Постанова
від 07.10.2009 по справі 17/494/07
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 жовтня 2009 р. № 17/494/07

Вищий господарський су д України у складі колегії су ддів:

головуючого судді: Бакуліної С.В.,

суддів: Глос О.І.,

Олійника В.Ф. (доповідач),

розглянувши у відкритому судовому засіданні

касаційне подання Першого заступника проку рора Миколаївської області в інтересах держави в особі Ми колаївської міської ради

на рішення господарського суду Мико лаївської області від 22.06.2007 ро ку

у справі №17/494/07 господарського суду Миколаївської області

за позовом Товариства з обмеженою в ідповідальністю "Сервіс Цент р", Миколаїв, вул. Чкалова, 105,

до Виконавчого комітету Ми колаївської міської ради

про про визнання права власн ості на самостійно збудовані споруди

за участю представників ст орін:

позивача - не з'явилися;

відповідача - не з'явилися;

прокуратури - Громадський С.О.;

касатора - не з'явилися;

В С Т А Н О В И В :

У грудні 2007 року Товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Сервіс Центр", Миколаїв , вул. Чкалова, 105, (далі - ТОВ "Сер віс Центр") звернулось в суд з позовом до Виконавчого коміт ету Миколаївської міської ра ди про визнання права власно сті на об'єкти нерухомого май на, що знаходяться за адресою : м. Миколаїв, пр.Героїв Сталін граду,4.

Рішенням господарського с уду Миколаївської області ві д 22.06.2007 року у справі №17/494/07 (суддя Коваль С.М.) позов був задовол ений.

В касаційному поданні Перш ого заступника прокурора Мик олаївської області ставитьс я питання про скасування ріш ення суду першої інстанції т а направлення справи на нови й розгляд, оскільки суд при по становленні рішення допусти в порушення матеріального та процесуального права та до у часті у справі не було залуче но Миколаївську міську раду, на території і в розпоряджен ні якої знаходиться земельна ділянка на якій було здійсне но самочинне будівництво нер ухомого майна, а суд прийняв р ішення, яке безпосередньо вп ливає на її права та інтереси .

Перевіривши за матеріалам и справи наведені в касаційн ому поданні доводи колегія с уддів Вищого господарського суду України дійшла висновк у про задоволення касаційног о подання виходячи із наступ ного.

Як видно із матеріалів спра ви позивач побудував нерухом е майно, що знаходяться за адр есою: м. Миколаїв, пр.Героїв Ст алінграду,4 та звернувся до су ду з позовом про визнання пра ва власності на спірне майно .

Задовольняючи позов суд пе ршої інстанції встановивши, що позивач самочинно побудув ав будівлі на орендованій зе мельній ділянці, проте ці буд івлі відповідають екологічн им, санітарним та пожежним пр авилам, тому прийшов до висно вку про задоволення позову.

Проте з таким висновком суд у першої інстанції не може по годитись колегія суддів Вищо го господарського суду Украї ни, оскільки суд першої інста нції не залучив до участі у сп раві Миколаївську міську рад у на земельній ділянці якої в ідбулось самочинне будівниц тво спірного приміщення.

Відповідно до вимог статті 11110 Господарського процесуал ьного кодексу України прийня ття рішення, що стосується пр ав і обов'язків осіб, яких не б уло залучено до участі в спра ві, є підставою для скасуванн я судового рішення і передач і справи на новий розгляд.

Згідно вимог статті 11112 ГПК У країни при новому розгляді с прави суду першої інстанції слід врахувати наведене в да ній постанові, оскільки вказ івки, що містяться у постанов і касаційної інстанції, є обо в'язковими для суду першої ін станції під час нового розгл яду справи, прийняти міри щод о залучення в якості відпові дача у справі Миколаївську м іську раду та об'єктивного, вс ебічного та повного встановл ення і з'ясування всіх обстав ин справи, надати їм правильн у юридичну оцінку і, в залежно сті від встановленого та чин ного законодавства, постанов ити обґрунтоване та законне рішення.

З цих підстав касаційне под ання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119, 11111- 11112 Гос подарського процесуального кодексу України Вищий госпо дарський суд України, -

П О С Т А Н О В И В:

Касаційне подання Першо го заступника прокурора Мико лаївської області задовольн ити.

Рішення господарського су ду Миколаївської області від 22.06.2007 року у справі №17/494/07 скасув ати.

Справу направити до господ арського суду Миколаївської області на новий розгляд.

Головуючий

суддя:

С. Бакуліна

Судді:

О.Глос

В. Олійник

Дата ухвалення рішення07.10.2009
Оприлюднено30.11.2009
Номер документу5820927
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17/494/07

Ухвала від 10.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Олійник B.Ф.

Постанова від 07.10.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Олійник B.Ф.

Ухвала від 09.08.2007

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

Рішення від 22.06.2007

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

Ухвала від 13.06.2007

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні