Рішення
від 17.04.2007 по справі 2/99-пн-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

2/99-ПН-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М      У К Р А Ї Н И

17.04.2007                                                                Справа №  2/99-ПН-07

Господарський суд Херсонської області у складі судді  Скобєлкіна С.В. при секретарі Тереховій І.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу              

за позовом Новокаховської  міської  Ради, м.Нова Каховка Херсонської області

до Комунального підприємства "Каховське державне бюро технічної інвентаризації", м.Каховка Херсонської області  

про   визнання права власності

за участю представників сторін:

від  позивача -   Шведова Т.Ю., доручення від 04.04.2007р. № 29/642

від  відповідача   - не прибув

в с т а н о в и в:

Новокаховська міська рада Херсонської області звернулась до господарського суду з позовом до комунального підприємства "Каховське бюро технічної інвентаризації" про визнання права власності та зобов'язання про вчинення певних дій.

У судовому засіданні позивач особі свого представника підтримав позов та просить його задовольнити, визнавши за територіальною громадою міста Нова Каховка Херсонської області права власності на квартиру № 16 у будинку № 172 по пр.Дніпровському, зобов'язавши КП "Каховське БТІ" здійснити державну реєстрацію набутого права власності.

Відповідач до суду не прибув, але надав письмовий відзив, у якому проти задоволення позову не заперечує та просить справу розглядати за відсутністю його представника.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши надані докази, заслухавши представника позивача, суд вважає. що позов підлягає задоволенню у повному обсязі з наступних підстав.

Як встановлено судом та вбачається з матеріалів справи, відповідно до ст.335 Цивільного кодексу України, Новокаховською міською радою  28 листопада 2005 року листом № 25/3343 було повідомлено Каховське державне бюро технічної інвентаризації про виявлення безхазяйного нерухомого майна, а саме: квартири в м.Нова Каховка по пр.Дніпровському, 172 кв.16.

Згідно з повідомленням Комунального підприємства "Ольвія" від 22 листопада 2005 року № 404, якому надано право стежити за житловим фондом, власник квартири Матюшкіна Зінаїда Степанівна була виписана 15 лютого 2005 року в зв'язку зі смертю, спадкоємців на дану квартиру не виявлено, так як після смерті Матюшкіної З.С. сплинуло шість місяців.

Комунальне підприємство "Ольвія" в особі директора клопотало про взяття квартири, розташованої в місті Нова Каховка по пр.Дніпровському, 172/16 на облік, як безхазяйної. В квартирі ніхто не прописаний та не проживав згідно з довідкою № 336 від 1 листопада 2005 року та актом від 21 лютого 2005 року, виданим Комунальним підприємством "Ольвія".

Бюро технічної інвентаризації поставило на облік дану квартиру як безхазяйну. Річний строк з дня взяття на облік безхазяйного майна, що є підставою для звернення Новокаховської міської ради до суду з вимогою про визнання права власності на вказану квартиру за територіальною громадою м.Нова Каховка на даний час вже сплинув, тому Новокаховська міська рада звертається до суду з даним позовом.

Відповідно до пункту 5 статті 16 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" від імені та в інтересах  територіальних громад права суб'єкта комунальної власності здійснюють відповідні ради.

Статтею 335 Цивільного кодексу України передбачено, що безхазяйною є річ, яка не має власника або власник якої невідомий. Безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені. Про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік робиться оголошення у друкованих засобах масової інформації.

Після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду у комунальну власність.

Безхазяйні рухомі речі можуть набуватися у власність за набувальною давністю, крім випадків, встановлених статтями 336, 338, 341 і 343 ЦК України.

Згідно з Законом України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" (№ 1952-ІV від 01.07.2004 року) речові права на нерухоме майно підлягають обов'язковій державній реєстрації. В свою чергу, державна реєстрація речових прав на нерухоме майно - це офіційне визнання і підтвердження  державою фактів виникнення, переходу або припинення речових прав на нерухоме майно, що супроводжується внесенням даних до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обмежень.

Реєстрація прав на нерухоме майно здійснюється  у відповідності, на підставі та у спосіб, визначений Тимчасовим положенням про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, проведення якої доручено комунальним підприємствам бюро технічної інвентаризації (БТІ).

За таких обставин, позовні вимоги Новокаховської міської ради суд вважає законними і обґрунтованими, а тому такими, що підлягають задоволенню.

Судові витрати по справі суд покладає на відповідача.

На підставі викладеного, вищезазначених правових норм та керуючись ст.ст.44, 49, 82-85 ГПК України, суд -

в и р і ш и в:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Визнати за територіальною громадою міста Нова Каховка Херсонської області право власності на квартиру № 16 у будинку № 172 по проспекту Дніпровському в м.Нова Каховка Херсонської області.

3. Зобов'язати комунальне підприємство "Каховське бюро технічної  інвентаризації" у відповідності до діючого законодавства у встановлений порядок та  спосіб  здійснити державну реєстрацію права власності на нерухоме майно -  квартиру № 16 у будинку № 172 по проспекту Дніпровському в місті Нова Каховка Херсонської області, балансовою вартістю 6634,16 грн. за територіальною громадою міста Нова Каховка Херсонської області.

4. Стягнути з Комунального підприємства "Каховське бюро технічної  інвентаризації", 74800 Херсонська область м.Каховка,  вул.Карла Маркса, 64, код ЄДРПОУ 03355399, р/р.26003401752008 ПІБ м.Каховка МФО 352286 на користь Новокаховської міської ради, 74900 Херсонська область м.Нова Каховка, пр.Дніпровський, 23, код ЄДРПОУ 04059964. р/р.35425002001699 УДК по Херсонській області МФО 852010 - 85,00 грн. (вісімдесят п'ять грн. 00 коп.) сплати державного мита та 118,00 грн. (сто вісімнадцять грн. 00 коп.) витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

5. Рішення направити сторонам по справі.

6. Рішення господарського суду набирає законної сили  після  закінчення десятиденного  строку з дня його прийняття, а у разі, якщо у судовому засіданні було оголошено лише  вступну і резолютивну частини рішення, воно набирає законної сили  після закінчення десятиденного строку з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 Господарського процесуального кодексу України (вступна, описова, мотивувальна  і резолютивна частини).

         Суддя                                                                                      С.В.Скобєлкін

           Дата підписання рішення

           відповідно до вимог ст. 84 ГПК України                        24.04.2007 року

Дата ухвалення рішення17.04.2007
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу587879
СудочинствоГосподарське
Суть  визнання права власності

Судовий реєстр по справі —2/99-пн-07

Постанова від 09.10.2007

Господарське

Вищий господарський суд України

Палій В.М.

Ухвала від 18.09.2007

Господарське

Вищий господарський суд України

Палій В.М.

Рішення від 17.04.2007

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Скобєлкін С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні