Рішення
від 24.06.2016 по справі 904/3752/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

30.06.16р. Справа № 904/3752/16

За позовом Обласного комунального підприємства "ФАРМАЦІЯ", м. Дніпропетровськ

до Приватного підприємства "СОЮЗ-ВД", смт. Іларіонове, Синельниківський район, Дніпропетровська область

про стягнення заборгованості за договором оренди, розірвання договору оренди та зобов'язання вчинити певні дії

Суддя Петрова В.І.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1, дов. від 11.01.16р.

від відповідача: не з'явився

СУТЬ СПОРУ:

Обласне комунальне підприємство "ФАРМАЦІЯ" звернулось до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Приватного підприємства "СОЮЗ-ВД", в якому, з урахуванням заяви про уточнення позовних вимог від 13.06.2016р., просило суд:

- стягнути з відповідача основний борг у розмірі 21 259,57грн., пеню і 3% річних у розмірі 6 555,38грн.;

- розірвати договір оренди нерухомого майна спільної власності територіальних громад Дніпропетровської області №439, укладений 01.12.2014р. між позивачем та відповідачем;

- зобов"язати відповідача звільнити та передати позивачу нежитлове приміщення загальною площею 24,6 кв.м, яке розташоване на першому поверсі одноповерхового нежитлового будинку за адресою: м. Синельникове, вул. Петровського, 29.

Позовні вимоги обгрунтовує неналежним виконанням відповідачем умов договору оренди №439 від 01.12.2014р. нерухомого майна спільної власності територіальних громад Дніпропетровської області в частині повного та своєчасного внесення орендної плати. У зв"язку з цим позивач, як орендодавець комунального майна, був позбавлений можливості своєчасно отримувати орендні платежі, на які він розраховував під час укладення цього договору. Крім того, позивач зазначає, що відповідач неналежним чином виконував умови договору №439-К від 01.12.2014р. про відшкодування витрат на утримання нерухомого майна в частині повної та своєчасної сплати витрат, понесених позивачем на утримання об"єкту оренди.

Відповідач явку представника в судові засідання не забезпечив, відзив на позов та витребувані судом документи не подав, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином (а.с.31, 90), з клопотанням про відкладення розгляду справи до суду не звертався.

Суд розглянув справу за наявними в ній матеріалами відповідно до ст.75 Господарського процесуального кодексу України.

30.06.2016р. по даній справі оголошено вступну та резолютивну частини рішення відповідно до ст.85 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представника позивача, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

01.12.2014р. між Обласним комунальним підприємством "ФАРМАЦІЯ" (орендодавець) та Приватним підприємством "СОЮЗ-ВД" (орендар) був укладений договір оренди №439 нерухомого майна спільної власності територіальних громад Дніпропетровської області, за умовами якого з метою ефективного використання комунального майна орендодавець зобов"язався передати, а орендар - прийняти в строкове платне користування нерухоме майно (далі - об'єкт оренди), площею 24,6 м 2 для розміщення офісу.

Згідно п.2.1. договору оренди об'єктом оренди є нерухоме майно (приміщення) загальною площею 24,6 м 2 , розташоване на першому поверсі одноповерхової нежитлової будівлі за адресою: м. Синельникове, вул. Петровського, буд.29.

За п.2.3. договору оренди опис технічного стану об'єкта оренди на дату передачі його орендарю, його склад зазначається в акті приймання - передачі об'єкта оренди, що є невід'ємною частиною договору (додаток 2).

Згідно п.4.1. договору оренди орендар вступає у строкове платне користування об'єктом оренди у термін, вказаний у договорі, але не раніше дати підписання сторонами цього договору та акта приймання-передачі об'єкта оренди.

Відповідно до ст.759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк. Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору найму (оренди).

Згідно ст.2 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", який регулює спірні правовідносини, орендою є засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідне орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності.

Як вбачається з матеріалів справи, 01.12.2014р. позивач передав відповідачу об"єкт оренди за актом приймання - передачі нежитлового приміщення (а.с.16).

Відповідно до ч.1 ст.762 Цивільного кодексу України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Договором або законом може бути встановлено періодичний перегляд, зміну (індексацію) розміру плати за користування майном (ч.3 ст.762 Цивільного кодексу України).

Згідно ч.1 ст.284 Господарського кодексу України істотними умовами договору оренди є: об'єкт оренди (склад і вартість майна з урахуванням її індексації); строк, на який укладається договір оренди; орендна плата з урахуванням її індексації; порядок використання амортизаційних відрахувань; відновлення орендованого майна та умови його повернення або викупу. Орендар зобов'язаний берегти орендоване майно відповідно до умов договору, запобігаючи його псуванню або пошкодженню, та своєчасно і в повному обсязі сплачувати орендну плату (ч.3 ст. 285 Господарського кодексу України).

Відповідно до ст.19 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" орендар за користування об'єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності. Строки внесення орендної плати визначаються у договорі.

Пунктом п.3.1. договору оренди передбачено, що за користування об'єктом оренди орендар сплачує орендодавцю орендну плату, розрахунок якої здійснюється згідно з чинним законодавством. Орендна плата за базовий місяць оренди (жовтень 2014р.) згідно з розрахунком орендної плати, що є невід'ємною частиною цього договору (додаток 1), та за результатами конкурсу становить 840,00грн. (без урахування ПДВ). Розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування розміру орендної плати за попередній місяць з урахуванням індексу інфляції у наступному місяці (п.3.2. договору оренди).

Нарахування податку на додану вартість на суму орендної плати здійснюється у порядку, визначеному чинним законодавством України (п.3.4. договору оренди).

Згідно п.3.5. договору оренди орендна плата сплачується орендарем починаючи з дати підписання акту приймання-передачі. Останнім днем сплати орендної плати є дата підписання сторонами акту приймання - передачі при поверненні об'єкта оренди орендодавцю. Орендна плата сплачуються орендарем незалежно від наслідків його господарської діяльності (3.6. договору оренди).

За п.3.7. договору оренди орендна плата у повному обсязі (у т.ч. ПДВ) перераховується орендарем на поточний рахунок орендодавця один раз на місяць не пізніше 01 числа місяця, наступного за розрахунковим.

Пунктом 3.8. договору оренди передбачено, що вартість комунальних послуг, витрат на утримання прибудинкової території, вартість послуг з технічного обслуговування інженерного обладнання та внутрішньобудинкових мереж і т.ін. не входить до складу орендної плати та сплачується орендарем окремо у формі та порядку, погодженому з орендодавцем.

Орендодавець згідно п.5.1. договору оренди зобов"язаний, серед іншого, щомісячно до 25 числа звітного місяця надавати орендарю рахунок на сплату орендної плати.

За п.5.2.2. договору оренди орендар зобов"язаний вносити орендні платежі своєчасно і в повному обсязі.

Відповідно до ч.1 ст.530 Цивільного кодексу України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Із матеріалів справи вбачається, що відповідач в порушення своїх зобов'язань за договором оренди не сплатив виставлені позивачем рахунки за період користування майном грудень 2014р. - травень 2016р. у розмірі 16 375,57грн.

Крім того, 01.12.2014р. між Обласним комунальним підприємством "ФАРМАЦІЯ" (балансоутримувач) та Приватним підприємством "СОЮЗ-ВД" (користувач) був укладений договір №439-К про відшкодування витрат на утримання нерухомого майна, за умовами якого балансоутримувач несе витрати, пов"язані з оплатою плати за землю під будівлею, яка розташована за адресою: м. Синельникове, вул. Петровського, буд.29 (далі - будівля), а також шляхом укладання окремих договорів з виробниками/виконавцями комунальних послуг, несе витрати по утриманню будівлі, її прибудинкової території, внутрішньо будинкових мереж, а користувач, як орендар приміщення в будівлі за договором оренди №439 від 01.12.2014р. (далі - орендоване майно), зобов"язаний частково відшкодувати балансоутримувачу понесені ним витрати.

Згідно п.2.1. договору №439-К витрати балансоутримувача (крім витрат за спожиту електроенергію), які користувач зобов'язаний відшкодувати балансоутримувачу за цим договором, складають 444,00 грн. (з ПДВ) за один календарний місяць.

Пунктом 2.6. договору №439-К визначено, що компенсація витрат за опалення здійснюється користувачем окремо на підставі виставлених балансоутримувачем рахунків, розраховується пропорційно до займаної площі в цій будівлі та за встановленими тарифами.

Згідно п.2.7. договору №439-К користувач зобов'язаний відшкодувати балансоутримувачу витрати, встановлені цим договором, незалежно від наслідків своєї господарської діяльності.

За п.2.3. договору №439-К користувач зобов'язаний відшкодувати балансоутримувачу витрати , визначені п.2.1. цього договору, не пізніше першого робочого дня місяця, наступного за розрахунковим, шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок балансоутримувача.

Договір набирає чинності з моменту підписання його сторонами і діє з 01.12.2014р. по 01.11.2017р. включно, але не менше ніж договір оренди №439 від 01.12.2014р. (п.6.1. договору №439-К).

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач в порушення своїх зобов'язань за договором №439-К не сплатив виставлені позивачем рахунки за період грудень 2014р. - травень 2016р. у розмірі 4 884,00грн.

Станом на момент розгляду справи заборгованість відповідача перед позивачем за договором оренди за період користування майном грудень 2014р. - травень 2016р. складає 16 375,57грн., а заборгованість за договором №439-К за період грудень 2014р. - травень 2016р. складає 4 884,00грн., що підтверджується матеріалами справи та підлягає до стягнення.

Згідно ч.1 ст.193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 ЦК України).

Відповідно до приписів статті 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим до виконання.

За ч.1 ст.625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Згідно статті 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов"язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов"язання (неналежне виконання). У разі порушення зобов"язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки (ст. 611 Цивільного кодексу України).

Статтею 546 Цивільного кодексу України передбачено, що виконання зобов'язання може забезпечуватися, зокрема, неустойкою. Одним із видів неустойки є пеня, яка обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

За ч.6 ст.232 Господарського кодексу України нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Згідно п.8.2. договору оренди за несвоєчасну сплату орендних платежів орендар сплачує на користь орендодавця у визначеному п.3.7. цього договору співвідношенні пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України на дату нарахування від розміру несплачених орендних платежів за кожний день прострочення.

Відповідно до п.п.3.2.4., 5.3. договору №439-К за несвоєчасну сплату витрат, встановлених цим договором, користувач сплачує балансоутримувачу пеню у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України від суми боргу за кожний день прострочення.

Позивач просить стягнути з відповідача пеню, нараховану на заборгованість за договором оренди, за загальний період з 02.02.2015р. по 02.06.2016р. у розмірі 4 711,29грн., а також пеню, нараховану на заборгованість за договором №439-К, за загальний період з 02.02.2015р. по 02.06.2016р. у розмірі 1 458,98грн.

Господарський суд, перерахувавши пеню, встановив, що пеня, нарахована на заборгованість за договором оренди, за загальний період з 02.02.2015р. по 02.06.2016р. складає 3 788,68грн. та підлягає до стягнення, а пеня, нарахована на заборгованість за договором №439-К, за загальний період з 02.02.2015р. по 02.06.2016р. складає 1 179,68грн. та підлягає до стягнення. В іншій частині позовних вимог щодо стягнення пені суд вважає за необхідне відмовити.

Відповідно до ч.2 ст.625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов"язання, на вимогу кредитора зобов"язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Позивач просить стягнути з відповідача 3% річних, нараховані на заборгованість за договором оренди, за загальний період з 02.02.2015р. по 02.06.2016р. у розмірі 294,46грн., а також 3% річних, нараховані на заборгованість за договором №439-К, за загальний період з 02.02.2015р. по 02.06.2016р. у розмірі 90,65грн.

Господарський суд, перерахувавши 3% річних, встановив, що 3% річних, нараховані на заборгованість за договором оренди, за загальний період з 02.02.2015р. по 02.06.2016р. складають 249,10грн. та підлягають до стягнення, а 3% річних, нараховані на заборгованість за договором №439-К, за загальний період з 02.02.2015р. по 02.06.2016р. складають 76,99грн. та підлягають до стягнення. В іншій частині позовних вимог щодо стягнення 3% річних суд вважає за необхідне відмовити.

Крім того позивач просить суд розірвати договір оренди нерухомого майна спільної власності територіальних громад Дніпропетровської області №439, укладений 01.12.2014р. між позивачем та відповідачем, а також зобов"язати відповідача звільнити і передати позивачу нежитлове приміщення загальною площею 24,6 кв.м, яке розташоване на першому поверсі одноповерхового нежитлового будинку за адресою: м. Синельникове, вул. Петровського, 29.

За п.1 ч.1 ст.611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, розірвання договору.

Відповідно до ч.3 ст.26 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" договір оренди може бути розірвано за погодженням сторін. Договір оренди може бути достроково розірвано на вимогу однієї із сторін за рішенням суду у разі невиконання сторонами своїх зобов'язань та з інших підстав, передбачених законодавчими актами України.

Договір набирає чинності з моменту підписання його сторонами і діє з 01.12.2014р. до 01.11.2017р. (п.11.1. договору оренди).

За п.6.1.3. договору оренди орендодавець має право вимагати, в тому числі шляхом звернення до суду, при несплаті орендарем орендної плати протягом 2 (двох) місяців з дня настання строку платежу дострокового розірвання договору, стягнення заборгованості та примусового виселення орендаря.

Пунктом 8.6. договору оренди передбачено, що при невиконанні або порушенні однією із сторін умов цього договору та підстав, передбачених законодавством України, договір може бути розірваний достроково на вимогу однієї із сторін за рішенням суду.

За п.12.7. договору оренди на вимогу однієї із сторін договір може бути достроково розірвано за рішенням господарського суду у разі невиконання сторонами своїх зобов"язань та з інших підстав, передбачених законодавчими актами України.

Оскільки відповідач порушив зобов'язання щодо своєчасного та повного внесення орендної плати, позивач, як орендодавець комунального майна, був позбавлений можливості своєчасно отримувати орендні платежі, на які він розраховував під час укладення цього договору.

Враховуючи викладене, суд вважає, що позовні вимоги щодо розірвання договору оренди є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Згідно ч.1 ст.27 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" у разі розірвання договору оренди орендар зобов'язаний повернути орендодавцеві об'єкт оренди на умовах, зазначених у договорі оренди.

Відповідно до п.4.4. договору оренди у разі закінчення строку дії договору або при його розірванні орендар зобов'язаний за актом приймання-передачі повернути об'єкт оренди орендодавцю у стані, в якому перебував об'єкт оренди на момент передачі його в оренду, з урахуванням всіх здійснених орендарем поліпшень, які неможливо відокремити від об'єкта оренди без заподіяння йому шкоди, з урахуванням зносу за період строку дії договору оренди. В акті приймання-передачі зазначається технічний стан об'єкта оренди на дату повернення. Об'єкт оренди вважається поверненим орендодавцю з моменту підписання сторонами акта приймання-передачі.

За п.4.5. договору оренди обов'язок по складанню акта приймання-передачі покладається на сторону, що передає об'єкт оренди іншій стороні цього договору.

Згідно п.5.2.13. договору оренди у разі припинення або розірвання цього договору орендар зобов"язаний повернути орендодавцю об'єкт оренди у належному стані, не гіршому ніж на момент передачі його в оренду, з урахуванням нормального фізичного зносу, та відшкодувати орендодавцю збитки у разі погіршення стану або втрати (повної або часткової) об'єкта оренди з вини орендаря.

На підставі викладеного суд вважає за необхідне задовольнити вимоги позивача про зобов"язання відповідача звільнити і передати позивачу нежитлове приміщення загальною площею 24,6 кв.м, яке розташоване на першому поверсі одноповерхового нежитлового будинку за адресою: м. Синельникове, вул. Петровського, 29, шляхом укладення акту приймання-передачі.

Враховуючи положення ст.84 Господарського процесуального кодексу України щодо змісту рішення господарського суду, а саме: положення про те, що при задоволенні позову в резолютивній частині рішення вказується строк виконання дій, які зобов'язана виконати сторона, суд вважає за необхідне встановити 15-денний строк з дати набрання рішенням законної сили для звільнення і передання об'єкту оренди та вважає цей строк достатнім.

У зв'язку із частковим задоволенням позову судовий збір за розгляд справи відповідно до ст. ст. 44, 49 ГПК України покладається на сторони пропорційно розміру задоволених вимог.

Керуючись ст.ст.49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково.

Стягнути з Приватного підприємства "СОЮЗ-ВД" (52520, Дніпропетровська область, Синельниківський район, смт. Іларіонове, вул. Ленінградська, 45, ЄДРПОУ 33196739) на користь Обласного комунального підприємства "ФАРМАЦІЯ" (49057, м. Дніпро, вул. Героїв Сталінграду (нова назва - пр. ОСОБА_2), 171, ЄДРПОУ 01976358) заборгованість за договором оренди №439 у розмірі 16 375,57грн. (шістнадцять тисяч триста сімдесят п"ять грн. 57коп.), заборгованість за договором №439-К у розмірі 4 884,00грн. (чотири тисячі вісімсот вісімдесят чотири), пеню, нараховану на заборгованість за договором оренди №439, у розмірі 3 788,68грн. (три тисячі сімсот вісімдесят вісім грн. 68коп.), пеню, нараховану на заборгованість за договором №439-К, у розмірі 1 179,68грн. (одна тисяча сто сімдесят дев"ять грн. 68коп.), 3% річних, нараховані на заборгованість за договором оренди №439, у розмірі 249,10грн. (двісті сорок дев"ять грн. 10коп.), 3% річних, нараховані на заборгованість за договором №439-К, у розмірі 76,99грн. (сімдесят шість грн. 99коп.) та 4 071,53грн. (чотири тисячі сімдесят одна грн. 53коп.) судового збору.

Розірвати договір оренди №439 нерухомого майна спільної власності територіальних громад Дніпропетровської області, укладений 01.12.2014р. між Обласним комунальним підприємством "ФАРМАЦІЯ" та Приватним підприємством "СОЮЗ-ВД".

Зобов'язати Приватне підприємство "СОЮЗ-ВД" (52520, Дніпропетровська область, Синельниківський район, смт. Іларіонове, вул. Ленінградська, 45, ЄДРПОУ 33196739) звільнити і передати Обласному комунальному підприємству "ФАРМАЦІЯ" (49057, м. Дніпро, вул. Героїв Сталінграду (нова назва - пр. ОСОБА_2), 171, ЄДРПОУ 01976358) нежитлове приміщення загальною площею 24,6 кв.м, яке розташоване на першому поверсі одноповерхового нежитлового будинку за адресою: м. Синельникове, вул. Петровського, 29, шляхом укладення акту приймання-передачі у п'ятнадцятиденний строк з дати набрання рішенням законної сили.

В іншій частині позову відмовити.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 05.07.2016р.

Суддя ОСОБА_3

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення24.06.2016
Оприлюднено11.07.2016
Номер документу58807765
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/3752/16

Ухвала від 01.11.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 31.10.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 18.04.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 12.04.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Рішення від 24.06.2016

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 14.06.2016

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні