Ухвала
від 01.06.2016 по справі 17/179
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, телефон 096-068-16-02

У Х В А Л А

01.06.2016р. Справа № 17/179

Позивач: Державне підприємство «Придніпровська залізниця», м. Дніпропетровськ

до відповідача: Закритого акціонерного товариства «Центральна збагачувальна фабрика «Донецька», м. Торез

про заміну сторони

Суддя Матюхін В.І.

Представники:

позивача: не з'явився

відповідача: не з'явився

Рішенням господарського суду Донецької області від 20.09.2010р. позовні вимоги Державного підприємства «Придніпровська залізниця» задоволено в повному обсязі і з Закритого акціонерного товариства «Центральна збагачувальна фабрика «Донецька» стягнуто штраф у розмірі 14765,00грн. за неправильно вказану у накладній масу вантажу; 147,65 грн. - на відшкодування сплаченого державне мита; 236,00 грн. - на відшкодування витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

На виконання рішення видано наказ.

За заявою позивача ОСОБА_1 ДВС Торезького МУЮ 07.04.2014р . було відкрите виконавче провадження №42873147 на підставі вищезазначеного наказу .

13.05.2016р. Публічне акціонерне товариство «Українська залізниця» звернулось до господарського суду з заявою про заміну сторони виконавчого провадження Державного підприємства «Придніпровська залізниця» його правонаступником - Публічним акціонерним товариством «Українська залізниця».

В обґрунтування заяви ПАТ «Українська залізниця» посилається на Закон України «Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування» та постанову Кабінету Міністрів України №200 від 25.06.2014р. «Про утворення Публічного акціонерного товариства «Українська залізниця», відповідно до якої на базі Державної адміністрації залізничного транспорту (Укрзалізниця) і підприємств та установ залізничного транспорту загального користування, які реорганізовуються шляхом злиття , утворюється ПАТ «Українська залізниця», ОСОБА_2 додатку 1 цієї постанови в перелік підприємств, які реорганізувались, увійшло і Державне підприємство «Придніпровська залізниця».

Також заявник посилається на затверджений 18.08.2015р. Міністерством інфраструктури України передавальний акт, відповідно до якого правонаступництво щодо всього майна, усіх прав та обов'язків ДП «Придніпровська залізниця». Після його реорганізації шляхом злиття переходить до ПАТ «Українська залізниця».

Дослідивши матеріали справи та додані до заяви заявника документи, господарський суд встановив:

Відповідно до Закону України «Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування» Кабінет міністрів України постановою №200 від 25.06.20141р. «Про утворення публічного акціонерного товариства «Українська залізниця» (п .1) утворив публічне акціонерне товариство «Українська залізниця» на базі Державної адміністрації залізничного транспорту (код згідно з ЄДРПОУ 00034045), підприємств та установ залізничного транспорту загального користування, які реорганізовуються шляхом злиття , згідно з додатком 1 .

ОСОБА_2 додатку 1 вказаної постанови, Державне підприємство «Придніпровська залізниця» увійшло в перелік підприємств та установ залізничного транспорту загального користування, на базі яких утворюється публічне акціонерне товариство «Українська залізниця».

Також п.5 зазначеної постанови КМУ Міністерство інфраструктури зобов'язано вжити до 31 грудня 2015р. заходів для припинення Укрзалізниці та підприємств, зазначених у додатку 1.

21.10.2015 року до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців було внесено запис про проведення державної реєстрації юридичної особи - публічного акціонерного товариства «Українська залізниця».

ОСОБА_2 з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань станом на 01.06.2016р., який було зроблено судом за власною ініціативою, юридична особа Державне підприємство «Придніпровська залізниця» перебуває в стані припинення та на час розгляду справи не припинене , тобто:

- п.5 постанови КМУ №200 від 25.06.20141р. Міністерство інфраструктури ні в обумовлений в ньому строк (до 31 грудня 2015р.), ні на даний час не виконало;

- позивач по даній справі на час розгляду справи перебуває на стадії реорганізації.

За таких обставин і зважаючи на те, що:

Відповідно до ст.104 Цивільного кодексу України, юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття , приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов'язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення .

Статтею 59 Господарського кодексу України передбачено, що припинення суб'єкта господарювання здійснюється відповідно до закону .

Відповідно до п.4 ст.1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», державна реєстрація юридичних осіб (державна реєстрація) - це офіційне визнання шляхом засвідчення державою факту створення або припинення юридичної особи, зміни відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, про юридичну особу та фізичну особу - підприємця, а також проведення інших реєстраційних дій, передбачених цим Законом.

ОСОБА_2 п.3 ст.4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», «у разі злиття юридичних осіб здійснюється державна реєстрація новоутвореної юридичної особи та державна реєстрація припинення юридичних осіб, що припиняються у результаті злиття . Припинення вважається завершеним з дати державної реєстрації припинення юридичних осіб, що припиняються у результаті злиття» .

Відповідно до ч.1 ст. 25 Господарського процесуального кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення діяльності суб'єкта господарювання шляхом реорганізації (злиття , приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, господарський суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов'язкові для нього так само, як вони були обов'язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Господарський суд дійшов висновку, що запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань про припинення юридичної особи - Державного підприємства «Придніпровська залізниця» не внесено і, як наслідок, реорганізація (припинення діяльності) позивача ще не завершена, така юридична особа як Державне підприємство «Придніпровська залізниця» не припинилась, а тому заява про заміну сторони подана передчасно і задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного, ст.104 Цивільного кодексу України, ст.59 Господарського кодексу України, ст.ст.1, 4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» і керуючись ч.2 ст. 25 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

У Х В А Л И В :

В задоволенні заяви Публічного акціонерного товариства «Українська залізниця» про заміну сторони виконавчого провадження Державного підприємства «Придніпровська залізниця» його правонаступником - Публічним акціонерним товариством «Українська залізниця», відмовити.

Суддя В.І. Матюхін

Надруковано примірників:

1 - до справи;

1 - позивачу;

1 - відповідачу.

Вик:

Тел.

Дата ухвалення рішення01.06.2016
Оприлюднено07.06.2016
Номер документу58074409
СудочинствоГосподарське
Сутьзаміну сторони

Судовий реєстр по справі —17/179

Судовий наказ від 13.04.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

В.І. Матюхін

Ухвала від 10.05.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

В.І. Матюхін

Ухвала від 10.05.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

В.І. Матюхін

Судовий наказ від 01.06.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

В.І. Матюхін

Постанова від 13.07.2016

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Колядко Т.М.

Ухвала від 29.06.2016

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Колядко Т.М.

Ухвала від 01.06.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

В.І. Матюхін

Ухвала від 20.05.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

В.І. Матюхін

Ухвала від 20.05.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

В.І. Матюхін

Ухвала від 27.04.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Краєвська М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні