Ухвала
від 07.07.2016 по справі 760/3869/16-к
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

№ 760/3869/16-к

1-кс/760/9131/16)

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07. 07. 2016 року слідчий суддя Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду в м. Києві клопотання старшого слідчого з ОВС 4-го ВКР слідчого управління фінансових розслідувань Міжрегіонального головного управління ДФС Центрального офісу з ОВП ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 - про призначення позапланової документальної перевірки, на підставі матеріалів досудового розслідування за №32016100110000029,

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло клопотання про призначення позапланової документальної перевірки, на підставі матеріалів досудового розслідування за №32016100110000029.

Подане клопотання вмотивоване тим, що слідчим управлінням фінансових розслідувань МГУ ДФС Центрального офісу з обслуговування великих платників здійснюється досудове розслідування по кримінальному провадженню №32016100110000029, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 01.02.16, щодо службових осіб ТОВ «Фоззі Фуд», за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ТОВ «Фоззі Фуд» у період з 01.07.15 по 31.07.15, діючи за попередньою змовою із службовими особами ТОВ «Агро Експорт Груп» та ТОВ «Екоплант Плюс», ухилились від сплати податку на додану вартість в сумі 7859418,5 грн., що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах.

Крім того встановлено, що службові особи ТОВ «Агро Експорт Груп» протягом 2015 років в бухгалтерському обліку підприємства відображали придбання сої у ТОВ «Екоплант Плюс», яку в подальшому реалізовували для ТОВ «Фоззі Фуд».

Однак, згідно листа Ставищанської сільської ради Коростенського району Житомирської області, де зареєстроване ТОВ «Екоплант Плюс», на території сільської ради вказане підприємство ніякою підприємницькою діяльністю не займається, інформація щодо оренди земель вищезазначеним товариством відсутня, договори сільською радою не реєструвалися. На протязі 2014-2015 років ТОВ «Екоплант Плюс» зернові та інші культури не вирощувало, склади та елеватори для зберігання зернових та інших культур на території сільської ради не орендувало.

За таких обставин, виникають сумніви щодо товарності та законності вчинення господарських операцій з придбання сої ТОВ «Агро Експорт Груп» у ТОВ «Екоплант Плюс» та подальшої її реалізації ТОВ «Фоззі Фуд».

Крім того встановлено, що ТОВ «Екоплант-плюс» протягом 2015 року здійснювало перерахування безготівкових коштів на розрахункові рахунки ТОВ «Юніопт Логістик», які частково обготівковувались через касу банку нібито на закупівлю продукції, а частково перераховувались на рахунки інших підприємств задіяних в схемі ухилення від сплати податків, а саме: ТОВ «Автоопт Транс», ТОВ «Юніопт Логіст», ТОВ «Юнітранс.СХ», ТОВ «Опттранс ТК», ТОВ «Технологік УА», ТОВ «Опттранс.ЮА», ТОВ «Агроком Торг», ТОВ «Сельмаш Логістік».

Так, вищевказані підприємства з моменту реєстрації до податкових органів не звітують, не являються платниками податку на додану вартість, не мають складських, виробничих власних чи орендованих приміщень, у власності та користуванні відсутні транспортні засоби, відсутні трудові ресурси, що свідчить про відсутність здійснення реальної фінансово господарської діяльності.

Розрахункові рахунки всіх вище вказаних підприємств відкриті в одній банківській установі, а саме: ПАТ «Авант банк», в один і той же проміжок часу.

На даний час встановлено, що зняття готівкових коштів з розрахункових рахунків ТОВ «Юніопт Логістик», ТОВ «Юнітранс СХ», ТОВ «Сельмаш Логістик» здійснював ОСОБА_5 , який в свою чергу являється одноособовим засновником та директором ТОВ «Юніопт Логістик».

Так, допитаний з обставин справи як свідок ОСОБА_5 повідомив, що він не причетний до створення та реєстрації ТОВ «Юніопт Логістик». Жодної фінансово господарської діяльності від імені вказаного підприємства не здійснював, фінансово господарських документів не складав та не підписував, грошових коштів в банківських установах від імені ТОВ «Юніопт Логістик» не знімав.

Крім того, з обставин справи як свідки допитані: засновник та директор ТОВ «Технологік УА» ОСОБА_6 , засновник та директор ТОВ «Автоопт транс» ОСОБА_7 , засновник та директор ТОВ «Юнітранс. СХ» ОСОБА_8 , які повідомили про свою непричетність до створення та реєстрації вказаних підприємств, а також непричетність до здійснення фінансово господарської діяльності.

17.06.16 під час проведення обшуку офісних приміщень ТОВ «Агро Експорт Груп» виявлено та вилучено оригінали бухгалтерських документів по взаємовідносинах з підприємствами, що мають ознаки фіктивності: ТОВ «Сельмаш Логістик», ТОВ «Опттранс.ЮА», ТОВ «Технологік УА», ТОВ «Автоопт транс» та які не відображені в бухгалтерському обліку ТОВ «Агро Експорт Груп».

Крім того, в ході проведення досудового розслідування проведено аналіз фінансово господарської діяльності постачальників ТОВ «Агро Експорт Груп» та законність формування податкового кредиту з податку на додану вартість.

Проведеним аналізом встановлено формування схемного податкового кредиту ТОВ «Агро Експорт Груп» за рахунок взаємовідносин із рядом ризикових-постачальників, а саме:

-в період 2015 року ТОВ ТОВ «Агро Експорт Груп» сформувало податковий кредит за рахунок фінансово-господарських взаємовідносин із ТОВ «Арт-прайс» (код за ЄДРПОУ 39718589), загальна сума податкового кредиту складає понад 4,8 млн. Згідно Єдиного реєстру податкових накладних ТОВ «Арт-прайс» постачало для ТОВ «Агро Експорт Груп» - «Сою». Відповідно до податкових накладних зареєстрованих в адресу ТОВ «Арт-прайс» підприємствами-постачальниками, дане товариство формувало податковий кредит за рахунок придбання імпортних товарно-матеріальних цінностей, а соя з моменту реєстрації товариства взагалі не придбавалась;

-в період 2015 року ТОВ «Агро експорт груп» сформувало податковий кредит за рахунок фінансово-господарських взаємовідносин із ТОВ «Альтер бізнес груп» (код за ЄДРПОУ 39924910), сума ПК складає 0,7 млн. ПДВ. Згідно реєстраційних даних ТОВ Альтер бізнес груп, керівником, бухгалтером та засновником даного товариства є гр. ОСОБА_9 , який в ході допиту надав покази про свою непричетність до реєстрації (придбання) та діяльності підприємства;

-в період 2015 року ТОВ «Агро експорт груп» сформувало податковий кредит за рахунок фінансово-господарських взаємовідносин із ТОВ «Агросад Компані» (код за ЄДРПОУ 39858974), на суму понад 1,8 млн. ПДВ. Предметом таких взаємовідносин є постачання пшениці 6-го класу. Згідно ЄРПН, одним із постачальників даної товарної груп для ТОВ «Агросад Компані» є ТОВ Альтер бізнес груп (код за ЄДРПОУ 39924910, керівник надав покази про непричетність до діяльності підприємства);

-в період березень-травнь 2015 року ТОВ «Агро експорт груп» сформувало податковий кредит за рахунок фінансово-господарських взаємовідносин із ТОВ «Мирком» (код за ЄДРПОУ 35356398), предметом даних взаємовідносин є постачання сільськогосподарської продукції на суму понад 15,3 млн. ПДВ. Згідно наявних баз даних, ТОВ «Мирком» формувало податковий кредит від суб`єкта спеціального режиму оподаткування, сільськогосподарського виробника ФГ «Зерновик» (код за ЄДРПОУ 38524734). Згідно АІС Податковий блок та ЄРПН, вирощену у 2014 році сільськогосподарська продукція, фермерське господарство «Зерновик» реалізувало протягом 2014 року. На початку 2015 року, власником ФГ «Зерновик» став гр. ОСОБА_10 (іпн НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 , згідно оперативних даних є учасником конвертаційного центру, власником якого є «Міша Чечен» м. Миколаїв). Згідно податкових накладних зареєстрованих в ЄРПН за підписом ОСОБА_10 , ФГ «Зерновик» реалізовувало продукцію урожаю 2014 року ТОВ «Мирком» на суму понад 45 млн. ПДВ, однак витрати на зберігання продукції у даного підприємства відсутні;

-протягом травня-вересня 2015 року ТОВ «Агро експорт груп» сформувало податковий кредит за рахунок фінансово-господарських взаємовідносин із ТОВ «Трініті схід» (код ЄДРПОУ 39009938), предметом таких взаємовідносин є придбання сільськогосподарської продукції на суму 8,4 млн. ПДВ. Згідно реєстру податкових накладних, у зазначений період ТОВ «Трініті схід» придбає сільськогосподарську продукцію у ТОВ «Глобал трейд» (код за ЄДРПОУ 39009880), яке по ланцюгу постачання, формує податковий кредит за рахунок придбання імпортних товарів, а сільськогосподарська продукція даним товариством взагалі не придбавалась;

-протягом 2015 року ТОВ «Агро експорт груп» сформувало податковий кредит за рахунок фінансово-господарських взаємовідносин із ТОВ «Траф Альянс» (код за ЄДРПОУ 39338409), предметом таких взаємовідносин є придбання сільськогосподарської продукції на суму понад 2,9 млн. ПДВ. Подальшим аналізом ланцюга постачання, встановлено, що у вказаний період ТОВ «Траф Альянс» придбавало сільськогосподарську продукцію у ТОВ «Кул продакт» (код за ЄДРПОУ 39324160), яке формувало податковий кредит за рахунок придбання сигарет, а сільськогосподарська продукція даним товариством не придбавалась;

-протягом 2015 року ТОВ «Агро експорт груп» сформувало податковий кредит від ФГ «Прогрес» (код за ЄДРПОУ 30901722), предметом даних взаємовідносин є придбання сільськогосподарської продукції на суму понад 16,4 млн. ПДВ. Згідно реєстраційних даних ФГ «Прогрес», дане підприємство перебуває на спеціальному режимі оподаткування як сільськогосподарський виробник. Згідно ЄРПН, ФГ «Прогрес» постачало для ТОВ Агро експорт груп насіння соняшнику урожаю 2014 року. Відповідно до поданих відомостей про наявність земельних ділянок ФГ «Прогрес», дане підприємство у 2014 році використовувало земельну ділянку площею 3,5 га, відповідні витрати на вирощування сільськогосподарської продукції у ФГ «Прогрес» - відсутні, що свідчить про формування даним підприємством схемного податкового кредиту підприємствам-покупцям;

-у грудні 2015 року ТОВ «Агро експорт груп» сформувало податковий кредит за рахунок фінансово-господарських взаємовідносин із ФГ «Лідер» (код ЄДРПОУ 21964067), предметом даних взаємовідносин є придбання сільськогосподарської продукції на суму понад 25,2 млн. ПДВ. Згідно реєстраційних даних ФГ «Лідер», дане підприємство перебуває на спеціальному режимі оподаткування як сільськогосподарський виробник. Згідно ЄРПН, у грудні 2015 року (останній місяць дії 100% пільг в оподаткуванні СГ-виробників) ФГ «Лідер» виписало в адресу ТОВ «Агро експорт груп» податкові накладні, а зареєстровані вони були в квітні 2016 року. В день реєстрації податкових накладних ТОВ «Агро експорт груп» подало уточнюючий розрахунок 5-го додатку до декларації з ПДВ за грудень 2015 року, яким включено до податкового кредиту взаємовідносини із ФГ «Лідер». Відомості про наявність земельних ділянок ФГ «Лідер» у 2015 році взагалі не подавались, відповідні витрати на вирощування сільськогосподарської продукції у ФГ «Лідер» - відсутні, що свідчить про формування даним підприємством схемного податкового кредиту підприємствам-покупцям;

-протягом 2015 року ТОВ «Агро експорт груп» сформувало витрати за рахунок взаємовідносин із ТОВ «Будмонтаж» (код ЄДРПОУ 31319792). Згідно Податкових розрахунків сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманих з них податку поданих ТОВ «Будмонтаж» протягом 2015-2016 років, на даному підприємстві крім керівника, працювало п`ять осіб, серед яких гр. ОСОБА_11 , який заявив про те, що не працював на ТОВ «Будмонтаж» протягом 2015-2016 років. Таким чином, ТОВ «Будмонтаж» має ознаки фіктивності та створене з метою прикриття незаконної діяльності.

За таких обставин, враховуючи відсутність у зазначених СГД виробничих потужностей, необхідних для проведення операцій з оптових поставок товарів встановлено неможливість здійснення операцій в часі з урахуванням дійсного часу, віддаленості, розташування контрагентів одинвідодного, місця знаходження майна, без залучення додаткових виробничих, транспортних та людських ресурсів.

Слідчий зазначає, що для встановлення істотних обставин, які мають значення для встановлення істини у кримінальному провадженні, на виконання вимог ст. 93 КПК України, виникла необхідність у проведенні позапланової документальної перевірки ТОВ «Агро Експорт Груп» за період діяльності з 01.01.2015 по 30.06.2016.

В зв`язку із зазначеним слідчий просив про задоволення клопотання.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив про його задоволення.

Заслухавши пояснення слідчого, вивчивши та дослідивши матеріали клопотання і кримінального провадження, вважаю, що клопотання підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Відповідно до п.п. 78.1.11 п.78.1 ст. 78 ПКУ, документальна позапланова перевірка здійснюється на підставі рішення суду (слідчого судді) про призначення перевірки.

Враховуючи, що для проведення перевірки необхідні спеціальні знання у сфері бухгалтерського обліку та оподаткування, приходжу до висновку про обґрунтованість клопотання слідчого, в зв`язку чим клопотання підлягає задоволенню.

Виходячи із вищезазначеного та керуючись ст. ст. 91-93, 110, 369-372 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Призначити позапланову документальну виїзну перевірку ТОВ «Агро Експорт Груп» (код ЄДРПОУ 39225466) з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства при здійснення фінансово господарських взаємовідносин з підприємствами, що мають ознаки фіктивності: ТОВ «Арт-прайс» (код за ЄДРПОУ 39718589), ТОВ «Альтер бізнес груп» (код за ЄДРПОУ 39924910), ТОВ «Агросад Компані» (код за ЄДРПОУ 39858974), ТОВ «Мирком» (код за ЄДРПОУ 35356398), ТОВ «Трініті схід» (код ЄДРПОУ 39009938), ТОВ «Траф Альянс» (код за ЄДРПОУ 39338409), ФГ «Прогрес» (код за ЄДРПОУ 30901722), ФГ «Лідер» (код ЄДРПОУ 21964067), ТОВ «Будмонтаж» (код ЄДРПОУ 31319792), ТОВ «Сельмаш Логістік» (код ЄДРПОУ 39931870), ТОВ «Опттранс.ЮА» (код ЄДРПОУ 39932371), ТОВ «Технологік УА» (код ЄДРПОУ 39935868), ТОВ «Автоопт Транс» (код ЄДРПОУ 39935770) за період діяльності з 01.01.2015 по 30.06.2016.

Проведення перевірки доручити співробітникам МГУ ДФС ЦО з ОВП.

Організацію виконання ухвали покласти на МГУ ДФС ЦО з ОВП.

Про результати перевірки та вжиті заходи повідомити СУ ФР МГУ ДФС ЦО з ОВП у термін передбачений законодавством України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.07.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу58843174
СудочинствоКримінальне
Сутьпризначення позапланової документальної перевірки, на підставі матеріалів досудового розслідування за №32016100110000029

Судовий реєстр по справі —760/3869/16-к

Ухвала від 07.07.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

Ухвала від 07.07.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

Ухвала від 23.06.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

Ухвала від 23.06.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

Ухвала від 23.06.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

Ухвала від 01.07.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

Ухвала від 09.06.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

Ухвала від 09.06.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

Ухвала від 09.06.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

Ухвала від 09.06.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні