Ухвала
від 07.07.2016 по справі 758/8356/16-к
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/8356/16-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 липня 2016 року слідчий суддя Подільського районного суду м. Києва ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю старшого слідчого СВ ФР ДПІ у Подільському районі Головного управління ДФС у місті Києві старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві

клопотання старшого слідчого СВ ФР ДПІ у Подільському районі Головного управління ДФС у місті Києві старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 ,

про арешт майна,

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчий СВ ФР ДПІ у Подільському районі Головного управління ДФС у місті Києві старший лейтенант податкової міліції ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором Київської місцевої прокуратури № 7 ОСОБА_4 , звернувся до суду з клопотанням про арешт майна.

Клопотання мотивує тим, що в провадженні СВ ФР ДПІ у Подільському районі Головного управління ДФС у місті Києві перебуває кримінальне провадження № 32016100070000022, відомості щодо якого внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 23.06.2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205-1, ч. 2 ст. 15, ч. 5 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, Згідно акту ДПІ у Подільському районі Головного управління ДФС у м. Києві від 26.02.2016 №754/26-56-12-02-14/21624682 встановлено, що службовими особами ДП "СУПЕР-ФРАНТ" (код 21624682) шляхом порушення пункту 201.1 статті 201 ,пункту 201.10 статті 201 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року. № 2755-VI (зі змінами і доповненнями) включено до складу податкового кредиту за грудень 2015 року податкові накладні, складені постачальником ТОВ «СЕМВОРК ЛТД» (код 39868301) з порушенням порядку обов`язкових реквізитів податкової накладної, передбачених пунктом 201.1 статті 201 цього кодексу, що не дає права покупцю на включення сум податку на додану вартість до податкового кредиту на загальну суму 1890663 грн. ПДВ.

Крім того, в порушення пункту 198.6 статті 192 ,пункту 201.10 статті 201 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року. № 2755-VI (зі змінами і доповненнями ) службовими особами ДП "СУПЕР-ФРАНТ" включено до складу податкового кредиту за грудень 2015 року суми податку, сплачені (нараховані) у зв`язку з придбанням товарів/послуг, зазначених в податкових накладних, які зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних з порушенням терміну реєстрації.

Вищевказані порушення призвели до порушення пунктів 200.1, 200.2, 200.4 статті 200 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року. № 2755-VI (зі змінами і доповненнями ), а саме: ДП "СУПЕР-ФРАНТ" завищено суму, що підлягала бюджетному відшкодуванню на рахунок платника у банку у розмірі 1885294 грн. ПДВ.

Також, під час досудового розслідування, встановлено та відібрано пояснення у засновника, директора в одній особі ТОВ «СЕМВОРК ЛТД» ОСОБА_5 , який перебуваючи в повній дієздатності надав пояснення, що не має причетності до реєстрації та фінансово-господарської діяльності даного підприємства та до господарських операцій із ДП «СУПЕР-ФРАНТ» жодного відношення не має

Вищезазначена схема надає можливість особам причетним до її діяльності самостійно визначати розмір податків сплачуваних до державного бюджету України за допомогою чого і прикривати незаконну діяльність та та привласнювати майно, шляхом зловживання службовим становищем.

Проведеними процесуальними заходами встановлено, що рахунки ДП "СУПЕР-ФРАНТ" (код 21624682) саме в банківській установі АТ "Таксомбанк " (МФО 339500) використовувались для вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди та грошові кошти набуті кримінально протиправним шляхом.

Згідно п. 1 ст. 98 КПК України, встановлено, що речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі гроші набуті кримінально протиправним шляхом.

У відповідності до ч. 1 ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

29.06.2016 року винесено постанову про визнання коштів ДП "СУПЕР-ФРАНТ" у безготівковому вигляді речовим доказами, які знаходяться на рахунку № НОМЕР_1 в банківській установі АТ "Таксомбанк" (МФО 339500).

Згідно ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існують достатні підстави вважати, що воно є предметом, засобом чи знаряддям вчинення злочину, доказом злочину, набуте злочинним шляхом, доходом від вчиненого злочину, отримане за рахунок доходів від вчиненого злочину або може бути конфісковане у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого чи юридичної особи, до якої може бути застосовано заходи кримінально-правового характеру, або може підлягати спеціальній конфіскації щодо третіх осіб, юридичної особи або для забезпечення цивільного позову. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Згідно ч. 2 ст. 170 КПК України метою арешту майна є забезпечення кримінального провадження, забезпечення цивільного позову у кримінальному провадженні, забезпечення конфіскації або спеціальної конфіскації. Арештованим може бути майно, яким володіє, користується чи розпоряджається підозрюваний, обвинувачений, засуджений, треті особи, юридична особа, до якої може бути застосовано заходи кримінально-правового характеру за рішенням, ухвалою суду, слідчого судді.

Згідно ч. 3 ст. 170 КПК України підставою арешту майна є наявність ухвали слідчого судді чи суду за наявності сукупності підстав чи розумних підозр вважати, що майно є предметом, доказом злочину, засобом чи знаряддям його вчинення, набуте злочинним шляхом, є доходом від вчиненого злочину або отримане за рахунок доходів від вчиненого злочину. Арешт майна можливий також у випадках, коли санкцією статті Кримінального кодексу України, що інкримінується підозрюваному, обвинуваченому, передбачається застосування конфіскації, до підозрюваної, обвинуваченої особи заявлено цивільний позов у кримінальному провадженні. Арешт також може бути застосовано до майна третіх осіб з урахуванням частини другої цієї статті.

Згідно ч. 6 ст. 170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, які перебувають у власності або володінні, користуванні, розпорядженні підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Санкція ст. 191 ч. 5 КК України передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

На підставі вищевикладеного, з метою належного зберігання речових доказів та забезпечення подальшого розгляду питання про їх конфіскацію в дохід держави, слідчий просив, у банківській установі АТ "Таксомбанк" (МФО 339500) накласти арешт на речові докази, а саме: грошові кошти, які знаходяться на рахунку № НОМЕР_1 ДП "Супер-Франт" (код 21624682) у розмірі 1885294 грн.

Заборонити розпоряджатися грошовими коштами, що знаходяться на рахунках клієнта АТ "Таксомбанк" (МФО 339500) ДП "Супер-Франт" (код 21624682) № НОМЕР_1 за винятком видаткових операцій по сплаті податків, зборів, інших обов`язкових платежів до державного бюджету.

Зупинити видаткові операції з грошовими коштами, що надходять на адресу ДП "Супер-Франт" (код 21624682) у АТ "Таксомбанк" (МФО 339500), на внутрішньобанківський рахунок № 3720 та зупинити видаткові операції з коштами, які надійшли на адресу ДП "Супер-Франт" (код 21624682) та вже знаходяться на рахунку № 3720 за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів та державних цільових фондів.

АТ "Таксомбанк" (МФО 339500) надати слідчому довідку про залишок коштів на рахунку № НОМЕР_1 при накладенні арешту на кошти ДП "Супер-Франт" (код 21624682) та в подальшому надавати дану інформацію про залишок коштів на рахунку за запитом слідчого.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, просить його задовольнити з підстав викладених у ньому.

Керуючись ч. 2 ст. 172 КПК України слідчий суддя вважає за можливе розглядати клопотання у відсутності осіб, у володінні яких знаходиться майно.

Заслухавши думку слідчого, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку про достатність підстав для його часткового задоволення у зв`язку з наступним.

Так, як вбачається з витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань в провадженні СВ ФР ДПІ у Подільському районі Головного управління ДФС у місті Києві знаходиться кримінальне провадження №32016100070000022 від 23.06.2016 року (а.с. 4).

Відповідно до ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існують достатні підстави вважати, що воно є предметом, засобом чи знаряддям вчинення злочину, доказом злочину, набуте злочинним шляхом, доходом від вчиненого злочину, отримане за рахунок доходів від вчиненого злочину або може бути конфісковане у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого чи юридичної особи, до якої може бути застосовано заходи кримінально-правового характеру, або може підлягати спеціальній конфіскації щодо третіх осіб, юридичної особи або для забезпечення цивільного позову. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, які перебувають у власності або володінні, користуванні, розпорядженні підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у випадках, якщо існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до зникнення, втрати, знищення, перетворення, пересування, відчуження майна.

Враховуючи те, що слідчим доведені підстави передбачені ст. 170 КПК України, слідчий суддя приходить до висновку про обґрунтованість та законність клопотання, у зв`язку з чим клопотання підлягає частковому задоволенню.

Клопотання в частині зобов`язання АТ "Таксомбанк" (МФО 339500) надати слідчому довідку про залишок коштів на рахунку № НОМЕР_1 при накладенні арешту на кошти ДП "Супер-Франт" (код 21624682) та в подальшому надавати дану інформацію про залишок коштів на рахунку за запитом слідчого, задоволенню не підлягає, оскільки воно в цій частині не обґрунтоване.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 170-173, 175, 309, 392, 395 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання старшого слідчого СВ ФР ДПІ у Подільському районі Головного управління ДФС у місті Києві старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 про арешт майна ЗАДОВОЛЬНИТИ ЧАСТКОВО.

Накласти арешт на грошові кошти, які знаходяться у банківській установі АТ "Таксомбанк" (МФО 339500) на рахунку № НОМЕР_1 , який належить ДП "Супер-Франт" (код 21624682) у розмірі 1885294 грн.

Заборонити розпоряджатися грошовими коштами, що знаходяться на рахунках клієнта АТ "Таксомбанк" (МФО 339500) - ДП "Супер-Франт" (код 21624682) № НОМЕР_1 , за винятком видаткових операцій по сплаті податків, зборів, інших обов`язкових платежів до державного бюджету.

В задоволенні решти вимог відмовити.

Ухвала про арешт майна виконується негайно слідчим, прокурором.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Апеляційного суду м. Києва протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Cлідчий суддя Подільського районного суду м. Києва ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.07.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу58895176
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —758/8356/16-к

Ухвала від 25.08.2016

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Дзюбін В'ячеслав Вікторович

Ухвала від 07.07.2016

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Роман О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні