Постанова
від 07.10.2009 по справі 11/77/08
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 жовтня 2009 р. № 11/77/08

Вищий господарський су д України у складі колегії су ддів:

головуючого судді: Бакуліної С.В.,

суддів: Глос О.І.,

Олійника В.Ф. (доповідач),

розглянувши у відкритому судовому засіданні

касаційне подання Першого заступника проку рора Миколаївської області в інтересах держави в особі Ми колаївської міської ради

на рішення господарського суду Мико лаївської області від 31.03.2009 ро ку

у справі №11/77/09 господарського суду Миколаївської області

за позовом Відкритого акціонерного товариства "Завод Металіст", М иколаїв, пр. Героїв Сталінгра ду, 1-б

до

третя особа Миколаївської міської р ади

Миколаївське міжміське бю ро технічної інвентаризації

про про визнання права власн ості

за участю представників ст орін:

позивача - не з'явилися;

відповідача - не з'явилися;

третьої особи - не з'явилися;

прокуратури - Громадський С.О.;

касатора - не з'явилися;

В С Т А Н О В И В :

У лютому 2009 року Відкрит е акціонерне товариство "Зав од Металіст", Миколаїв (далі - ВАТ "Завод Металіст") звернуло сь в суд з позовом до Миколаїв ської міської ради та третьо ї особи - Миколаївського міжм іського бюро технічної інвен таризації про визнання права власності на нерухоме майно , що знаходяться за адресою: м. Миколаїв, пр.Героїв Сталінгр аду, 1-б.

Рішенням господарського с уду Миколаївської області ві д 31.03.2009 року у справі №11/77/09 (суддя В асиляка К.Л.) позов був задовол ений та визнано за Відкритим акціонерним товариством "За вод "Металіст" 54001, м. Миколаїв, пр .Героїв Сталінграду, 1-б, право власності на самочинне збуд оване нерухоме майно площею 87 кв.м, яке складається з будів лі прохідної літера А-1, площею 29,4 кв.м, побутового приміщення літ.Б-1, площею 28,9 кв.м, побутовог о приміщення літ.В-1, площею 28,7 к в.м, які розташовані на земель ній ділянці загальною площею 19536 кв.м, у тому числі 3426 кв.м - за будовані землі, 16110 кв.м - внутр ішні води на період будівниц тва ремонтної бази річкових та морських суден на Каботаж ному молі.

В касаційному поданні Перш ого заступника прокурора Мик олаївської області ставитьс я питання про скасування ріш ення суду першої інстанції т а прийняття нового про відмо ву в задоволенні позову, оскі льки суд при постановленні р ішення допустив порушення ма теріального та процесуально го права та не врахував, що спі рне майно не було прийнято в е ксплуатацію належним чином, а експлуатація не прийнятих у встановленому законодавст вом порядку об'єктів заборон яється.

Перевіривши за матеріалам и справи наведені в касаційн ому поданні доводи колегія с уддів Вищого господарського суду України дійшла висновк у про часткове задоволення к асаційного подання виходячи із наступного.

Як видно із матеріалів спра ви та встановлено судом перш ої інстанції позивач побудув ав нерухоме майно, що знаходя ться за адресою: м. Миколаїв, п р. Героїв Сталінграду, 1-б та зв ернувся до суду з позовом про визнання права власності на спірне майно.

Задовольняючи позов суд пе ршої інстанції встановивши, що позивач побудував будівлі на орендованій земельній ді лянці і щодо вказаних будіве ль є погодження оформлення ї х розміщень від Управління м істобудування та архітектур и виконкому Миколаївської мі ської ради, Миколаївської по ртової СЕС та Державного упр авління навколишнього приро дного середовища Миколаївсь кої області, тому прийшов до в исновку про задоволення позо ву.

Проте з таким висновком суд у першої інстанції не може по годитись колегія суддів Вищо го господарського суду Украї ни, оскільки суд першої інста нції не врахував положення ч .2 ст.331 ЦК України, згідно якої п раво власності на новостворе не нерухоме майно (житлові б удинки, будівлі, споруди тощо ) виникає з моменту завершенн я будівництва (створення май на). Якщо договором або законо м передбачено прийняття неру хомого майна до експлуатації , право власності виникає з мо менту його прийняття до експ луатації. Якщо право власнос ті на нерухоме майно відпові дно до закону підлягає держа вній реєстрації, право власн ості виникає з моменту держа вної реєстрації.

Крім того судом не врахован о і положення ч.1 ст.182 ЦК Україн и відповідно до якої право вл асності на нерухомі речі під лягає державній реєстрації.

Таким чином, до державної ре єстрації право власності на вказані об'єкти нерухомого м айна, не виникає.

"Порядок прийняття в експлу атацію закінчених будівницт вом об'єктів", діючий на час пр ийняття оскаржуваного рішен ня суду, було затверджено Постановою Кабінет у Міністрів України від 8 жовт ня 2008 р. №923 (набрала чинності з 01.0 1.2009 року) в якому визначено, що п рийняття в експлуатацію закі нчених будівництвом об'єктів здійснюється комісією і пол ягає у підтвердженні нею гот овності до експлуатації об'є ктів нового будівництва, рек онструкції, реставрації, кап ітального ремонту, комунікац ій та споруд інженерної і тра нспортної інфраструктури, їх інженерно-технічного оснаще ння та забезпечення, пускови х комплексів, черг будівницт ва (далі - закінчені будівницт вом об'єкти) відповідно до пог одженої та затвердженої в ус тановленому порядку проектн ої документації (пункт 2). Прий няття в експлуатацію закінч еного будівництвом об'єкта, с клад пускових комплексів яко го змінено з порушенням вста новленого порядку, заборонен о (пункт 6).

Згідно п. 1.6. "Тимчасового положення про порядок реєст рації прав власності на неру хоме майно" затвердженого На казом Міністерства юстиції України від 28.01.2003 №6/5 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 28 січн я 2003 р. за №66/7387, реєстрації підля гають права власності тільки на об'єкти нерухомого майна, б удівництво яких закінчено та які прийняті в експлуатацію у встановленому порядку, за н аявності матеріалів технічн ої інвентаризації, підготовл ених тим БТІ, яке проводить ре єстрацію права власності на ці об'єкти.

Зазначеного суд першої інс танції не врахував, а тому при таких обставинах рішення су ду першої інстанції не може б ути залишеним в силі, а підляг ає скасуванню з направленням справи на новий розгляд, оскі льки суд не встановив дійсни х обставин справи та не засто сував Закон, який регулює пра вовідносини щодо зазначеног о спору.

Згідно вимог статті 11112 ГПК У країни при новому розгляді с прави суду першої інстанції слід врахувати наведене в да ній постанові, оскільки вказ івки, що містяться у постанов і касаційної інстанції, є обо в'язковими для суду першої ін станції під час нового розгл яду справи, прийняти міри щод о об'єктивного, всебічного та повного встановлення і з'ясу вання всіх обставин справи, н адати їм правильну юридичну оцінку і, в залежності від вст ановленого та чинного законо давства, постановити обґрунт оване та законне рішення.

З цих підстав касаційне под ання підлягає частковому зад оволенню, оскільки за невста новленими обставинами справ и судом першої інстанції суд касаційної інстанції не мож е прийняти нове рішення.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119, 11111 - 11112 Гос подарського процесуального кодексу України Вищий госпо дарський суд України, -

П О С Т А Н О В И В:

Касаційне подання Першо го заступника прокурора Мико лаївської області задовольн ити частково.

Рішення господарського су ду Миколаївської області від 31.03.2009 року у справі №11/77/09 скасува ти.

Справу №11/77/09 направити до гос подарського суду Миколаївсь кої області на новий розгляд .

Головуючий

суддя:

С. Бакуліна

Судді:

О. Глос

В. Олійник

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення07.10.2009
Оприлюднено30.11.2009
Номер документу5882769
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/77/08

Постанова від 07.10.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Олійник B.Ф.

Ухвала від 25.08.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Олійник B.Ф.

Рішення від 13.05.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Василяка К.Л.

Ухвала від 25.03.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Василяка К.Л.

Рішення від 19.02.2008

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні