Ухвала
від 11.07.2016 по справі 195/261/16-ц
ТОМАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №195/261/16-ц

У Х В А Л А

про залучення сторони у справі

11.07.2016 року с-ще Томаківка Дніпропетровської області

Томаківський районний суд Дніпропетровської області в складі: головуючого судді: Тетеревятникова А.П., при секретарі Мартиновій Н.В., у порядку розгляду цивільної справи за позовом Нікопольської місцевої прокуратури Дніпропетровської області в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру в Дніпропетровській області до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 служби Томаківського районного управління юстиції про визнання недійсним свідоцтва про право власнот та скасування державної реєстрації права власності на земельну ділянку,

ВСТАНОВИВ:

Голова комісії з ліквідації Томаківського районного управління юстиції Дніпропетровської області ОСОБА_3 вніс на розгляд суду по даній цивільній справі клопотання про заміну відповідача ОСОБА_2 службу Томаківського районного управління юстиції на Томаківське районне управління юстиції та на головне територіальне управління управління юстиції у Дніпропетровській області і залучити до участі у якост третьої особи, що не заявляє самостійних вимог ОСОБА_4.

Клопотання обгрунтовано тим, що згідно п. 1 Положення про районні, районні у містах, міські (міст обласного значення), міськрайонні, міжрайонні управління юстиції, затвердженого наказом Мінстерства юстиції України від 23.06.2011 року№1707/5 діяли реєстраційні служби, які були структурними підрозділами управлінь юстиції в Автономній Республіці Крим, в обоастях, містах Києві та Сеастополі, що забезпечували реалізацію повноважень Державної реєстраційної служби України та підпорядковувалися реєстраційним службам головних управлінь юстиції та безпосередньо Укрдержреєстру.

ОСОБА_2 служба Томаківського районного управління юстиції діяла у складі Томаківського районного управління юсиції без набуття статусу юридичної особи.

Відповідно до постанови КМУ від 21.01.2015 року №17 "Про питання оптимізації діяльності центральних органів виконавчої влади систми юстиції" Укрдержреєср було ліквідовано з покладенням завдань і функцій з реалізації державної політики з питань державної реєстрації речових прав на нерухоме майно на Мінстерство юстиції України та установлено, що Міністерство юстиції України є правонаступником Укрдержреєстру з питань державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.

Згідно структури та штатної чисельност Томаківського районного управління юстиції у Дніпропетровській області на 2015 рік було скорочено посади начальника реєстраційної служби, завідувача та головного спеціаліста реєстраційної служби, і введено посади заступника начальника районного управління юстиції з питань державної реєстрації, завідувача та головного спеціаліста сектору державної реєтрації речових прав на нерухоме майно районного управління ютиції.

Томаківське районне управління юстиції є юридичною особою і структурним підрозділом Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області, яке утримується за рахунок коштів Державного бюджету України та є неприбутковою організацією. Головне територіальне управління юстиції у Дніпропетровській області здійснює централзований бухгалтерський облік витрат на утримання підпорядкованих структурних підрозділів, тому ОСОБА_2 служба Томаківського районного управління юстиції, в тому числі Томаківське районне управління юстиції не може бути відповідачем в частині стягнення солідарно з відповідачів по справі на користь прокуратури Дніпропетровської області судоого збору.

Згодом Голова комісії з ліквідації Томаківського районного управління юстиції Дніпропетровської області ОСОБА_3 внс на розгляд суду клопотання про залучення як співвідповідача по даній цивільній справі Томаківську районну державну адміністрацію Дніпропетровської області посилаючись на те, що відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 6 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" з 01.01.2016 року суб'єктом державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень є Томаківська районна державна адміністрація.

Відповідно до ч. 2 ст. 35 ЦПК України судове рішення за результатами розгляду цивільної справи може вплинути на права і обов'язки ОСОБА_4, який в період з грудня 2012 року по лютий 2016 року обіймав посади з питань державної реєстрації речових прав на нерухоме майно в Томаківському районному управлінні

Розглянувши дані клопотання, заслухавши представника прокуратури, який вважав за необхідне замінити відповідача по справі у зв'язку з ліквідацією ОСОБА_2 служби Томаківського районного управління юстиції, суд дійшов наступного висновку.

Положення ст. 33 ЦПК України суд за клопотанням позивача, не припиняючи розгляду справи, замінює первісного відповідача належним відповідачем, якщо позов пред'явлено не до тієї особи, яка має відповідати за позовом, або залучає до участі у справі іншу особу як співвідповідача.

Відповідно до пункту 2 частини першої статті 6 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» з 1 січня 2016 року суб'єктом державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень є Томаківська районна державна адміністрація.

Відповідно до пп. 3 п. 2 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 26.11.2015 № 834-УПІ «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» органи державної реєстрації прав, утворені Міністерством юстиції України в установленому законодавством порядку, припиняють надання послуг у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень на території відповідних адміністративно-територіальних одиниць за рішенням Кабінету Міністрів України, прийнятим у разі забезпечення виконавчими органами міських рад міст обласного та/або республіканського Автономної Республіки Крим значення, Київською, Севастопольською міськими, районними, районними у містах Києві та Севастополі державними адміністраціями умов, необхідних для реалізації повноважень у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, але не пізніше 30.04.2016 року.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 06.04.2016 № 261-р «Про припинення надання адміністративних послуг з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців деякими органами державної реєстрації, утвореними Міністерством юстиції», з 14.04.2016 року припинено надання Томаківським районним управлінням юстиції послуг з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Оскільки, представником прокуратури, яка здійснює предствництво у справі Головного управління Держгеокадастру в Дніпропетровській області підтримано клопотання щодо заміни відповідача, суд вважає необхідним замінити ОСОБА_2 службу Томаківського районного управління юстиції на Томаківську районну державну адміністрацію Дніпропетровської області , на яку покладено функції державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Згідно ч. 12 ст. 17 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" було зареєстровано припинення діяльності Томаківського районного управління юстиції в результаті ліквідації.

Стосовно участі у справі ОСОБА_4 суд не вбачає підстав для залучення його у якості третьої особи без самостійних вимог, так як під час реєстраціїречових прав на нерухоме майно він являвся посадовою особою в період з грудня 2012 року по лютий 2016 року і відповідно здійснювавав функції покладені на нього державою. Після ліквідації даного органу, рішення суду не може вплинути на права та обов'язки ОСОБА_4 як фізичної особи.

На підставі викладеного та керуючись ст. 33 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Замінити відповідача з ОСОБА_2 служби Томаківського районного управління юстиції на Томаківську районну державну адміністрацію Дніпропетровської облсті.

Клопотання в частині залучення до участі у справі у якості третьої особи без самостійних вимог ОСОБА_4 - залишити без задоволення.

Копію ухвали негайно направити відповідачу про, що сповістити про час наступного судового засідання з викликом до суду.

Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя: А.П. Тетеревятников

СудТомаківський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення11.07.2016
Оприлюднено15.07.2016
Номер документу58904926
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —195/261/16-ц

Ухвала від 16.02.2017

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Кондус Л. А.

Ухвала від 13.02.2017

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Кондус Л. А.

Рішення від 23.11.2016

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Скрипченко Д. М.

Ухвала від 11.07.2016

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Тетеревятников А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні