Постанова
від 12.04.2007 по справі 17/80-07-3146а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

17/80-07-3146А

           

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

"12" квітня 2007 р. Справа  № 17/80-07-3146А

14 год. 30 хв.                                                                                               м. Одеса

Господарський суд Одеської області у складі судді Зуєвої Л.Є. при секретарі судового засідання Маркосові Г.С. розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу.

За позовом:         Товариства з обмеженою відповідальністю „Товариство трудового колективу „Центр екологічних технологій”

до  відповідача:  Одеської міської ради

про визнання ліквідації шляхом приєднання, визнання повним правонаступником та припинення юридичної особи

Суддя Зуєва Л.Є.  

Представники:

Від позивача:     Літвіненко Г.Ю. –посвідчення;

Від відповідача: Нікішев О.В. - повірений;

СУТЬ СПОРУ: ТОВ „Товариства трудового колективу „Центр екологічних технологій” звернулося до господарського суду Одеської області з позовною заявою, в якої просить суд признати ТОВ „Товариство трудового колективу „Центра екологічних технологій” повним (універсальним) правонаступником щодо всього майна ДП „Науково-дослідного комплексу „Центр Екологічних технологій”, визнати ліквідацію ДП „НДК „Центр екологічних технологій” здійсненою, шляхом приєднання до ТОВ „Товариство трудового колективу „Центра екологічних технологій” та припинити ДП „Науково-дослідного комплексу „Центр Екологічних технологій”.

Відповідач, в судове засідання призначене по справі з'явився, відзив на позовну заяву не надав, однак надав усні пояснення в яких заявлені позовні вимоги визнає у повному обсязі.  

Розглядом матеріалів справи встановлено:

9 вересня 2005 року, між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Одеській області та ТОВ „Товариством трудового колективу „Центра екологічних технологій" було укладено Договір Оренди Цілісного майнового комплексу Державного Підприємства „Науково-дослідного комплексу „Центр Екологічних технологій" (реєстр „2379, засвідчений приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу Котом Д.Г.), надалі Договір.

Відповідно до п 1.9. Договору від 09.09.2005 року ДП „Науково-дослідного комплексу „Центр Екологічних технологій" припиняє свою діяльність шляхом його реорганізації через приєднання до ТОВ „Товариством трудового колективу „Центра екологічних технологій".

Згідно з умовами Договору Оренди Цілісного майнового комплексу Державного Підприємства „Науково-дослідного комплексу „Центр Екологічних технологій" (реєстр „2379, засвідчений приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу Котом Д.Г.) від 09.09.2005 р., 9 вересня 2005 року між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Одеській області та ТОВ „Товариством трудового колективу „Центра екологічних технологій", з метою підвищення ефективності використання державного майна у відповідності до Закону України  „Про оренду державного та комунального майна" уклали акт прийому-передачі до договору оренди Цілісного Майнового Комплексу Державного Підприємства „Науково-дослідного комплексу „Центр Екологічних технологій", згідно якому орендодавець передає, а Орендар приймає в строкове платне користування майно Цілісного Майнового Комплексу Державного Підприємства „Науково-дослідного комплексу „Центр Екологічних технологій" юридична адреса: 65076, м. Одеса, вул. Радісна 2/4, код ЄДРПОУ 33311308.

Відповідно до статуту Державного Підприємства „Науково-дослідного комплексу „Центр Екологічних технологій" була створена ліквідаційна комісія щодо ліквідації підприємства, якою 22 січня 2007 року, було винесено акт з припинення ДП „Науково-дослідного комплексу „Центр Екологічних технологій".

Згідно п. 2 винесеного та затвердженого акту ліквідаційної комісії ТОВ „Товариство трудового колективу Центра екологічних технологій” є повним (універсальним) правонаступником щодо всього майна ДП „Науково-дослідного комплексу „Центр Екологічних технологій". Однак при зверненні до державного реєстратора з заявою про ліквідацію шляхом приєднання ДП „Науково-дослідного комплексу „Центр Екологічних технологій" до ТОВ „Товариство трудового колективу „Центра екологічних технологій” останньому було в усній формі було відмовлено в здійсненні зазначеної реєстрації, без надання будь-якої письмової обгрунтованої відповіді.

Зазначені обставини спонукали ТОВ „Товариство трудового колективу „Центра екологічних технологій” звернутися до господарського суду Одеської області з адміністративним позовом (від 10.04.2007р. вхід.№3863) про визнання ТОВ „Товариство трудового колективу „Центра екологічних технологій” повним (універсальним) правонаступником щодо всього майна ДП „Науково-дослідного комплексу „Центр екологічних технологій”, визнання ліквідації ДП „Науково-дослідного комплексу „Центр Екологічних технологій" здійсненною шляхом приєднання до ТОВ „Товариство трудового колективу „Центра екологічних технологій” та про припинення ДП „Науково-дослідного комплексу „Центр Екологічних технологій".

Ухвалою господарського суду Одеської області від 10.04.2007р. відкрито провадження в адміністративній справі №17/80-07-3146А за позовом ТОВ „Товариства трудового колективу „Центр екологічних технологій” до Одеської міської ради про визнання ліквідації шляхом приєднання, визнання повним правонаступником та припинення юридичної особи.   

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення та доводи представників сторін, суд встановив наступне.

Відповідно до статуту Державного Підприємства „Науково-дослідного комплексу „Центр Екологічних технологій" була створена ліквідаційна комісія щодо ліквідації підприємства, якою 22 січня 2007 року, було винесено акт з припинення ДП „Науково-дослідного комплексу „Центр Екологічних технологій" згідно наказу Міністерства промислової політики України №221 від 21 червня 2006 року у складі голови Атрощенка Олександра Прокоповича - директора ДП „Науково-дослідного комплексу „Центр Екологічних технологій" та членів ліквідаційної комісії Хребтової Л.1. - начальника відділу охорони праці, навколишнього середовища та пожежної безпеки, та Пустовойтенко Г.В. - головного бухгалтера ДП „Науково-дослідного комплексу „Центр Екологічних технологій". Ліквідаційною комісією було складено ліквідаційний баланс щодо майна ДП „Науково-дослідного комплексу „Центр Екологічних технологій", який 29 січня 2007 року був засвідчений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Савельєвим А.Ю.

Крім того, була проведена аудиторська перевірка періодом з 10 січня 2007 року по 22 січня 2007 року аудитором Шевченко А.О. (сертифікат аудитора серії А №006032, виданий на основі рішення Аудиторської палати України від 26.12.2005 р.), якою визнано, що передаточний акт та ліквідаційна фінансова звітність у вигляді ліквідаційного балансу достовірно та об'єктивно відображенні відсутність активів та пасивів на балансі ДП „Науково-дослідного комплексу „Центр Екологічних технологій" за станом на 22.012007 р.

Згідно до ст. 14 ЗУ „Про оренду державного та комунального майна" від 10 квітня 1992 року ДП „Науково-дослідного комплексу „Центр Екологічних технологій" (код ЄДРПОУ 33311308) припиняє діяльність шляхом приєднання до ТОВ „Товариство трудового колективу „Центра екологічних технологій" (код ЄДРПОУ 33311973), що є орендарем цільного майнового комплексу ДП „Науково-дослідного комплексу „Центр Екологічних технологій" від 09 вересня 2005 року.

На момент закінчення процедури припинення ДП „Науково-дослідного комплексу „Центр Екологічних технологій" на балансі підприємства відсутні основні засоби, товари та матеріали. Дебіторської та кредитної заборгованості за товари та послуги, а також заборгованість по заробітній платі відсутня. У відповідності з вимогами діючого законодавства України було проведено перевірки про підтвердження відсутності заборгованості по податкам, зборам, та страховим внескам та зняття з обліку державною податковою інспекцією про що свідчать довідка з фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 29.12.2006р.,що підтверджується довідкою про відсутність заборгованості по податках, зборах (обов'язкових платежах) від 16.03.2007р., довідкою з Управління пенсійного фонду України в Маліновському районі м. Одеси від 22.12.2006 р., довідкою про   відсутність   заборгованості   з   Маліновського   центру   зайнятості   від 02.01.2006р., які маються в матеріалах справи.

Поточний рахунок у Акціонерному комерційному банку „Інтерконтинентбанк" закрито 26 грудня 2006 року у зв'язку з відсутністю на рахунку коштів ДП „Науково-дослідного комплексу „Центр Екологічних технологій", про що свідчить  повідомлення Акціонерного  комерційного банку „Інтерконтинентбанк" про закриття рахунку в фінансовій установі.

Крім цього, 05 січня 2007 року закрито поточний рахунок у Акціонерному банку „Південний", про що свідчить повідомлення Акціонерного банка „Південний" про закриття рахунку в фінансовій установі.

У відповідності до вимог п.п. 1,2 ст. 36 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації голова ліквідаційної комісії або уповноважена ним особа після закінчення процедури ліквідації, яка передбачена законом, але не раніше двох місяців з дати публікації повідомлення у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації, повинен подати (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) державному реєстратору такі документи: заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації припинення юридичної особи у зв'язку з ліквідацією; свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи; оригінал установчих документів; акт ліквідаційної комісії з ліквідаційним балансом, який затверджено рішенням засновників (учасників) або уповноваженого ними органу; довідку відповідного органу державної податкової служби про відсутність заборгованості по податках, зборах (обов'язкових платежах); довідку відповідного органу Пенсійного фонду України про відсутність заборгованості; довідки відповідних органів фондів соціального страхування про відсутність заборгованості; довідку архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню. У випадках, що встановлені законом, крім документів, які передбачені частиною першою цієї статті, додатково подається висновок аудитора щодо достовірності та повноти ліквідаційного балансу.

При цьому, підписи голови та членів ліквідаційної комісії на ліквідаційному балансі повинні бути нотаріально посвідчені.

Як вбачається зі змісту ст. 37 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” Для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті злиття, приєднання, поділу або перетворення голова комісії з припинення або уповноважена ним особа після закінчення процедури припинення, яка передбачена законом, але не раніше двох місяців з дати публікації повідомлення у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації, повинні подати особисто (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) державному реєстратору такі документи: заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті злиття, приєднання, поділу або перетворення; свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи; оригінал установчих документів; нотаріально посвідчену копію передавального акта, якщо припинення здійснюється в результаті злиття, приєднання або перетворення, або нотаріально посвідчену копію розподільчого балансу, якщо припинення здійснюється в результаті поділу; довідку архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню; документ про узгодження плану реорганізації з органом державної податкової служби (за наявності податкового боргу); довідку відповідного органу державної податкової служби про відсутність заборгованості по податках, зборах (обов'язкових платежах); довідку відповідного органу Пенсійного фонду України про відсутність заборгованості; довідки відповідних органів фондів соціального страхування про відсутність заборгованості. При цьому пунктом 2 цієї ж статті передбачено, що у випадках, що встановлені законом, крім документів, які передбачені частиною першою цієї статті, додатково подається висновок аудитора щодо достовірності та повноти передавального акта або розподільчого балансу.

Як вбачається зі змісту п. 1 ст.105 ЦК України учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, зобов'язані негайно письмово повідомити про це орган, що здійснює державну реєстрацію, який вносить до єдиного державного реєстру відомості про те, що юридична особа перебуває у процесі припинення.

Так на виконання вимог ст. 105 ЦК України ДП „Науково-дослідного комплексу „Центр Екологічних технологій" письмово повідомило держаного реєстратора про проведення процедури ліквідації шляхом реорганізації через приєднання до позивача по справі названої юридичної особи, про що свідчить заява від 05.03.2007р., яка мається в матеріалах справи.

У відповідності до вимог ст. 106 ЦК України злиття, приєднання, поділ та перетворення юридичної особи здійснюється за рішенням його учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, а у випадках, передбачених законом, - за рішенням суду або відповідних органів державної влади.

Вимогами п. п. 2, 3 ст. 107 ЦК України передбачено, що після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами та задоволення чи відхилення цих вимог комісія з припинення юридичної особи складає передавальний акт (у разі злиття, приєднання або перетворення) або розподільчий баланс (у разі поділу), які мають містити положення про правонаступництво щодо всіх зобов'язань юридичної особи, що припиняється, стосовно всіх її кредиторів та боржників, включаючи зобов'язання, які оспорюються сторонами. При цьому, передавальний акт та розподільчий баланс затверджуються учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про її припинення.  

Згідно до ст. 107 ЦК України ТОВ „Товариство трудового колективу „Центра екологічних технологій" є повним (універсальним) правонаступником щодо всього майна (основні засоби, товари, матеріали, дебіторська та кредиторська заборгованість, тощо) ДП „Науково-дослідного комплексу „Центр Екологічних технологій", у тому числі повним (універсальним) правонаступником щодо усіх прав та обов'язків стосовно всіх її кредиторів та боржників, включаючи зобов'язання, які оспорюються.

Як свідчить п.1 ст. 110 ЦК України  юридична особа ліквідується за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягненням мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.

Стосовно позовних вимог в частині припинення юридичної особи ДП „Науково-дослідного комплексу „Центр Екологічних технологій", суд вважає їх обґрунтованими, оскільки відповідно до вимог п.1 ст. 104 ЦК України юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам –правонаступникам (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або в результаті ліквідації.

За таких обставин, приймаючи до уваги вищевикладене, керуючись вимогами ст.ст.104, 105, 106, 107, 110  Цивільного кодексу України, ст.ст.34,36,37 Закону України „Про реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців”, ст.162 Кодексу адміністративного судочинства України, суд дійшов висновку, що позовні вимоги обґрунтовані, суд дійшов висновку, що  ліквідація ДП „Науково-дослідного комплексу „Центр Екологічних технологій" шляхом приєднання до ТОВ „Товариство трудового колективу „Центра екологічних технологій” відбулася у відповідності до вимог діючого законодавства, у звязку з чим  необхідно визнати ТОВ „Товариство трудового колективу „Центра екологічних технологій” повним (універсальним) правонаступником щодо всього майна ДП „Науково-дослідного комплексу „Центр Екологічних технологій" та припинити юридичну особу ліквідованого підприємства, у зв'язку з чим наявні усі правові підстави для задоволення позовну у повному обсязі.   

Судові витрати по сплаті судового збору віднести на рахунок позивача, згідно його заяви, яка мається в матеріалах адміністративної справи.

Керуючись ст.ст. 158, 160 –163, 167 п. 6 розділу VII Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1.          Позов задовольнити.

2.          Визнати Товариство з обмеженою відповідальністю „Товариство трудового колективу „Центра екологічних технологій” (м. Одеса, вул. Єкатерининська, буд. 27, ЄДРПОУ 33311973) повним (універсальним) правонаступником щодо всього майна Державного підприємства „Науково-дослідний комплекс „Центр Екологічних технологій" (65076, Одеська область,  м. Одеса, вул. Радісна, буд. 2/4, ідентифікаційний код 33311308).

3.          Визнати ліквідацію Державного підприємства „Науково-дослідний комплекс „Центр Екологічних технологій" (65076, Одеська область,  м. Одеса, вул. Радісна, буд. 2/4, ідентифікаційний код 33311308) здійснену щляхом приєднання до Товариства з обмеженою відповідальністю „Товариство трудового колективу „Центра екологічних технологій” (м. Одеса, вул. Єкатерининська, буд. 27, ЄДРПОУ 33311973).

4.          Припинити юридичну особу Державне підприємство „Науково-дослідний комплекс „Центр Екологічних технологій" (65076, Одеська область,  м. Одеса, вул. Радісна, буд. 2/4, ідентифікаційний код 33311308) зареєстрованого Виконавчим комітетом Одеської міської ради 06.12.2004р.

Відповідно до ст. 185 Кодексу адміністративного судочинства України сторони та інші особи, які беруть участь у справі, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов'язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку постанову суду першої інстанції повністю або частково в порядку та у строки, передбачені ст. 186 цього Кодексу.

Постанова набирає законної сили в порядку ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Повний текст постанови складено, підписано та оголошено сторонам 12.04.2007р.

Суддя                                                                                 Зуєва Л.Є.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення12.04.2007
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу588504
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17/80-07-3146а

Ухвала від 03.05.2007

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зуєва Л.Є.

Постанова від 12.04.2007

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зуєва Л.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні