Рішення
від 13.05.2009 по справі 50/58-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. ка нцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" травня 2009 р. Справа № 50/58-09

вх. № 3533/2-50

Суддя господарського суд у

при секретарі судового зас ідання

за участю представників ст орін:

позивача - Янковський В.В ., дов. № 87 від 02.07.2008 р. відповіда ча - не з"явився

розглянувши справу за поз овом Комунальне підприємс тво "Муніціпальне паркування " м. Харків

до ФОП ОСОБА_2, с. Подв ірки

про розірвання договору

ВСТАНОВИВ:

Позивач просить суд р озірвати договір про експлуа тацію ділянок платного парку вання № 3008080 від 30.08.2008 р. (пр.Гагарін а, 1), укладеного між позивачем та відповідачем у зв"язку з по рушення останнім умов вказан ого договору.

В судовому засіданні 13.05.2009 р. п озивач пояснив що відповіда ч за період дії Договору пере раховує позивачу грошові ко шти лише один раз на місяць, що є порушенням умов вказаного договору, внаслідок чого міс цевий бюджет втрачає відпов ідні надходження та позивач не отримує кошти, надходженн я яких передбачено договором . Крім того, позивачем зазначе но, що при здійсненні ним пер евірки відповідача виявлені порушення умов Договору, Пол оження та Правил зупинки та с тоянки автотранспортних зас обів у місцях паркування в м.Х аркові, а саме: відсутність за собів пожежегасіння, відсутн ість доріжної розмітки та п латіжних документів.

В судове засідання 13.05.2009 р. ві дповідач не з"явився, відзиву та документів в його обгрунт ування не надав, причин неявк и не повідомив, хоча був пові домлений належним чином про дату та час слухання справи, щ о підтверджується поштовим повідомленням про вручення.

На підставі ст. 75 ГПК України , суд вважає можливим розглян ути справу за наявними в ній м атеріалами.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення по зивача, суд встановив наступ не

В 2000 році Харківською міськ ою Радою створено КП “Муніци пальне паркування”. Згідно д о Статуту КП “Муніципальне п аркування”(із змінами), остан нє створено з метою організа ції та обслуговування місць платного паркування транспо ртних засобів у м. Харкові, роз витку мережі місць паркуванн я м. Харкова, поліпшення пропу скної спроможності міських т ранспортних шляхів та еколог ічного становища м. Харкова, о рганізації стягнення плати з а паркування автотранспорту в м. Харкові, надання платних послуг у сфері паркування ав тотранспорту, а також наданн я інших послуг у місцях розмі щення зон паркування. До виді в діяльності підприємства, в тому числі, віднесено й експ луатацію ділянок платного па ркування транспортних засоб ів на території міста Харков а; розробка, виробництво, прид бання, упровадження, експлуа тація та належне утримання т ехнічних засобів контролю та реєстрації паркування транс портних засобів, а також авто матизованої системи оплати м ісць паркування автомобілів ; забезпечення виконання уст ановлених правил паркування ; організація за дорученням Х арківської міської ради стяг нення збору за паркування ав тотранспорту в місті Харкові .

Згідно до статті 5 Статуту п озивача, останній має право у кладати угоди та зобов' язан ий надавати якісні послуги п о паркуванню автомобілів, ко нтролювати забезпечення пов ноти та своєчасності сплати збору за паркування автотран спорту (п. п 5.1, 5.2 статті 5 Статуту ).

Рішенням виконавчого комі тету Харківської міської рад и Харківської області від 05.09.20 07 р. за № 841 “Про визначення місц ь платного паркування автотр анспортних засобів на терито рії міста Харкова” з метою уп орядкування паркування авто транспортних засобів у м. Хар кові, збільшення надходжень до місцевого бюджету було ви значено місця платного парку вання автотранспортних засо бів (в тому числі по пр.Гагарін а, 1 в м.Харкові).

На підставі вищевказаного рішення Харківської місько ї Ради та у відповідності зі с татутом позивача між ним та в ідповідачем було укладено до говір підряду на виконання р обіт за № 3008080 від 30.09.2008 р. (далі - Дог овір) строком до 01.06.2011 р., за умова ми якого позивач доручив від повідачу стягувати збір за п аркову автотранспорту та зді йснювати експлуатацію ділян ок платного паркування за ад ресою: пр.Гагаріна, 1 в м.Харков і в кількості 25 машино-місць, а відповідач в свою чергу зобо в' язався стягувати збір за паркову автотранспорту та з дійснювати експлуатацію ді лянок платного паркування ав тотранспорту згідно до умов договору (п. 1.1 договорів).

Відповідно до п. 1.2 Договору, спільною метою сторін за дог овором є поліпшення пропускн ої спроможності проїзних час тин вулиць міста, збільшення доходів міського бюджету, пі двищення якості надання посл уг населенню з паркування ав тотранспорту.

За умовами Договору, відпо відач зобов' язався в своїй діяльності по стягненню збор у за парковку автотранспорту керуватися Декретом Кабінет у Міністрів України "Про місц еві податки і збори" від 20.05.1993 р. № 56-93, рішенням Харківської місь кої ради та виконавчого комі тету Харківської міської рад и, які регламентують дану дія льність; організувати стягн ення збору за паркування авт отранспорту в містах платног о паркування, зазначених в п.1. 1, з розрахунку 1 грн. за одну год ину паркування з одиниці авт отранспорту, відповідно до р ішення Харківської міської р ади від 22.01.1997 р. №20 "Про встановле ння у м.Харкові єдиної плати з а парковку автотранспорту"; з абезпечити видачу платіжног о документу за паркування та його розміщення в місці, дост упному для візуального контр олю, забезпечити видачу плат іжного документу за паркуван ня та його розміщення в місці , підтримувати належний сані тарний стан місць платного п аркування.

Таким чином, за умовами вище вказаного договору про експ луатацію ділянок платного па ркування позивач фактично де легував відповідачу свої ста тутні функції щодо організа ції та обслуговування місць платного паркування транспо ртних засобів у м. Харкові, орг анізації стягнення плати за паркування автотранспорту в м. Харкові, надання платних по слуг у сфері паркування авто транспорту, експлуатації діл янок платного паркування тра нспортних засобів на територ ії міста Харкова; організаці ї стягнення збору за паркува ння автотранспорту в місті Х аркові (ст. 2 статуту) та взяв на себе право здійснення контр олю щодо належного виконання обов' язкових умов експлуат ації місць платного паркуван ня автотранспорту (п. п 5.1, 5.2 стат ті 5 статуту).

Отже, правочин № 3008080 від 30.08.2008 р ., що існує між позивачем та пе ршим відповідачем, за своєю п равовою природою є договором доручення та регулюються но рмами глави 63 ЦК України (зага льні положення щодо договорі в про надання послуг) та норма ми глави 68 ЦК України (доручен ня).

Глава 63 ЦК України закріплю є основи регулювання зобов' язань з надання послуг, загал ьні положення про надання по слуг. Положення цієї глав и можуть застосовуватися д о всіх договорів про наданн я послуг, якщо це не супере чить суті зобов'язання.

Згідно до ст. 901 ЦК України за договором про надання послу г одна сторона (виконавець) зо бов'язується за завданням д ругої сторони (замовника) на дати послугу, яка споживаєт ься в процесі вчинення пев ної дії або здійснення певно ї діяльності, а замовник зобо в'язується оплатити виконавц еві зазначену послугу, якщо і нше не встановлено договором .

Відповідно стаття 1000 ЦК Укр аїни, за договором доручен ня одна сторона (повірени й) зобов'язується вчинити від імені та за рахунок другої сторони (довірителя) певні юридичні дії. Правочин, вчин ений повіреним, створює, змін ює, припиняє цивільні права т а обов'язки довірителя.

Згідно ст.1003 ЦК України, у дог оворі доручення або у видан ій на підставі договору дові реності мають бути чітко виз начені юридичні дії, які нале жить вчинити повіреному. Дії , які належить вчинити повіре ному, мають бути правомірним и, конкретними та здійсненни ми.

Відповідно до ст.1004 ЦК Україн и, повірений зобов'язаний вчи няти дії відповідно до зміс ту даного йому доручення

Статтею 1006 ЦК України визна чені обов'язки повіреного, а саме: повідомляти довірителе ві на його вимогу всі відомос ті про хід виконання його дор учення; після виконання дору чення або в разі припинення д оговору доручення до його в иконання негайно повернут и довірителеві довіреність , строк якої не закінчився, і н адати звіт про виконання дор учення та виправдні документ и, якщо це вимагається за умо вами договору та характером доручення; негайно передати довірителеві все одержане у зв'язку з виконанням доруче ння.

Одним із загальних принцип ів цивільного законодавства є принцип свободи договору, я кий знайшов своє відображенн я у статтях 627 Цивільного коде ксу України. Свобода договор у включає й вільне визначенн я сторонами його умов, де фікс уються взаємні права та обов ' язки.

Згідно ст. 629 ЦК України , договір є обов' язковим для виконання сторонами.

Згідно статті 526 ЦК України, з обов"язання має виконуватися належним чином відповідно д о умов договору та вимог цьог о Кодексу, інших актів цивіль ного законодавства, а за відс утності таких умов та вимог - в ідповідно до звичаїв діловог о обороту або інших вимог, що з вичайно ставляться.

Згідно до ст.628 Цивільного ко дексу України, зміст договор у становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, як і є обов'язковими відповідн о до актів цивільного законо давства.

Положення про порядок обчи слення та сплати до міського бюджету збору за парковку ав тотранспорту (далі - Положенн і), затвердженим рішенням 8 сес ії Харківської міської ради 3 скликання від 28.05.1999р. визначен ий єдиний механізм стягненн я та порядок сплати збору за п арковку автотранспорту в м. Х аркові.

Відповідно до п.п.4.1,4.2,4.3 Положе ння, організація, на яку покла дені функції по стягненню зб ору, враховує суми зібраних к оштів на власному розрахунко вому рахунку, 11, 21 числа кожного місяця і 1 числа місяця, насту пного за звітним, перерахову є до міського бюджету 100% факти чно зібраного нею збору за ми нулий період, у тому числі отр имані авансові платежі збору .

Відповідно до п.4.3 Положення , організація, на яку покладен і функції по стягненню збору , повинна щомісяця протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяц я, подавати до відповідної де ржавної податкової інспекці ї і Департаменту бюджету і фі нансів Харківської міської р ади податковий розрахунок су ми збору за минулий місяць.

Згідно п.3.1 Договору, відпові дач зобов"язався 11 та 21 числа к ожного місяця і 1 числа місяця , наступного за звітним, перер аховувати на розрахунковий р ахунок КП “Муніципальне парк ування” 100% фактично зібраного нею збору за паркування авто транспорту, який становить 3% о фіційно встановленого неопо даткованого мінімуму доходу громадян , або 51 коп. з 1 грн. за к ожну годину паркування і 9 % ек сплуатаційних витрат, що ста новить 9 коп. з 1 грн. за кожну го дину паркування (в тому числі ПДВ - 20%).

Крім зобов"язань по організ ації стягнення збору за парк ування автотранспорту, на ві дповідача спірним Договором були покладені обов"язки щод о підтримки належного саніт арного стану місць паркуванн я, а також надано право забез печити за власний рахунок об ладнання території ділянки д ля паркування автотранспорт у доріжними знаками та розмі ткою, а в разі потреби, другим обладнанням встановленого з разку, погодженого з Департа ментом будівництва та архіте ктури м.Харкова.

Відповідно до п.5.2 Положення , контроль за дотриманням "Пра вил зупинки та стоянки автот ранспортних засобів у місцях парковки в м.Харкові здійсню є відділ ДАІ ХМУ УМВС України в Харківській області.

Згідно Правил зупинки та с тоянки автотранспортних зас обів у місцях паркування в м.Х аркові, які є додатком №3 до По ложення, місця та зони стоянк и автотранспортних засобів п овинні бути обладнаними заз наченими в правилах доріжним и знаками, позначені дорожнь ою розміткою 1.1 (вузька суціль на лінія) та визначений мінім альний розмір одного паркува льного місяця.

Крім того, в правилах зазнач ено, що обладнання місць і зон для стоянки (парковки) техніч ними засобами повинно викону ватися у відповідності до пр оектів організації дорожньо го руху, погоджених з Державт оінспекцією та затвердженим и в установленому порядку.

Як вбачаться з матеріалів с прави, відповідач лише один р аз на місяць замість трьох пл ажетів перераховував на раху нок позивача фактично зібран ий ним збір за паркування авт отранспорту, чим порушував у мови Договору.

Крім того, позивачем при зд ійсненні перевірки виявлені наступні порушення умов Дог овору, Положення та Правил зу пинки та стоянки автотранспо ртних засобів у місцях парку вання в м.Харкові: відсутніст ь засобів пожежегасіння, від сутність доріжної розмітки т а платіжних документів.

Правові наслідки порушенн я зобов' язання встановлені статтею 611 Цивільного кодексу України. Відповідно до части ни 1 вказаної статті, у разі по рушення зобов' язання наста ють правові наслідки, встано влені договором або законом, зокрема: розірвання договор у.

Відповідно до ст. 907 ЦК Україн и, договір про надання послу г може бути розірваний, у том у числі шляхом односторонньо ї відмови від договору, в пор ядку та на підставах, встано влених цим Кодексом, іншим законом або за домовленістю сторін.

Згідно ст. 651 ЦК України, дого вір може бути змінено або роз ірвано за рішенням суду на ви могу однієї із сторін у разі і стотного порушення договору другою стороною та в інших ви падках, встановлених договор ом або законом. Істотним є так е порушення стороною договор у, коли внаслідок завданої ци м шкоди друга сторона значно ю мірою позбавляється того, н а що вона розраховувала при у кладанні договору.

Відповідно до ст. 4-3 ГПК Украї ни судочинство у господарськ их судах здійснюється на зас адах змагальності. Сторони т а інші особи, які беруть участ ь у справі, обґрунтовують сво ї вимоги і заперечення подан ими суду доказами.

Відповідно до вимог ст. 32 ГПК України: доказами у справі є б удь-які фактичні дані, на підс таві яких господарський суд у визначеному законом поряд ку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яки х ґрунтуються вимоги і запер ечення сторін, а також інші об ставини, які мають значення д ля правильного вирішення гос подарського спору.

При цьому, належністю доказ ів є спроможність фактичних даних містити інформацію щод о обставин, що входять до пред мета доказування, слугувати аргументами (посилками) у про цесі встановлення об'єктивно ї істини.

Стаття 129 Конституції Украї ни відносить до основних зас ад судочинства змагальність сторін.

Відповідно до ст. 33 Господар ського процесуального кодек су України кожна сторона пов инна довести ті обставини, на які вона посилається як на пі дставу своїх вимог і запереч ень.

Згідно із ст. 34 ГПК України го сподарський суд приймає тіль ки ті докази, які мають значен ня для справи.

Відповідно до ст. 43 ГПК Украї ни, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім п ереконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об' єктивному розгляді в судовом у процесі всіх обставин спра ви в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мают ь для господарського суду за здалегідь встановленої сили . Визнання однією стороною фа ктичних даних і обставин, яки ми інша сторона обґрунтовує свої вимоги або заперечення, для господарського суду не є обов'язковим.

Відповідач не скористався своїм право та не представив суду доказів належного вико нання ним умов Договору.

Відповідно до п.4.3 Положення , організація несе відповіда льність за несвоєчасне та не в повному обсязі перерахува ння коштів до бюджету згідно з договором і чинним законод авством, а також за несвоєчас не подання розрахунку до дер жавної податкової інспекції .

Оскільки відповідно до умо в укладеного сторонами Догов ору, вони зобов"язалися діяти для досягнення спільної мет и, в тому числі, поліпшення про пускної спроможності проїзн их частин вулиць міста, збіль шення доходів міського бюдже ту, підвищення якості наданн я послуг населенню з паркува ння автотранспорту, однак не виконання відповідачем умов Договору завдає шкоду місце вому бюджету та позбавляє по зивача того, на що він розрах овував при укладанні цього Д оговору, суд вважає його вимо ги щодо розірвання Договору обґрунтованими, правомірним и, підтвердженими належними доказами та таким, що підляга ють задоволенню.

Відповідно до ст.44 та ст. 49 ГПК України, у разі задоволення п озову, витрати по сплаті держ авного мита та витрати на інф ормаційне-технічне забезпеч ення покладаються на відпові дача.

Враховуючи викладене та ке руючись ст.ст.526,528,629,651,901,907, 1000,1003,1004,1006 ЦК України, ст.ст. 1, 4, 12, 43, 47-49,75,82-85 ГПК Ук раїни, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити п овністю.

Розірвати договір № 3008080 від 3 0.09.2008 р. підряду на виконання роб іт (пр.Гагаріна, 1 в м.Харкові), у кладений між комунальним під приємством "Муніціпальне пар кування" (код 31060190, м.Харків, вул. Римарська, 18) та фізичною особ ою-підприємцем ОСОБА_2 (ід ентифікаційний номер НОМЕ Р_1, АДРЕСА_1)

Стягнути з фізичної особи-п ідприємця ОСОБА_2 (ідентиф ікаційний номер НОМЕР_1, АДРЕСА_1) на користь комунал ьного підприємства "Муніціпа льне паркування" (код 31060190, м.Хар ків, вул.Римарська, 18) 85 грн. 00 коп . державного мита та 312 грн. 50 коп . витрат на інформаційно-техн ічне забезпечення судового п роцесу.

Видати наказ після набранн я рішенням законної сили.

Суддя

Дата ухвалення рішення13.05.2009
Оприлюднено26.07.2010
Номер документу5790902
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —50/58-09

Постанова від 21.09.2009

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Шевель О.В.

Рішення від 13.05.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні