Рішення
від 05.06.2009 по справі 48/244
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 48/244 05.06.09

За позовом Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1

до Товариства з обмеженою відповідальніст ю «Резаліт»

про спонуканн я до вчинення дій

Суддя М.Є. Літвінова

Представники:

Від позивача ОСОБА_2 - предст. за довір.;

Від відповідача Г ладченко В.Б. - директор.

Рішення прийняте 05.06.2009 р оку в зв»язку з оголошеною в с удовому засіданні перервою, на підставі ст.77 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни, з 01.06.2009 до 05.06.2009.

В судовому засідан ні 05.06.2009, за згодою представника позивача, на підставі ч.2 ст.85 Г осподарського процесуально го кодексу України, було огол ошено вступну та резолютивну частини рішення суду.

Обставини справи:

На розгляд Господа рського суду міста Києва пер едані позовні вимоги Фізично ї особи-підприємця ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Резаліт»п ро погодження у встановленом у порядку проекту: «Пе репланування нежитлового (ад міністративного) приміщення №1 з підвалом та переплануван ня з об' єднанням і відновле нням закладених отворів квар тир №№ 2,3,7 та одночасним переве денням їх до нежитлового фон ду та об' єднанням з нежитло вим приміщенням №1 для розміщ ення закладу громадського ха рчування та офісу та перепла нування нежитлового приміще ння №4 та квартири №8 з відновл енням закладених отворів одн очасним переведенням її до н ежитлового фонду для розміще ння офісу в будинку №4 по вул. З олотоворітській у Шевченків ському районі м. Києва», зобо в' язання розпочати та закін чити ремонтні роботи відпові дно до проекту передачу об' єкту оренди в належному стан і Позивачу та стягнення судо вих витрат.

Ухвалою Господарсько го суду міста Києва від 24.04.2009, по рушено провадження у справі №48/244, розгляд справи призначе но на 20.05.2009 року.

Розпорядженням Голови Го сподарського суду міста Киє ва №01-1/448 від 18.05.2009 у зв' язку з при значенням судді Сулім В.В. суд дею Київського апеляцій ного господарського суду, сп раву №48/244 передано для подальш ого розгляду судді Літвінов ій М.Є.

Ухвалою Господарсько го суду міста Києва від 19.05.2009 пр ийнято до провадження (суддя Літвінова М.Є.) справу №48/244 та п ризначений розгляд справи н а 01.06.2009.

В судовому засіданні 0 1.06.2009, на підставі ст.77 ГПК Україн и, оголошено перерву до 05.06.2009.

Представник позивача в судовому засіданні підтри мав позовні вимоги та просив суд задовольнити останні в п овному обсязі. В судовому зас іданні представник позивача подала заяву про виправленн я описок в позовній заяві.

Представник відповід ача позовні вимоги визнав в п овному обсязі будучи присут нім у судовому засіданні 01.06. 2009, та надавши суду письмовий відзив на позовну заяву ві д 29.05.2009.

Розглянувши матер іали справи, заслухавши пояс нення представника відповід ача, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

10 лютого 2008 року між Фізичною особою-підпри ємцем ОСОБА_1 (надалі пози вач) та Товариством з об меженою відповідальністю «Р езаліт»(надалі відповідач) б уло укладено Договір оренди (надалі Договір).

Відповідно до умов Дого вору (п.1.1.), орендодавець зобов' язується передати орендарев і в строкове платне користув ання нежилі приміщення №1, №4 в будинку №4 в літ. «А»по вул. Зол отоворітська в м. Києві, загал ьною площею 220,60 кв.м., а орендар з обов'язується прийняти це ма йно, своєчасно сплачувати ор ендну плату та після припине ння цього повернути об'єкт ор енди орендодавцеві в належно му стані.

Обґрунтовуючи позовні вимоги, позивач зазначив нас тупне.

У день укладання Догово ру оренди з Товариством з обм еженою відповідальністю «Р езаліт»позивач також уклав д оговір оренди із Фізичною ос обою-підприємцем ОСОБА_3 н а отримання в орендне корист ування квартир №№ 2,3,7,8 у цьому ж будинку (Золотоворітська 4 лі т «А») оскільки відкриття зак ладу громадського харчуванн я, заплановане позивачем пот ребувало значних площ. Нежит лові приміщення, які належат ь відповідачеві потребували ремонту з переплануванням т а об' єднанням із квартирам и, які в майбутньому мали бут и переведені у нежитловий фонд для розміщення закладу громадського харчування а н ежитлове приміщення №4 за наш ою домовленістю мало бути об ' єднано з квартирою №8 для р озміщення офісу. Обидва влас ника приміщень погодились на розроблення такого проекту про що підписали у один день із позивачем два договори ор енди. Через певний перелік ча су позивач був ознайомлени й з проектом, який погодив і з свого боку готував необхід ні дозволи для відкриття за кладу громадського харчуван ня, сподіваючись отримати пр иміщення у обговорений у дог оворі термін

Орендодавець сам визначив термін, який йому був необхід ний для проведення робіт у ві дповідності з вищезазначени м проектом, що і знайшло своє в ідображення в п.5.1.1 Договору, а саме відповідач взяв на себе зобов'язання в строк до 10 січн я 2009 закінчити ремонтні робот и з реконструкції об'єкту оре нди та передати його позивач еві в належному стані.

Термін передачі об'єкту оре нди також зафіксовано пункто м 2.2. Договору, а саме: об'єкт оре нди передається орендарю у т ермін не пізніше 10 січня 2009 за а ктом приймання - передачі.

Також, позивач посилався на те, що на момент укладення Дог овору, був ознайомлений з ная вними у відповідача дозволам и та погодженнями, необхідни ми для проведення ремонтних робіт.

Це свідчить про те, що у відповідача була змога в часно розпочати та закінчит и ремонтні роботи відповідно до проекту «Перепланування нежитлового (адміністративн ого) приміщення №1 з підвалом т а перепланування з об' єднан ням і відновленням закладени х отворів квартир №№ 2,3,7 та одно часним переведенням їх до не житлового фонду та об' єднан ням з нежитловим приміщенням №1 для розміщення закладу гро мадського харчування та офіс у та перепланування нежитлов ого приміщення №4 та квартири №8 з відновленням закладених отворів одночасним переведе нням її до нежитлового фонду для розміщення офісу в будин ку №4 по вул. Золотоворітській у Шевченківському районі м. Києва».

Проте, відповідач не розп очав вказані вище роботи, пор ушуючи при цьому Договірні з обов'язання, а також право поз ивача на отримання в оренду н ежилі приміщення, передбачен і Договором оренди.

Зволікання з боку відповід ача, по передачі об'єкту оренд и завдає значних збитків поз ивачеві.

Відповідач позовні вимоги визнав в повному обсязі, у суд овому засіданні надав насту пні пояснення.

Роботи з перепланування об 'єкту оренди, відповідачем не розпочаті, оскільки на момен т укладення договору відпові дач не розрахував час який йому знадобиться для узгод ження проектної документац ії та отримання необхідних дозволів на початок провед ення, передбачених проектом робіт.

Проте, відповідач зауважив , що не відмовляється від вико нання своїх зобов'язань, та до кладе максимум зусиль аби до кінця листопада закінчити в сі ремонтні роботи та переда ти приміщення позивачеві.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім п ереконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єк тивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин спра ви в їх сукупності, суд вважає , що вимоги позивача є обґрунт ованими та такими, що пі длягають задоволенню з насту пних підстав.

Згідно ч1. ст.32 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни доказами у справі є буд ь-які фактичні дані, на підста ві яких господарський суд у в изначеному законом порядку в становлює наявність чи відсу тність обставин, на яких ґрун туються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставин и, які мають значення для прав ильного вирішення господарс ького спору.

Договором є домовленість двох або більше сторін, спрям ована на встановлення, зміну або припинення цивільних пр ав та обов'язків (п.1 ст.626 Цивіль ного кодексу України).

Зміст договору становлят ь умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ни ми, та умови, які є обов'язкови ми відповідно до актів цивіл ьного законодавства (п.1 ст.628 Ци вільного кодексу України).

Договір є обов'язковим для виконання сторонами (п.1 ст.629 Ц ивільного кодексу України).

За договором найму (оренди) наймодавець передає або зобо в'язується передати наймачев і майно у користування за пла ту на певний строк (п.1 ст.759 Циві льного кодексу України).

Відповідно до ст.765 Цивільно го кодексу України, наймодав ець зобов'язаний передати на ймачеві майно у користування негайно або у строк, встановл ений договором найму.

Згідно з ч.1 ст.526 Цивільного к одексу України зобов'язання має виконуватися належним чи ном відповідно до умов догов ору та вимог цього Кодексу, ін ших актів цивільного законод авства, а за відсутності таки х умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту аб о інших вимог, що звичайно ста вляться.

В ст.530 Цивільного кодексу Ук раїни визначено, якщо у зобов 'язанні встановлений строк (т ермін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей стр ок (термін).

Відповідно до ст.610 Цивільн ого кодексу України порушенн я зобов'язання є його невикон ання або виконання з порушен ням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне вико нання).

Відповідно до ст.193 Господа рського кодексу України суб' єкти господарювання та інші учасники господарських відн осин повинні виконувати госп одарські зобов'язання належн им чином відповідно до закон у, Інших правових актів, догов ору, а за відсутності конкрет них вимог щодо виконання зоб ов'язання - відповідно до вимо г, що у певних умовах звичайно ставляться.

Зазначене також кореспон дується зі ст.526 Цивільного ко дексу України, де встановлен о, що зобов'язання має виконув атися належним чином відпові дно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів ци вільного законодавства, а за відсутності таких умов та ви мог відповідно до звичаїв ді лового обороту або інших вим ог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст.525 Цивіль ного кодексу України односто роння відмова від зобов'язан ня або одностороння зміна йо го умов не допускається, якщо інше не встановлено договор ом або законом.

Відповідно до п.2.2. Договору о рендодавець зобов'язаний в с трок до «10»січня 2009 закінчити р емонтні роботи з перепланува ння Об'єкту оренди відповідн о до проекту «Перепланування нежитлового (адміністративн ого) приміщення №1 з підвалом т а перепланування з об' єднан ням і відновленням закладени х отворів квартир №№2,3,7 та одно часним переведенням їх до не житлового фонду та об' єднан ням з нежитловим приміщенням №1 для розміщення закладу гро мадського харчування та офіс у та перепланування нежитлов ого приміщення №4 та квартири №8 з відновленням закладених отворів одночасним переведе нням її до нежитлового фонду для розміщення офісу в будин ку №4 по вул. Золотоворітській у Шевченківському районі м. К иєва»та передати об'єкт орен ди орендареві в належному ст ані.

Об'єкт оренди передаєтьс я орендарю у термін не пізніш е «10»січня 2009 за актом прийманн я - передачі, в якому сторони з азначають площу приміщення, що орендується, склад майна, п ерелік внутрішніх мереж та т ехнічні характеристики прим іщення.

Як вбачається з матеріалі в справи, на день пред'явлення позову та розгляду справи в с удовому засіданні відповіда ч свої зобов'язання за Догово ром оренди, щодо закінчення р емонтних робіт з перепланува ння об'єкту оренди та передач і вказаного об'єкту оренди по зивачу, в установлений Догов ором строк, не виконав, ремонт ні роботи не розпочав і не зак інчив, об'єкт оренди не переда в.

Наданими суду доказами під тверджено, що відповідачем б ули порушені договірні зобов 'язання щодо закінчення ремо нтних робіт з перепланування об'єкту оренди та передачі вк азаного об'єкту оренди

Відповідно до стаття 16 Цив ільного кодексу України, кож на особа має право звернутис я до суду за захистом свого ос обистого немайнового або май нового права та інтересу.

Одним з видів захисту циві льних прав та інтересів є при мусове виконання обов'язку в натурі.

Враховуючи викладен е, позовні вимоги позивача пр о зобов'язання відповідача н алежним чином виконати свої обов'язки по договору оренди від 10 лютого 2008 року, погодити у встановленому порядку прое кт: «Перепланування нежитлов ого (адміністративного) прим іщення №1 з підвалом та перепл анування з об' єднанням і ві дновленням закладених отвор ів квартир №№ 2,3,7 та одночасним переведенням їх до нежитлов ого фонду та об' єднанням з н ежитловим приміщенням №1 для розміщення закладу громадсь кого харчування та офісу та п ерепланування нежитлового п риміщення №4 та квартири №8 з в ідновленням закладених отво рів одночасним переведенням її до нежитлового фонду для р озміщення офісу в будинку №4 п о вул. Золотоворітській у Шев ченківському районі м. Києва », розпочати та закінчити рем онтні роботи відповідно до п роекту передати об' єкт орен ди в належному стані позивач еві є обґрунтованими, докуме нтально підтвердженими та та кими, що підлягають задоволе нню.

Витрати по оплаті держав ного мита та інформаційно-те хнічного забезпечення судов ого процесу згідно ст.49 Господ арського процесуального код ексу України покладаються на відповідача.

На підставі викладеного , керуючись ст. ст. 16, 525, 526, 530, 610, 626, 628, 629, 75 9, 765 Цивільного кодексу Україн и, ст. 193 Господарського кодекс у України, ст. ст. 32, 33, 43, 49, 77, 82-85 Госпо дарського процесуального ко дексу України, Господарський суд міста Києва, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольн ити повністю.

2.Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальні стю «Резаліт»

(01034 м. Київ вул. Золотоворіт ська, 4 літ «А»нежитлове примі щення №4, ідентифікаційний ко д 33946064) належним чином виконати свої обов'язки по договору ор енди від 10.02.2008 року, а саме погод ити у встановленому порядку проект: «Перепланування нежи тлового (адміністративного) приміщення №1 з підвалом та пе репланування з об' єднанням і відновленням закладених о творів квартир №№ 2,3,7 та одноча сним переведенням їх до нежи тлового фонду та об' єднання м з нежитловим приміщенням № 1 для розміщення закладу гром адського харчування та офісу та перепланування нежитлово го приміщення №4 та квартири № 8 з відновленням закладених о творів одночасним переведен ням

її до нежитлового фонду для розміщення офісу в будинку № 4 по вул. Золотоворітській у Ше вченківському районі м. Києв а», розпочати та закінчити ре монтні роботи відповідно до проекту та передати об' єкт оренди в належному стані Фіз ичній особі - підприємцю ОС ОБА_1 (АДРЕСА_1, ідентифік аційний номер НОМЕР_1).

3.Стягнути з Товариств а з обмеженою відповідальні стю «Резаліт»(01034 м. Київ вул. Зо лотоворітська 4 літ «А»нежит лове приміщення №4, ідентифік аційний код 33946064 розрахунковий рахунок 2600101312243 в ВАТ «Сбербанк Росії»МФО 320627, код ЄДРПОУ банк у 25959784) а у випадку відсутності к оштів - з будь якого іншого рах унку, виявленого державним в иконавцем під час виконання судового рішення 85,00 грн. (вісім десят п'ять гривень 00 коп.) - дер жавного мита та 118,00 грн. (сто віс імнадцять гривень 00 коп.) - витр ат на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су на користь ОСОБА_1 (АД РЕСА_1 ідентифікаційний но мер НОМЕР_1).

4. Рішення набирає за конної сили після закінчення десятиденного строку з дня п ідписання рішення, оформлено го відповідно до ст.84 Господар ського процесуального кодек су України.

5.Після набрання рішенн ям законної сили видати нака з.

Суддя Літві нова М.Є.

Дата підписання

повного тексту рішення 22. 06.2009

Дата ухвалення рішення05.06.2009
Оприлюднено23.07.2010
Номер документу5813670
СудочинствоГосподарське
Сутьспонуканн я до вчинення дій

Судовий реєстр по справі —48/244

Рішення від 22.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 03.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 18.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 20.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Рішення від 05.06.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

Ухвала від 02.10.2008

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сулім В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні