Рішення
від 10.06.2016 по справі 639/2396/16-ц
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 639/2396/16-ц

Провадження № 2/639/1090/16

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 червня 2016 року Жовтневий районний суд м. Харкова у складі:

головуючого - судді Гаврилюк С.М.,

при секретарі - Чубенко О.С., Луценко С.М.,

розглянув у відкритому судовому засіданні в м. Харкові цивільну справу за позовом Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кибальчича 45» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по внескам і платежам співвласників об'єднання,

встановив:

Позивач звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по внескам і платежам співвласників об'єднання за період з червня 2012 року по березень 2016 року в сумі 11096, 55 грн.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на те, що ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_1 та співвласником створеного ОСББ «Кибальчича 45», зобов'язана своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі, розмір яких визначається загальними зборами співвласників об'єднання. Відповідачці нараховуються платежі по квартплаті, надаються всі комунальні послуги на підставі протоколів загальних зборів членів ОСББ, але ОСОБА_1 в повному обсязі не сплачує внески та платежі, у зв'язку з чим виникла заборгованість.

З метою мирного врегулювання спору з відповідачем головою правління Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кибальчича 45» ОСОБА_1 було направлено лист з повідомленням про необхідність погасити заборгованість та застереженням, що у разі ігнорування даного звернення ОСББ «Кибальчича 45» буде змушене звернутися до суду. Даний лист відповідачем було отримано, але в добровільному порядку заборгованість не сплачується.

Крім того, у позивача у зв'язку з несплатою відповідачем квартирної плати існує заборгованість з заробітної плати перед своїми найманими працівниками, та за інші комунальні послуги. Отже, невиконанням покладених чинним законодавством обов'язків відповідач порушує права інших співвласників будинку.

Позивач просить стягнути суму заборгованості у розмірі 10672 грн. 43 коп., інфляційні витрати за весь період прострочення - 230 грн. 35 коп., три відсотки річних від простроченої суми - 193 грн. 77 коп., судові витрати у розмірі 1378 грн. та витрати на правову допомогу у сумі 1500 грн.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримав в повному обсязі, посилаючись на викладені у позові обставини.

Відповідно довідки адресно-довідкового підрозділу ГУДМС УДМС України в Харківській області відповідач ОСОБА_1 зареєстрованою у м. Харкові та Харківській області не значиться, у зв'язку з чим, згідно ч. 9 ст. 74 ЦПК України викликалась до суду через оголошення у пресі. Оголошення про виклик відповідачки у судове засідання, призначене на 06.06.2016 року, було опубліковано в газеті «Слобідський край» 24 травня 2016 року. Таким чином, відповідачка була повідомлена належним чином про час та місце розгляду справи, однак у судове засідання не з'явилась, про причини неявки в порушення вимог ч. 2 ст. 77 ЦПК України, суд не повідомила, заяви про розгляд справи за її відсутності не подала.

Згідно ч. 1 ст. 157 ЦПК України суд розглядає справу протягом розумного строку, але не більше двох місяців з дня відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч. 3 ст. 27 ЦПК України особи, які беруть участь у справі, зобов'язані добросовісно здійснювати свої процесуальні права та виконувати процесуальні обов'язки. У зв'язку з чим суд вважає за необхідне розглянути справу без участі відповідача, виходячи з вимог ч. 9 ст. 74, ст. 224 ЦПК України.

Згідно статті 224 ЦПК України у разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений і від якого не надійшло заяви про розгляд справи за його відсутності, або якщо повідомлені ним причини неявки визнані неповажними, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Суд зі згоди представника позивача ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 224 ЦПК України.

Суд, вислухавши пояснення представника позивача та дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Обєднання співвласників багатоквартирного будинку «Кибальчича 45» створено рішенням установчих зборів співвласників багатоквартирного будинку по вул. Кибальчича, 45 в м. Харкові і зареєстровано, як юридична особа 18.12.2009 року (а.с. 26).

ОСББ «Кибальчича 45» є балансоутримувачем і здійснює утримання та обслуговування будинку, в якій знаходиться квартира № 5 , яка належить на праві власності відповідачеві.

Відносини з приводу створення та діяльності обєднань співвласників багатоквартирних будинків регулюються Законом України «Про обєднання співвласників багатоквартирного будинку», їх статутом та договором про обслуговування будинку та прибудинкової території.

Відповідно до Статуту ОСББ «Кибальчича 45» члени ОСББ зобов'язані своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні платежі, вносити обов'язкові платежі за надання комунальних послуг (а.с. 32-33).

Судом встановлено, що ОСОБА_1 зареєстрована в ІНФОРМАЦІЯ_1, є її власником на підставі договору купівлі-продажу, посвідченого 06.06.2012 р. приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу в Харківській області ОСОБА_2 (а.с. 8, 120-121) та співвласником багатоквартирного будинку.

За вимогами ст. 15 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку», п. 10.3 Статуту Обєднання співвласників багатоквартирного будинку «Кибальчича 45» співвласник зобов"язаний: виконувати обов"язки, передбачені статутом об"єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі тощо (а.с. 33).

Статтею 322 ЦК України передбачено, що власник зобов"язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до статей 10, 22, 23 Закону України «Про обєднання співвласників багатоквартирного будинку», для фінансування самозабезпечення об'єднання співвласники

сплачують відповідні внески і платежі в розмірах, установлених загальними зборами об'єднання. Внески на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об'єднання та/або рішенням загальних зборів. До компетенції загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку входить визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників.

Статтями 20, 32 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" встановлений обов"язок відповідача оплачувати житлово-комунальні послуги, плата за які нараховується щомісячно.

Отже, чинним законодавством України та статутом позивача передбачено, що для утримання житлового будинку і, відповідно для забезпечення належних житлових умов кожному власнику квартири в об'єднанні та членам його родини, встановлюються відповідні внески та платежі, розмір яких визначається загальними зборами співвласників об'єднання, та які підлягають оплаті всіма співвласниками об'єднання в обов'язковому порядку.

За утримання житлового багатоквартирного будинку № 45 по вулиці Кибальчича в місті Харкові нараховуються співвласникам внески на утримання будинку на підставі протоколів загальних зборів членів ОСББ «Кибальчича 45 № 9 від 10.09.2011 року, №10 від 28.01.2012 року, №11 від 14.04.2012 року, № 12 від 27.08.2012 року, № 13 від 28.04.2013 року, № 14 від 27.10.2013 року, № 15 від 13.04.2014 року, № 16 від 21.12.2014 року, № 17 від 17.05.2015 року.

Також співвласники отримують комунальні послуги з постачання опалення, водопостачання, водовідведення, електропостачання, вивезення твердих побутових відходів, прибирання прибудинкової території тощо, які надаються відповідними комунальними підприємствами за окремими договорами позивачеві, як колективному споживачу (замовнику) цих послуг для співвласників.

Строк оплати внесків та платежів встановлений в ОСББ В«Кибальчича 45В» до останнього дня місяця, що слідує за місяцем нарахування внесків та платежів, що підтверджується відповідним Положенням.

Таким чином ОСОБА_1, як співвласник багатоквартирного будинку № 45, зобов'язана своєчасно і повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Відповідно до довідки про нарахування та сплату внесків та платежів за період з червня 2012 року по березень 2016 року відповідач повинна була сплатити об'єднанню суму в розмірі 23306.92 грн., але нею було сплачено тільки 13399.73 грн. Отже, за відповідачем існує заборгованість за надані послуги , яка станом на березень 2016 року складає 10672, 43 грн. (а.с. 15-20).

У відповідності доч.5 ст. 13, ст. 17 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов'язків позивач має право вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об'єднання внесків і платежів, в тому числі відрахувань до резервного і ремонтного фондів; у разі відмови співвласника сплачувати обов'язкові внески і платежі звертатися до суду для стягнення нарахованих платежів у судовому порядку.

Згідно ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Таким чином, виходячи з юридичної природи правовідносин сторін як грошових зобов'язань, на них поширюється дія ч. 2 ст. 625 ЦК України, як спеціальний вид цивільно-правової відповідальності за прострочення виконання зобов'язання.

Оскільки відповідач несвоєчасно та не в повному обсязі вносилила оплату за отримані комунальні послуги, з ОСОБА_1 окрім основної заборгованості за отримані комунальні послуги у сумі 10672,43 грн. підлягає стягненню на користь позивача 3% річних від простроченої суми заборгованості у розмірі 193 грн. 77 коп. та інфляційні втрати в розмірі 230 грн. 35 коп.

Позивач просив стягнути з відповідачки витрати на оплату правової допомоги у сумі 1500 грн., що підтверджується видатковим касовим ордером (а.с. 91).

Статтею 84 ЦПК України встановлено, що витрати, пов'язані з оплатою правової допомоги адвоката або іншого фахівця у галузі права, несуть сторони, крім випадків надання безоплатної правової допомоги. Граничний розмір компенсації витрат на правову допомогу встановлюються законом.

Законом України «Про граничний розмір компенсації витрат на правову допомогу у цивільних та адміністративних справах» визначено, що граничний розмір витрат, пов'язаних з правовою допомогою стороні, якщо компенсація сплачується іншою стороною, не повинен перевищувати суму, що обчислюється виходячи з того, що зазначеній особі виплачується 40% розміру встановленої мінімальної заробітної плати за годину її роботи, участі особи, яка надавала правову допомогу в судовому засіданні, під час окремих процесуальних дій поза судовим засіданням.

Згідно матеріалів справи, звіту адвоката, позивачеві - ОСББ «Кибальчича 45» надана правова допомога у вигляді попереднього опрацювання матеріалів справи, складання процесуальних документів, на що витрачено в цілому 5,5 годин робочого часу. Мінімальна заробітна плата на місяць складає з 01.01.2016 р. - 1378 грн., 40 відсотків розміру мінімальної заробітної плати становить - 551 грн. 20 коп. Таким чином, за 5,5 годин робочого часу , які витрачені у вигляді складання заяв, розмір витрат на правову допомогу з урахуванням розміру винагороди адвокату, що за договором складає 272,73 грн. за одну годину, становить 1500 грн. (а.с. 107-108).

Відповідно до ст.ст. 79, 88 ЦПК України, з відповідача на користь позивача підлягає стягненню сплачений позивачем , що підтверджується матеріалами справи ( а.с. 2 , 3 ) судовий збір в розмірі 1378 грн. , витрати на правову допомогу в сумі 1500 грн. та витрати, пов"язані з публікацією в пресі оголошення про виклик відповідача в сумі 243,60 грн.

Керуючись ст.ст. 5, 6,10, 11, 57, 60,61, 88, 208, 209, 212 -215,224 ЦПК України ,ст.ст. 322, 526, 625 ЦК України, Законом України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» , суд

ВИРІШИВ:

Позов Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кибальчича 45» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по внескам і платежам співвласників об'єднання - задовольнити

Стягнути з ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1) на користь Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кибальчича 45» (п/р 26005000085704 в ПАТ "Укрсоцбанк" в м. Харкові , МФО 300023, код ЄДРПОУ 36818258) заборгованість по внескам і платежам співвласників об'єднання в сумів 10672,43 грн., компенсацію за інфляційні втрати в розмірі 230,35 грн., 3% річних в розмірі 193,77 гривень, витрати на правову допомогу в сумі 1500 грн., судовий збір у розмірі 1378,00 грн. та витрати, пов"язані з публікацією в пресі оголошення про виклик відповідача в сумі 243,60 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Харківської області через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня його проголошення. Особами, які брали участь у справі, але не були присутні в судовому засіданні під час проголошення судового рішення - шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, рішення якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя С.М.Гаврилюк

СудЖовтневий районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення10.06.2016
Оприлюднено15.06.2016
Номер документу58242227
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —639/2396/16-ц

Рішення від 10.06.2016

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Гаврилюк С. М.

Рішення від 06.06.2016

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Гаврилюк С. М.

Ухвала від 16.03.2016

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Гаврилюк С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні