Ухвала
від 14.07.2016 по справі 314/3579/13-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу Справа №

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний №314/3579/13ц Головуючий у 1-й інстанції: Галянчук Н.М.

Провадження № 22-ц/778/2594/16 Суддя-доповідач: ОСОБА_1

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 липня 2016 року м. Запоріжжя

Колегія суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Запорізької області у складі:

головуючого судді: Каракуші К.В.

суддів: Гончар М.С.

ОСОБА_2,

при секретарі: Путій Д.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за апеляційною скаргою Петро-Михайлівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області на ухвалу Вільнянського районного суду Запорізької області від 20 квітня 2016 року за заявою Токмацької місцевої прокуратури про поновлення строку для пред'явлення виконавчого листа до виконання та виправлення помилки у виконавчому листі у справі за позовом Запорізького міжрайонного прокурора з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері в інтересах держави до Петро-Михайлівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, ОСОБА_3, треті особи - відділ Держземагенства у Вільнянському районі Запорізької області, ДП «Запорізьке лісомисливське господарство», про визнання недійсним та скасування рішення, визнання недійсним державного акта,-

ВСТАНОВИЛА :

У листопаді 2015 року прокурор звернувся до суду із зазначеною заявою, у якій зазначав, що рішенням Вільнянського районного суду Запорізької області від 07 травня 2014 року задоволено позов Запорізького міжрайонного прокурора з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері в інтересах держави до Петро-Михайлівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, ОСОБА_3, треті особи: відділ Держземагенства у Вільнянському районі Запорізької області, Державне підприємство «Запорізьке лісомисливське господарство», про визнання недійсним та скасування рішення, визнання недійсним державного акту. Рішення набрало законної сили 25 червня 2014 року. На виконання вказаного рішення 15 жовтня 2015 року видано виконавчий лист. Зазначений виконавчий лист для примусового виконання до Відділу Державної виконавчої служби Вільнянського районного управління юстиції Запорізької області не подавався, оскільки строк пред'явлення його до виконання сплинув, а виконавчий лист виданий 15 жовтня 2015 року, тобто після спливу строку пред'явлення його до виконання. Посилаючись на те, що вказана справа перебувала на розгляді в суді касаційної інстанції та була розглянута 10 липня 2015 року, про що правонаступник позивача дізнався 11.09.2015 року за інформацією суду першої інстанції, просив суд поновити строк пред'явлення виконавчого документу до виконання.

Крім того, прокурор посилаючись на те, що у виконавчому листі вказана неповна адреса земельної ділянки, просив суд здійснити уточнення адреси земельної ділянки вказавши її повну адресу.

Ухвалою Вільнянського районного суду Запорізької області від 20 квітня 2016 року заява задоволена частково.

Поновлено пропущений строк для пред'явлення виконавчого листа у цій справі. У задоволенні іншої частини заяви відмовлено.

Не погоджуючись з ухвалою суду в частині поновлення строку для пред'явлення виконавчого листа, Петро-Михайлівська сільська рада Вільнянського району Запорізької області подала апеляційну скаргу, в якій посилаючись на порушення судом першої інстанції норм процесуального права, просить ухвалу суду першої інстанції скасувати та постановити в цій частині нову про відмову у задоволенні заяви про поновлення такого строку.

Заслухавши у засіданні апеляційного суду суддю - доповідача, пояснення представника Петро-Михайлівська сільська рада Вільнянського району Запорізької області та прокурора, перевіривши законність і обґрунтованість ухвали суду першої інстанції та обставини справи в межах доводів апеляційної скарги і вимог, заявлених в суді першої інстанції, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст.312 ЦПК України апеляційний суд відхиляє апеляційну скаргу і залишає ухвалу без змін, якщо судом першої інстанції постановлено ухвалу з додержанням вимог закону.

Відповідно до п. 9 ч. 2 ст. 129 Конституції України та ст. 14 ЦПК України основними засадами судочинства є, зокрема, обов'язковість судових рішень.

Згідно зі ст. 1 Закону України "Про виконавче провадження" виконавче провадження є завершальною стадією судового провадження.

За змістом ст. 371 ЦПК України та ст. 24 Закону України "Про виконавче провадження" стягувачам, які пропустили строк для пред'явлення виконавчого документа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

Задовольняючи заяву прокурора, суд першої інстанції обґрунтовано виходив з того, що строк для пред'явлення до виконання виконавчого листа був пропущений з поважних причин та рішення суду повинно бути виконано, що є завершальною стадією судового розгляду справи.

З матеріалів справи вбачається, що рішенням Вільнянського районного суду Запорізької області від 07 травня 2014 року, яке залишено без змін ухвалою апеляційного суду Запорізької області від 25 червня 2014 року, задоволено позов Запорізького міжрайонного прокурора з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері, поданий в інтересах держави. Визнано недійсним рішення Петро-Михайлівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області № 5 від 15.12.2006 «Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо складання Державного акту на право власності на земельну ділянку», визнано недійсним Державний акт на право приватної власності на земельну ділянку серії ЯГ № 708625, виданий на ім'я ОСОБА_3 на підставі рішення Петро-Михайлівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області № 5 від 15.12.2006, зобов'язано ОСОБА_3 повернути до відділу Держземагенства у Вільнянському районі Запорізької області оригінал Державного акту на право приватної власності на земельну ділянку серії ЯГ № 708625, виданий на його ім'я, зобов'язано ОСОБА_3 повернути земельну ділянку, розташовану на території Петро-Михайлівської сільської ради площею 0,1020 га, кадастровий номер 2321586800:07:001:0006, до земель державної власності, вирішено питання судових витрат. (т.1, а.с.198-206, 241-246). Вказане рішення суду набрало законної сили 25 червня 2014 року.

Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 10 червня 2015 року касаційна скарга Петро-Михайлівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області відхилена, рішення Вільнянського районного суду Запорізької області від 07 травня 2014 року, та ухвала апеляційного суду Запорізької області від 25 червня 2014 року залишені без змін (т2, а.с.23-24).

Після касаційного перегляду вказана справа надійшла до суду першої інстанції 22 липня 2015 року (т.2, а.с.25), тобто поза межами передбаченого ст. 22 Закону України "Про виконавче провадження" річного строку для пред'явлення виконавчого документа до виконання, що у будь-якому випадку позбавило стягувача в особі Запорізького міжрайонного прокурора з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері, та його правонаступника прокурора Вільнянського району, а в подальшому прокурора Токмацької місцевої прокуратури отримати у визначений законом строк виконавчий лист у цій справі.

Таким чином, ураховуючи те, що вказана справа надійшла до суду першої інстанції поза межами річного строку для пред'явлення виконавчого документа до виконання, і зважаючи на те, що органи прокуратури зазнавали реорганізаційних змін, колегія суддів погоджується з висновком суду про поважність причини пропуску строку для пред'явлення виконавчого документа.

Помилковість тверджень суду, що рішення суду у цій справі набрало законної сили 10 липня 2015 року не вплинуло на правильність вирішення питання про поновлення строку.

У зв'язку з тим, що доводи апеляційної скарги не стосуються оскаржуваної ухвали в частині відмови прокурору у задоволенні заяви про внесення виправлень у виконавчий лист, колегією суддів в цій частині ухвала суду не перевіряється.

За таких обставин колегія суддів приходить до висновку, що доводи апеляційної скарги не спростовують ухвали суду першої інстанції в оскаржуваній частині, тому підстав для її скасування колегія суддів не вбачає.

Керуючись ст.ст.312, 314, 315 ЦПК України, колегія судів, -

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу Петро-Михайлівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області відхилити.

Ухвалу Вільнянського районного суду Запорізької області від 20 квітня 2016 року у цій справі в оскаржуваній частині - залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення, проте може бути оскаржена шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого спеціалізованого суду України протягом двадцяти днів з дня проголошення.

Головуючий:

Судді:

Дата ухвалення рішення14.07.2016
Оприлюднено21.07.2016
Номер документу59033172
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсним та скасування рішення, визнання недійсним державного акта

Судовий реєстр по справі —314/3579/13-ц

Рішення від 07.05.2014

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Галянчук Н. М.

Ухвала від 10.04.2014

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Галянчук Н. М.

Ухвала від 14.03.2017

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Галянчук Н. М.

Ухвала від 13.09.2016

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Савченко Валентина Олександрівна

Ухвала від 14.07.2016

Цивільне

Апеляційний суд Запорізької області

Каракуша К. В.

Ухвала від 14.07.2016

Цивільне

Апеляційний суд Запорізької області

Каракуша К. В.

Ухвала від 25.06.2014

Цивільне

Апеляційний суд Запорізької області

Трофимова Д. А.

Ухвала від 02.06.2014

Цивільне

Апеляційний суд Запорізької області

Трофимова Д. А.

Рішення від 13.05.2014

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Галянчук Н. М.

Ухвала від 11.07.2013

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Галянчук Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні