяльність, на початку квітня 2015 року ОСОБА_9 шляхом умовлянь та підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди, запропонував ОСОБА_40 вчинити фіктивне підприємництво, для чого зареєструвати в органах державної влади на свої паспортні дані суб`єкт господарювання товариство з обмеженою відповідальністю, з метою його подальшого використання ОСОБА_7 та ОСОБА_10 для прикриття незаконної діяльності. ОСОБА_41 , не маючи наміру здійснювати підприємницьку діяльність, погодився на пропозицію ОСОБА_9 та у середині квітня 2015 року передав йому свій паспорт та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру для виготовлення статутних документів фіктивного підприємства, про що повідомив ОСОБА_7 та передав документи ОСОБА_10 , з метою підготовки необхідних документів для здійснення державної реєстрації фіктивного підприємства.

Після цього, ОСОБА_10 знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підготував протокол загальних зборів засновника (учасника) від 22.04.2015 року про створення товариства з обмеженою відповідальністю «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ» та затвердження на посаду директора товариства ОСОБА_41 , а також три екземпляра статуту та інші документи, необхідні для його створення та державної реєстрації, зазначивши, що загальна сума статутного капіталу товариства становить 150000 грн. і він сформований за рахунок ОСОБА_41 з 100% часткою у формі грошових коштів, хоча фактичним власником грошових коштів була ОСОБА_7 , яка передала їх ОСОБА_9 . Після цього ОСОБА_41 знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підписав вищезазначені документи .

23.04.2015 року приватний нотаріус ОСОБА_33 посвідчив підписи ОСОБА_41 у вищевказаних документах та картку із зразками підписів та відбитка печатки ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ» та довіреність від імені ОСОБА_41 на ім`я ОСОБА_13 щодо надання повноважень з питань реєстрації та постановки на облік товариства та виготовлення печатки та штампів.

24.04.2015 року ОСОБА_15 надав до Реєстраційної служби Харківського міського Управління юстиції Харківської області вищезазначені документи , на підставі чого Реєстраційна служба Харківського міського Управління юстиції Харківської області, яка знаходиться за адресою: м. Харків, пр-т Московський, 96а, здійснила державну реєстрацію ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ» та присвоїла ідентифікаційний код суб`єкта підприємницької діяльності ЄДРПОУ 39764368, 24.04.2015 року товариство взято на облік як платник податків у ДПІ у Московському районі м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області.

На початку травня 2015 року ОСОБА_15 передав ОСОБА_9 виготовлену печатку товариства та екземпляр статуту з відміткою про державну реєстрацію, після чого ОСОБА_42 відкрив поточні рахунки у ПАT «УкрСиббанк» та отримані у банка та незаконно укладені договори про відкриття поточних рахунків та здійснення їх розрахунково-касового обслуговування разом з екземпляром статуту та печаткою підприємства передав ОСОБА_9 , а той ОСОБА_7 . У кінці травня 2015 року ОСОБА_43 , знаходячись у АДРЕСА_2 отримав від ОСОБА_9 грошові кошти в розмірі 2000 грн, які останньому передала ОСОБА_22 як грошову винагороду за вчинення вищевказаних дій, направлених на створення фіктивного підприємства ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ».

Продовжуючи злочинну діяльність, на початку квітня 2015 року ОСОБА_9 , шляхом умовлянь та підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди, запропонував ОСОБА_44 вчинити фіктивне підприємництво, для чого зареєструвати в органах державної влади на її паспортні дані суб`єкт господарювання товариство з обмеженою відповідальністю, з метою його подальшого використання ОСОБА_7 та ОСОБА_10 для прикриття незаконної діяльності. При цьому ОСОБА_44 , не маючи наміру здійснювати підприємницьку діяльність, погодилась на пропозицію ОСОБА_9 та у середині квітня 2015 року надала ОСОБА_9 свої документи для виготовлення статуту фіктивного підприємства, про що ОСОБА_44 повідомив ОСОБА_7 , та передав документи ОСОБА_10 , з метою підготовки необхідних документів для здійснення державної реєстрації фіктивного підприємства.

Після цього, приблизно у квітні 2015 року, ОСОБА_10 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підготував рішення загальних зборів засновника (учасника) від 22.04.2015 про створення товариства з обмеженою відповідальністю «СЕЛЕНА ЛАЙФ» та затвердження на посаду директора товариства ОСОБА_44 , а також три екземпляри Статуту та інші документи, необхідні для його створення і державної реєстрації, зазначивши, що загальна сума статутного капіталу товариства становить 150000 грн. і він сформований за рахунок ОСОБА_44 , однак остання грошових коштів до статутного капіталу ТОВ не вносила. Після цього ОСОБА_44 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підписала вищезазначені документи.

23.04.2015 року приватний нотаріус ОСОБА_33 посвідчив підписи ОСОБА_44 у вищевказаних документах та картці із зразками підписів та відбитка печатки та посвідчив довіреність від імені ОСОБА_44 на ім`я ОСОБА_13 на надання повноважень з питань реєстрації та постановки на облік, виготовлення печатки та штампів, тощо.

29.04.2015 року ОСОБА_15 надав до Реєстраційної служби Харківського міського Управління юстиції Харківської області необхідні для реєстрації документи, після чого Реєстраційною службою Харківського міського Управління юстиції Харківської області, яка знаходиться за адресою: м. Харків, пр-т Московський, 96а, було здійснено державну реєстрацію ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ» та присвоєно ідентифікаційний код суб`єкта підприємницької діяльності і в цей же день ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ» взято на облік як платник податків у ДПІ у Московському районі м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області та відкрито електронний рахунок платника ПДВ.

На початку травня 2015 року ОСОБА_15 передав ОСОБА_44 виготовлену печатку ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ» та екземпляр статуту з відміткою про державну реєстрацію, на підставі яких вона відкрила поточні рахунки в ПАT "ПУМБ" та АТ "УкрСиббанк", а отримані договори про відкриття поточних рахунків та здійснення їх розрахунково-касового обслуговування, разом з екземпляром статуту ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ» та печаткою підприємства, передала ОСОБА_9 , а той - ОСОБА_7 для використання у своїй протиправній діяльності. В кінці травня 2015 року ОСОБА_44 отримала від ОСОБА_9 грошові кошти в розмірі 2000 грн., які йому передала ОСОБА_7 як грошову винагороду за вчинення вищевказаних дій, направлених на створення фіктивного підприємства ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ».

Вказані дії надали можливість ОСОБА_9 , ОСОБА_7 , ОСОБА_10 та ОСОБА_8 знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, використовувати реквізити та поточні рахунки фіктивного підприємства ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ» для здійснення незаконної діяльності.

Продовжуючи злочинну діяльність, на початку квітня 2015 року ОСОБА_9 шляхом умовлянь та підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди, запропонував ОСОБА_45 зареєструвати в органах державної влади на свої паспортні дані суб`єкт господарювання товариство з обмеженою відповідальністю «СОЛІД-ЮД», з метою його подальшого використання ОСОБА_7 та ОСОБА_10 для прикриття незаконної діяльності. При цьому ОСОБА_46 , не маючи наміру здійснювати підприємницьку діяльність, погодився на пропозицію ОСОБА_9 та у середині травня 2015 року надав ОСОБА_9 свої документи для виготовлення статуту фіктивного підприємства, про що ОСОБА_9 повідомив ОСОБА_7 та передав документи ОСОБА_10 з метою підготовки необхідних документів для здійснення державної реєстрації установчих документів фіктивного підприємства.

Приблизно у травні 2015 року ОСОБА_10 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підготував рішення загальних зборів засновників від 10.06.2015 щодо змін до статуту товариства з обмеженою відповідальністю «СОЛІД-ЮД», статут у новій редакції ТОВ «СОЛІД-ЮД» та наказ про затвердження на посаду директора товариства ОСОБА_46 та інші документи, необхідні для його державної реєстрації, після цього ОСОБА_46 , знаходячись за вищевказаною адресою підписав документи. В подальшому, приватний нотаріус ОСОБА_47 посвідчив підпис ОСОБА_46 у вищевказаних документах, а приватний нотаріус ОСОБА_33 посвідчив картку із зразками підписів та відбитка печатки ТОВ «СОЛІД-ЮД».

В середині червня 2015 року ОСОБА_9 передав ОСОБА_45 печатку ТОВ «СОЛІД-ЮД» та екземпляр статуту з відміткою про державну реєстрацію, на підставі чого ОСОБА_46 відкрив поточні рахунки у ПАТ «УкрСиббанк» та ПАТ «ФІДОБАНК». Отримані в банках договори про відкриття рахунків та здійснення їх розрахунково-касового обслуговування, разом з екземпляром статуту ТОВ «СОЛІД-ЮД» та печаткою підприємства, ОСОБА_46 передав ОСОБА_9 , а той ОСОБА_7 . Всередині червня 2015 року, ОСОБА_46 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, , отримав від ОСОБА_9 грошові кошти в розмірі 2000 грн., які йому передала ОСОБА_7 як грошову винагороду за вчинення вищевказаних дій, направлених на створення фіктивного підприємства ТОВ «СОЛІД-ЮД».

Продовжуючи злочинну діяльність, на початку квітня 2015 року ОСОБА_9 шляхом умовлянь та підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди, запропонував ОСОБА_48 вчинити фіктивне підприємництво, для чого стати засновником та директором товариства з обмеженою відповідальністю, з метою його подальшого використання ОСОБА_7 та ОСОБА_10 для прикриття незаконної діяльності. При цьому ОСОБА_49 , не маючи наміру здійснювати підприємницьку діяльність, погодилась на пропозицію ОСОБА_9 та у середині травня 2015 року передала ОСОБА_9 свої документи, про що ОСОБА_9 повідомив ОСОБА_7 і передав документи ОСОБА_10 з метою підготовки необхідних документів.

Після цього ОСОБА_10 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підготував договір купівлі продажу частки статутного капіталу ТОВ «КОРВУД-Х» від 25.06.2015 року та затвердження на посаду директора товариства ОСОБА_50 , а також інші документи, необхідні для внесення змін до реєстраційних документів. ОСОБА_49 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підписала вказані документи.

26.06.2015 приватний нотаріус ОСОБА_33 , знаходячись у офісному приміщенні, посвідчив підпис ОСОБА_50 у вищевказаних екземплярах статуту ТОВ «КОРВУД-Х».

У кінці червня 2015 року, знаходячись за адресою: АДРЕСА_2 ОСОБА_49 отримала від ОСОБА_9 грошові кошти в розмірі 2000 грн., які йому передала ОСОБА_7 як грошову винагороду за вчинення вищевказаних дій, направлених на створення фіктивного підприємства ТОВ «КОРВУД-Х». Вказані дії надали можливість ОСОБА_9 ОСОБА_7 , ОСОБА_10 та ОСОБА_8 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, використовувати реквізити та поточні рахунки фіктивного підприємства ТОВ «КОРВУД-Х» для здійснення незаконної діяльності.

28.08.2015 року в ході проведення обшуку за адресою : м. Харків, пр. Гагаріна, 4, в оф. 80-а, представниками правоохоронних органів було вилучено печатки, реєстраційні установчі документи, комп`ютерну техніку, з встановленою системою бухгалтерського обліку «1:С бухгалтерія» та електронні ключі системи «клієнт-банк» зазначених вище фіктивних суб`єктів господарювання.

При цьому, в результаті діяльності вказаних фіктивних підприємств, створених та придбаних ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 за вищевказаних обставин, інтересам держави заподіяно матеріальну шкоду у великих розмірах.

Так, ОСОБА_7 , займаючи одночасно посаду директора і головного бухгалтера ТОВ «Інтертехторг», з метою ухилення вказаним підприємством шляхом незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість від сплати до бюджету зазначеного податку, відобразила у податкових деклараціях з податку на додану вартість цього підприємства за вересень, жовтень, листопад 2014 року та січень, лютий 2015 року відомості про придбання товарів та послуг у підконтрольних їй фіктивних підприємств - ПП «Машсервіс-Локомотив», ТОВ «Вугілляпром», хоча при цьому ТОВ «ІНТЕРТЕХТОРГ» фактично не отримувало ніяких товарів та послуг від цих підприємств.

Вказані фінансово-господарські операції, відповідно до акту, виданого ГУ ДФС у Харківській області «Про результати документальної позапланової виїзної перевірки ТОВ «Інтертехторг», податковий номер 35773316 з питань дотримання вимог податкового законодавства при відображенні в податковому обліку фінансово-господарських операцій з платниками податків ПП «Машсервіс-Локомотив», та ТОВ «Вугілляпром» за період з 01.01.2014 року по 28.02.2015 року», призвели до порушення п. 198.1, п. 198.2, п. 198.3, п. 198.6 ст. 198, п. 201.1 ст. 201 Податкового кодексу України, та як наслідок, до ненадходження до бюджету податку на додану вартість в сумі 974 645 грн., яку донараховано як податкове зобов`язання підприємства.

Дії обвинуваченого ОСОБА_8 органом досудового розслідування кваліфіковані за ч. 2 ст. 205 КК України, як фіктивне підприємництво, тобто створення та придбання суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, вчинене повторно, що заподіяло велику матеріальну шкоду державі.

23 лютого 2016 року між обвинуваченим ОСОБА_8 та прокурором укладено угоду про визнання винуватості. Згідно з даною угодою ОСОБА_8 беззастережно та у повному обсязі визнає свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205 КК України.

Сторони погодились на призначення покарання ОСОБА_8 за вказаною статтею КК України у вигляді штрафу в розмірі трьох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що складає 51000 грн.

Розглядаючи питання про затвердження угоди про визнання винуватості, суд виходить з наступного.

Відповідно до вимог ст. 468 КПК України, у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Згідно вимог ч. 4 ст. 469 КПК України угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

Відповідно до ст. 12 КК України злочин, у вчиненні якого обвинувачений визнав себе винуватим, відноситься до злочинів середньої тяжкості, тобто підпадає під дію ч. 4 ст. 469 КПК України.

Судом встановлено, що обвинувачений цілком розуміє положення п. 4, ч. 5 ст. 474 КПК України, що укладання угоди є добровільним, умови угоди не суперечать вимогам КПК України, інтересам суспільства, а кримінальне провадження свідчить про наявність фактичних підстав для визнання винуватості.

Обвинувачений ОСОБА_8 погоджується на призначення узгодженого покарання.

Виходячи з викладеного, суд дійшов висновку про наявність підстав для затвердження угоди між прокурором та обвинуваченим ОСОБА_8 про визнання винуватості та призначення покарання, зазначеного у вказаній угоді.

Речові докази у даному кримінальному провадженню відсутні, цивільний позов не заявлено, витрати на залучення експертів відсутні. Заходи забезпечення кримінального провадження у вигляді особистого зобов`язання залишити незмінними до закінчення дії ухвали суду, тобто до 26 квітня 2016 року.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 314, 373, 374, 469, 475 КПК України, суд

З А С У Д И В :

Угоду від 23 лютого 2016 року між прокурором відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчого відділу Військової прокуратури сил антитерористичної операції ОСОБА_3 та обвинувачем ОСОБА_8 у кримінальному провадженні № 42016051110000025 від 23 лютого 2016 року про визнання винуватості за ч. 2 ст. 205 КК України затвердити.

Визнати ОСОБА_8 винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205 КК України та призначити йому покарання у вигляді трьох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що складає 51000 (п`ятдесят одну тисячу) гривень.

Заходи забезпечення кримінального провадження у вигляді особистого зобов`язання залишити незмінними до закінчення дії ухвали суду, тобто до 26 квітня 2016 року.

Вирок може бути оскаржено до апеляційного суду Харківської області через районний суд першої інстанції протягом 30 днів з дня його проголошення шляхом поданням апеляційної скарги.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.04.2016
Оприлюднено13.03.2023
Номер документу57181070
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —646/2539/16-к

Вирок від 13.04.2016

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Журавель В. А.

Ухвала від 26.02.2016

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Журавель В. А.

Ухвала від 25.02.2016

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Журавель В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні