Рішення
від 17.12.2008 по справі 14/197-38/280
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

справа № 14/197 17.12.08

Господарський суд мі ста Києва у складі судді Наро льського М.М.,

розглянувши матеріали спр ави № 14/197

за позовом Товариства з додатковою в ідповідальністю «Інженерно -будівельна фірма «ЛДС»

до Міністерства оборони Укра їни

про стягнення 158549,93 грн.

за участю представників ст орін:

від позивача - Сичов О.О.

від відповідача - Боришкевич В.О.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

В жовтні 2008 року Товари ство з додатковою відповідал ьністю «Інженерно-будівельн а фірма «ЛДС»звернулось в го сподарський суд міста Києва з позовом до Міністерства об орони України про стягнення 158549,93 грн., сплачених позивачем в ідповідачу в якості забезпеч ення виконання умов укладено го сторонами договору про за купівлю товарів № 247/1/07/137 від 21.11.2007 р.

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 17.10.2008 р. поруш ено провадження у справі, роз гляд справи призначено у суд овому засіданні, зобов' язан о сторони виконати певні дії .

В процесі розгляду справи п озивачем заявлено клопотанн я про зупинення провадження у справі № 14/197 до вирішення спр ави № 42/287.

Суд відмовив у задоволенні цього клопотання за необґру нтованістю, у зв' язку із від сутністю передбачених ч. ч. 1, 2 с т. 79 ГПК України правових підс тав для вчинення вказаної пр оцесуальної дії.

В поясненнях до позовної за яви позивач посилається на п овне виконання ним зобов' яз ань з поставки товарів за дог овором про закупівлю товарів № 247/1/07/137 від 21.11.2007 р., а також на вини кнення у відповідача обов' я зку повернути грошові кошти в оспорюваній сумі, які були п ерераховані позивачем в якос ті забезпечення виконання зо бов' язань.

Ухвалами господарського с уду міста Києва від 12.11.2008 р. та ві д 03.12.2008 р. розгляд справи відкла дався.

Відповідачем відзиву на по зовну заяву не подано.

В судовому засіданні предс тавник позивача підтримав по зовні вимоги, просить позов з адовольнити. Представник від повідача проти позову запере чує.

Судом, у відповідності з вим огами ст. 81-1 ГПК України, складе но протоколи судових засідан ь, які долучено до матеріалів справи.

Заслухавши пояснення пред ставників сторін, розглянувш и матеріали справи, оцінивши доводи сторін, дослідивши по дані докази, обговоривши обс тавини справи, суд

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з матер іалів справи, 21.11.2007 р. між Мініст ерством оборони України (зам овник) та Товариством з додат ковою відповідальністю «Інж енерно-будівельна фірма «ЛДС »(постачальник) укладено дог овір про закупівлю товарів № 247/1/07/137 (надалі - Договір постав ки), відповідно до умов якого п остачальник зобов' язався у 2007 році поставити замовнику п родукцію (засоби автоматизац ії) у кількості, комплектност і та термін, які зазначені у сп ецифікації поставки, а замов ник зобов' язався прийняти т овар та його оплатити.

Згідно п. 1.2 Договору поставк и останній укладено на викон ання «Річного плану закупівл і товарів, робіт і послуг за де ржавні кошти департаментом р озробок і закупівлі озброєнн я та військової техніки Міні стерства оборони України за КПКВ 2101150 у 2007 році», затверджено го заступником Міністра обор они України 25 січня 2007 року.

Сторони встановили, що пост авка повного обсягу продукці ї здійснюється у термін до 21.12.2 007 р. (пункт 2.1 Договору поставки ).

Відповідно до п. 4.7 Договору п оставки постачальник забезп ечив виконання своїх зобов'я зань за договором у розмірі 15 % від суми договору перерахув анням замовнику коштів на су му 158549,93 грн. платіжним дорученн ям № 1347 від 13.11.2007 р.

Забезпечення виконання ум ов Договору поставки, на моме нт його укладення сторонами, передбачалось ст. 25 Закону Ук раїни «Про закупівлю товарів , робіт і послуг за державні ко шти», відповідно до положень якої під час здійснення заку півлі товарів, робіт, послуг з амовник має право вимагати в ід учасника - переможця проце дури закупівлі внесення ним під час укладення договору п ро закупівлю забезпечення йо го виконання згідно з умовам и, зазначеними в тендерній до кументації. Замовник поверта є учаснику забезпечення вико нання договору про закупівлю відповідно до умов, зазначен их у цьому договорі.

В силу п. 4.8 Договору поставки підставою для повернення по стачальнику забезпечення ви конання умов договору є вико нання останнім зобов'язань п о поставці всієї продукції у повній її комплектності у вс тановлений Договором термін .

При цьому, замовник зобов'яз аний повернути постачальник у забезпечення виконання умо в договору у термін не пізніш е 10 робочих днів після отриман ня акту за формою № 4, який підт верджує поставку останньої п артії продукції за цим догов ором.

Укладений Договір поставк и є підставою для виникнення у сторін господарських зобо в'язань відповідно до ст. ст. 173, 174 ГК України (ст. ст. 11, 202, 509 ЦК Укра їни), і згідно ст. 629 ЦК України є обов'язковим для виконання с торонами.

В силу ч. 1 ст. 193 ГК України суб 'єкти господарювання та інші учасники господарських відн осин повинні виконувати госп одарські зобов'язання належн им чином відповідно до закон у, інших правових актів, догов ору, а за відсутності конкрет них вимог щодо виконання зоб ов'язання - відповідно до вимо г, що у певних умовах звичайно ставляться. При цьому, до вико нання господарських договор ів застосовуються відповідн і положення ЦК України з урах уванням особливостей, передб ачених ГК України.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 ЦК Ук раїни одностороння відмова в ід зобов'язання або одностор оння зміна його умов не допус кається, якщо інше не встанов лено договором або законом. З обов'язання має виконуватися належним чином відповідно д о умов договору та вимог цьог о Кодексу, інших актів цивіль ного законодавства, а за відс утності таких умов та вимог - в ідповідно до звичаїв діловог о обороту або інших вимог, що з вичайно ставляться.

Станом на 21.12.2007 р. позивач свої зобов' язання перед відпові дачем за Договором поставки виконав частково: не було пос тавлено принтер А3 НР Colоr LJ 5550 dn у к ількості 1 шт. та копір-принтер -сканер-факс Xerox Work Centr PE220 у кількост і 140 шт. (загальною вартістю 286230 г рн.).

Проте в подальшому, позивач повністю виконав свої зобов ' язання перед відповідачем за Договором поставки, що під тверджується відповідними в идатковими накладними, довір еностями на отримання товарн о-матеріальних цінностей, а т акож актами прийому №№ 54, 60 від 01.02.2008 р., № 136 від 19.02.2008 р.

Посилання відповідача на ч асткове прострочення строкі в поставки, як на підставу для відмови у поверненні грошов их коштів в оспорюваній сумі , сплачених позивачем в якост і забезпечення виконання зоб ов' язань за Договором поста вки, слід визнати необґрунто ваними.

Згідно положень ст. 3, ч. 3 ст. 509 Ц К України загальними засадам и цивільного законодавства т а, водночас, засадами на яких м ає ґрунтуватися зобов' язан ня між сторонами є добросові сність, розумність і справед ливість.

Відповідно до ст. 611 ЦК Україн и у разі порушення зобов'язан ня настають правові наслідки , встановлені договором або з аконом, зокрема: припинення з обов'язання внаслідок одност оронньої відмови від зобов'я зання, якщо це встановлено до говором або законом, або розі рвання договору; зміна умов з обов'язання; сплата неустойк и; відшкодування збитків та м оральної шкоди.

В силу ч. 3 ст. 612 ЦК України як що внаслідок прострочення бо ржника виконання зобов'язанн я втратило інтерес для креди тора, він може відмовитися ві д прийняття виконання і вима гати відшкодування збитків.

Матеріали справи свідчать про те, що незважаючи на частк ове прострочення терміну пос тавки, відповідач не відмови вся від прийняття виконання, а прийняв повне виконання по зивачем своїх зобов' язань з а Договором поставки. Акти пр ийому №№ 54, 60 від 01.02.2008 р., № 136 від 19.02.2008 р. підписані без жодних запер ечень та скріплені печатками .

За таких обставин, у відпові дача виник передбачений п. 4.8 Д оговору поставки обов' язок повернути позивачу забезпеч ення виконання умов договору .

В травні 2008 року позивач звер нувся до відповідача з листо м щодо повернення за безпече ння виконання умов Договору поставки. Проте, в порушення у мов Договору поставки та вим ог ст. ст. 525, 526, 1212 ЦК України, відпо відач листом від 21.05.2008 р. безпід ставно відмов ив в поверненн і коштів з посиланням на недо тримання строків поставки.

Слід зазначити, що за поруше ння строку поставки товару с торони передбачили відповід альність у вигляді сплати пе ні: постачальник сплачує зам овнику пеню у розмірі 0,1 відсо тка вартості недопоставлено ї продукції за кожний день пр острочення, а за порушення ст року поставки понад 30 діб з по стачальника додатково стягу ється штраф у розмірі 7 відсот ків вартості непоставленої п родукції (пункт 5.1 Договору по ставки).

В свою чергу, передбачене п. 4.7 Договору поставки грошове забезпечення виконання зобо в'язань за договором у розмір і 15 % від суми договору, яке було здійснене позивачем перерах уванням замовнику коштів на суму 158549,93 грн. платіжним доруче нням № 1347 від 13.11.2007 р., не відносить ся до розділу 5 (Відповідальні сть сторін) Договору поставк и, не є відповідальністю пози вача, а віднесене сторонами д о розділу 4 (Ціна та порядок ро зрахунків) Договору поставки .

Підписавши передбачені До говором поставки акти відпов ідач прийняв від позивача за пропоноване ним виконання До говору поставки в повному об сязі.

За таких обставин, сплачені позивачем в якості забезпеч ення виконання зобов' язанн я грошові кошти в оспорювані й сумі підлягають поверненню .

Відповідачем в порядку ст. с т. 33, 34 ГПК України не спростова ні обставини, на які посилаєт ься позивач в обґрунтування своїх вимог і заперечень.

Враховуючи встановлені об ставини справи та положення чинного законодавства, госпо дарський суд дійшов висновку про задоволення позовних ви мог з підстав їх законності т а обґрунтованості.

Судові витрати відповідно до ст. 49 ГПК України покладают ься на відповідача.

Керуючись ст. ст. 82-85 ГПК Украї ни, суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Міністерства о борони України (03168, м. Київ, прос пект Повітрофлотський, 6, код 0 0034022) на користь Товариства з до датковою відповідальністю "І нженерно-будівельна фірма "Л ДС" (01004, м. Київ, вул. Пушкінська, 41 , код 22906244) з будь-якого рахунку, в иявленого державним виконав цем під час виконання судово го рішення, 158549,93 грн. боргу, 1585,49 гр н. державного мита, 118 грн. витра т на інформаційно-технічне з абезпечення судового процес у.

3. Видати наказ після набран ня рішенням законної сили.

Рішення набирає законної с или після закінчення десятид енного строку з дня його підп исання.

Суддя М.М. Нарольський

Дата підписання рішення: 24.1 2.2008 р.

Дата ухвалення рішення17.12.2008
Оприлюднено23.07.2010
Номер документу5839412
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14/197-38/280

Постанова від 11.02.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Глос О.І.

Ухвала від 27.08.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нарольський М.М.

Рішення від 17.12.2008

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нарольський М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні