Рішення
від 22.09.2009 по справі 62/130-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. ка нцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" вересня 2009 р. Справ а № 62/130-09

вх. № 6385/4-62

Суддя господарського суд у Суярко Т.Д.

при секретарі судового за сідання Бабіч С.І.

за участю представників ст орін:

прокурора - Кузьмін Л.В., пос відчення №713 від 12.11.08р. позивача - Маяцька Т.Г., дов. №45 від 16.01.09 р. відповідача - не з"явився

розглянувши справу за поз овом Військового прокуро р Харківського гарнізону м. Х арків в інтересах держави уповноваженим органом якої є Міністерство оборони Украї ни в особі Військової част ини А-4104 м. Чугуїв

до Суб"єкта підприємниц ької діяльності фізичної осо би ОСОБА_2, м. Чугуїв

про стягнення 2650,66 грн.

ВСТАНОВИВ:

Військовий прокурор Х арківського гарнізону в інте ресах держави в особі ВЧ А 4104 зв ернувся до господарського су ду із позовною заявою про стя гнення з відповідача - СПДФО ОСОБА_2 заборгованості за д оговором оренди державного м айна №56 від 03.11.03р. в сумі 2650,66грн.

Ухвалою господарського су ду Харківської області від 06.0 8.09р. порушено провадження у сп раві та призначено її розгля д на 26.08.09р. о 14:20 год.

Ухвалою господарського су ду Харківської області від 26.0 8.09р. у зв"язку з неявкою предста вника відповідача у судове з асідання, а також необхідніс тю витребування у сторін док ументів необхідних для виріш ення спору по суті, розгляд сп рави було відкладено на 14.09.09р.

В судовому засіданні 14.09.09р. ог олошено перерву для виготовл ення повного тексту рішення по справі до 15:20 год. 22.09.09р.

Прокурор та представник по зивача підтримують позовні в имоги в повному обсязі та про сять суд їх задовольнити з пі дстав викладених у позовній заяві.

Відповідач у судове засіда ння не з' явився, відзиву та в итребуваних судом документі в не надав, про причини неявки суд не повідомив.

Враховуючи те, що норми ст.38 Г ПК України щодо обов' язку г осподарського суду витребув ати у сторін документи і мате ріали, необхідні для вирішен ня спору, кореспондуються з д испозитивним правом сторін п одавати докази, а п. 4 ч. 3 ст. 129 Кон ституції України визначає од ним з принципів судочинства свободу в наданні сторонами суду своїх доказів і у доведе нні перед судом їх переконли вості, суд вважає, що господар ським судом в межах наданих н им повноважень створені нале жні умови для надання сторон ами доказів та здійснені всі необхідні дії щодо витребув ання додаткових доказів, а та кож вважає за можливе розгля д справи за

позовною заявою позивача за наявними у справі матеріа лами і документами.

Розглянувши матеріали спр ави, надані докази, вислухавш и пояснення представників по зивача та прокурора, суд вста новив наступне.

Між сторонами по справі був укладений договір оренди де ржавного майна № 56 від 03.11.03 р., за яким відповідач отримав у ор ендне платне користування не житлове приміщення загальн ою площею 94,13 кв.м., що розташова на за адресою: 63501, Харківська о бласть, м.Чугуїв, м/р-н Авіатор , які знаходяться на балансі В ійськової частини А-4104 (позива ча по справі), з метою використ ання під кафе.

Відповідно до п.3.5 вказаного договору, орендна плата пере раховується Орендарем щоміс ячно, не пізніше 12 числа місяц я, наступного за звітним. Пунк том 5.2. договору передбачено, щ о орендар повинен своєчасно і в повному обсязі сплачуват и орендну плату. Строк дії дог овору становить 1 рік та діє до 03.11.04р. включно. У разі відсутнос ті заяви однієї із сторін про припинення або зміну догово ру протягом 30 днів після закін чення його строку, договір вв ажається продовженим на той самий термін і на тих самих ум овах. Додатковою угодою від 01. 01.05р. строк дії договору продов жено до 31.12.05р.

Сторонами не надано суду до казів, які б свідчили про змін у чи припинення вказаного до говору оренди. З огляду на нав едене, договір оренди держав ного майна №56 від 03.11.03р. вважаєт ься продовженим на той самий термін і на тих самих умовах.

Відповідно до п.3.1. Договору о рендна плата визначається на підставі Методики розрахунк у орендної плати, затверджен ої Кабінетом Міністрів Украї ни, і становить без ПДВ за базо вий місяць розрахунку (остан ній місяць, по якому є інформа ція про індекс інфляції) - лист опад місяць 2003 року - 226,67 грн. Орен дна плата за кожний наступни й місяць визначається шляхом коригування орендної плати за попередній місяць на інде кс інфляції за поточний міся ць.

Позивач, виконуючи свої зоб ов"язання з договором оренди № 56 від 03.11.03р., передав відповіда чеві нежитлові приміщення, щ о є предметом цього договору (нежитлове приміщення загал ьною площею 94,13 кв.м., що розташо вана за адресою: 63501, Харківська область, м.Чугуїв, м/р-н Авіато р), даний факт підтверджуєтьс я актом приймання-передачі о рендованого майна, підписани м сторонами 03.11.03р. (Додаток №1 до Договору).

Внаслідок не виконання від повідачем зобов"язання по оп латі орендної плати за корис тування нежитловими приміще ннями, в розмірі та строки пер едбачені договором оренди №5 6 від 03.11.03р., у нього утворилась з аборгованість за період з 01.01.05 р. по 01.09.06р. в сумі 2650,66 грн.

Відповідач доказів оплати заборгованості суду не нада в, контррозрахунку орендної плати та правильності її на рахування суду не представив .

Згідно ст. 33 ГПК України кожн а сторона повинна довести ті обставини, на які вона посила ється як на підставу своїх ви мог і заперечень.

Згідно ст.ст. 759, 762 Цивільного кодексу України, за договоро м найму (оренди) наймодавець п ередає або зобов'язується пе редати наймачевi майно у кори стування за плату на певний с трок. За користування майном з наймача справляється плат а, розмiр якої встановлюється договором найму. Плата за кор истування майном може вносит ися за вибором сторiн у грошов iй або натуральнiй формi. Форма плати за користування майно м встановлюється договором н айму. Плата за користування м айном вноситься щомiсячно, як що iнше не встановлено догово ром.

Відповідно до ст.. 286 ГК Украї ни, орендна плата - це фіксован ий платіж, який орендар сплач ує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарськ ої діяльності. Строки внесен ня орендної плати визначають ся в договорі.

У відповідності до ст. 629 ЦК У країни договір є обов'язкови м для виконання сторонами. Зг ідно ст.ст. 525, 526 ЦК України однос тороння відмова від зобов'яз ання або одностороння зміна його умов не допускається, як що інше не встановлено догов ором або законом. Зобов'язанн я має виконуватися належним чином відповідно

до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів ци вільного законодавства, а за відсутності таких умов та ви мог - відповідно до звичаїв ді лового обороту або інших вим ог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст.ст. 18, 19 Закон у України «Про оренду держав ного та комунального майна», строки внесення орендної пл ати визначаються в договорі, а орендар зобов' язаний вно сити її своєчасно і у повному обсязі.

Стаття 530 ЦК України передба чено строк (термін) виконання зобов'язання. Якщо у зобов'яз анні встановлений строк (те рмін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей стр ок (термін).

На підставі викладеного, з у рахуванням обставин справи, суд приходить до висновку, що відповідач не виконав свої з обов' язання за договором зі сплати орендної плати в розм ірі 2650,66 грн., чим порушив вимог и ст. 525, 526, 530, 570, 629 ЦК України, а також права позивача, які підлягаю ть захисту шляхом присудженн я до стягнення з відповідача на користь позивача вказани х сум. Таким чином, позовні вим оги в цій частині є законними , обґрунтованими і підлягают ь задоволенню.

Відповідно до ст.49 ГПК Украї ни, витрати по сплаті держмит а та витрати на інформаційно -технічне забезпечення судов ого процесу підлягають відне сенню на відповідача.

Відповідно до п. 2 ст. 121 Консти туції України, на прокуратур у України покладається предс тавництво в суді інтересів д ержави та громадянина у випа дках, визначених законом. Ст. 1 23 Конституції України передб ачено, що організація і поряд ок діяльності органів прокур атури визначається законом.

Відповідно до ст. 36-1 Закону У країни «Про прокуратуру», пі дставою для представництва п рокуратурою у суді інтересів громадянина або держави пол ягає у здійсненні прокурорам и від імені держави процесуа льних та інших дій, спрямован их на захист інтересів грома дянина або держави у випадка х, передбачених законом. Підс тавою представництва у суді інтересів громадянина є його неспроможність через фізичн ий чи матеріальний стан, похи лий вік або з інших поважних п ричин самостійно захистити с вої порушені чи оспорювані п рава або реалізувати процесу альні повноваження, а інтере сів держави - наявність пор ушень або загрози порушень е кономічних, політичних та ін ших державних інтересів внас лідок протиправних дій (безд іяльності) фізичних або юрид ичних осіб, що вчиняються у ві дносинах між ними або з держа вою.

Згідно рішення Конституці йного суду України від 08.04.1999 р. № 3-рп/99 у справі за конституційн им поданням Вищого арбітражн ого суду України та Генераль ної прокуратури України щодо офіційного тлумачення полож ень статті 2 Арбітражного про цесуального кодексу України , під поняттям орган, уповнова жений державою здійснювати в ідповідні функції у спірних відносинах, потрібно розуміт и орган державної влади чи ор ган місцевого самоврядуванн я, якому законом надано повно важення органу виконавчої вл ади.

Враховуючи вищевикладене , на підставі ст. ст. 334, 525, 526, 530, 546, 549, 551, 7 59, 762 Цивільного кодексу Україн и, ст. 18 Закону України «Про ор енду державного та комунальн ого майна», керуючись ст. ст. 22, 24, 33, 34, 43, 75, 82-85 Господарського проце суального кодексу України, с уд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити по вністю.

Стягнути з Суб"єкта підприє мницької діяльності фізично ї особи ОСОБА_2 (АДРЕСА_1 , свідоцтво про реєстрацію су б"єкта підприємницької діяль ності НОМЕР_1) на користь В ійськової частини А 4104 (63500, м.Чуг уїв, розрахунковий рахунок

№35229010000298 УДК у Харківській обл асті, код 07785381, МФО 851011) 2650,66 грн. забо ргованості.

Стягнути з Суб"єкта підприє мницької діяльності фізично ї особи ОСОБА_2 (АДРЕСА_1 , свідоцтво про реєстрацію су б"єкта підприємницької діяль ності НОМЕР_1)на користь д ержбюджету України, одержува ч - УДК у м. Харкові, № рахунку 311 10095700002 код ЄДРПОУ 24134490, код бюджетн ої класифікації 22090200,символ зв ітності банку 095, банк одержув ача - ГУДКУ у Харківській обл., МФО 851011, 102,00 грн. держмита.

Стягнути з Суб"єкта підприє мницької діяльності фізично ї особи ОСОБА_2 (АДРЕСА_1 , свідоцтво про реєстрацію су б"єкта підприємницької діяль ності НОМЕР_1) на користь д ержбюджету України 312,50 грн. вит рат на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су, одержувач коштів - УДК у м . Харкові, № рахунку 31213259700002, код ЄД РПОУ 24134490, код бюджетної класиф ікації 22050000,символ звітності б анку 259, банк одержувача - ГУДКУ у Харківській обл., МФО 851011.

Видати накази після набран ня ухвалою законної сили.

Суддя Суярко Т.Д.

Повний текст рішення по справі №62/130-09 підписано 14.09.09р.

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення22.09.2009
Оприлюднено21.07.2010
Номер документу5798139
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —62/130-09

Постанова від 20.12.2009

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Білоконь Н. Д.

Рішення від 22.09.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Суярко Т.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні