Рішення
від 07.06.2016 по справі 910/5355/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.06.2016Справа №910/5355/16

За позовом ОСОБА_1

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Мана Трейд»

про вихід учасника товариства та зобов'язання внести зміни у статут

Суддя Маринченко Я.В.

Представники сторін:

від позивача - ОСОБА_2 (представник за довіреністю);

від відповідача - не з'явився.

ВСТАНОВИВ:

У березні 2016 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Мана Трейд» про зобов'язання здійснити дії з державної реєстрації змін в установчі документи Товариства з обмеженою відповідальністю «Мана Трейд» у зв'язку із його виходом зі складу учасників товариства.

Позовні вимоги обґрунтовуються тим, що незважаючи на звернення позивача до відповідача із заявою про вихід зі складу учасників товариства, відповідач не здійснив жодних дій, спрямованих на реєстрацію відповідних змін в установчих документах товариства.

На підставі викладеного, позивач просить зобов'язати відповідача здійснити державну реєстрацію змін в установчі документи товариства.

В судовому засіданні представник позивача підтримав доводи, викладені у позовній заяві, просив суд задовольнити позов.

Відповідач явку уповноваженого представника у судове засідання не забезпечив, хоча про час та місце його проведення сповіщений у встановленому законом порядку.

Відповідно до вимог ст.75 Господарського процесуального кодексу України, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності представників відповідачів за наявними у ній матеріалами, що містять достатньо відомостей про права і взаємовідносини сторін.

Заслухавши представника позивача, дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що 17.11.2011 у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців проведено державну реєстрацію новоутвореного шляхом заснування Товариства з обмеженою відповідальністю «Мана Трейд» (далі - відповідач), номер запису 10741020000041027.

04.02.2015 позивач звернувся до відповідача із заявою про вихід із Товариства з обмеженою відповідальністю «Мана Трейд», шляхом надсилання на юридичну адресу відповідача власноручно підписаної нотаріально завіреної заяви про вихід зі складу учасників товариства, що підтверджується наявними у матеріалах справи описом вкладення у цінний лист та касовим чеком №6750 від 04.02.2015.

Справжність підпису позивача на вказаній заяві засвідчена приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Правосудовою М.В. 04.02.2015, що зареєстровано в реєстрі за № 95.

В той же час, як вбачається з відомостей, зазначених у витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 24.03.2016, копія якого наявна у матеріалах справи, станом на 24.03.2016 засновниками (учасниками) Товариства з обмеженою відповідальністю «Мана Трейд» є ОСОБА_1, частка якого у статутному капіталі складає 50% та ОСОБА_4, частка якого у статутному капіталі складає 50%.

Відтак, станом на момент звернення позивача до суду, відповідачем не здійснений обов'язок з державної реєстрації змін до установчих документів товариства.

Згідно зі ст. 167 Господарського кодексу України, корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному фонді (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.

Положеннями ст. 116 Цивільного кодексу України та ст. 10 Закону України «Про господарські товариства» передбачено, що учасники товариства, крім іншого, мають право вийти у встановленому порядку з товариства.

Відповідно до ст. 148 Цивільного кодексу України, учасник товариства має право вийти із товариства, повідомивши товариство про свій вихід не пізніше ніж за три місяці до виходу, якщо інший строк не встановлено статутом.

Статтями 41, 59 Закону України «Про господарські товариства» вирішення питання про вихід учасника з товариства віднесено до компетенції загальних зборів товариства.

Згідно з положеннями п. 28 постанови Пленуму Верховного Суду України № 13 від 24.10.2008 «Про практику розгляду судами корпоративних спорів» при вирішенні спорів, пов'язаних із виходом учасника з товариства, господарські суди повинні керуватися тим, що відповідно до Цивільного кодексу України та Закону України «Про господарські товариства», учасник ТОВ чи ТДВ вправі у будь-який час вийти з товариства незалежно від згоди інших учасників та самого товариства. Вихід зі складу учасників товариства не пов'язується ні з рішенням зборів учасників, ні з внесенням змін до установчих документів товариства. У зв'язку з цим моментом виходу учасника з товариства є дата подачі ним заяви про вихід відповідній посадовій особі товариства або вручення заяви цим особам органами зв'язку. Положення установчих документів, які обмежують чи забороняють право на вихід учасника з товариства, є незаконними.

У разі, якщо товариство не вчиняє дії у зв'язку з поданням учасником заяви про вихід з товариства (не вирішується питання про внесення змін до установчих документів товариства, про їх державну реєстрацію), учасник товариства вправі звернутися до господарського суду з позовом про зобов'язання товариства до державної реєстрації змін в установчих документах товариства у зв'язку зі зміною у складі учасників товариства на підставі статті 7 Закону України «Про господарські товариства».

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про господарські товариства», зміни, які сталися в установчих документах товариства і які підлягають державній реєстрації у порядку, визначеному Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань».

Товариство зобов'язане протягом трьох робочих днів з дати прийняття рішення про внесення змін до установчих документів повідомити орган, що провів реєстрацію, для внесення необхідних змін до державного реєстру.

Крім того, пунктом 8.3.6. Статуту Товариства з обмеженою відповідальністю «Мана Трейд» передбачено, що учасник має право вийти в установленому порядку з Товариства, письмово повідомивши про це Товариство не пізніше ніж за сорок днів до виходу.

За таких обставин, суд дійшов висновку щодо обґрунтованості заявлених позовних вимог, в зв'язку з чим позов підлягає задоволенню.

Згідно зі статтею 33 Господарського процесуального кодексу України, обов'язок доказування тих обставин, на які посилається сторона, як на підставу своїх вимог і заперечень, покладається на цю сторону.

Відповідачем не надано суду належних доказів на спростування викладених у позові обставин.

Відповідно до ст. 34 Господарського процесуального кодексу України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

За приписами ст. 43 Господарського процесуального кодексу України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

З урахуванням положень ст.49 Господарського процесуального кодексу України, витрати зі сплати судового збору покладається відповідача у повному обсязі.

Керуючись статтями 32, 33, 43, 44, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Мана Трейд» (04116 м. Київ, вул. Старокиївська, буд. 10-Г; ідентифікаційний код 37932212) внести зміни до відомостей про Товариство з обмеженою відповідальністю «Мана Трейд», що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, у зв'язку зі зміною у складі його учасників, а саме виходом ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, ідентифікаційний код НОМЕР_1) зі складу учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «Мана Трейд».

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Мана Трейд» (04116 м. Київ, вул. Старокиївська, буд. 10-Г; ідентифікаційний код 37932212) на користь ОСОБА_1 (АДРЕСА_1; ідентифікаційний код НОМЕР_1) витрати зі сплати судового збору в сумі 1378 (одна тисяча триста сімдесят вісім) грн.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повний текст рішення підписаний 13.06.16

Суддя Я.В. Маринченко

Дата ухвалення рішення07.06.2016
Оприлюднено21.06.2016
Номер документу58329271
СудочинствоГосподарське
Сутьвихід учасника товариства та зобов'язання внести зміни у статут

Судовий реєстр по справі —910/5355/16

Ухвала від 21.07.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

Ухвала від 11.07.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

Рішення від 07.06.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні