Ухвала
від 01.06.2016 по справі 183/3087/16
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Справа № 183/3087/16

№ 1-кс/183/491/16

01 червня 2016 року м. Новомосковськ

Слідчий суддя Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області ОСОБА_1 , секретар ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , розглянувши клопотання прокурора, який здійснює процесуальне керівництво досудовим розслідуванням прокурор Новомосковської місцевої прокуратури ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення перевірки дотримання вимог земельного законодавства України під час використання земельної ділянки земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної форми власності, -

встановив :

прокурор, який здійснює процесуальне керівництво досудовим розслідуванням прокурор Новомосковської місцевої прокуратури ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, про проведення перевірки дотримання вимог земельного законодавства України під час використання земельної ділянки земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної форми власності, орієнтовною площею 41.1 га. яка розташована на території Губиниської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області за межами населеного пункту та належала ФГ ОСОБА_4 .

В обґрунтування клопотання зазначено, що Новомосковською місцевою прокуратурою у ході здійснення аналізу законності використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення на території Новомосковського району встановлено, що невідомою особою у порушення вимог ст.ст. 116, 124, 125, 211 Земельного Кодексу України та ст.1 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель», які регламентують набуття і реалізацію права на землю, самовільно зайнято земельну ділянку сільськогосподарського призначення державної форми власності, орієнтовною площею 41,1 га, яка розташована па території Губиниської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської област і за межами населеного пункту належала ФГ ОСОБА_4 .

На теперішній час, досудовим розслідуванням встановлено, що невідомою особою самовільно зайнято земельну ділянку сільськогосподарського призначення державної форми власності, орієнтовною площею 41.1 га. яка розташована па території Губиниської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області за межами населеного пункту га належала ФГ ОСОБА_4 . Встановлено, що ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , проте земельна ділянка продовжувалася оброблятись у 2015 р. За інформацією Новомосковської ОДПІ звітність зі сплати за землю за період 2015-2016р. не надано.

Відомості про вчинення кримінального правопорушення внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 25 березня 2016 р. за № 42016041500000023, за ознаками кримінального правопорушення передбаченою ч. 1 ст. 197-1 КК України

Суд, дослідивши клопотання вважає, що воно підлягає задоволенню.

Згідно ст. 25 КПК України вбачається, що прокурор, слідчий зобов`язані в межах своєї компетенції вжити всіх передбачених законом заходів для встановлення події кримінального правопорушення та особи, яка його вчинила.

Згідно ч. 4 ст. 38 КПК України орган досудового розслідування зобов`язаний застосовувати всі передбачені законом заходи для забезпечення ефективності досудового розслідування.

Згідно ч. 2 ст. 93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, Службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Згідно п. 75.1 ст. 75 ПК України контролюючі органи мають право проводити камеральні, документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки.

Відповідно до п.1 Положення про Державну інспекцію сільського господарства України, затвердженого Указом Президента України №459/2011 від 13.04.2011 (далі - Положення), Державна інспекція сільського господарства України, є центральним органом виконавчої влади, що входить до системи органів виконавчої влади і забезпечує реалізацію державної політики у сфері нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі. Згідно з п.п.1 п.4 Положення, Державна інспекція сільського господарства України, відповідно до покладених на неї завдань, організовує та здійснює державний нагляд (контроль) за дотримання земельного законодавства, використання та охорони земель усіх категорій та форм власності.

Згідно із п. 2 ч. 1 Постанови КМУ «Про питання запровадження обмеження на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами» №408 від 13.08.2014 р. надання дозволу на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб-підприємців не потребується у разі, коли такі перевірки проводяться за рішенням суду на вимогу службових осіб у випадках, передбачених Кримінальним процесуальним кодексом України.

Судом встановлено, що Новомосковською місцевою прокуратурою проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.197-1 КК України. У прокурора, який здійснює процесуальне керівництво досудовим розслідуванням відсутні інші підстави, ніж передбачені законом для забезпечення кримінального провадження, чим він і скористався і суд вважає, що такі дії слідчого є законними, питання щодо яких слідчий просить провести перевірку не виходять за межі закону по якому проводиться досудове розслідування.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 131, 132 КПК України, суд, -

постановив :

клопотання прокурора, який здійснює процесуальне керівництво досудовим розслідуванням прокурор Новомосковської місцевої прокуратури ОСОБА_3 задовольнити, надати дозвіл на проведення перевірки дотримання вимог земельного законодавства України під час використання земельної ділянки земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної форми власності, орієнтовною площею 41.1 га. яка розташована на території Губиниської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області за межами населеного пункту та належала ФГ ОСОБА_4 .

Проведення перевірки доручити Державній інспекції сільського господарства в Дніпропетровській області, що розташована за адресою: м. Дніпропетровськ, проспект імені Олександра Поля, (Кірова), 28 А.

Матеріали перевірки (в оригіналах) направити до слідчого відділення Новомосковського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області для долучення до матеріалів кримінального провадження №42016041500000023.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудНовомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення01.06.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу58653362
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —183/3087/16

Ухвала від 23.03.2017

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Лила В. М.

Ухвала від 23.03.2017

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Лила В. М.

Ухвала від 01.06.2016

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Лила В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні