Рішення
від 16.04.2007 по справі 8/13пн
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

8/13пн

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

16.04.07 р.                                                                                                           Справа № 8/13пн                               

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Моноплай",                ЄДРПОУ 34586116,  м.Красноармійськ

                               

до відповідача Комунального підприємства "Красноармійське бюро технічної

                          інвентаризації", ЄДРПОУ 03336605, м.Красноармійськ

про визнання права власності та спонукання виконати дії

Суддя  Ємельянов А.С.

Представники:

від позивача: Шеретова О.В.-по дов.

від відповідача: Мединська В.І.-нач.

В засіданні суду брали участь:

                                                    Згідно із ст.77 ГПК України в засіданні суду 29.03.2007р.

                                                    оголошувались перерви з 06.03. по 29.03.2007р.,

                                                    з 29.03. по 03.04.2007р.

СУТЬ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Моноплай", м.Красноармійськ, позивач, звернувся до господарського суду з позовною заявою до відповідача,  Комунальне підприємство "Красноармійське бюро технічної інвентаризації", м.Красноармійськ, про:

- визнання права власності на незавершене будівництво будівлі житлового будинку 47% готовності, розташоване у м.Красноармійську Донецької області, мікрорайон "Шахтарський", будинок 28;

- спонукання відповідача зареєструвати право власності позивача на незавершене будівництво будівлі житлового будинку 47% готовності, розташоване у м.Красноармійську Донецької області, мікрорайон "Шахтарський", будинок 28.

В обгрунтування своїх вимог позивач посилається на отримання ним спірного майна до статутного фонду від засновника.

Відповідач надав відзив на позовну заяву №62 від 23.02.2007р., в якому заперечень проти наявності у позивача права власності на спірне майно не надав. Одночасно, відповідач вказує на неправомірність проведення державної реєстрації права власності позивача на спірне майно, враховуючи, що будівництво останнього не завершене.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення сторін, господарський суд встановив:

20.12.2006р. між гр.Ізюмченко С.С. та ТОВ "Транс-буд" був підписаний договір, згідно з яким ТОВ "Транс-буд" виступило покупцем незавершеного будівництва будівлі житлового будинку 47% готовності, розташоване у м.Красноармійську Донецької області, мікрорайон Шахтарський, будинок 28.

Вказаний договір 20.12.2006р. був нотаріально посвідчений та зареєстрований у Державному реєстрі правочинів за №1811116.

Відповідно до витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно ТОВ "Транс-буд" є власником незавершеного будівництва будівлі житлового будинку 47% готовності, розташоване у м.Красноармійську Донецької області, мікрорайон Шахтарський, будинок 28.

За змістом наданого до матеріалів справи витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 08.12.2006р. №271/85 ТОВ "Транс-буд" є засновником ТОВ "Моноплай".

Викладені обставини також підтверджуються п.4.1 статуту ТОВ "Моноплай", зареєстрованого 18.01.2007р. державним реєстратором.

За приписом ст.79 Господарського кодексу України господарськими товариствами визнаються підприємства або інші суб'єкти господарювання, створені юридичними особами та/або громадянами шляхом об'єднання їх майна і участі в підприємницькій діяльності товариства з метою одержання прибутку.

При цьому, відповідно до ст.86 Господарського кодексу України вкладами учасників та засновників господарського товариства можуть бути будинки, споруди, обладнання та інші матеріальні цінності, цінні папери, права користування землею, водою та іншими природними ресурсами, будинками, спорудами, а також інші майнові права (включаючи майнові права на об'єкти інтелектуальної власності), кошти, в тому числі в іноземній валюті.

Як встановлено судом, згідно з протоколом №17 від 26.12.2006р. загальними зборами учасників ТОВ "Транс-буд" вирішено збільшити статутний капітал ТОВ "Моноплай" за рахунок майнового внеску, а саме, незавершеного будівництва будівлі житлового будинку 47% готовності, розташоване у м.Красноармійську Донецької області, мікрорайон Шахтарський, будинок 28.

Одночасно, 15.01.2007р. рішенням загальних зборів учасників ТОВ "Моноплай" (протокол №2) також вирішено збільшити статутний капітал позивача за рахунок вказаного вище майнового внеску.

18.01.2007р. ТОВ "Транс-буд" та ТОВ "Моноплай" підписаний акт приймання-передачі, згідно з яким ТОВ "Транс-буд" передало, а позивач прийняв до статутного фонду незавершене будівництво будівлі житлового будинку 47% готовності, розташоване у м.Красноармійську Донецької області, мікрорайон Шахтарський, будинок 28.

Відповідно до ст.26 Закону України "Про власність" об'єктами права власності господарського товариства, що є юридичною особою, є грошові та майнові внески його членів, а також майно, набуте внаслідок господарської діяльності, та інше майно, придбане на підставах, не заборонених законом.

За приписом ст.66 Господарського кодексу України майно підприємства становлять виробничі і невиробничі фонди, а також інші цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі підприємства. При цьому, джерелами формування майна підприємства є, зокрема, грошові та матеріальні внески засновників.

Згідно із ст.115 Цивільного кодексу України, ст.85 Господарського кодексу України  господарське товариство є власником, зокрема, майна, переданого йому учасниками товариства у власність як вклад до статутного (складеного) капіталу.

За таких обставин, враховуючи фактичну передачу ТОВ "Транс-буд" спірного майна до статутного фонду позивача, суд дійшов висновку, що ТОВ "Транс-буд" втратило право власності на передане ТОВ "Моноплай" майно, а останнє стало власником незавершеного будівництва будівлі житлового будинку 47% готовності, розташоване у м.Красноармійську Донецької області, мікрорайон Шахтарський, будинок 28.

Статтею 48 Закону України “Про власність” передбачено, що власник може вимагати  усунення будь-яких порушень його права, хоч би ці порушення і не були поєднані з позбавленням володіння, і відшкодування завданих цим збитків. Захист права власності здійснюється судом або третейським судом.

Відповідно до ст.16 Цивільного кодексу України способами захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Згідно із ст.20 Господарського кодексу України права та законні інтереси суб'єктів господарювання захищаються шляхом, зокрема, визнання наявності або відсутності прав.

За змістом ст.392 Цивільного кодексу України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Як встановлено судом, згідно з наявним в матеріалах справи рішенням відповідача від 22.01.2007р. останнім було відмовлено позивачу у проведенні державної реєстрації права власності на спірне майно.

За таких обставин, виходячи з того, що право власності позивача на спірне майно не визнається відповідачем, з урахуванням норм ст.26 Закону України "Про власність", ст.ст.12, 13 Закону України "Про господарські товариства", а також ст.ст.66, 85 Господарського кодексу України та 115 Цивільного кодексу України, позовні вимоги про визнання права власності позивача на незавершене будівництво будівлі житлового будинку 47% готовності, розташоване у м.Красноармійську Донецької області, мікрорайон Шахтарський, будинок 28, підлягають задоволенню.

Відповідно до ст.182 Цивільного кодексу України право власності та інші речові права на нерухомі речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

Державна реєстрація прав на нерухомість і правочинів щодо нерухомості є публічною, здійснюється відповідним органом, який зобов'язаний надавати інформацію про реєстрацію та зареєстровані права в порядку, встановленому законом.

Відносини, пов'язані з державною реєстрацією речових прав на нерухоме майно всіх форм власності, їх обмежень та правочинів щодо нерухомості регулюються Законом України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень”.

Крім цього, порядок оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна передбачено Тимчасовим положенням про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженим наказом Міністерства юстиції України від 07.02.2002р. №7/5 (далі по тексту "Положення").

Відповідно до п.1, п.п.1.3 Положення до прийняття Верховною радою України та набрання чинності Законом України про державну реєстрацію прав на об'єкти нерухомого майна бюро технічної інвентаризації здійснюють реєстрацію прав власності на нерухоме майно.

За змістом ст.4 Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень” право власності на нерухоме майно, що знаходиться на території України, підлягає обов'язковій державній реєстрації.

За приписом ст.17 Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень” заявлені речові права на нерухоме майно підлягають державній реєстрації за наявності документів, що підтверджують вчинення правочинів щодо таких об'єктів, посвідчених відповідно до закону, або свідчать про наявність інших, передбачених законом підстав.

Статтею 19 Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень” передбачено, що підставою для державної реєстрації прав, які посвідчують виникнення, перехід, припинення речових прав на нерухоме майно, обмежень цих прав, є, зокрема,  рішення суду   стосовно речових прав на нерухоме майно, обмежень цих прав, що набрали законної сили.

Рішення суду про визнання права власності на об'єкти нерухомого майна, згідно з п.10 Переліку до Положення, є правовстановлювальними документами, на підставі яких проводиться реєстрація прав власності на об'єкти нерухомого майна.

Таким чином, враховуючи, що при розгляді справи судом встановлено наявність у позивача права власності на спірне майно, приймаючи до уваги повноваження бюро технічної інвентаризації щодо реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна, позов в частині вимог про спонукання відповідача зареєструвати право власності на спірне майно підлягає задоволенню.

При цьому, посилання відповідача на неправомірність проведення державної реєстрації права власності позивача на спірне майно у зв'язку з тими обставинами, що будівництво цього майна не закінчено, є безпідставними.

Зокрема, згідно з наявним в матеріалах справи витягом відповідачем було зареєстроване за ТОВ "Транс-буд" право власності на незавершене будівництво будівлі житлового будинку 47% готовності, розташоване у м.Красноармійську Донецької області, мікрорайон Шахтарський, будинок 28.

З урахуванням вимог Закону України "Про власність", Цивільного кодексу України обмеження будь-яким способом прав власника розпоряджатися належним йому на праві власності майном є неправомірним.

Таким чином, внесення до статутного фонду позивача майна, яке на праві власності належить ТОВ "Транс-буд", навіть якщо будівництво цього майна не закінчено, не може бути підставою для відмови відповідачем у проведенні державної реєстрації права власності позивача на спірне майно.

Судові витрати підлягають віднесенню на відповідача повністю.

Клопотання №7 від 16.02.2007р. ТОВ "Моноплай" про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, Виконавчий комітет Красноармійської міської ради, судом залишено без задоволення як безпідставне, враховуючи, що предметом позовних вимог по цій справі є визнання права власності та спонукання провести державну реєстрацію права власності.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.43, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд,

                                                         ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Моноплай", м.Красноармійськ до Комунального підприємства "Красноармійське бюро технічної інвентаризації", м.Красноармійськ задовольнити повністю.

Визнати право власності Товариства з обмеженою відповідальністю "Моноплай", м.Красноармійськ на незавершене будівництво будівлі житлового будинку 47% готовності, розташоване у м.Красноармійську Донецької області, мікрорайон "Шахтарський", будинок 28.

Зобов'язати Комунальне підприємство "Красноармійське бюро технічної інвентаризації", м.Красноармійськ провести державну реєстрацію права власності Товариства з обмеженою відповідальністю "Моноплай", м.Красноармійськ на незавершене будівництво будівлі житлового будинку 47% готовності, розташоване у м.Красноармійську Донецької області, мікрорайон "Шахтарський", будинок 28.

Стягнути з Комунального підприємства "Красноармійське бюро технічної інвентаризації", м.Красноармійськ на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Моноплай", м.Красноармійськ витрати по сплаті державного мита в сумі 85 грн. 00 коп., витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 118 грн. 00 коп.

Видати накази після набрання рішенням законної сили.

В судовому засіданні 16.04.2007р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Повний текст рішення підписано 23.04.2007р.

  

               Суддя                                                                                                                                         

Дата ухвалення рішення16.04.2007
Оприлюднено22.08.2007
Номер документу589550
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/13пн

Ухвала від 16.02.2010

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Колядко Т.М.

Ухвала від 15.10.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Мєзєнцев Є.І.

Ухвала від 24.03.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ємельянов А.С.

Ухвала від 21.03.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ємельянов А.С.

Ухвала від 12.03.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ємельянов А.С.

Ухвала від 18.02.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ємельянов А.С.

Постанова від 16.06.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Рогач Л.I.

Ухвала від 14.05.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Рогач Л.I.

Рішення від 14.04.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ємельянов А.С.

Ухвала від 03.04.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ємельянов А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні