Постанова
від 26.05.2016 по справі 803/507/15-а
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 травня 2016 року Справа № 803/507/15-a

Волинський окружний адміністративний суд у складі:

Волинський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Александрової М.А.,

розглянувши в місті Луцьку в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Луцького об'єднаного управління пенсійного фонду України Волинської області до Приватного сільськогосподарського підприємства "Заповіт" про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах,

ВСТАНОВИВ:

18 березня 2015 року управління Пенсійного фонду України в Луцькому районі Волинської області (УПФУ в Луцькому районі) звернулося з адміністративним позовом до Приватного сільськогосподарського підприємства "Заповіт" (ПСП "Заповіт") про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, за період з січня 2012 року по лютий 2015 року в сумі 30 829 грн. 75 коп.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач зобов'язаний проводити відшкодовування Пенсійному фонду сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, відповідно до пунктів "б" - "з" частини першої статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" та пункту 2 Розділу ХV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Відповідно до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду № 21-1 від 19 грудня 2003 року, підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Відповідач не проводив відшкодування Пенсійному фонду витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, тому заборгованість ПСП "Заповіт" з січня 2012 року по лютий 2015 року становить 30 829 грн. 75 коп., яку позивач просив стягнути з відповідача в судовому порядку.

Ухвалою Волинського окружного адміністративного суду від 16 квітня 2015 року позовну заяву управління Пенсійного фонду України в Луцькому районі Волинської області до Приватного сільськогосподарського підприємства "Заповіт" в частині стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, за період з січня 2012 року по серпень 2014 року включно залишено без розгляду у зв'язку із пропущенням встановленого законом строку звернення до адміністративного суду і відсутністю у суду підстав для визнання причин пропуску строку звернення до адміністративного суду поважними (а.с. 45-47).

Постановою Волинського окружного адміністративного суду від 16 квітня 2015 року стягнуто з Приватного сільськогосподарського підприємства "Заповіт" на користь управління Пенсійного фонду України в Луцькому районі Волинської області заборгованість з відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, в розмірі 4 950 грн. 42 коп. (чотири тисячі дев'ятсот п'ятдесят грн. 42 коп.) за вересень 2014 року - лютий 2015 року включно (а.с. 48-49).

Ухвалою Львівського апеляційного адміністративного суду від 14 квітня 2016 року ухвалу Волинського окружного адміністративного суду від 16 квітня 2015 року про залишення позовної заяви без розгляду в частині позовних вимог скасовано, а справу направлено до суду першої інстанції для продовження розгляду (а.с. 86-88).

Ухвалою суду від 10 травня 2016 року адміністративну справу № 803/507/15-а за позовом управління Пенсійного фонду України в Луцькому районі Волинської області до Приватного сільськогосподарського підприємства "Заповіт" про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, за період з січня 2012 року по серпень 2014 року призначено до судового розгляду (а.с. 93).

Ухвалою Волинського окружного адміністративного суду від 26 травня 2016 року допущено заміну позивача управління Пенсійного фонду України в Луцькому районі Волинської області його правонаступником - Луцьким об'єднаним управлінням пенсійного фонду України Волинської області (а.с. 117-118).

Отже, предметом даного судового розгляду є стягнення з ПСП "Заповіт" на користь Луцького об'єднаного управління пенсійного фонду України Волинської області заборгованості з відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, за період з січня 2012 року по серпень 2014 року в сумі 25 879 грн. 33 коп.

Письмових заперечень проти адміністративного позову відповідач суду не подав.

В судове засідання представник позивача не прибув, проте подав суду письмове клопотання від 16 травня 2016 року про розгляд справи за його відсутності (а.с. 102).

Відповідач в судове засідання також не прибув, поштове відправлення з копією ухвали про призначення справи до судового розгляду від 10 травня 2016 року, повістками про виклик до суду в адміністративній справі, надіслані за місцезнаходженням відповідача згідно із даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (вул. Центральна, буд. 1, с. Лище, Луцький р-н, Волинська обл., 45638), повернулись до суду з довідкою відділення поштового зв'язку "за зазначеною адресою не знаходиться" (а.с. 105-108, 113-116), тобто не вручене адресату з незалежних від суду причин, а тому відповідно до частини одинадцятої статті 35 Кодексу адміністративного судочинства України (КАС України) вважається, що останній належним чином був повідомлений про розгляд справи.

Відповідно до частини четвертої статті 122 КАС України особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності. Згідно із частиною четвертою статті 128 КАС України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів. Відповідно до частини шостої статті 128 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта. Як передбачено частиною першою статті 41 КАС України, у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Таким чином, оскільки представники сторін, належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, в судове засідання не прибули, при цьому представником позивача було заявлено письмове клопотання про розгляд справи за його відсутності, а дану справу можливо розглянути і вирішити на підставі наявних у ній доказів, тому суд приходить до висновку, що судовий розгляд справи необхідно здійснювати в порядку письмового провадження, без фіксування судового засідання технічними засобами.

Дослідивши письмові докази, суд приходить до висновку, що адміністративний позов слід задовольнити з таких мотивів та підстав.

Судом встановлено, що 18 квітня 2000 року ПСП "Заповіт" зареєстроване як суб'єкт господарювання, місцезнаходженням юридичної особи значиться: вул. Центральна, буд. 1, с. Лище, Луцький р-н, Волинська обл., 45638, ідентифікаційний код юридичної особи 03737304. Дані обставини стверджуються спеціальним витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців № 21940809 (а.с. 109); перебуває на обліку в УПФУ в Луцькому районі як платник страхових внесків та зобов'язаний відшкодовувати витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, відповідно до пункту 2 розділу ХV "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Пенсію на пільгових умовах було призначено громадянину ОСОБА_1 з 06 січня 2012 року, що перебував у трудових відносинах з відповідачем. Вказані обставини позивач підтвердив копіями протоколу № 300001 від 24 квітня 2012 року, трудової книжки ОСОБА_1 (а.с. 27, 33).

Позивачем за період з січня 2012 року по серпень 2014 року були понесені витрати на виплату і доставку пенсії, призначеної на пільгових умовах, громадянину ОСОБА_1 в сумі 25 879 грн. 33 коп.

Заборгованість з відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, за період з січня 2012 року по серпень 2014 року включно в сумі 25 879 грн. 33 коп. у відповідача виникла у зв'язку із технічною помилкою і неможливістю внесення в базу Автоматизованої системи обробки пенсійної документації (АСОПД) позначки коду підприємства. Внаслідок вказаних обставин за січень 2012 року - серпень 2014 року в картці особового рахунку ПСП "Заповіт" обліковано вказану заборгованість (за 2012 рік - 9 377 грн. 93 коп., за 2013 рік - 9 900 грн. 84 коп., за січень - серпень 2014 року - 6 600 грн. 64 коп.), проведено інвентаризацію повноти виставлення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. 16 січня 2015 року позивачем направлено ПСП "Заповіт" розрахунки фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, з 2013, 2014, 2015 років (а.с. 20, 21, 22, 23).

Відповідач обов'язку з відшкодування Пенсійному фонду фактичних витрат на виплату та доставку вказаних пільгових пенсій не виконав, у зв'язку із чим за ним рахується заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, за період з січня 2012 року по серпень 2014 року включно в сумі 25 879 грн. 33 коп.

Згідно із пунктами "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, - за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць; працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць.

Відповідно до пункту 2 розділу ХV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення". У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 цього Закону.

Підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Підпунктами 6.4, 6.7 пункту 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України № 21-1 від 19 грудня 2003 року (з наступними змінами та доповненнями), передбачено, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання тощо), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства у розрахунку, який направляється підприємству в місячний строк з дня прийняття рішення про зміну розміру пенсії або про припинення виплати пенсії.

Пунктом 6 частини першої статті 1 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" визначено, що, недоїмка - це сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та /або несплачена у строки, встановлені цим Законом, обчислена територіальним органом ПФУ у випадках, передбачених цим Законом.

Відповідно до частини п'ятої статті 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" строк давності до стягнення недоїмки, пені та штрафів не застосовується.

Таким чином, оскільки відповідач, який зобов'язаний відшкодовувати фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, не відшкодував таких витрат, у зв'язку з чим виникла заборгованість, тому суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Керуючись частиною шостою статті 128, статтями 162, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, на підставі Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", Закону України "Про пенсійне забезпечення", суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити.

Стягнути з Приватного сільськогосподарського підприємства "Заповіт" (Волинська область, Луцький район, село Лище, вулиця Центральна, будинок, 1, ідентифікаційний код юридичної особи 03737304) на користь Луцького об'єднаного управління пенсійного фонду України Волинської області (місто Луцьк, проспект Президента Грушевського, будинок 1, ідентифікаційний код 40370530) заборгованість з відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, в розмірі 25 879 грн. 33 коп. (двадцять п'ять тисяч вісімсот сімдесят дев'ять гривень тридцять три копійки) за січень 2012 року - серпень 2014 року включно.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого статтею 186 КАС України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку повністю або частково шляхом подання апеляційної скарги до Львівського апеляційного адміністративного суду через Волинський окружний адміністративний суд. Апеляційна скарга на постанову суду подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Львівського апеляційного адміністративного суду.

Суддя М.А. Александрова

Дата ухвалення рішення26.05.2016
Оприлюднено06.06.2016
Номер документу58011462
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —803/507/15-а

Ухвала від 07.02.2020

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Андрусенко Оксана Орестівна

Ухвала від 07.02.2020

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Андрусенко Оксана Орестівна

Ухвала від 03.02.2020

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Андрусенко Оксана Орестівна

Ухвала від 03.02.2020

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Андрусенко Оксана Орестівна

Постанова від 26.05.2016

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Александрова Марія Ананіївна

Постанова від 26.05.2016

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Александрова Марія Ананіївна

Ухвала від 21.05.2015

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Большакова Олена Олегівна

Ухвала від 16.04.2015

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Александрова Марія Ананіївна

Постанова від 16.04.2015

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Александрова Марія Ананіївна

Ухвала від 30.03.2015

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Александрова Марія Ананіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні