Ухвала
від 23.03.2017 по справі 183/3087/16
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 183/3087/16

№ 1-кс/183/235/17

У Х В А Л А

23 березня 2017 року

Слідчий суддя Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області Лила В.М., за участю секретаря Акавової А.В., процесуального керівника прокурора Новомосковської місцевої прокуратури Тихонова М.С., розглянувши клопотання про дозвіл на реалізацію речових доказів, -

встановив:

процесуальний керівник прокурор Новомосковської місцевої прокуратури Тихонов М.С. звернувся до суду з клопотанням про дозвіл на реалізацію речових доказів, а саме посівів технічної сільськогосподарської культури - соняшника, вирощеного на самовільно зайнятій земельній ділянці площею 37,7180 га, яка розташована на території Губиниської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, що входить до масиву земельних ділянок за кадастровим номером НОМЕР_1 загальною площею 126,8192 га, який передано на відповідальне зберігання ОСОБА_2

В судовому засіданні процесуальний керівник прокурор Новомосковської місцевої прокуратури підтримав клопотання вказав, що у провадженні СВ Новомосковського відділу поліції ГУНП в Дніпропетровській області знаходиться кримінальне провадження № 42016041500000023 від 25 березня 2016 р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 197-1 КК України.

Клопотання мотивовано тим, що Новомосковською місцевою прокуратурою у ході здійснення аналізу законності використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення на території Новомосковського району встановлено, що невідомою особою у порушення вимог ст.ст. 116, 124, 125, 211 Земельного Кодексу України та ст. 1 Закону України Про державний контроль за використанням та охороною земель , які регламентують набуття і реалізацію права на землю, самовільно зайнято земельну ділянку сільськогосподарського призначення державної форми власності, орієнтовною площею 41,1 га, яка розташована на території Губиниської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області за межами населеного пункту та належала ФГ ОСОБА_3

Таким чином, посіви технічної сільськогосподарської культури - соняшника, вирощені на самовільно зайнятій земельній ділянці, є фактично речовим доказом самовільного зайняття та використання земельної ділянки для сільськогосподарських потреб, за відсутності документів, що підтверджують право користування нею. Постановою процесуального керівника першого заступника керівника Новомосковської місцевої прокуратури Моташко М.К. від 30.08.2016 р., врожай соняшника, що росте на земельній ділянці площею 37,7180 га, яка розташована на території Губиниської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, визнано речовим доказом по вказаному кримінальному провадженню. Ухвалою слідчого судді Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 02.09.2016 р. на речові докази у кримінальному провадженні накладено арешт шляхом заборони будь-кому розпоряджатись будь-яким чином та використовувати їх.

Реалізація речових доказів здійснюється з дотриманням вимог Порядку обліку, зберігання, оцінки конфіскованого та іншого майна, що переходить у власність держави, і розпорядження ним , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №1340 від 25.08.1998 р.

Враховуючи, що речові докази у вигляді врожаю соняшника вагою 10 тонн 130 кілограм, вирощеного на самовільно зайнятій земельній ділянці, який передано на відповідальне зберігання ОСОБА_2 потребують значних витрат по забезпеченню спеціальних умов їх зберігання та охорони, а також піддаються швидкому псуванню, що може призвести до їх знищення, виникла необхідність у забезпеченні збереження речових доказів шляхом передання їх для реалізації, що можливо без шкоди для кримінального провадження. Тому, з метою забезпечення збереження речових доказів та недопущення пошкодження, псування, знищення посівів соняшника, виникла необхідність у реалізації речових доказів насіння соняшнику вагою 10 тонн 130 кілограм.

Дослідивши клопотання та надані до нього копії документів, вислухавши процесуального керівника прокурора Новомосковської місцевої прокуратури, суд вважає клопотання обґрунтованим та таким що підлягає задоволенню.

30 серпня 2016 р. постановою прокурора, який здійснює процесуальне керівництво досудовим розслідуванням від 30 серпня 2016 р. насіння соняшника, що росте на земельній ділянці, площею 37,7180 га, розташованого на території Губиниської сільської ради Новомосковського району, Дніпропетровської області визнано речовим доказом.

02 вересня 2016 р. ухвалою Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області накладено арешт на речовий доказ, а саме врожай соняшника, що росте на земельній ділянці, площею 37,7180 га, розташованого на території Губиниської сільської ради Новомосковського району, Дніпропетровської області.

Відповідно до п. 6 ч. 9 ст. 100 КПК України гроші, цінності та інше майно, що одержані фізичною або юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від нього, а також майно, в яке їх було повністю або частково перетворено, конфіскуються.

Суд вважає, що слідчий довів наявність достатніх підстав вважати, що з метою забезпечення збереження речових доказів та недопущення пошкодження, псування, знищення посівів соняшника, виникла необхідність у реалізації речових доказів насіння соняшнику вагою 10 тонн 130 кілограм, який передано на відповідальне зберігання ОСОБА_2

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 100, 170 КПК України, суд -

постановив :

клопотання процесуального керівника прокурора Новомосковської місцевої прокуратури Тихонова М.С. задовольнити, надати дозвіл на реалізацію речових доказів насіння технічної сільськогосподарської культури-соняшника вагою 10 тонн 130 кілограм, яке передано на зберігання ОСОБА_2

На ухвалу може бути подано апеляційну скаргу безпосередньо до апеляційного суду Дніпропетровської області протягом п'яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя Лила В.М.

СудНовомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення23.03.2017
Оприлюднено31.03.2017
Номер документу65517988
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —183/3087/16

Ухвала від 23.03.2017

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Лила В. М.

Ухвала від 23.03.2017

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Лила В. М.

Ухвала від 01.06.2016

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Лила В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні